Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İşletim Sistemleri OS (Operating Systems). Konu : İşletim Sistemi Kavramı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İşletim Sistemleri OS (Operating Systems). Konu : İşletim Sistemi Kavramı."— Sunum transkripti:

1 İşletim Sistemleri OS (Operating Systems)

2 Konu : İşletim Sistemi Kavramı

3 İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını ve donanım ile yazılım birimlerinin etkin bir biçimde kullanılmalarını sağlayan sistem programları topluluğuna denir.

4 İşletim Sistemleri DOS Windows Unix Linux Novell Macintosh Os/2

5 MS DOS (Microsft disk operating system) Disk işletim sistemi anlamına gelen DOS, tek kullanıcılı ve tek görevli bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemi ile bir ağ kurulamaz. Dosya adları en fazla 11 karakterden oluşmaktadır. DOS Ekran Örneği

6 Windows işletim sistemi Windows ilk kez 1985 yılda 1.01 ile piyasaya çıktı. Grafik tabanlı ve çok görevli bir işletim sistemidir. İnternete bağlanabilmek için gerekli yazılımları içerir.

7 Linux Linux kodları açık olarak ücretsiz dağıtılan bir işletim sistemidir. C programlama dilini bilen kullanıcılar. Linux değiştirebilir, geliştirebilir. Grafik kullanıcı arabirimine sahiptir.

8 Konu : MS Windows İşletim Sistemleri

9 Windows İşletim Sistemleri MS D OS WİNDOWS 3.1 WİNDOWS 3.11 WİNDOWS 95 WİNDOWS 98 WİNDOWS ME (Millennium Edition) WİNDOWS 2000 WİNDOWS XP WİNDOWS VİSTA WİNDOWOS NT

10 WİNDOWS 3.1 Windows 3.1 – Windows işletim sisteminin ilk sürümü 1985 yılında çıkarılmakla birlikte, dünyada kabul görmesi 1992 yılında çıkarılan Windows 3.1 ile olmuştur. Windows işletim sisteminin en önemli yeniliklerinden birisi grafik bir kullanıcı arabirimi olmasıdır. Grafik Kullanıcı Arabirimi sayesinde, bilgisayarın ve yazılımların kullanımı daha basit (sezgisel ve görsel) biçime girerek herkesin kolayca kullanabilmesi sağlanmıştır.

11 WİNDOWS 95 Windows 95 - 1995 tarihinde piyasaya sürülmüş bir işletim sistemidir. Windows 95'in 32-bitlik mimarisi, Windows 95'in masaüstünde kullanıcıya sürat ve kolaylık sağlar. Windows 95 birden çok uygulamayı aynı anda çalıştıracak sağlam ve korumalı bir ortamı sağlar.

12 WİNDOWS 98 Windows 98 - Windows 98, Windows 95 işletim sisteminin gelişmiş şeklidir. Windows 98 ile Windows 95 arasındaki ilk bakıştaki temel fark Web özelliğinin yerleşik olarak kazandırılmış olmasıdır.

13 Konu : MS Windows XP İşletim Sistemi

14 Konu: Masaüstü (Desktop)

15 Masaüstü (Desktop) Bilgisayarımız açıldığında önümüze gelen ilk ekrana masaüstü diyoruz. Masaüstü bizim bilgisayar üzerindeki yazılım ve donanımlara etkin ve kolay bir şekilde ulaşmamızı sağlar.

16 Masaüstü Elemanları Bilgisayarım Belgelerim Ağ Bağlantılarım IE (Internet Explorer) Geri Dönüşüm kutusu

17 Bilgisayarım Bilgisayarım seçeneği kullanılarak sabit disk, disket ya da CD içinde bulunan dosya ve dizinlere ulaşılır. “Bilgisayarım’a Fare sol tuşu ile çift tıklandığında bilgisayarım penceresi açılır. Bilgisayarla ilgili düzenlemeler yapmak, sürücü işlemlerini, dosya ve klasör işlemlerini gerçekleştirmek için “Bilgisayarım” kullanılır.

18 Belgelerim Kullanıcıların hazırlamış olduğu metin, tablo, ses, resim gibi öğeler içeren dokümanların (belgelerin) bir arada tutulduğu Windows tarafından oluşturulan bir klasördür.

19 Ağ Bağlantılarım Ağ aygıtları kurulmuş bilgisayarlarda yer alan standart simgedir. Ağ Bağlantıları seçeneği ile ağ içinde bulunan paylaşım verilmiş olan tüm bilgisayardaki klasör ve dosyalar ile yazıcılar ortak kullanılabilir.

20 IE (İnternet Explorer) Bilgisayar üzerinden internete girmemizi sağlayan yazılımdır

21 Geri Dönüşüm Kutusu Bilgisayarda silinen dosyalar yeniden kullanılmak istenebilir düşüncesiyle Geri Dönüşüm Kutusu’na gönderilir. Geri dönüşüm kutusu boşaltılmadıkça silinen dosyalar geri dönüştürülebilir.

22 Masa Üstü Ayarları Masaüstün’e Mause sağ tuşuna tıkladığınızda özellikler bölümünde

23 Görüntü Özellikleri Görüntü özellikleri 5 bölümden oluşur.

24 1.Temalar Verinin Görüntü özelliklerine ilişkin tüm yapılandırmanın değiştirildiği seçenektir. Seçilen tema ile masaüstü Arka Planı, Ekran koruyucu, görünüme ilişkin simgeler ve renklerin tümü değişir.

25 2.Masaüstü Masaüstünde görüntülenecek Duvar Kağıdı ve biçimi, masaüstünde görünecek simgeler ve biçimleri belirlenir.

26 3.Ekran Koruyucu Bilgisayarda belli bir süre hiçbir işlem yapılmadığında, bilgisayardan uzaklaştığınız kabul edilebilir. Uzaklaştığınızda ekrandaki bilgilerinizi başkalarının görmesini engellemek için ekranı kapatan ya da bilgilerin görünmesini engelleyen canlandırmalar ekran koruyucu olarak adlandırılır.

27 4.Görünüm Bilgisayarda Windows pencerelerinin standartlarını değiştirmemizi sağlar. Aktif, pasifpencereler ve masaüstü renkleri, yazı tipi boyutları belirlenir.

28 4.Ayarlar Görüntüde renk kalitesi, ekran alanı ve ekran çözünürlüğü belirlenir.

29 Görev Çubuğu Windows işletim sisteminde amaç, bilgisayarı günlük hayatımıza indirgeyebilmek olmuştur. Bu nedenle günlük hayatımızda olduğu gibi, aynı anda birden fazla işlem gerçekleştirebilmek üzere tasarlanmıştır. Örneğin; yazımızı yazarken müzik dinleyebilmeliyiz. Görev Çubuğu Windows’ta birden fazla işlem gerçekleştirilirken bunların yönetilmesini sağlayan çubuğa verilen addır.

30 Görev Çubuğunda Bulunan Elemanlar Başlat Menüsü IE (Internet Explorer), Masaüstü Göster, Outlook (Email, Ajanda,Media Player vs.) Aktif programların simgeleri Klavye seçimi, Ses Ayar, Saat/Takvim, Arka planda çalışan program simgeleri. Görev Çubuğu Özellikleri (Başlat-Ayarlar’ dan)

31 Başlat Menüsü PROGRAMLAR BELGELER ARA YARDIM ÇALIŞTIR BİLGİSAYARI KAPAT AYARLAR

32 PROGRAMLAR: Bilgisayar üzerindeki bütün Uygulama Yazılımlarına (programlara) ulaşabileceğimiz açılır bir menüdür. BELGELER: En son kullanılan 15 belgeye bu menüden ulaşabiliriz. Başlat Menüsü

33 ARA: Bilgisayar üzerinde bulunan bütün dosya ve klasörleri arayıp bulmamızı sağlar. YARDIM: Bilgisayarın işleyişi ile ilgili yardım almamızı sağlayan açılır penceredir. Başlat Menüsü

34 ÇALIŞTIR: Bilgisayar üzerinde bulunan bütün programları bir komut satırı yardımıyla çalıştırmanızı sağlar. Örneğin: Çalıştır satırına moviemk.exe komutunu yazdığınızda Movimaker uygulamasının çalışacağını göreceksiniz. Başlat Menüsü

35 Windows sistem ve program ayarlarının yapıldığı penceredir. Ayarlar (Denetim Masası)

36 Bölge ve Dil Seçenekleri Donanım Ekle Fare Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü Güvenlik Merkezi İnternet Seçenekleri Klasör Seçenekleri Klavye Kullanıcı Hesapları Program Ekle veya Kaldır Yazıcı ve Fakslar Ses Efekti ve Ses Aygıtları Ağ Bağlantıları Ayarlar (Denetim Masası)

37 BÖLGE VE DİL SEÇENEKLERİ: Diller, Sayılar,Tarih ve saatin görüntülenme ayarlarını özelleştirir. Aynı zamanda klavyenin Q veya F özellik ayarlarını yapılandırır.

38 Ayarlar (Denetim Masası) DONANIM EKLE: Donanımları yükler ve sorunları giderir.

39 Ayarlar (Denetim Masası) FARE: Düğme yapılandırması,hız, fare işaretçisi ve hareket hızı gibi fare ayarlarını özelleştirir.

40 Ayarlar (Denetim Masası) GÖREV ÇUBUĞU VE BAŞLAT MENÜSÜ: Görüntülenecek öğeler ve nasıl görünmeleri gerektiği gibi konularda Başlat menüsünü ve Görev çubuğunu özelleştirir.

41 Ayarlar (Denetim Masası) GÜVENLİK MERKEZİ: Windows güvenlik ayarlarınızı yönetmenize yardımcı olur.Bilgisayarınızı korumaya yardımcı olur.

42 Ayarlar (Denetim Masası) İNTERNET SEÇENEKLERİ: İnternet görüntü ve bağlantı ayarlarınızı yapılandırır.

43 Ayarlar (Denetim Masası) KLASÖR SEÇENEKLERİ: Dosya ve Klasörlerin görüntülenmesini özelleştirir; dosya ilişkilendirilmesinde değişiklik yapar; ayrıca ağ dosyalarını çevrim dışı kullanılabilir duruma getirir.

44 Ayarlar (Denetim Masası) KLAVYE: İmleç yanıp sönme hızı ve karakter yenileme hızı gibi klavye ayarlarını özelleştirir.

45 Ayarlar (Denetim Masası) KULLANICI HESAPLARI: Bilgisayarı paylaşanlar için kullanıcı hesabı ayar ve parolalarının değiştirildiği pencere.

46 Ayarlar (Denetim Masası) PROGRAM EKLE VEYA KALDIR : Programları ve Windows Bileşenlerini n yüklendiği ve kaldırıldığı yerdir.

47 Ayarlar (Denetim Masası) YAZICI VE FAKSLAR : Yüklü Faks ve Yazıcıları gösterip yenilerini eklemenize yardımcı olur.

48 Ayarlar (Denetim Masası) SES EFEKTİ VE SES AYGITLARI : Bilgisayarınızın ses düzenini değiştirir, hoparlör ve kayıt aygıtlarınızın ayarlarını yapılandırır.

49 Ayarlar (Denetim Masası) AĞ BAĞLANTILARI : Başka bilgisayarlara, ağlara ve İnternete bağlar.

50 Konu: Pencere (Windows) Yapısı

51 Durum Çubuğu Adres ÇubuğuBağlantılar Menü Çubuğu Kenarlar Dikey Kaydırma Çubuğu Araç Çubuğu Kontrol Çubuğu Veya Başlık Çubuğu Uygulama Penceresi

52 Kontrol Menüsü Sağa Tıkla Pencere üzerinde Taşıma Pencereyi simge durumunda küçültmek için Tam ekran Pencereyi kapatır Pencerenin boyutunu değiştirme

53 Ekran Penceresini Taşımak Sola Tıkla ve Sürükle

54 Ekranı Kapla Önceki Boyut Ekranı Kapla

55 Simge Durumunda Küçült

56 Kapat

57 Konu: Klasör ve Dosya Mantığı

58 Klasör (Dizin) B ir programa ya da herhangi bir uygulamaya ait dosyaların başka dosyalarla karışmasını engellemek; aradığımız dosyaları daha kolay bulabilmek amacıyla disk içerisinde oluşturduğumuz bölümlerdir. Klasörlerin içerisine açılan başka bir klasöre de alt klasör denir.

59 Klasör Oluşturma Masaüstü’nde Boş bir alana sağ tıklayın Yeni  Klasör Klasör İsmi Bölüm ismi olsun Oluşturduğunuz Klasöre çift tıklayın, Klasörün içine Yeni  Klasör Klasör İsmi sizin ve arkadaşınızın ismi olsun

60 Temel Dizin Yapısına Örnek (Ana Dizin) 9A (Alt Dizin) 9B (Alt Dizin)9C (Alt Dizin)9D (Alt Dizin) İsimler (Alt Dizin) Resimler (Alt Dizin) Notlar (Alt Dizin) Dosya Sürücü Dosya

61 Klasöre Sağa Tıkla Klasör Özellikleri

62 Tür: Dosya veya dizinin türünü belirtir. Konumu: Hangi Sürücüde ve hangi dizinin altında olduğunu belirtir. Boyut: Dosya veya dizinin boyututu incelenir. İçerik: Dizinin kaç dosya kaç klasörden oluştuğunu görebiliriz. Oluşturulma: Dosya veya dizininin oluşturulma tarihini verir.

63 Dosya Program ve uygulamalar dosyayı temsil eder. Dosyaların bir ismi ve uzantısı vardır. Dosyalar oluşturuldukları uygulama programlarına ya da programlama dillerine göre uzantı alırlar.

64 Dosya Oluşturma Masaüstü’nde boş bir alana sağ tıklayın Yeni  Metin Belgesi Dosya İsmi Bölüm ismi olsun Oluşturduğunuz Dosyaya çift tıklayın. Kapatın

65 Dosya Uzantıları.ExeUygulama dosyaları.Bat Toplu iş kütükleri.TxtMetin dosyaları.BmpResim dosyaları.JpgResim dosyaları.GifResim dosyaları.DocMicrosoft Word dosyaları.XlsMicrosoft Excel dosyaları.PptMicrosoft Powerpoint dosyaları.MdbMicrosoft Access dosyaları

66 Dosya Uzantıları.ZipSıkıştırılmış dosyalar.Mp3Ses dosyaları.WavSes dosyaları.MidSes dosyaları.MpgFilm dosyaları.AviFilm dosyaları

67 Konu: Windows Gezgini

68 Windows Gezgini Bilgisayar üzerindeki Dizinleri (Klasör ve Dosyaları) kolay ve hızlı bir şekilde yönetebilmemizi sağlayan penceredir. Bu konu Windows uygulamalarında daha geniş anlatımı yapılacaktır.


"İşletim Sistemleri OS (Operating Systems). Konu : İşletim Sistemi Kavramı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları