Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye."— Sunum transkripti:

1

2  Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye bir kuvvet uygularlar. Kuvvetin kaynağı ne olursa olsun birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç (P), bütün yüzeye dik olarak etki eden kuvvete de basınç kuvveti (F) denir.

3

4

5  Katılar gibi sıvılar da ağırlıklarından dolayı bir basınç oluşturur ve üzerine uygulanan basıncı katılardan biraz farklı da olsa iletirler. Peki, sıvı basıncı nelere bağlıdır? Eğer su dolu bir kabın yan yüzeyine farklı derinliklerde delikler açarsanız en alttaki delikten fışkıran suyun en uzağa en üstteki delikten fışkıran suyun en yakına düştüğünü görürsünüz. Sıvıların fışkırma uzaklıkları o noktadaki basınçlar hakkında bilgi verir. En alttaki delikten suyun en uzağa fışkırması bu noktadaki basıncın üst noktalara oranla daha fazla olduğunu gösterir. Bu gözlem bize sıvılarda basıncın derinlik arttıkça arttığını gösterir.

6

7

8  Ağzına kadar su ile dolu bir bardağın ağzına bir kağıt konulup hiç hava aldırmadan bardak kağıtla birlikte ters çevrilirse kağıdın düşmediği farkedilir. Kağıdın suya rağmen düşmemesi kağıdın alt kısmından etki eden açık hava basıncının üst tarafından etki eden sıvı basıncından büyük olmasıdır. Bu deney içinde bulunduğumuz hava ortamında büyük bir basınca maruz kaldığımızı göstermektedir. Kilometrelerce kalınlıkta ki bir atmosfer katmanı altında yaşıyoruz. Atmosferi oluşturan moleküllerin toplam ağırlıkları ve her yöndeki hareketleri üzerimizde büyük bir basınç oluşturuyor. Atmosfer deniz seviyesindeki 1 cm 2 ’lik bir yüzeye 10 N’luk bir kuvvet uygular. Ortalama bir insan vücudunun yüzey alanının 15000 cm 2 olduğunu düşünürsek bu insan vücuduna atmosfer tarafından yaklaşık 150.000 N’luk bir kuvvet uygulandığını gösterir. Böyle büyük bir kuvvete rağmen bunu hissetmiyor olmamız aynı bardak deneyinde olduğu gibi bizim vücudumuzda da açık hava basıncını dengeleyen bir sıvı basıncının olmasıdır.

9

10

11


" Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları