Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ
Eğitmen: Kaan GENÇAY ( Kaan GENÇAY

2 Elektronik Devre Elemanları
Direnç Kondansatör Diyot Led Transistör Sensörler Entegre Devreler Mikrodenetleyiciler

3 Akım ve Gerilim Akım Nedir?
Bir telden, birim zamanda geçen yük miktarıdır. Gerilim Nedir? İki kutup arasındaki potansiyel farka voltaj ( gerilim ) denir.

4 DİRENÇ Elektrik akımına karşı gösterilen zorluğa direnç denir. Devrede, elektrik akımını geçirmemeye çalışan devre elemanıdır. Elektronik devrelerde, devreden geçen akımı sınırlamak ve gerilimi bölmek amacıyla kullanılır.

5 Elektriği şekildeki su tankında çeşmeden kontrol edilerek akan suya benzetebiliriz. Su tankı içerisindeki su seviyesi ne kadar yüksek olursa aynı oranda basınçta o kadar fazla olur. Buradaki su basıncı voltaj yani elektriğin gerilimidir. Suyun akış seviyesini ayarlayan çeşme ise elektrikte direnç olarak nitelendirebiliriz. Çeşmeyi açıp kapatmamızla çeşmeden geçecek su ise elektrikte akımdır.

6 KONDANSATÖR Elektrik yüklerini kısa süreliğine depo etmeye yarayan devre elemanlarıdır. Elektronik devrelerde genellikle, devreyi parazitten korumak için, filtreleme amacıyla, ve devreden güç kesildiğinde, gücü yavaşça kesmek için kullanılır.

7 DİYOT Akımı tek yönde geçiren devre elemanıdır.
Devrede, genelde ters bağlantı esnasında devreyi koruma amaçlı kullanılır.

8 LED( Ligh Emitting Diode )
Işık yayan diyotlar yapı itibari ile elektrik enerjisini ışığa çeviren kimyasal maddelerden oluşurlar. Üzerlerinden akım geçtiğinde iletime geçerek ışık yayarlar ve tek yönlü akım iletirler.

9 TRANSİSTÖR Transistörler, elektroniğin temelini oluştururlar. 3 uçlu devre elemanlarıdır. Orta ucundan( Beyz ) kontrol edilerek anahtarlama elemanı olarak kullanılabilirler.

10 SENSÖRLER Elektronik devrelerin dış dünya ile irtibat kurmasını sağlayan devre elemanlarıdır. Kontrast, ultrasonik, ısı, ışık, esneklik, basınç gibi gerçek dünyadan gelen bir tepkiyi elektroniğin anlayabileceği şekle dönüştürürler.

11 Çeşitli Sensörler

12 ENTEGRE DEVRELER Aynı çeşit veya farklı elektronik devre elemanlarının (direnç, diyot, transistör, kondansatör, vb. elektronik devre elemanları) bir paket haline getirilmesi ile oluşan yeni elemana, “entegre devre” (Integrated Circuit -IC) adı verilir.

13 Voltaj Regülatörü Entegre devredir. Girişine uygulanan voltajı belirli bir sabit voltaja indirger. Voltaj Regülatör devresi:

14 Motor Sürücü Entegresi
Entegre devredir. Motorları sürebilmek için kullanılırlar. Mikroişlemciden gelen bilgiye göre motoru ileri, geri ve istenilen hızda döndürebilir.

15 SCHIMITT TRIGGER Entegre devredir. Girişine uygulanan sinyali tersleyerek çıkışına verir. Sensör kartlarında sıkça kullanılır.

16 MİKRODENETLEYİCİLER  Mikrodenetleyiciler, devrenin harici çevre cihazlarından girdi/ Input olarak alınan verileri,  program belleğine kaydedilmiş kullanıcı programı kontrolü altında, kullanır, yorumlar ve daha sonra uygulanmak istenen devre elemanına çıktı /output olarak gönderir. 

17 Mikrodenetleyicileri programlamak için ileri seviye programlama dilleri (BASIC, ASSEMBLY, C, PASCAL gibi) kullanılır. Aynı ileri seviye dil  farklı tiplerdeki mikrodenetleyicilerin programlanmasında kullanılabilir. C dili ile, robotun muhtelif şekillerdeki tutum ve davranışları programlanarak robota bir nevi yapay zeka kazandırılır.


"TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları