Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM."— Sunum transkripti:

1 Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM

2 Yıllara Göre Sağlık Personeli Sayıları, Tüm Sektörler

3 Yıllara Göre Hastane Yatağı Sayıları, Tüm Sektörler

4 Yıllara Göre Hastanelerde Yatak Doluluk Oranı, Tüm Sektörler

5 Yıllara ve Sektörlere Göre Hastanelere Müracaat Sayısı

6 Yıllara Göre Ortalama Kişi Başı Hastanelere Müracaat Sayısı

7 Yıllara ve Kurum Türlerine Göre Toplam Hekime Müracaat Yıllara ve Kurum Türlerine Göre Toplam Hekime Müracaat

8 Sevk Oranı Ne Olmalı? Bir bölgedeki tüm hastaların yaklaşık %85’i 1.basamak sağlık kuruluşunda tedavi olabilir, Kalan %15 oranındaki hasta da 2. ve 3. basamak için sevk edilir.

9 Sevk Zinciri Böylece ; Gereksiz hasta yoğunluğu azalır Bir hastaya daha fazla zaman ayrılır Hatalar azalır Gereksiz tetkikler azalır Gereksiz masraflar azalır Memnuniyet artar (hekim ve hasta)

10 Mevcut Durum Mevcut Durum Sevk yokken; Hasta yoğunluğu artıyor İlgi azalıyor Dikkat azalıyor Hata artıyor Maliyet artıyor Kalite azalıyor Hasta memnuniyeti azalıyor Özellikli büyük ameliyat sayısı da azalıyor

11 Sevk Sistemi Sevk sisteminin olmayışında en önemli sebep aile hekimliği sistemi için yeterli hekimin olmayışı Bu durumu besleyen bir faktör de performans sistemidir. Bu sistemde çok hasta çok gelir demektir. Sevksiz hastaların doğrudan 2. ve 3.basamak hastanelere gitmesi hastane ve hekim gelirlerini artırmaktadır.

12 Ne olmalı? Sevk sistemi özendirilmeli (yasaklama değil) –Birinci basamak dışında katkı payı ? –Sevksiz başvuran bir hastadan fazla katkı payı ? 2. ve 3.basamak hastanelerde hekim ve hastane mağduriyeti yaratmayacak geri ödeme olmalı.

13 Ne olmalı? Yeni kriterlerde; Daha yüksek nitelikli Düşük maliyetli Düşük komplikasyonlu Yüksek memnuniyetli iş için daha çok ödeme Yeni mağduriyetler oluşmamalı

14 Geri Ödeme – Sağlık Hizmet Kalitesi

15 Kalite Hizmete ilişkin son kararın verdiği memnuniyet Verimlilik Esneklik Etkili olmak İşleri çabuk ve doğru olarak yapmak İşleri zamanında yapmak Bir ideal arayışı İdarenin yönettiği bir süreç ve, Gelişmişlik göstergesidir

16 Sağlıkta Kalitenin 6 Hedefi Güvenli Etkili Hasta merkezli Zamanında Yeterli Adil/hakkaniyetli sağlık hizmeti.

17 Mevcut sistemde sorunlar Hekim bir gelir elde etmek için puan toplamak zorundadır İşin niceliği önemli hale gelmiştir İşbirliği yerine rekabet oluşmuştur İş barışı zedelenmiştir (branşlar arasında puan fırsatları farklı) Daha kolay işler tercih edilmektedir Karmaşık, zor işlerden kaçınılmakta (güçlük,zaman, komplik,..) Çok hasta bakmak zorunda kalan hekim risklerini azaltmak için –Çok tetkik istiyor –Çok ilaç yazıyor –Çok ameliyat yapıyor (relatif endikasyonlarda)

18 HATALI HİZMET SUNMANIN RİSKLERİ İnsan sağlığı ve güvenliği sorunu, Güvenin azalması, prestij kaybı, Çalışanların motivasyonunu kaybetmesi, Mal ve hizmetlerde tatminsizlik, Zaman kaybı, İşgücü kaybı, Gereksiz tekrarlanan hizmet ve buna bağlı finansman kaybı Kaynakların israfı ve verimin azalması.

19 Teşekkürler Doç Dr Hasan S. Sağlam


"Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları