Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ"— Sunum transkripti:

1 DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ

2 Yazılım (Software) Yazılımlar, bilgisayarları amaçlarımız doğrultusunda kullanabilmemiz için geliştirilmiş programlardır. Yazılımlar kendi aralarında “İşletim sistemleri” ve “uygulamalar” olarak iki farklı grupta incelenir. İşletim Sistemleri: Donanım ve kullanıcı arasındaki haberleşmeyi sağlayan yazılımlardır. Bilgisayar donanımını kullanıcıların kullanabilmesini sağlar, örneğin TV kartı ile TV izlemek, modem ile internete bağlanmak, ses kartı ile müzik dinlemek vs. Uygulama yazılımlarının kullanılmasını sağlar. Farklı konularda çalışmak için geliştirilen uygulamaların kurulması ve onları kullanmamızı sağlar. Örneğin MS Word, MS Excel, İnternet Explorer vs. Dosya yönetimini gerçekleştirir. Dosyaların adlandırmasını, gruplandırılmasını, silinmesini, kopyalanmasını, taşınmasını sağlar. Bellek yönetimi sağlar.

3 Uygulamalar: Kullanıcı istekleri doğrultusunda oluşturulmuş ve çalışabilmek için bir işletim sistemine ihtiyaç duyan programlardır. Örneğin MS Word kelime işlemci programı, MS Excel hesap tablosu programı, virüs programları vb.

4 Bilgisayarı Kullanmak:
Bilgisayarı Kullanmak:. Çalıştırma işlemini gerçekleştirmek için kasa üzerinde bulunan Power (açma/kapama) düğmesine basılır. Bu işlemden sonra bilgisayar açılır ve devreye Bios (Anakart üzerinde bulunan bir entegre. Görevi sistem tarihi ve saatini ve donanım hakkında bilgileri saklamak ve kontrol etmek) girer. Bios sisteme bağlı aygıtları test eder. Bu işlem bittikten sonra işletim sistemi yüklenir ve karşımıza işletim sistemi ekranı gelir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken işleri mouse ve klavye kullanarak sisteme kullanıcı bildirir.

5 Bilgisayar tamamen açıldığında masaüstü ekranı karşımıza gelir
Bilgisayar tamamen açıldığında masaüstü ekranı karşımıza gelir. Masaüstü öğeleri görelim. Bilgisayarım simgesi masaüstünün standart simgelerindendir. Bu simge ile bilgisayar içerisinde bulunan tüm belge ve klasörlere ulaşılabilir. Belgelerim simgesi de masaüstünün standart simgelerindendir. Bu simge ile belgelerim klasörü içerisindeki belgelere ulaşılır. Geri Dönüşüm kutusu sistemden silinen dosya ve klasörlerin atıldığı yerdir. Başlat menüsü ile programlara ulaşılır. Sistem saati gözlenir. Çalışmakta olan programlar durum çubuğunda gözlenir Dil seçeneği gözlenir.

6 Bilgisayarı kapatmak için Başlat menüsü içerisinden Bilgisayarı Kapat seçilir. Bundan sonra gelen pencereden bilgisayarı kapat seçilerek Tamam butonuna basılır. Bilgisayarın kapatılması işletim sistemi tarafından yapılacaktır. Artık kullanıcı sadece sistem kapanana kadar beklemelidir. Eğer sistemin kapatılmasında sorunlar yaşanırsa bilgisayarın açıldığı Power butonuna bilgisayar kapanana kadar basılmalıdır.

7 Masaüstünde bulunan Bilgisayarım simgesi fare ile çift tıklandığında aşağıdaki pencere açılır.
Pencere X simgesi ile kapatılabilir. Pencere boyutlandırılır. Pencere kapatılmadan görev çubuğuna indirilir. Disket ile ilgili işlemler için kullanılır. Bilgisayar içerisinde bulunan disklere ulaşılır. Bilgisayarımıza bağlı CD okuyucu ve yazıcılara erişilir. Sisteme şu an da bir Flashdisk bağlı olduğu anlaşılır. Masaüstünde belgelerim simgesi ile ulaşılan belgelere buradan da erişilebilir.

8 Masaüstünden Belgelerim simgesi çalıştırıldığında yandaki pencere açılır. Bilgisayarda, kullanıcı verilerinin aranıldığında kolayca bulunabilmesi için buraya kayıt edilmesi gerektiği vurgulanır. Burada birbiri ile ilişkili dosyaların bir klasör içerisine taşınması Belgelerim klasörünü dosya karmaşasından uzaklaştırır.

9 Geri Dönüşüm Kutusu simgesi ile bilgisayardan silinen belgelere erişilebilir. Simgenin içinin dolu oluşu sinmiş belgenin olduğunu gösterir Simge çift tıklandığında Geri Dönüşüm Kutusunun içeriği gözlenir. İstendiğinde silinen belge seçilip geri yükle butonu ile tekrar kurtarılır. Geri Dönüşüm Kutusu, fare ile sağ tıklanırsa gelen menü ile istenirse Geri Dönüşüm Kutusu kutu boşaltılabilir.

10 Hiçbir program çalışmazken görev çubuğu boştur.
Çalışan her program burada bir bölüm oluşturur. O an aktif kullanılan ise diğerlerinden farklı olarak simgesi koyu ve basılı haldedir.


"DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları