Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarım Bİlgİ Sİstemİ BİTKİ KARANTİNASI KAYIT VE TAKİP SİSTEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarım Bİlgİ Sİstemİ BİTKİ KARANTİNASI KAYIT VE TAKİP SİSTEMİ."— Sunum transkripti:

1 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarım Bİlgİ Sİstemİ BİTKİ KARANTİNASI KAYIT VE TAKİP SİSTEMİ

2 TARIM BİLGİ SİSTEMİ Tarım Bilgi Sistemi,
Türkiye genelinde tüm tarımsal aktivitelere ait veri, bilgi, belge ve süreçlerin faaliyet türlerine göre gruplandığı, takibinin sağlandığı, tüm kurumsal yetkilendirme ve denetleme süreçlerinin yapılabildiği, ilgili tüm süreçlere ait veri envanterinin entegre bir şekilde takip edilebildiği bir bilgi sistemidir. Tarım Bilgi Sistemi sayesinde Türkiye’deki tarımsal faaliyetler merkezi bir sistemle buluşmakta ve tek elden yönetim imkanı kazanmaktadır. 

3 TARIM BİLGİ SİSTEMİ Kullanımda Olan Modüller
Çiftçi kayıt sistemi (ÇKS), TÜKAS modülü Örtü altı kayıt sistemi Özel ürünler kayıt sistemi Organik tarım kontrol ve sertifikasyon sistemi İyi tarım uygulamaları kontrol ve sertifikasyon sistemi Kooparatif kredileri takip sistemi Bitki koruma ürünleri takip ve kayıt sistemi Toprak, bitki ve sulama suyu analiz laboratuvarları kayıt sistemi Sertifikalı tohum kayıt ve takip sistemi Gübre takip sistemi Veteriner tıbbi ürünleri kayıt ve takip sistemi Bitki ekelojik gereksinimler veri tabanı uygulaması Pazarlama bilgi sistemi Tarım arazileri yönetim sistemi (miras kanunu)

4 TARIM BİLGİ SİSTEMİ GelİŞTİRİLMEKTE Olan Modüller
BİTKÜR (Bitkisel Üretim Bilgi Sistemi) Bitki Koruma Sağlığı Kayıt Takip Sistemi Bitki Pasaportu Kayıt ve Takip sistemi Bitki Karantinası Kayıt Takip Sistemi Alo Gıda 174 Web Servisi Doğal Çiçek Soğanları Kayıt Takip Sistemi Seferberlik Otomasyon Web Servisi Tohum Veri Yönetim Sistemi Gübre Tavsiyesi Laboratuvar Şüpheli Analiz Değerlendirme Sistemi Yem Takibi Sistemi HAYBİS (Hayvan ve Hayvansal Üretim Bilgi Sistemi) Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi İpek Böcekciliği Kayıt Sistemi Et Veritabanı Süt Veritabanı Su Ürünleri Bilgi Sistemi Büyükbaş Hayvan Kayıt Sistemi Koyun Keçi Kayıt Sistemi Bitki Karantinası Kayıt ve Takip Sistemi Tarım Bilgi Sistemi çatısı altında yer alan modüller içerisinde yer almaktadır.

5 BİTKİ karantinası kayıt ve takİp sİstemİ NEDİR?
“Bitki Karantinası Kayıt ve Takip Sistemi “, bakanlık ve bağlı kurumlar tarafından yürütülen bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin ihracat, ithalat, re-export, transit, son çıkış, sevkiyat bildirimi, ülkeye iade vb. diğer işlemlerin kayıt altına alındığı ; belge, beyan ve kontrol işlemlerinin yürütüldüğü ve takip edildiği bir sistemdir.

6 SİSTEMİN amaçlarI Sistem kullanıcılarına bakanlık tarafınca geliştirilen ve uygulanan tarım bilgi sistemi çatısı altında, bitki karantinası kayıt ve takip sisteminin ücretsiz ve kesintisiz olarak sağlanması, Tarım Bilgi Sistemi kapsamındaki diğer sistemler ile entegrasyonun sağlanması(Çiftçi Kayıt Sistemi, Tohum Veri Yönetim Sistemi, Bitki Pasaportu Kayıt ve Takip Sistemi), Bitki Karantinası Kayıt ve Takip Sistemi içeriğinde bütün işlemlerin Türkiye geneli tek bir sistem üzerinden yürütülmesi, Türkiye geneli anlık olarak ihracat, ithalat vb. Başvuru sayılarına, basılan bitki sağlık sertifikası bilgilerine ulaşılması,

7 SİSTEMİN amaçlarI İhracatçı/ithalatçı firmaların kayıt altına alınması, Gümrük Temsilcisi firmaların kayıt altına alınması, Başvuruların sistem üzerinden online olarak kolayca yapılıp takip edilebilmesi, Bütün başvuru formlarının sistem üzerinden alınabilmesi, Görev atama yetkililerinin işlemlerini sistem üzerinden kolaylıkla yürütüp takip edebilmesi, İnspektörlerin yapılan işlemleri sistem üzerinden yürütebilmesi, Sertifika basım işlemlerinin sistem üzerinden yürütülmesi,

8 SİSTEMİN amaçlarI Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi , Ek-9 formlarının sistem üzerinden verilmesi, Laboratuvar analiz sonuçlarına anlık olarak ulaşılabilmesi, Fümigasyon işlemlerinin sistem üzerinden yürütülmesi, Yapılan işlemlerin veritabanında saklanması ile istenilen raporlara anlık olarak ulaşılabilmesi, Tek Pencere Sistemi ile entegrasyonun sağlanarak işlemlerin yütürülmesi amaçlanmaktadır.

9 SİSTEMİN KULLANICILARI KİMLERDİR?
Genel Müdürlük Kullanıcıları İl Müdürlükleri ve Zirai Karantina Müdürlüklerinde görevli görev atama yetkilileri(Gerçekleştirme görevlisi) İnspektör Laboratuvar Kullanıcıları Fümigasyon Operatörleri İthalatçı/ İhracatçı Firmalar Gümrük Temsilcisi Firmalar Bilgi İşlem Kullanıcısı Veznedar Memur

10 BKKTS HANGİ SÜREÇLERDEN OLUŞUR?
Bitki Karantinası Kayıt ve Takip Sistemi; bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin, ülkemize giriş ve çıkışında bitki sağlığı açısından tabi olacağı işlemleri içermektedir. Bu sistem ile; Firmaların Kayıt Altına Alınması Başvuru İşlemleri Yetkili Personel Tarafından Görev Atama İşlemleri İnspektör İşlemleri Belge, Beyan ve Bitki Sağlığı Kontrol İşlemleri Ücretlendirme, Dönersermaye İşlemleri Laboratuvar , Numune Alma İşlemleri Fümigasyon İşlemleri Bitki Sağlık Sertifikası Basım İşlemleri Ek-9 Formu, Bitki Sağlığı Dolaşım Belgesi vb. belgelerin düzenleme işlemleri gerçekleştirilmektedir.

11 SİSTEME AKTARILAN VERİLER
Aktarılan Veriler: Firma Bilgileri Ürün Bilgileri Ambalaj Bilgileri Özel Şart Bilgileri Araç Bilgileri Birim Fiyat Bilgileri Taşıma Aracı Plaka Zorunluluğu Gerekli Tanımları Son Çıkış Kontrolü Yapmaya Yetkili Müdürlükler Organizasyon Bilgileri (İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve Zirai Karantina Müdürlükleri) Analiz Birimleri, Zararlı Organizma Çeşitleri

12 Sİsteme GİRİŞ İŞLEMİ Tarım Bilgi Sistemi giriş için   Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı‘na ait tbs linkini kullanarak giriş yapılması gerekmektedir. Açılan ekranda Tarım Bilgi Sistemi sekmesine tıklanılır.

13 Sİsteme GİRİŞ İŞLEMİ Yönlendirilen sayfada kullanıcı adı ve şifre girilerek sisteme giriş yapılır. Kullanıcı açma işlemi bakanlık ve bağlı kurumlar (İl Müdürlükleri, Zirai Karantina Müdürlükleri) tarafından gerçekleştirilmektedir. Kullanıcı açma işlemi sonunda kullanıcı adı ve şifre bilgileri kullanıcının mail adresine gönderilmektedir.

14 FİRMA KAYIT İŞLEMLERİ İthalatçı/ihracatçı firma ve gümrük temsilcisi firmaların kayıt işlemleri İl Müdürlükleri veya Zirai Karantina Müdürlüklerinde yetkili kullanıcılar tarafından gerçekleştirilmektedir.

15 FİRMA KAYIT İŞLEMLERİ Şu an sisteme kayıtlı 200 firma bulunmaktadır.

16 ÜRÜN KAYIT İŞLEMLERİ Karantina kontrolüne tabi ürünlerin kayıt işlemleri İl Müdürlükleri veya Zirai Karantina Müdürlüklerinde yetkili kullanıcılar tarafından gerçekleştirilmektedir.

17 ÜRÜN KAYIT İŞLEMLERİ Şu an sisteme kayıtlı ürün bilgisi bulunmaktadır.

18 Başvuru İŞLEMLERİ-İHRACAT
Sisteme kayıtlı firmalar tarafından; başvuru ve ürün bilgileri girilerek ihracat,ithalat,re-export, transit, iade, son çıkış, sevkiyat bildirimi,bilimsel çalışma amaçlı ithalat başvuruları yapılmaktadır. Yapılan başvurular başvurunun yapıldığı ildeki yetkili görevlinin ekranına düşmektedir.

19 Başvuru İŞLEMLERİ-İHRACAT
Ekanda yapılan ihracat başvurularının listesi yer almaktadır.

20 Başvuru İŞLEMLERİ – Sevkıyat bİLDİRİMİ
Firmalar ithalat ve iade başvuruları öncesinde sevkiyat bildiriminde bulunmaktadırlar.

21 Başvuru İŞLEMLERİ-SEVKİYAT BİLDİRİMİ

22 Görev atama İŞLEMLERİ Firmalar tarafından yapılan başvurular ildeki yetkili gerçekleştirme görevlisinin ekranında listelenmektedir. Gerçekleştirme görevlisi tarafından başvuru ve inspektör seçimi yapılarak görev ataması gerçekleştirilmektedir.

23 Görev atama İŞLEMLERİ “Tüm Görevlendirmeler” sekmesinin altından ataması yapılan bütün başvuruların bilgilerine ulaşılabilmektedir.

24 Görev atama İŞLEMLERİ “Fümigasyon Bekleyen İşlemler” sekmesinin altında gerçekleştirme görevlisi tarafından başvuru ve fümigasyon operatörü seçimi yapılarak fümigasyon işlemi için görev ataması gerçekleştirilmektedir.

25 Görev atama İŞLEMLERİ “Sevkiyat Bildirimleri” sekmesinin altında yapılan sevkiyat bildirimlerinin listesi yer almaktadır.

26 İnspektör İŞLEMLERİ Her inspektör kendisine atanmış başvurular üzerinde işlem yapmaktadır. Ücret hesabı işleminden sonra belge, beyan kontrolününde sağlanarak inspektör tarafından kontrol bilgileri sisteme kaydedilmektedir.

27 İnspektör İŞLEMLERİ Başvuru bazında, başvuruda yer alan ürünlere ve araçlara göre sistem tarafından otomatik olarak ücret hesabı yapılmaktadır. Laboratuvar ve diğer ücretlerden ekleme yapılacak ise inspektör tarafından ekleme işlemi gerçekleştirilerek toplam ödenmesi gereken miktar hesaplaması yapılır.

28 İnspektör İŞLEMLERİ

29 İnspektör İŞLEMLERİ Ayrıca ikinci inspektör olarak görevlendirmeler hakkında da yetkili olan inspektörler bilgilendirilmektedir.

30 İnspektör İŞLEMLERİ Eğer kontrol sonucu gereği laboratuvar analizi gerekli ise inspektör tarafından numune alım ve analize gönderim işlemi gerçekleştirilir.

31 İnspektör İŞLEMLERİ Karantina veya GDO analizi için numune alım işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Sistem üzerinden numune alma tutanağı çıktısı alınabilmektedir.

32 İnspektör İŞLEMLERİ

33 İnspektör İŞLEMLERİ Laboratuvar analizinden gelen sonuçlarına “Laboratuvar Sonuç Detay” butonuna tıklanarak ulaşılabilmektedir. “ANALİZ İŞLEMİNİ TAMAMLA” butonuna tıklanarak bir sonraki aşamaya geçilmektedir.

34 İnspektör İŞLEMLERİ Eğer fümigasyon operatörü tarafından fümigasyon işlemine ait bilgiler girilmiş ise inspektör tarafından başvuruya ait fümigasyon bilgilerine ulaşılabilmektedir.

35 İnspektör İŞLEMLERİ

36 İnspektör İŞLEMLERİ “Uygun işlemler” sekmesinin altında uygun bulunan başvuruların listesi yer almaktadır. “Bss Detay” veya “Re-Export Detay” butonlarına tıklanarak sertifika bilgilerine ulaşılmaktadır.

37 İnspektör İŞLEMLERİ İnspektör tarafından sertifika bilgileri girilip “Sertifika Bas” butonuna tıklanarak sertifika basım işlemi gerçekleştirilmektedir.

38 İnspektör İŞLEMLERİ Sertifika güncelleme işlemi ile herbir sertifikanın güncel ve bir önceki bilgilerine ulaşılmaktadır. Sertifika iptal seçeneği ile sertifika iptal işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

39 İnspektör İŞLEMLERİ “Uygun Bulunmayan İşlemler” sekmesinde uygun bulunmayan başvuruların listesi yer almaktadır.

40 laboratuvar İŞLEMLERİ
Laboratuvar ve laboratuvar kullanıcıları sistemde kayıt altına alınmaktadır. Herbir laboratuvar kenidisine yönlendirilen numuneler ile ilgili işlem yapabilmektedir.

41 laboratuvar İŞLEMLERİ
Yer alan listede “Sonuçları Yönet” butonuna tıklanarak numunenin detay bilgisine ulaşılmaktadır.

42 laboratuvar İŞLEMLERİ
Sisteme tanımlı laboratuvar bölümlerinin herbiri için analiz sonuç bilgileri girilmektedir. Eğer bulaşık bulunmuş ise zararlı organizma belirtilerek kayıt işlemi gerçekleştirilir.

43 laboratuvar İŞLEMLERİ
“ANALIZ İŞLEMİNİ TAMAMLA” butonuna tıklanarak analiz sonuç kayıt işlemi tamamlanır ve sonuçlar yetkili inspektörün ekranında yer alır.

44 FÜMİGASYON İŞLEMLERİ Fümigasyon operatörü, kendisine atanmış başvurular üzerinde işlem yapabilmektedir.

45 FÜMİGASYON İŞLEMLERİ Fümigasyon bilgilerinin girilmesi ile yetkili inspektör tarafından başvuru üzerinde işleme devam edilebilmektedir.


"T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarım Bİlgİ Sİstemİ BİTKİ KARANTİNASI KAYIT VE TAKİP SİSTEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları