Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESLENME VİTAMİNLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESLENME VİTAMİNLER."— Sunum transkripti:

1 BESLENME VİTAMİNLER

2 VİTAMİN NEDİR? Vücuda enerji vermeyen ancak yaşamın idamesi için gerekli olan çok önemli besin öğeleridir.

3 VİTAMİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER (A-D-E-K) SUDA ERİYEN VİTAMİNLER (B GRUBU- C)

4 VİTAMİNLERİN ÖNEMİ Metabolizmanın yeterli hızda ve düzgün çalışması için gereklidir. Diğer besin öğelerinin görevlerini yapabilmesi için gereklidirler Bağışıklık sisiteminin oluşturulmasında önemli görevleri vardır. Vitaminler olmazsa insanın yaşaması olanaksızlaşır.

5 YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
BU vitaminler vücudumuzda yağlar aracılığıyla taşınır ve yağ dokusuyla birlikte depolanır. Bu nedenle kullanılabilmesi için gerekli miktarda yağ tüketimi yapılmalıdır. Bu vitaminler depolanabildiğinden fazla alınması sağlık sorunlarına neden olabilir. Genellikle tereyağı, sebzeler, meyveler, balık, süt, kaymak ve karaciğer bu vitaminlerce zengin gıdalardandır.

6 A VİTAMİNİ Bağışıklık sisteminin oluşturulmasında ve göz sağlığında etkili bir vitamindir. GÖREVLERİ 1. Gözlerin karanlıkta ve değişik ışık durumlarında görmesine yardım eder. 2. Vücudunuzdaki hücre ve dokuların sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlar. 4.Antioksidandır. Dolayısıyla çeşitli kanser türleri ile yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. 5. Bağışıklık sisteminin yeterliliği için gereklidir, enfeksiyonlara karşı vücudu korur. 6. Kemik ve dişlerin gelişimi ve sağlığı için gereklidir. 7. Deri sağlığı için gereklidir.

7 A VİTAMİNİ KAYNAKLARI KAYNAKLARI
SÜT TERYAĞI YUMURTA SARISI KARACİĞER BALIK HAVUÇ ISPANAK PORTAKAL-MANDALİNA KAYISI DOMATES

8 YETERSİZLİĞİNDE GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR
􀂾 Gece körlüğü görülür. 􀂾 Göz kuruluğu ve göz akı yumuşaması, 􀂾 Deride kuruluk, kalınlaşma, kabuklanma, renk koyulaşması, kıllarda dökülme ve pütürleşme gibi durumlar, 􀂾 Büyümede duraklama, kemik ve dişlerde bozukluklar, 􀂾 Solunum, sindirim, boşaltım ve üreme organlarında bozukluklar görülür. 􀂾 Enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski artar.

9 FAZLALIĞINDA GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR
Baş ağrısı, Kuru ve pul pul dökülen deri, Karaciğer hasarı, Kemik ve eklem ağrıları, Kusma ve iştah kaybı, Anormal kemik büyümesi, Sinir sisteminde hasar ve doğumsal bozukluklar olabilir.

10 Günlük gereksinim Bir günlük ihtiyaç 750 mcg dir.


"BESLENME VİTAMİNLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları