Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UZAKDOĞU’DA YENİ BİR GÜÇ: JAPONYA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UZAKDOĞU’DA YENİ BİR GÜÇ: JAPONYA"— Sunum transkripti:

1 UZAKDOĞU’DA YENİ BİR GÜÇ: JAPONYA

2 Meiji Restorasyonu Bu dönemin önemi Japon modern tarihinin temellerinin atılmasıdır. 1868 Meiji Restorasyonu ile yeni bir dönem başlamıştır. İmparator Meiji, Japonya’da feodal rejimi ortadan kaldırdı, mutlak monarşi yerine meşruti monarşi yönetimini getirip yeni bir anayasa yaptı. Batıdan akademisyen-uzman ve teknisyen getirterek çalıştırmaya başlayan Japonya, kendi uzmanlarının da batıda eğitilmesine önem verdi. Böylece Japonya 25–30 yılda teknik ve teknolojik olarak dünya arenasında söz sahibi olmaya başladı

3 YAPILAN YENİLİKLER Takvim değiştirildi. Giyinme şekli batı tipine göre düzenlendi. Avrupa’nınkine benzer bir bankacılık sistemi getirildi. Bilhassa İngiltere ile yaptıkları mal ithalatı antlaşmalarına, alışılmadık maddeler koydurdular. Çağdaş bir düzenli ordu kurulmuş, subaylar eğitim için Batılı ordu ve donanma akademilerine gönderilmiştir. 1872 de çıkarılan bir kanunla kadın ve erkek her Japon için ilköğretim zorunlu oldu. 1871 de ilk gazete yayınlandı de mecburi askerlik sistemi kabul edildi. Şintoculuk dini yaygınlaştırılmaya Budacılık bastırılmaya çalışılmıştır.

4 1870 de ilk demiryolu yapımına başlanmış iken, yirmi yıl sonra, 1890 da demiryollarının uzunluğu 7200 kilometre idi. 1868–1898 arasındaki otuz yıllık devrede 2190 fabrika yapıldı. Yeni Anayasa, Almanya devlet yapısı ve Fransa Anayasasına göre uyarlanmış 1889’da ilan edilmiştir. Kast düzeni kaldırılmış, toprak ve vergi düzeltimi gerçekleştirilmiştir. Millet Meclisi, Siyasal partiler ve Danışmanlar Kurulu oluşturulmuştur. 1871 de "Daymiyo" denen derebeylik sistemine son verilerek ülke çağdaş bir şekilde idari bakımdan organize edildi.

5 SONUÇ Meiji dönemi, Japonya’nın modern ve güçlü bir devlet haline gelmesini sağlayan gelişmelerin temelini oluşturmuştur. Bu dönemde Japonya, Batının yüzyıllar içinde kurduğu modern sanayileri bürokratik ve politik kurumları 20–30 yılda oluşturmayı başarmıştır. Bu durum Japonya’yı büyük devletlerarasına sokmuştur. Uyarı: “Doğunun ahlakı-Batının teknolojisi” Japonların sloganı olmuştur.


"UZAKDOĞU’DA YENİ BİR GÜÇ: JAPONYA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları