Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKLERDE HUKUK SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKLERDE HUKUK SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 TÜRKLERDE HUKUK SİSTEMİ

2 Adalet,iyilik,eşitlik ve insanlık törenin değişmez hükümleriydi.
TÜRKLERDE HUKUK İLK TÜRK DEVLETLERİNDE HUKUK Töre Adalet,iyilik,eşitlik ve insanlık törenin değişmez hükümleriydi. -Yargu -Yargan (yargucu) Uygurlarda borçlar ve ve eşya hukuku gelişmiştir. Sözleşmelerde ilk defa tarih yazılmıştır. İLK TÜRK-İSLAM DEVLETLERİNDE HUKUK İslam Hukukunun Kaynakları: Kur’an, Sünnet ,İcma, Kıyas Yasaname-i Büzürg (Cengiz Yasası) Şer’i Hukuk= Kadı, Kadiü’l Kudat Örfi Hukuk= Emir-i Dad Türkiye Selçuklu:Örfi Yargı (Darü’l-adl-Adalet Evi) Ordu Davaları: Kadıasker, Türkiye Selçuklularında Kadıleşker Divan-ı Mezalim, yasama , yürütme ve yargı görevlerinin yanı sıra idari,mali ve dini görevleri de yerine getirirdi.

3 OSMANLI DEVLETİ’NDE HUKUK
1-Klasik Dönemde Osmanlı Hukuku Şer’i ve örfi Hukuk Kadı Kazasker Kanunnameler Nişancı Mühimme Defteri Divan-ı Hümayun a- Osmanlı Devletinde Hukuki Yapı Anadolu ve Rumeli Kazaskeri Taht,Eyalet,Sancak, Kaza,Nahiye Kadılıkları b- Osmanlı Hukukunda Meydana Gelen Değişmeler Sened-i İttifak Medeni Hukuk kavramı Reaya yerine tebaa Müsadere kaldırıldı. Ceza kanunnamesi Kanunsuz suç ve ceza olmaz. Nezaret-i Deavi (Adalet Bakanlığı) 2-Tanzimat Döneminde Osmanlı Hukuku Devlet-Vatandaş Her türlü yargılama yetkisi mahkemelere bırakıldı. Kanun önünde herkes eşit sayıldı. Islahat Fermanı ile gayrimüslimlerin hakları genişletildi. 3-Meşrutiyet Döneminde Osmanlı Hukuku ( ) (şahıs,aile,miras) 1908- Parlamento güçlendi. Ahmet Cevdet Paşa Mecelle ( )

4 OSMANLI DEVLETİ’NDE MAHKEMELER
TANZİMAT ÖNCESİ Şer’i Cemaat Konsolosluk TANZİMAT SONRASI Nizamiye (1869) Müslüman ve gayrimüslim-lerin davalarına bakmak için kurulmuştur. Ticaret Osmanlılar ile yabancı ülkelerin vatandaşları arasındaki anlaşmazlık-ları çözmek için kurulmuştur. 1847 Karma Ticaret Mahkemesi

5 2011-LYS

6

7

8


"TÜRKLERDE HUKUK SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları