Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr.Eray YURTÇU. Introduction Yoğun bakım doktorlarının yoğun bakımda yatan hasta yakınlarıyla yeterli iletişim kurulamaması 1- Doktorların hasta yakınlarından.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr.Eray YURTÇU. Introduction Yoğun bakım doktorlarının yoğun bakımda yatan hasta yakınlarıyla yeterli iletişim kurulamaması 1- Doktorların hasta yakınlarından."— Sunum transkripti:

1 Dr.Eray YURTÇU

2 Introduction Yoğun bakım doktorlarının yoğun bakımda yatan hasta yakınlarıyla yeterli iletişim kurulamaması 1- Doktorların hasta yakınlarından öğrenmesi gereken önemli bilgiler 2-Hasta yakınlarının doktordan öğrenmesi gereken önemli bilgiler

3 Materials and methods 1979-2013 yılları arası aile,iletişim, yoğun bakımdan bahsedilen 1226 makale incelenmiş.(Ovid Medline)(sadece ingilizce yayınlar) 15 hasta yakını,10 yb doktor,10 yb hemşiresine hangi bilgilerin önemli olduğu sorulmuş. Doktorlar için 21, hasta yakınları için 32 önemli bilgi olacak şekilde formlar hazırlanmış.

4

5 Materials and methods Ocak-Şubat 2014 yılları arası 20 yataklı cerrahi yb ve 24 yataklı medikal yb hasta yakınları(en az 48 saat yatış) ile yoğunbakımlarda yer alan yoğun bakım uzmanları,fellowlar,yb hemşireleri,anestezi hekimleri araştırmada yer almış. 7 puanlı Likert Skala ( 7 gerekli, 4 nötr, 1 gereksiz) İstatistikler : T test ve x2 test

6 Results 172 kişiyle görüşülmüş.6 hasta yakını+4 hemşire zaman kısıtlılığını önsürerek katılmamış.162 katılımcıya verilen anketlerden 104 tanesi doldurulmuş.(%64)

7

8

9

10

11 Discussion Bu çalışmayla klinisyenler için 21, hasta yakınları için 32 önemli bilgi elde edildi. Klinisyenler için aile geçmişi, sorular,anlaşılır olmak, iyilik hali, endişe, tedavinin amacı Hasta yakınları için tanı, tedavi, prognoz, klinik durumu, takvim, hastanın rahatı, medikal takım, aile katılımı önemli olarak kabul görüyor.

12 Conclusion Bu çalışmayla yoğunbakım klinisyenleri ve hasta yakınları için önemli bilgilerin elde edildiği, bu bilgilerin kullanılıp ailelerle iletişimin arttırılabileği belirtiliyor.

13 Teşekkürler


"Dr.Eray YURTÇU. Introduction Yoğun bakım doktorlarının yoğun bakımda yatan hasta yakınlarıyla yeterli iletişim kurulamaması 1- Doktorların hasta yakınlarından." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları