Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KURAN VE YORUMU 10.SINIF.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KURAN VE YORUMU 10.SINIF."— Sunum transkripti:

1 DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KURAN VE YORUMU 10.SINIF

2 KUR’AN’IN TEMEL AMAÇLARI Düşünelim ve Tefekkür Edelim  Kuran ne demektir?  Eğer tek kelimeyle Kuran’ ı tanımlayacak olsaydık bu kelime ne olurdu?  Kuran bildiğimiz kitaptan mı ibarettir? Yoksa başka bir manası var mıdır?  Kuranın içerisinde neden en uzun sure “İnek (Bakara) Suresi”dir? Ve neden başka hayvan ve eşya isimleri sure isimleri içerisinde yer alır?  Kuran bize ne vermeyi amaçlamaktadır?

3 KUR’AN HAKKINDA  Kuran, kelimesinin hangi kelimeden türedi ğ i halen bir tartışma konusu olup bu görüşlerin en çok kabul edileni Arapça “okumak” kelimesinden geldi ğ idir.  Kuran kısaca tek kelimeyle; (çokça) “okunan” anlamına gelmektedir.  Bugün yeryüzünde gerçekten en çok okunan kitap olması ve bir buçuk asırdır insanları do ğ ru yola iletmesi bunu açıkça göstermektedir.  Burada okunmasından kastedilen bir kitap olması de ğ il “Allah’ın Sözleri (kelamı)” olmasıdır.

4 KUR’AN’IN AMAÇLARI NELERD İ R?  Kuran’da birçok hayvan ve eşya isimleri surelere isim olarak verilmiştir.  Bunun sebebi sure içerisinde o isimlerin zikredilmiş veya konuyla alakalı olarak Allah’ın emirlerinin gelmiş olmasıdır.  Peki ama neden onca isim verilebilecekken Allah bu isimlerin verilmesini emretmiştir?

5 KUR’AN’IN AMAÇLARI NELERD İ R?  Yüce Allah bu durumu bir ayette şöyle anlatır:  “Allâh, bir sivrisine ğ i hattâ onun da üstünde olan(ondan daha zayıf bir varlı ğ )ı misal vermekten utanmaz. İ nananlar onun, Rablerinden (gelen) bir gerçek oldu ğ unu bilirler. İ nkâr edenler ise: "Allâh, bu misalle ne demek istedi?" derler. (Allâh), onunla birço ğ unu saptırır ve yine onunla birço ğ unu yola getirir. Onunla sadece fâsıkları saptırır.)”

6 KUR’AN’IN AMAÇLARI NELERD İ R?  Demek ki Allah Kuran’ı ibret alanlar ve inananlar için bir ilim ve hikmet kayna ğ ı, inanmayanlar içinse alaya alıp günahlarını artırmaları için bir vesile kılmıştır.  Kuran kendisine verilen bir başka isim olan “Furkan” ismince; iyili ğ i, kötülükten ayırmış ve bu gerçekleri en basit şekliyle insanlara açıklamıştır.  Kuran, biz insanlara en do ğ ru bilgi, en do ğ ru inanç ve en do ğ ru davranışları vermeyi amaçlar.  Yüce Allah’ın biz insanları sadece aklımızla baş başa bırakmayıp, şefkat ve merhametinden dolayı, do ğ ru yolu bulmamız için bizlere seslenmesidir.

7 KUR’AN’IN TEMEL AMAÇLARI  DO Ğ RU B İ LG İ  Örn: İ nsanın do ğ umu ve yaratılış süreci.  DO Ğ RU İ NANÇ  Örn: Allah’ın bir ve tek olması.  DO Ğ RU DAVRANIŞ  Örn: Gösteriş yapmama, İ yi ve güzel davranışlar.

8 KUR’AN’IN TEMEL AMAÇLARI  DO Ğ RU B İ LG İ  Bilgi, insanı yücelten, ona üstünlük kazandıran en önemli de ğ erlerden biridir.  Sahip oldu ğ umuz bilgilerle hayatımıza yön veririz.  Kuran’a göre do ğ ru bilginin kayna ğ ı akıl, vahiy ve duyulardır.  İ nsan ancak bu üçü bir arada oldu ğ u müddetçe do ğ ruluktan ayrılmaz.  Salt akıl insanı yanlışa, düşünce olmaksızın sadece vahiy ise insanı, taassuba ve körü körüne ba ğ lılı ğ a yöneltebilir.

9 DO Ğ RU B İ LG İ  Kur’an, do ğ ru bilgiye önem vermekte, bilenlerle bilmeyenlerin bir tutulamayaca ğ ını vurgulamaktadır.  Kuran’da bilgiye verilen önem “…Allah’a karşı ancak kulları içinden âlim olanlar (bilgili olanlar) derin saygı duyarlar...” ayetiyle açıklanmıştır.  Kuran insanların en do ğ ru bilgiye sahip olmalarını ister. Bu yüzden içerisinde hiçbir yanlış bilgi yoktur.  Kuran’da bu konu hakkında “Şüphesiz ki bu Kur’an, insanları en do ğ ru ve en sa ğ lam yola iletir…” buyrulur.

10 DO Ğ RU B İ LG İ  Kur’an akıl ve duyularla elde edilecek bilgiler konusunda bazı uyarılarda bulunur.  Örne ğ in, “Hakkında kesin bilgi sahibi olmadı ğ ın şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların her biri ondan sorumludurlar.”

11 KUR’AN’IN TEMEL AMAÇLARI  DO Ğ RU İ NANÇ  İ nanç, kalpten gelen inanma iste ğ idir.  Her insanın mutlaka inandı ğ ı ve kabullendi ğ i de ğ erler vardır.  Bu anlamda inançsız insan düşünülemez.  İ lahî dinleri inkâr eden (Ateizm vb.) bir toplumun benimsedi ğ i de ğ er yargıları da bir inanç şeklidir.  Kur’an’ın temel amacı; insanları asılsız ve anlamsız saplantılardan (batıl inanç) uzak tutmak, her konuda do ğ ru olan inanca yönlendirmektir.

12 DO Ğ RU İ NANÇ  İ nanmak isteyen ve delil arayanlar için Kuran’da şöyle bir ayet geçmektedir:  “Kesin inanmak isteyenler için yeryüzünde birçok deliller vardır. Bizzat kendi varlıklarınızda da böyle deliller vardır. Hâlâ görmeyecek misiniz?”  İ nanç, tutum ve davranışların temelinde yer alır.  Bu yüzden insanın davranışlarından önce inancının iyi ve sa ğ lam olması gerekir.  İ nançsızlı ğ ı savunan ve batıl şeylere inanan insanın yapmış oldu ğ u iyilikler, tutarlı olmayaca ğ ı için boş ve faydasızdır.

13 DO Ğ RU İ NANÇ  İ nanmayan insandan güzel işler yapması beklenemez.  İ nanç bir a ğ acın köklerine benzer. Bu kökler ne kadar sa ğ lam olursa, şüphe ve musibet rüzgarları karşısında insan yıkılmadan hayatını devam ettirir.  Kur’an-ı Kerim’in getirdi ğ i inanç sisteminin temeli de “tevhit”tir.  Tevhid, Yüce Allah’ın bir ve tek olması yani “Birlemek” demektir.

14 DO Ğ RU İ NANÇ  Kuran’a göre do ğ ru inancın unsurları:  - Allah’a,  - Peygamberine,  - Kuran’a ve daha önce indirilen Kutsal Kitaplar’a  - Meleklerine,  - Kaza ve Kadere,  - Ahiret gününe, inanmaktır.

15 KUR’AN’IN TEMEL AMAÇLARI  DO Ğ RU DAVRANIŞ  Kuran’a göre Allah’ın rızasını gözeterek yapılan her iş, güzel davranıştır.  İ slam’da do ğ ru davranışın taşıması gereken zorunlu özellikleri şunlardır: 1. Davranışın yalnızca Allah rızası için yapılması. Gösteriş, be ğ enilme kaygısı ve menfaat duygusunun Allah rızasının önüne geçmemesi. 2. Yapılan davranışın ilahî emir ve yasaklara ters düşmemesi. 3. Yapılan işin insanların hayrına olması.

16 DO Ğ RU DAVRANIŞ  Kur’an’ın temel amaçlarından biri de insanları do ğ ru davranışlara yönlendirmek ve kötülüklerden uzak tutmaktır.  Takva, insanın yaratıcısına ve yaratılmışlara karşı taşıdı ğ ı sorumluluk bilincidir.  Bu bilinç, insanın ilahî emir ve yasakları gözeterek yaşamasını ve daima do ğ ru davranışlar sergilemesini sa ğ lar.  Bu bilince sahip olmayan, Allah’tan korkmayan ve hesap verece ğ ini düşünmeyen insandan her türlü kötülük beklenecektir.

17 DE Ğ ERLEND İ RME  Kur’an-ı Kerim’in temel amaçları nedir? Maddeler halinde yazarak birer örnekle açıklayınız.  CEVAP: - Do ğ ru Bilgi Örn: Allah’ın yüce sıfatları, Kainatın ve insanın yaratılışı. - Do ğ ru İ nanç Örn: Allah’ın tek oldu ğ una; eşi, benzeri ve orta ğ ının olmadı ğ ına inanmak. - Do ğ ru Davranış Örn: Haksızlık yapmamak, sözünde durmak, dürüst olmak, cömert olmak.


"DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KURAN VE YORUMU 10.SINIF." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları