Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Orhan Bey'in ölümüyle yerine oğlu I.Murat (Hüdavendigar) geçti.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Orhan Bey'in ölümüyle yerine oğlu I.Murat (Hüdavendigar) geçti."— Sunum transkripti:

1

2  Orhan Bey'in ölümüyle yerine oğlu I.Murat (Hüdavendigar) geçti.

3 . Murad, Murad-ı Hüdavendigâr veya Gazi Hünkar (Osmanlı Türkçesi: اول مراد, Murad Bey, 29 Haziran 1326, Bursa – 28 Haziran 1389, Kosova), Osmanlı Devleti’nin üçüncü padişahı. Babası Orhan Gazi, annesi Nilüfer Hatun;dur.Babası Orhan Gazi döneminde 95.000 km² olan devlet toprakları onun döneminde yaklaşık 500.000 km² kadar genişlemiştir.

4  Eşleri  Gülçiçek Hatun - Yıldırım Bayezid'ın ve Yahşi Bey'in annesi.  Tamara Hatun - Bulgar Kralı'nın kızı.  Paşa Melek Hatun - Kızıl Murad Bey'in kızı.  Fûl-Dâne Hâtûn - Candaroğulları'ndan bir beyin kızı.

5

6  1.Murat Dönemi (1362-1389)  Rumeli‘de Malkara, Keşan, İpsala, Dedeağaç, Dimetoka alındı.  Bizans ve Bulgarlar’a karşı yapılan Sazlıdere Savaşı kazanıldı ve Edirne fethedildi (1363). › Edirne’nin ardından Gümülcine ve Filibe fethedildi. › Papa, Türkleri Balkanlar’dan atmak için Haçlı ordusu kurdurdu.

7 I. MURAT DÖNEMİNDE ANADOLU'DA GELİŞMELER: 1)- Ankara Karamanoğullarından geri alındı. 2)- Oğlu Yıldırım Bayezıd'ı Germiyan Beyi'nin kızıyla evlendirerek onlardan Kütahya, Tavşanlı, Simav ve dolayları çehiz olarak alındı. 3)- Hamitoğullarından Eğridir ve çevresi satın alındı. 4)- Karaman Beyi Alaaddin Ali Beyle kızını evlendirerek dostluk kurmaya çalıştı. Ancak Karamanoğullarının düşmanca tavırlarını sürdürmeleri üzerine harekete geçerek, Karamanoğullarını yendi. Alaaddin Ali Bey'i affederek barış yaptı. I. MURAT DÖNEMİNDE BALKANLARDA GELİŞMELER 1)- Edirne(1362) ve Filibe'nin Fethi, 2)- Sırpsındığı Savaşı (1364) 3)- Çirmen Savaşı (1371):( Sırplarla yapılan bu savaşı Osmanlılar kazandı.) 4)- I. Kosova Savaşı (1389)

8  I. Kosova Savaşının Önemi  Osmanlı Devleti ilk kez bu savaşta top kullandı.  Osmanlı sınırları genişledi.  Haçlı ordusu ile yapılan ilk büyük meydan savaşı kazanıldı.  I. Murat savaş sonrası bir Sırp tarafından şehit edildi.  Türklerin İslam dünyasındaki saygınlığı arttı.

9

10

11  Murad harp sırasında öldürülen tek Osmanlı Sultanı oldu.  ! Kırkın üzerinde savaşı yönettiği ve hiç yenilmediği çeşitli kaynaklarda söylenmektedir! I. Kosova Savaşı'ndan sonra savaş alanını gezerken bir Sırp askeri olan Milos Obilic tarafından hançerlenerek öldürüldü.

12


" Orhan Bey'in ölümüyle yerine oğlu I.Murat (Hüdavendigar) geçti." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları