Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KURBAĞALAMA YÜZME STİLİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KURBAĞALAMA YÜZME STİLİ"— Sunum transkripti:

1 KURBAĞALAMA YÜZME STİLİ

2 Kurbağalama isminden de anlaşılacağı üzere kurbağaların yüzüş tekniğini taklit eder. Serbest ve sırtüstü yüzmenin tersine bacaklar ve kollar yanlara açılır ve toplanır.

3 Yüzme teknikleri (serbest, sırt üstü, kelebek) arasında kurbağalama yüzme, en ilginç olanıdır. Kimileri için öğrenmesi çok kolay olan kurbağalama stili yüzme, kimine göre ise öğrenilse bile pek keyif vermeyen bir tarzdır. Peki kurbağalama nasıl yüzülür?

4 Kurbağalama stilinin en temel özelliği yan-dairesel kol çekişleri ile ayak itişleridir. Kurbağalama yüzme tekniğinin diğer tekniklerden en önemli farkı ayak vuruşunun çok önemli olmasıdır. Diğer yüzme stillerinde göre kurbağalamadaki ayak itmesi çok daha fazla etkilidir. Kurbağalama yüzmede kulaçlar (modern bazı stiller hariç) ve ayaklar tamamen suyun içinde hareket eder. Su direncinin fazlalığından ötürü kurbağalama yüzme diğer stillere göre doğal olarak daha yavaştır. Ayrıca ayaklar birbirine bitiştirilmez ve baş her kulaç sonrasında su yüzüne çıkarılır. Kurbağalama yüzmek için her kulaca bir ayak vuruşu ile destek olunur.

5 Kurbağalama Yüzme Tekniğinin Gelişimi
Yuvarlak hareketler kullanarak suda ilerleme biçimi antik çağlardan tanınmaktadır. O zamanlara ait kaynaklardan, bu yüzme çeşidinin Mısırlılarda, Grekler ve Romalılarda kullanıldığı ispatlanmıştır. Bilinen en eski yüzme tekniği olan, kurbağalama yüzme, Olimpiyat Oyunları programında ancak 1904 yılında yer almaya başlamıştır yıllarında Japon yüzücü Osaky’nin gösterdiği teknikte kolun suyu çekişi kalçalara kadar devam ederdi ve nefes hemen suyun çekişinden sonra gerçekleşirdi. Yuvarlak hareketin yerine düz ve uzun bir hareket yapıldığından dolayı ilerleme daha etkili oluyordu.Kurbağalama teknikte günümüze gelene kadar pek çok değişiklikler yapılmıştır birçok uzman kurbağalamanın düz vücut pozisyonunda yapılması gerektiğine inanmıştır.

6 Bir zamanlar yüzücülerin kurbağalama yarışlarında su altında yüzmeleri tehlikeli olduğu gerekçesi ile kurallarla yasaklanmıştı. Çünkü birçok yüzücü suyun altında uzun müddet kalmayı deneyerek baygınlık geçiriyordu. Kurallar 1950′lerin sonlarında yarışların büyük kısmının yüzeyde gerçekleşmesini sağlayacak biçimde değiştirildi. Günümüzde yüzücüler yalnızca starttan ve her dönüş sonrasında bir çekiş ve bir ayak vuruşu dönemince suyun altında kalabilirler. Bu dönem sonrasında vücutlarının bir kısmı bilhassa başları her vuruş döneminde suyun normal düzeyinin üstünde görünmelidir. Kurbağalama stilinde yüzücüler yan-dairesel kol çekişleri ve pek çok adı olmasına karşın çoğunlukla “kamçı” olarak isimlendirilen ayak hareketlerini kullanırlar.

7 Bu kadar farklı özellik bulunması doğal olarak kurbağalama yüzmeyi kimileri için tercih sebebi yaparken, kimilerini kendisinden soğutmaktadır. Yüzme yarışlarına dikkat ederseniz kurbağalama yüzenlerin diğer tekniklerde yarışmadıklarını görürsünüz. Zira farklı antrenman metodları ve kas yapısı oluşturan kurbağalama yüzme, diğer yüzme teknikleri ile farklılıklar oluşturmaktadır. Değişik alt stilleri olmasına rağmen kurbağalama yüzme stilinde temelde aynı hareketler yapılır.

8 Kurbağalama, yüzme stillerinin en yavaş olanıdır.
Yüzücüler, ayak vuruşu döneminde itici kuvvetin evrelerinde büyük bir güç meydana getirseler de bacakları çekerken bu gücün büyük kısmını harcarlar. Bu da onların diğer stillere oranla ortalama hızlarını olabildiğince düşürür. ileri dönük hızda büyük devirsel değişimler kurbağalamayı diğer yüzme sitilleri içersinde en yavaş kılar. Günümüze değin, pek çok uzman kurbağalamanın düz vücut pozisyonunda yapılması gerektiğine inandı. 1970′lerde vücudu yunus gibi dalgalandırılan kelebeğe benzer bir tarz gündeme geldi. bu stile “dolfin” ya da “avrupa stili” kurbağalama adı da verilir. Ancak en fazla “dalgalı kurbağalama” olarak anılır. Bu stili yakalamak uzun çalışma ve vakit alacaktır. Bununla beraber yüzücülerin, ayak vuruşu sırasında, başlarını kollarının arasından aşağı doğru indirmeleri sayesinde, vücutlarına aerodinamik bir görüntü verebilirler.

9 Öncelikle kurbağalamayı diğer stillerden ayıran
özelliklere değinelim: 1. Ayak vuruşun en fazla öneme sahip olduğu stildir; diğer stillerde vücudu ileriye sevk eden gücün %80-90'ı üst vücut hareketleriyken, kurbağalamada ayak vuruşunun etkisi yaklaşık %50'dir. 2. Kulaçların tamamen suyun içinden hareket ettiği tek stildir (modern kurbağalamada kolların ileriye gidişinde bir miktar istisnalar olabilir)

10 3. En yavaş yüzme stilidir.
4. Ayakların hiç suyun yüzeyine çıkmadığı tek stildir. 5. Ayak vuruşunda bacakların birbirinden ayrıldığı (bitişik olmadığı) tek stildir. 6. Başın her kulaçta suyun dışına çıkarılması gereken tek stildir.

11 7. Her kulaca bir ayak vuruşu ile yüzülme zorunda olan tek stildir.
8. Baş hariç vücudun neredeyse tamamı sürekli suyun içinde olduğundan en fazla su direncine maruz kalınan stildir. 9. Paletle yüzülemeyen tek stildir. 10. İçinde en fazla alt stil (varyasyon) barındıran stildir.

12 Kendi içinde çok fazla varyasyon olmakla beraber, kurbağalama stilinin değişmez birkaç özelliği de mevcuttur : 1. Her kulaçta bir an için vücut tam olarak su yüzeyine paralel hale gelir (kollar ileri uzatılmış, baş kolların arasında, bacaklar bitişik durumda). Buna İngilizce'de 'streamlined body position' denir. 2. Kulaçta önce dışa, sonra içeri doğru bir hareket (outsweep/insweep) vardır ve kulaç başlangıçtan sona doğru ivmelenir; ta ki vücut tekrar su yüzeyine paralel hale gelene kadar.

13 3. Kalçalar sürekli su yüzeyine yakındır,
dibe batmaz. 4. Ayak vuruşunu takiben bacaklar bitiştirilir ve ayak parmak uçları arkayı gösterir. 5. Başın hareketi suyun içinde ve dışında olmak üzere çene göğüse değecek şekildedir.

14 KURBAĞA STİLDE KOL MEKANİĞİ
-Kol uzanmış durumdayken avuç içleri dışarıya bakar. -Yanlara doğru dışarı süpürme yapılır . -Su çekilir ve içe doğru süpürme gerçekleştirilir. -Toparlanıp aynı şeyler gerçekleştirilir.

15 Kurbağa stilde ayak mekaniği:
-Ayak tabanlarının suyu tamamen itmesi demektir. Kurbağa stilde nefes alma : -Nefes alma su çekilmeye başlandığı zaman yapılır. ağa stilde ayak mekaniği:

16

17

18 KURBAĞALAMADA KULAÇ

19 Bu stili yeni öğreniyorsanız en başta olabildiğince küçük ve seri kulaçlar atın. Kollarınızı çok fazla açmayın. Bu şekilde doğru ritmi ve kulaç zamanlamasını bulacaksınız. Öğrenme aşamasında çok kuvvetli kulaç atmaya çalışmak, kolları fazla geniş açarak su çekmeye çalışmak veya kulacı çok geride bitirmek hatalıdır. Bunların sonucu olarak ayak vuruşu öncesi streamline pozisyonuna gelmeniz zorlaşır ve zaman kaybedersiniz.

20 Öncelikle odaklanmanız gereken konu zamanlama ve vücudunuzun ritmi olmalıdır. İyi bir ritim tutturup ilerleme sağladığınızı düşündüğünüzde daha kuvvetli ve daha geniş kulaç denemeye başlayabilirsiniz. Suyu daha güçlü ve geniş kulaçlarla çekmeye başlayınca bu işi de abartmayın. Kulacınız çok geride biter veya fazla genişlemeye başlarsa vücut ritmini tutturmakta zorlanırsınız. Çok iyi kurbağalama yüzenlerin çok güçlü ve geniş kulaç attığını görmüş olabilirsiniz. Ama unutmayın ki bu, ancak çok fazla çalışmayla ve güçlenerek başarılabilir. Geniş kulaçla su çekmeyi başarınca hem daha fazla su çekerek hızlanır, hem de kollarınızla kalçalarınız ve göğsünüz arasındaki bağlantıyı güçlendirmiş olursunuz.

21 *Yüzerken hep suyun dibine bakmaya devam edin.
Kurbağalamada daha geniş ve güçlü kulaç için yapılması gerekenler : * Öncelikle, kulacınızı daha fazla genişletebilmek için normal, hatta rahat tempoda yüzün. *Yüzerken hep suyun dibine bakmaya devam edin. * Kulacınızı çekerken kollarınız suyun yüzeyine olabildiğince yakın olsun, dibe batmasın. * Kollarınızı dışa doğru açabilmek için fazlasıyla bastırmak yerine vücudunuzun ileriye doğru hareketini kullanarak kollarınızı açmaya çalışın. * Kollar dışa doğru açılmaya devam ederken, dirsekleriniz omuz hizasına gelince ellerinizi dirsekten itibaren suyun dibine doğru batırmalısınız. Bu esnada omuzdan dirseğe kadarki kısım suyun yüzeyine yakın kalmaya devam etmelidir. Bu aşamada kulaç ivmelenmeli ve kalçalarınızın ileriye doğru hareketinin hızlandığını hissetmelisiniz. Aynı anda nefes almak için göğüs de yukarıya hareket etmeye başlar.


"KURBAĞALAMA YÜZME STİLİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları