Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı"— Sunum transkripti:

1 TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı
Büyük Beylikler Anadolu Selçuklu Devleti Haçlı Seferleri Küçük Beylikler Anadolu Selçuklu Devletinde Kültür ve Uygarlık

2 ANADOLU’YA İLK TÜRK AKINLARI
Anadolu’ya Türk Akınları Çok eski çağlardan bu yana çeşitli Türk boyları zaman zaman Anadolu’ya akınlar yapmışlardı. Ancak Anadolu’ya ciddi manada ve yerleşmek amacı ile yapılan Türk Akınları Büyük Selçuklu Devleti döneminde başlamıştır.   1015 yılında Çağrı Bey zamanında başlayan Anadolu‘ya Türk akınları şiddetlenerek artmıştır. Tuğrul Bey döneminde Anadolu‘nun fethi ile görevlendirilen Kutalmış ve İbrahim Yinal zamanında Bizans ile ilk savaş yapılmış ve bu savaş Türk ordusu tarafından kazanılmıştır. Pasinler Savaşı (1048) (Bizans X Büyük Selçuklular) Sultan Alparslan döneminde de Türk akınları daha da şiddetlenerek artmıştır. Sultan Alparslan döneminde Türk tarihi açısından büyük önem taşıyan Malazgirt Meydan Savaşı yapılmıştır.

3 Malazgirt Savaşı (1071) (Bizans X Büyük Selçuklular)
1071 yılında Bizans Devleti ile yapılan Malazgirt Savaşı nın kazanılması ile Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır. Sultan Alparslan Malazgirt Savaşı’nı kazandıktan sonra Anadolu ‘nun fethi için bir grup Türk komutanı görevlendirmişti. Anadolu’nun fethi ile görevlendirilen bu komutanlar kısa sürede Anadolu’nun büyük bir bölümünü ele geçirdiler. Türk komutanlar ele geçirdikleri yerlerde kendi adlarını taşıyan beylikler kurmuşlardır. Ancak bu beylikler tamamen bağımsız hareket edemiyorlardı. Büyük Selçuklu devletine bağlı idiler.

4 TÜRKİYE (ANADOLU) SELÇUKLU DEVLETİ
Süleyman Şah Dönemi Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah’tır. Selçuklu soyundan olan Süleyman Bey, Bizans'a ait İznik'i başkent yaparak dev­leti kurdu. Anadolu'daki Türkleri kendi çevresinde topla­maya başladı. Adana bölgesindeki Ermeni beylikleri egemenlik al­tına alındı. Süleyman Şah, diğer Türk komutanlar gibi Anadolu ‘nun fethi ile görevlendirilmişti. Süleyman Şah kısa sürede Bizans’ın zayıf durumundan yararlanarak Anadolu’nun büyük bir bölümünü ele geçirdi. İstanbul yakınlarına kadar ilerledi. Süleyman Şah Halep şehrini almak isteyince Suriye Selçuklu devleti ile arası açıldı. İki devlet arasında yapılan savaşta Süleyman Şah öldü. Anadolu Selçuklu Devleti bir süre hükümdarsız kaldı.

5 Kaynak: http://www.dersimiz.com/ders_notlari/Turkiye-Tarihi-oku-21726.html


"TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları