Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULUSLARARSI SUCLAR. TCK ikinci kitabi (ozel kisim) Modern zamaninda cok onemli suc turu Uluslararasi ceza hukuku – 19. yuzyilinda ortaya cikmis ’45 yilindan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULUSLARARSI SUCLAR. TCK ikinci kitabi (ozel kisim) Modern zamaninda cok onemli suc turu Uluslararasi ceza hukuku – 19. yuzyilinda ortaya cikmis ’45 yilindan."— Sunum transkripti:

1 ULUSLARARSI SUCLAR

2 TCK ikinci kitabi (ozel kisim) Modern zamaninda cok onemli suc turu Uluslararasi ceza hukuku – 19. yuzyilinda ortaya cikmis ’45 yilindan sonra daha cok faaliyetler: Nurnberg Mahkemesi (yargilama yapmis ve 24 kisiyi ve 8 nazi kurulsunu yargilanmis).

3 Soykirim Insanliga karsi suclar Gocmen kacakciligi Insan ticareti

4 Soykirim ve insanliga karsi suclar Jenosit – ilk Polonyali hukucu olan Lemkin tarafindan kulanilmis kavrami. Jenosit yasaklama ve cezanlandirma Konvensyonu 1948. Fiil ▫Bir planin yerine getirilmesi icin sistemli olarak insalrain oldurulmesi, yaralanmasi, ozgurlugunden yoksun birakilmasi, iskence, eziyet, fena muamele ve bilimsel deneylere maruz birakilmasi.

5 Soykirim ve insanliga karsi suclar SONUC ▫Sistemli olarak insanlarin oldurulme, yaralanma, iskence.. KORUMA OBJESI: uluslararasi hukuka gore korulan degerleri ve haklari AKTIF SUJESI: herkes. PASIF SUJESI: ozel irk, dini ve siyasina ait sivil insanlar (cinsiyet ve yas onemsiz)

6 Soykirim ve insanliga karsi suclar KASITLI SUCLAR ▫Soykirim niyeti (ozel kast)

7 GOCMEN KACAKCILIGI ve INSAN TICARETi Birlesmis Milletler Sozlesmesine Ek Kara, Deniz ve Hava Yollariyla Gocmen Kacakciligina karsi Protokoluna gore “dogrudan veya dolayli olarak, mali veya diger bir maddi cikar elde etmek icin, bir kisinin vatandalisigini tanimadigi veya surekli ikametgah sahibi olmadigi bir taraf devlete yasa disi girisinin saglanmasidir”. TCK

8 Insan ticareti “kuvvet kullanarak veya kuvvet kullanma tehdidi ile veya diger bir bicimde zorlama, kacirma, hile, aldatma, nufuzu kotuye kullanma, kisinin caresizliginden yararlanma veya baskasi uzerinde denetim yetkisi olan kisilerin rizasini kaznmak icin o kisiye veya baskalarina kazanc veya cikar saglama youlya kislerin istismar amacli temini bir yerden bir yere tasinmasi, devredilmesi, barindirilmasi ve ya teslim alinmasi anlamina gelir”.

9 Koruma objesi: hukuki degeri, insanlarin malvarligi, vucut butunlukleri ve onurlari. Faili herhabgi bir kimse olabilir. Kasitli suclar. Magdur: herkes (ozellikle caresizlikte olan kisiler).

10 Prof.dr. Dogan Soyaslan, Ceza Hukuku – ozel hukumler, Yetkin, Ankara, 2014.


"ULUSLARARSI SUCLAR. TCK ikinci kitabi (ozel kisim) Modern zamaninda cok onemli suc turu Uluslararasi ceza hukuku – 19. yuzyilinda ortaya cikmis ’45 yilindan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları