Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Merkezi İşlem Birimi (CPU) Girilen bilgilerin işlendiği ve sonuçların üretildiği birimdir. Gelen bilgilerin hangi birime gideceğine işlemci karar verir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Merkezi İşlem Birimi (CPU) Girilen bilgilerin işlendiği ve sonuçların üretildiği birimdir. Gelen bilgilerin hangi birime gideceğine işlemci karar verir."— Sunum transkripti:

1 Merkezi İşlem Birimi (CPU) Girilen bilgilerin işlendiği ve sonuçların üretildiği birimdir. Gelen bilgilerin hangi birime gideceğine işlemci karar verir. Gelen bilgilerin hangi birime gideceğine işlemci karar verir. Komutları işler. Verileri idare eder. D iğer birimlerle olan etkileşimleri kontrol eder.

2 İşlemciler (CPU) Nasıl Çalışır? Klavyedeki tuşlara her basışınız, yaptığınız her fare hareketi bile bir şekilde işlemciye uğrar.

3 İşlemciler Nasıl Çalışır? Hangi işlemciyi kullanırsanız kullanın çalışma prensibi aynıdır: İşlemci elektriksel sinyalleri 0 ve 1 şeklinde alır ve verilen komuta göre bunları değiştirerek sonucu yine 0'lardan ve 1'lerden oluşan çıktılar halinde verir. İşlemci elektriksel sinyalleri 0 ve 1 şeklinde alır ve verilen komuta göre bunları değiştirerek sonucu yine 0'lardan ve 1'lerden oluşan çıktılar halinde verir. 3.3 voltla çalışan bir sistemde 3.3 voltluk sinyal 1, 0 voltluk sinyal de 0 değerini üretir. 3.3 voltla çalışan bir sistemde 3.3 voltluk sinyal 1, 0 voltluk sinyal de 0 değerini üretir.

4 İşlemciler Nasıl Çalışır? İşlemciler aldıkları sinyallere göre karar verip çıktı oluştururlar. Karar verme işlemi her biri en az bir transistörden oluşan mantık kapılarında yapılır. Karar verme işlemi her biri en az bir transistörden oluşan mantık kapılarında yapılır. Transistörler, girişlerine uygulanan akım kombinasyonlarına göre devreyi açıp kapayabilen yani elektronik anahtar görevi gören devre elemanlarıdır. Transistörler, girişlerine uygulanan akım kombinasyonlarına göre devreyi açıp kapayabilen yani elektronik anahtar görevi gören devre elemanlarıdır. Modern işlemcilerde bu transistörlerden milyonlarca tanesi aynı anda çalışarak çok komplike mantık hesaplarını yapabilirler. Modern işlemcilerde bu transistörlerden milyonlarca tanesi aynı anda çalışarak çok komplike mantık hesaplarını yapabilirler.

5 İşlemciler Nasıl Çalışır? Mantık kapıları karar verirken (yani akımın geçip geçmeyeceğini belirlerken) Boolean Mantığı'nı kullanırlar. Temel Boolean operatörleri AND (ve), OR (veya) ve NOT'tır (değil).

6 İşlemciler Nasıl Çalışır? Güncel işlemciler mikroskobik boyuttaki milyonlarca mantık kapısından oluşur. Mantık kapıları entegre devreleri oluşturur. Mantık kapıları entegre devreleri oluşturur. Entegre devreler de elektronik sistemleri oluşturur. Entegre devreler de elektronik sistemleri oluşturur.

7 En Basit Haliyle Bir İşlemci

8 Execution Unit (Core=Çekirdek): Bu ünite komutları çalıştırır. İş hattı (pipeline) denen yollarla; okuma, değiştirme ve komut çalıştırma işlemlerini yapar.

9 Tek çekirdek-Çift çekirdek

10 Branch Predictor: Bu ünite bir program çalışırken başka bir satıra atlayacağı zaman hangi satırların işleme konacağını tahmin etmeye çalışır.

11 Floating Point Unit: Bu ünite tamsayı olmayan hesaplamalardan sorumludur. Floating point :kayar nokta


"Merkezi İşlem Birimi (CPU) Girilen bilgilerin işlendiği ve sonuçların üretildiği birimdir. Gelen bilgilerin hangi birime gideceğine işlemci karar verir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları