Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak."— Sunum transkripti:

1 Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak

2  2008 Yılı Teklif Çağrısı Döneminde okulumuz Comenius Proje İrtibat Kişisi ve İngilizce Öğretmeni Mehmet Akif DUMAN tarafından Fransa ve İtalya’dan okullarla birlikte hazırlanan, 2008-1-TR1-COM06-02716 Nolu “Embracing European Cultures Through Healthy Eating Traditions (Sağlıklı Ulusal Yemekler Aracılığıyla Avrupa Kültürlerini Kucaklamak)” adlı Comenius Okul Ortaklığı Projemiz Devlet Planlama Teşkilatı Avrupa Birliği Eğitim Ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca kabul edilmiştir.

3

4  Özellikle de bu tarz restoranların alışveriş merkezlerinde sosyal ortam olarak bulunması, hızlı yemek yiyip başka şeylere daha fazla vakit harcanmak istenmesi ve fiyatlarının çok pahalı olmaması ise bu tarz beslenmeyi bizlere daha cazip hale getiriyor.

5  Bu tarz beslenmeye olan talebin de artmasıyla bugün pek çok restoranda fast food diye nitelendirebileceğimiz hamburger, pizza, patates kızartması gibi besinler satılmaktadır. Bunların yanı sıra lahmacun, pide, kebap, simit, cips ve hazır meyve suları gibi besinler de hızlı hazır yemek sistemi içine dahil olmaktadır.

6  Bunların yanı sıra bu tarz hazır besinler enerji değerleri yüksek olduğu için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da hastalık olarak kabul edilen obeziteye zemin oluşturmaktadır. Özellikle de yapılan çalışmalarda çocukluk çağı şişmanlığın nedenleri arasında sağlıksız tüketilen fast food besinler yer almaktadır

7 Fast-food ürünlerinin özellikle çocuk ve gençler tarafından tercih edilmesi yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenme sorununu akla getirmektedir. Ayak üstü beslenmeyi oluşturan bazı menüler beslenme yönünden yetersiz ve dengesizdir. Ancak iyi bir seçimle, Fast-food ürünleri yeterli ve dengeli hale getirilebilir. Dengesiz fast-food ürünlerinin çok sık tüketilmesi ise sağlığı olumsuz etkiler. Bu etkiler şöyle özetlenebilir:

8

9  Hızlı hazır yiyeceklerin posa içeriği düşüktür. Diyet posasının yetersizliği ise barsak kanser riskini arttıran faktörlerdendir. Ancak günümüzde salata barların fast-food restoranlara girmesiyle posa içeren ürün sayısı oldukça artmiştır

10

11  Sağlıklı yaşamın sürdürülmesinde tüketilen besinler kadar bu besinlere uygulanan hazırlama ve pişirme yöntemleride önem taşımaktadır. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin kaybını ( folik asit, B12 vitamini vb.) arttırılır. Yüksek ısı ayrıca, sağlığı bozucu etmenlerin oluşmasına yol açar.

12  Derin yağda kızartma yöntemi fast-food restoranlarda sıkça kullanılmaktadır. Bu yağlar 10- 12 saat kullanılmaları nedeniyle kimyasal ve fiziksel değişikliklere uğramakta ve çabuk bozulmaktadır. Kızartma sırasında E vitamini kaybı oluşmakta, proteinli besinlerin yanması ile de kanser yapıcı nitroz bileşiklerinin oluşumu artmaktadır.

13  Fast-food beslenme şeklinde kolalı içecekler, çay ve kahve sıklıkla tüketilmektedir. Aşırı kafein alımı sonucunda sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk ve kan basıncında yükselme gibi durumlara neden olur. Bunların yerine meyve suyu, süt ve ayran tercih edilmelidir. Kolalı içecekler aşırı alındığı taktirde, sağladığı ekstra enerji nedeniyle şişmanlığa neden olabilirler

14  Ayak üstü beslenme sisteminde yer alan yiyeceklerin bir bölümüne ön hazırlama sırasında tuz eklendiğinden sodyum içerikleri yüksektir. Fast-food menüler bileşiminde görünür tuzun dışında da yüksek miktarda sodyum ihtiva ettiklerinden yüksek kan basıncının oluşmasına katkıda bulunurlar. Aşırı sodyum alımı hipertansiyon, mide kanseri ve kemik erimesi riskini arttırır.

15  Ayak üstü beslenmede yiyeceklere renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, antimikrobiyal maddeler vb. gibi katkı maddeleri eklenmektedir. Bu katkı maddeleri ürünlerde uygun şekilde kullanıldığında bir sağlık riski oluşturmaz. Ancak, katkı maddelerinin uygun kullanılmaması ve bu katkı maddelerini içeren fast-food ürünlerin sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini arttırır.

16  Ayak üstü beslenme sisteminin uygun ve hijyenik koşullarda yapılmaması, enfeksiyon riskini arttırır. Yiyeceklerin hazırlanması, saklanması ve servisi sırasında hem bireysel temizliğe hem de çevrenin temizliğine dikkat edilmesi zorunludur.

17  Fast-food ürünlerde hız, ucuzluk, el altında olmak gibi kriterlerin yanında besin içerikleri de göz önüne alınmalıdır. gereklidir. Fast-food restoranlarda sunulan ürünlerin seçiminde sağlıklı beslenme ilkelerinin gözönünde tutulması

18  Beslenme uzmanları dinç bir gün geçirmek için kahvaltıyı şart koşuyor. Hele okula giden bir genç için kahvaltı günün olmazsa olmazı. Çünkü kahvaltı okulda başarıyı getiriyor.Hele

19  Cezbeden lezzetlerine rağmen, özellikle gelişme çağındaki çocukların bu tür yiyecekleri tüketmesi kesinlikle uygun değildir.


"Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları