Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 KOLİN’İN TARİHÇESİ  KOLİN (B4 VİTAMİNİ) NEDİR?  KOLİN’İN YAPISI  KOLİN’İN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " KOLİN’İN TARİHÇESİ  KOLİN (B4 VİTAMİNİ) NEDİR?  KOLİN’İN YAPISI  KOLİN’İN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ."— Sunum transkripti:

1

2  VİTAMİN NEDİR?  VİTAMİNLERİN SINIFLANDIRILMASI  KOLİN’İN TARİHÇESİ  KOLİN (B4 VİTAMİNİ) NEDİR?  KOLİN’İN YAPISI  KOLİN’İN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ  KOLİN’İN ÖNEMİ  KOLİN EKSİKLİĞİ  GIDALARDA KOLİN  KOLİN GÜNLÜK ALIM MİKTARI  YAPILAN ARAŞTIRMALAR  KAYNAKÇA

3  Vitaminler,özel hücresel fonksiyonların yerine getirilmesinde vücudun eser miktarda gereksinim duyduğu organik bileşiklerdir.  Vücudumuz için mutlaka gerekli olan ve vücudumuzdaki katalizör görevli en basit organik maddelerdir.  Vitaminler vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından oldukça gereklidir.

4 1 - a ) Yağda eriyen vitaminler(A,D,E,K Vitamineri) b) Suda eriyen vitaminler (B,C Vitaminleri ) B4=Kolin 2 - a)Ko-enzim fonksiyonuna sahip olan vitaminler  B grubu vitaminleri ve fillokinon b)Ko-enzim fonksiyonuna sahip olmayan vitaminler  A,D,E ve C vitaminleri c)Vitamin benzeri etki yapan maddeler  Mezoinozit,Karnitin,Flavoidler,Esansiyel yağ asitleri

5  Kolin; Safradan ayrılarak keşfedilmiştir.  ( Safraya Latince chole ismi verildiği için de adı kolin konulmuştur.)  1940 yılından sonra da B vitaminleri ailesinden sayılmaktadır.

6  B4 Vitamini olarak sınıflandırılan, suda çözünen bir mikro besindir.  B vitamini ailesi olarak sınıflandırılarak, doğal şekilde oluşan bir madde şeklinde tanımlanmaktadır.  Kolin, fosfolipitlerin ve beta lipoprotein yapımı için elzem bir bileşendir.  Kolin, proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitlerin yapılmasını sağlamaktadır.

7  Kolin, trimetil amino etanol yapısındadır.  Kolin, betahidroksi etiltrimetil amonyum hidroksittir.  Kolin;Asetilkolin maddesi için gerekli bir moleküldür.

8  Kolin, inizitol adınıda alır.  Üç adet metil gurubundan oluşur.  Yiyeceklerde bol miktarda olmasına rağmen suya karşı dirençsizdir.

9  Kolin’in kimyasal yapısı zayıftır.  Kolin ısı esnasında kolaylıkla bozunmaya uğrar.  Kolin ilaçların etkisini azaltır.  Bağırsaktan emilir ve idrarla dışarı atılır.

10  Kolin hücre ve dokuların yapısını oluşturan lesitin ve sfingomyelin gibi fosfolipidlerin sentezi için gereklidir.  Yağ metabolizmalarında görevlidir.Yağların karaciğerden uygun yere taşınmasında ve depolanmasında rol alır.Ayrıca yağların kullanımını arttırır.

11  Kolin sinir uyarımlarının nakledilmesinde rol oynayan asetilkolinin yapısında bulunur.  Kolin yapısında 3 metil gurubu bulunmasından dolayı betain ve metiyonin transmetilasyon olaylarında kolinin yerine kullanılabilir.  Kolin hücre yapımı ve korunmasında görevlidir.

12  Kolinin son yıllarda önem kazanmasının en önemli nedeni karaciğer yağlanmasını önlemesi.  Beyin gelişimini sağlaması ve sinir iletilerinde vazgeçilmez bir öğe olmasıdır.  Kolin, fosfolipitlerin ve betalipoprotein yapımı için elzem bir bileşendir.  Kolin vücudumuzun çalışması için gerekli sistemlere yardımcı olarak kasların çalışmasını ve proteinlerin yapıtaşı aminoasitlerin yapılmasını sağlar.

13  Korku, kızgınlık, heyecan sırasında salgılanan hormon olan adrenalinin de üretilebilmesi için koline ihtiyaç vardır.  Kolin kan-beyin bariyerini geçebilen tek vitamindir. Bu özelliğiyle beyindeki kimyasal olaylarda rol alır.  Kolinin vücutta bulunan kolesterol ve trigliserid düzeylerine oldukça önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir ve kolesterolü düşürücü bir özelliği bulunmaktadır

14  Kolin eksikliğinde metabolizmamız varlığını sürdüremezdi.  Vücudumuzun çalışması için gerekli sistemlere yardımcı olarak kasların çalışamaz.  Kolin eksikliğinde sinir sisteminin çalışmasında sorunlar meydana gelir.

15  Kolin eksikliğinde proteinlerin yapıtaşı aminoasitlerin yapılmasını zorlaşır.  Kolin eksikliğinde beyin gelişimini sağlayamaz.  Kolin eksikliğinde karaciğer yağlanması gerçekleşir.  Kolin yetersizliğinde karaciğer hücrelerinin kaybı, kalp ve damar sertlikleri görülmüştür.

16  Kolinden zengin besinlere gelecek olursak, fosfolipit yapısında olduğu için genelde hayvansal besinlerde yoğun olarak bulunur.  Yumurta sarısı, süt, et ve et ürünleri  kurubaklagiller ( mercimek, barbunya v.b ) kuruyemişler, bira mayası ve buğday özü(rüşeym) kolinden zengin besinlerdir.

17  Kolin içeren zengin besinleri tüketirken B 12 (kobalamin) ve lesitinden zengin beslenmek kolinden daha efektif yararlanmayı sağlar.  B12 den zengin besinleri de kısaca hatırlayacak olursak; kırmızı et, tavuk, hindi, balık, süt ve yoğurt. Lesitinden zengin besinlerse; soya fasulyesi, mısır, yumurta sarısı, buğdaydır.

18  Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi, günlük alınması gereken Kolin miktarını açıklamıştır. Bayanlar için 425 mg/gün Erkekler için 550 mg/gün 0-6 aylık bebekler için 125 mg/gün 6-12 aylık bebekler için 150 mg/gün 1-3 yaşındaki çocuklar için 200 mg/gün 4-8 yaşındaki çocuklar için 250 mg/gün 9-13 yaşındaki çocuklar için 375 mg/gün

19  Hamile ile emziren kadınların günde 550 mg. kolin alması gerekiyor.

20  Poly ve arkadaşları, yaşları 36-83 arasında değişen 1400 kişiyi kapsayan bir grup üzerinde kolin içeren beslenmenin hafıza üzerindeki etkisini araştırmışlardır. En fazla kolin tüketen grubun hafıza testlerinde daha başarılı olduklarını ortaya koymuşlardır. (Poly ve ark., 2011)  Ayrıca, yüksek oranda kolin tükettiği saptanan kişiler üzerinde yapılan beyin taramalarında, bu kişilerde inme ve sonuçta demans gibi beyin damarlarıyla ilgili hastalıkları işaret eden “beyaz madde hiperintensite” alanlarının daha az oranda görüldüğünü saptamışlardır (Poly ve ark., 2011)

21  Kolinin beynin hafıza ve diğer zihinsel kavrayış işlevlerinde önemli bir rol oynayan asetilkolin adlı sinir devim salgısının başlangıç molekülü olduğu bilinmektedir. Alzheimer hastaları üzerinde yapılan araştırmalar asetilkolin düşüklüğü ile Alzheimer hastalığı arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur (Wurtman ve ark., 2010).  Araştırmalar yeterli kolin alımının kandaki bir aminoasit olan homosistein seviyelerini düşürdüğünü ortaya koymaktadır. Kandaki homosistein seviyesi artarsa damar sertliğine neden olmakta ve kalp hastalıklarına yakalanma riski artmaktadır. Homosistein seviyelerini düşürücü etkisi olan kolinin kalp- damar hastalıklarına karşı önleyici ve tedavi edici özelliği olduğu araştırmalarda gösterilmiştir (Meseri, 2014).

22  Ratlar üzerinde yapılan deneylerde, kolin eksikliğinin kansere yakalanma riskini arttırdığı ortaya konmuştur (Newberne, 1986).  Kolinin vücutta bulunan kolesterol ve trigliserid düzeylerine oldukça önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir ve kolesterolü düşürücü bir özelliği bulunmaktadır (Altıntaş, 2013).  Kolin karaciğerdeki yağların vücuda dağıtılmasını sağlayarak karaciğerin sağlığını korumaktadır. Yeterli kolin bulunmaması durumunda yağlar karaciğerde birikebilmekte ve metabolizma üzerinde problem yaratabilmektedir. Bunun sonucunda da yağ ve safranın hareketsizliği nedeniyle siroz gibi ciddi sağlık sorunları oluşabilmektedir. Bu sebeple karaciğer hastalıklarının tedavisinde kolinin bir formu olan fosfatidil kolin etkin bir şekilde kullanılmaktadır (Sakas, 1999).

23  ALTINTAŞ, A., Kolesterol Metabolizması, Ankara Üniversitesi, Biyokimya II Ders Notları, 2013.  GÜL, C., Etlik Piliçlerde Metiyonin Varlığında Kolin ve Mezoinozitol’ün Karaciğer ve Karın Yağlanması Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması, Çukurova Üniversitesi, Doktora Tezi, 2009.  MESERİ, R., Nutrition in Heart Failure, Journal of Clinical and Analytical Medicine, 5(5), 438-443, 2014.  NEWBERNE, P.M., Rogers, A.E., Labile Methyl Groups and the Promotion of Cancer, Annual Review of Nutrition, 6, 407-432, 1986.  PHILLIPS, M.M., Analytical Approaches to Determination of Total Choline in Foods and Dietary Supplements, Analytical and Bioanalytical Chemistry, 403, 2103-2112, 2012.  POLY, C., Massaro, J.M., Seshadri, S., Wolf, P.A., Cho, E., Krall, E., Jacques, P.F., Au, R., The Relation of Dietary Choline to Cognitive Performance and White-Matter Hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort, American Journal of Clinical Nutrition, 94(6), 1584-1591, 2011.  SAKAS, P.S., Fatty Liver Dissease, Publication AP018, August 12,1999.  TULUM, Y., B Kompleks Vitaminleri ve Biyokimyası, Ege Üniversitesi Bitirme Tezi, İzmir, 2007.  XU, X., Gammon, M.D., Zeisel, S.H., Lee, Y.L., Wetmur, J.G., Teitelbaum, S.L., Bradshaw, P.T., Neugut, A.I., Santella, R.M., Chen, J., Choline Metabolism and Risk of Breast Cancer in a Population-Based Study, FASEB J, 22(6), 2045-2052, 2008. XU, XGammon, M.DZeisel, S.HLee, Y.LWetmur, J.GTeitelbaum, S.LBradshaw, P.TNeugut, A.I Santella, R.MChen, J  WURTMAN, R.J., Cansev, M., Sakamoto, T., Ulus, I., Nutritional Modifiers of Aging Brain Function: Use of Uridine and Other Phosphatide Precursors to Increase Formation of Brain Synapses, Nutrition Reviews, 68, 1753-1787, 2010.  ZEISEL, S.H., Nutritional Importance of Choline for Brain Development, Journal of the American College of Nutrition, 23, 621-626, 2004.  ZEISEL, S.H., Blusztajn, J.K., Choline and Human Nutrition, Annual Review of Nutrition, 14, 269-296, 1994.


" KOLİN’İN TARİHÇESİ  KOLİN (B4 VİTAMİNİ) NEDİR?  KOLİN’İN YAPISI  KOLİN’İN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları