Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4-MİKROSKOBİK CANLILAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4-MİKROSKOBİK CANLILAR"— Sunum transkripti:

1 4-MİKROSKOBİK CANLILAR
KONULAR 1-BİTKİLER 2-HAYVANLAR 3-MANTARLAR 4-MİKROSKOBİK CANLILAR

2 CANLILAR Canlıların sınıflandırılması , onların incelenmesini kolaylaştırır. Canlılara ait bilgilerin bir düzen içerisinde öğrenilmesini sağlar.

3 CANLILAR bitkiler mantarlar hayvanlar Mikroskobik canlılar
Mikroskobik canlılar

4 BİTKİLERİ SINIFLANDIRALIM
Bitkiler çiçekli ve çiçeksiz bitkiler diye ikiye ayrılır.Çiçek ve tohumu bulunmayan bitkiler çiçeksiz bitkilerdir.(algler kara yosunu,eğrelti otu) Çiçekli bitkilerde kök,gövde, yaprak ve çiçek bulunur.

5 BİTKİLERi TANIYALIM Kök,gövde ve yapraklar tüm bitkilerde bulunur.
Kök bitkilerin toprak altında kalan bölümüdür. Kök bitkiyi toprağa bağlar.

6 BİTKİ KÖKÜ Kökler sayesinde bitkiler sabit kalır Kökler toprakta bulunan su ve çeşitli mineralleri alır. Bitkinin beslenmesinde önemli rol oynar.

7 BESİN DEPO EDEN KÖKLER Yediğimiz bazı kökler besin depolama görevi de yapar. Yediğimiz havuç, patates besin depolanmış bitki kökleridir.

8 YAPRAK VE FOTOSENTEZ Bitkilerin gövde ve dallarına bağlı , genellikle yeşil renkteki yapılar YAPRAKLAR dır. Bitkiler kendi besinlerini kendileri yapar.

9 YAPRAK VE FOTOSENTEZ Su ve karbondioksiti kullanarak güneş ışığı yardımı ile yapraklarında basit şeker ve oksijen üretir.Bu olaya FOTOSENTEZ denir.

10 YAPRAK Yapraklar,bitkilerin beslenmesinde görev yaptığı gibi terleme ve gaz alışverişinde de rol oynar. Fotosentez için karbondioksit, gereklidir.

11 YAPRAK Fotosentez sonucu oluşan oksijen gazı yine aynı şekilde yapraklardaki gözeneklerden dışarı verilir.

12 GÖVDE Gövde bitkide su ve iletimini sağlayan kısımdır.
Bitkinin dik durmasını sağlar.Köklerle emilen suyu yapraklara iletir. Gövde bu özelliği ile bitkinin kök ve yaprakları arasında iki yönlü taşıma sağlayan bir yol gibidir.

13 ÇİÇEK Çiçekli bitkilerin üreme organı çiçektir.
Çiçek; çanak yaprak, taç yaprak, erkek ve dişi organ olmak üzere dört bölümden meydana gelir.

14 HAYVANLARI SINIFLANDIRALIM
Hayvanlar omurgalı ve omurgasız olmak üzere sınıflandırılır. Vücutlarında kemik yada kıkırdaktan yapılmış bir omurga bulunan hayvanlar omurgalı hayvanlardır. Omurgasız hayvanlarda kemik yada kıkırdaktan oluşan omurga yoktur.

15 OMURGALI HAYVANLARI SINIFLANDIRALIM
Omurgalı hayvanlar ; A-Memeliler B-Kuşlar C-Sürüngenler D-Kurbağalar E-Balıklar Olmak üzere beş gruba Ayrılırlar.

16 MEMELİ HAYVANLAR Yavrularını doğurarak dünyaya getiren ve onlara sütleri ile besleyen hayvanlar memeli hayvanlardır.

17 KUŞLAR Kuşların vücutları tüylerle örtülüdür ve kanatları vardır.Değişik özellikte çok sayıda kuş vardır.Bazıları aşağıda görülüyor.

18 SÜRÜNGENLER Yılan,kertenkele,timsah gibi hayvanlar sürüngen hayvanlardır. Sürüngenlerin vücutları set pullarla kaplıdır. Sürüngenler yumurta ile ürerler.

19 KURBAĞALAR Kurbağalar su kenarlarında yaşar. Yumurta ile çoğalırlar.Kurbağaların en önemli özelliği hem suda hem de karada yaşarlar.

20 BALIKLAR Balıkların vücudu pullarla örtülüdür. Solungaçları ile solunum yaparlar. Yumurta ile ürerler. Çok çeşitleri vardır.

21 OMURGASIZ HAYVANLAR Omurgasızların bir bölümü suda bir bölümü de karada yaşar. AHTAPOT YENGEÇ

22 OMURGASIZ HAYVANLAR Örümcek, kelebek, sinek vb. karada; ahtapot, yengeç suda yaşarlar. KELEBEK KARA SİNEK ÖRÜMCEK

23 MANTARLARI TANIYALIM Mantarlar kök,gövde, yaprak ve çiçekleri olmayan canlılardır. Fotosentez yapamaz,kendi besinlerini üretemezler. Çürümüş artıklar üzerinde, bazen de diğer canlılar üzerinde yaşarlar.

24 KÜLTÜR MANTARLARI Kültür mantarları insanlar tarafından seralarda yetiştirilir.Bunlar zehirli değildir ve güvenle tüketilir.

25 ZEHİRLİ MANTARLAR Ormanlık alanlarda değişik türde şapkalı mantarlar vardır. Bunlar zehirli olabilir.Tüketilmesi son derece tehlikelidir.

26 KÜF MANTARLARI Besinlerimizin zamanla bozulup çürüme-sine yol açan mantarlar KÜF MANTARLARIDIR. Bu mantarlar yüzlerce mikroskobik mantarın bir araya gelmesiyle oluşur.

27 MAYA MANTARLARI Annemizin evde yaptığı ekmek, pasta, böreklerde kullandığı hamurda maya kullanır. Bunlar maya mantarlarıdır.Süt endüstrisinde yoğurt yapımında da kullanılır.

28 MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle görülemeyecek kadar olan küçük canlılara mikroskobik canlılar denir. Bunlar toprakta,suda, havada, insan vücudunda ve diğer canlıların vücut- larında yaşayabilir.

29 MİKROSKOBİK CANLILAR Bu canlılar vücudumuzu yerleşerek bizi hasta ederler.Karın ağrısı,mide bulantısı ateş,boğaz enfeksiyonuna neden olurlar. Mikroskobik canlılar

30 MİKROSKOBİK CANLILAR Sütün yoğurda yada peynire dönüşmesine,hayvan ve bitki atıklarının çürümesine neden olurlar. Bu atıkların tekrar doğaya dönmesine yardımcı olurlar. Çürümüş maddelerle kendi ihtiyaçlarını karşılar.

31 MİKROSKOBİK CANLILARDAN KORUNMA
. Yüksek sıcaklık mikropları öldürür. Ayrıca besinlerimizi korumak için de Sirke ve tuzdan da faydalanırız.

32 YAŞADIĞIMIZ ÇEVRE Solucanlar toprak altında, kurbağalar derelerde,balıklar suda,söğütler dere kenarların- da yaşarlar. Canlılar içinde yaşadığı ortama uyum sağlar. Suda yaşayan karada,karada yaşayan suda yaşayamaz.

33 BESİN ZİNCİRİ Tüm canlılar yaşamak için Beslenmek zorundadırlar.
Canlılar et,ot hem et hem de ot yiyerek beslenirler. Her canlı besin zinciri oluşturur. Besin zincirindeki halkalardan birinin zarar görmesi diğer canlılara da zarar verir.

34 İNSANIN ÇEVREYE ETKİSİ
İnsanlar yaşadıkları ortamı diğer canlılarla paylaşırlar.Bu yüzden hem kendileri hem de diğer canlılar için çevreyi korumaları gerekir. İnsanların bazı faaliyetleri sonucu doğa kirlenir.Çarpık yapılaşma sonucu doğal hayat yok olur.

35 DOĞAL ÇEVRE Eskiden yaşayan bazı can- lı türlerinin nesli tükenmiştir.
Doğal yaşama insanlar zarar verdikçe pek çok canlı yok olacaktır.Ülkemizde yaşayan aslan ve Anadolu leoparının nesli tükenmiştir. Anadolu leoparı Kelaynak kuşlarının da nesli tükenmek üzeredir.Bu yüzden koruma altına alınmıştır. Kelaynak kuşları

36 YARARLANILAN KAYNAKLAR
Manzaralar.net

37 İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER .

38 HAZIRLAYAN BURAK YILMAZ 5-B sınıfı BURSASPOR SEN ÇOK YAŞA

39


"4-MİKROSKOBİK CANLILAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları