Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜÇ AYLAR VE ALLAH’IN AYI MÜBAREK RECEP AYI Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜÇ AYLAR VE ALLAH’IN AYI MÜBAREK RECEP AYI Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP."— Sunum transkripti:

1 ÜÇ AYLAR VE ALLAH’IN AYI MÜBAREK RECEP AYI Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP

2 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم اِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللّٰهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فى كِتَابِ اللّٰهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ مِنْهَا اَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذٰلِكَ الدّينُ الْقَيِّمُ فَلَا تَظْلِمُوا فيهِنَّ اَنْفُسَكُمْ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكينَ كاٰفَّةً كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كاٰفَّةً وَاعْلَمُوا اَنَّ اللّٰهَ مَعَ الْمُتَّقينَ «Şüphesiz Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah'ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin. Fakat Allah'a ortak koşanlar sizinle nasıl topyekûn savaşıyorlarsa, siz de onlarla topyekûn savaşın. Bilin ki Allah, kendine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir.(Tevbe suresi 36)

3 « إِنَّ الزَّمَانَ قَدِ اسْتَدَارَ كَهَيْئَتِهِ يَوْمَ خَلَقَ اللَّهُ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ ، السَّنَةُ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا مِنْهَا ، أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ، ثَلاَثٌ مُتَوَالِيَاتٌ ، ذُو الْقَعْدَةِ وَذُو الْحِجَّةِ وَالْمُحَرَّمُ وَرَجَبُ مُضَرَ الَّذِى بَيْنَ جُمَادَى وَشَعْبَانَ » «Muhakkak ki zaman Allah'ın yarattığı günkü şekliyle akıp gitmektedir. Sene oniki aydır. Onlardan dördü haram aylarıdır. Bunlardan üçü peşpeşedir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem, bir de Cemaziyel-âhir ile Şaban ayları arasıda olan ve Mudar Kabilesi'nin ayı Recep'tir.» (Buharî, Tefsir, Sûre, 8-9)

4 اِنَّمَا النَّسیءُ زِيَادَةٌ فِى الْكُفْرِ يُضَلُّ بِهِ الَّذينَ كَفَرُوا يُحِلُّونَهُ عَامًا وَيُحَرِّمُونَهُ عَامًا لِيُوَاطِؤُا عِدَّةَ مَا حَرَّمَ اللّٰهُ فَيُحِلُّوا مَا حَرَّمَ اللّٰهُ زُيِّنَ لَهُمْ سُوءُ اَعْمَالِهِمْ وَاللّٰهُ لَا يَهْدِى الْقَوْمَ الْكَافِرينَ «Haram ayları ertelemek, ancak inkârda daha da ileri gitmektir ki bununla inkâr edenler saptırılır. Allah'ın haram kıldığı ayların sayısına uygun getirip böylece Allah'ın haram kıldığını helâl kılmak için haram ayı bir yıl helâl, bir yıl haram sayıyorlar. Onların bu çirkin işleri, kendilerine süslenip güzel gösterildi. Allah, inkârcı toplumu doğru yola iletmez.» (Tevbe suresi 37)

5 HZ MUHAMMED SAV ÜÇ AYLARIN TASNİFİNİ ŞÖYLE YAPMIŞTIR رَجَبُ شَهْرُ اللَّهِ وَشَعْبَانُ شَهرِي وَرَمَضَانُ شَهرُ اُمَّتِي «Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.»

6 َجَبُ شَهرُ الزَّرْعِ وشَعْبَانُ شَهْرُ السَّقْيِ وَرَمَضَانُ شَهْرُ الْحَصَادِ وَكُلٌّ يَحْصُدُ مَازَرَعَ وَ يُجْزِى مَاصَنَعَ وَمَنْ ضَيَّعَ الزَّرْعَةَ نَدِمَ يَوْمَ حَصَادِهِ وَاَخْلَفَ ظَنَّهُ مَعَ سُوءِ مَعَادِهِ “Receb tohum ekme ayıdır, Şaban sulama ayıdır, Ramazan (derleyip toplama) hasat ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer. Ne yaparsa cezasını çeker. Bir kimse ziraati zayi etse hasat günü ekemediğine pişman olur. Kıyamet gününde kötü vaziyete düşer ve dünyadaki zannının aksi zuhur eder.”

7 Recep Allah’ın ayıdır. Receb eza ve cefâyı terk ayıdır, Receb tevbe ve pişmanlık ayıdır, Receb hürmet ayıdır, Receb ibadet ayıdır,

8 RECEP AYININ İLK CUMA GECESİ REGAİP KANDİLİDİR: REGAİP:Regâib, arapça bir kelimedir ve “reğa-be” kökünden gelmektedir. “Reğa-be”, kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. “Reğîb” kelimesi ise, “reğabe”‘den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, “reğîbe”dir. “Reğîbe”nin çoğulu da “reğâib” dir. Kelime olarak “Regâib”in aslı budur.

9 RECEP AYININ 27. GECESİ MİRAÇ KANDİLİDİR Hicretten bir buçuk yıl kadar önce vuku bulmuştur. سُبْحَانَ الَّذى اَسْرٰى بِعَبْدِه لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ اِلَى الْمَسْجِدِ الْاَقْصَا الَّذى بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ اٰيَاتِنَا اِنَّهُ هُوَ السَّميعُ الْبَصيرُ «Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.» (isrâ 1.)

10 MİRAÇTAN GELEN LÜTUFLAR 1) Beş Vakit Namaz Bu Gece Farz Kılındı 2) Bakara Suresinin Son 2 Ayeti Nazil Oldu 3) Şirk Koşmayanların Affedileceği Müjdesi 4) İsra Suresi Ve İçerdiği Ahlaki Prensipler

11 HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZİN MÜBAREK ÜÇ AYLARA GİRDİĞİNDE ŞÖYLE DUA EDİYORDU: اللهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَبٍ، وَشَعْبَانَ، وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ Enes b. Mâlik (r.a)'den şöyle rivayet edilmiştir: "Receb ayı girdiğinde Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle derdi: «Ey Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan'a kavuştur.»

12 İmam-ı Rabbani (k.s) hazretleri buyurdu ki: ‘’Ey Hak Talibi! Mübarek üç aylarda, Receb ve Şaban’dan sonra Ramazan-ı Şerif’i idrak edip, Kadir Gecesi’ni ihya eden bir Hak talibi, hangi mertebede olursa olsun meleklerin ufkuna yükselir. Hayatını israf edip elması kömürle değiştiren, şu âlemdeki geçici zevkleri Cennet ve Cemalullah’a tercih edenler ise, ebediyen hüsran içinde kalırlar. Bir de böylesine nuranî iklimleri manevi miraçlarına vasıta yapanlar var ki, onlar Cennete dahi razı olmayıp, Cemâlullah’a göz dikmişlerdir. Rabbim, onların dualarının bereketiyle bizleri gaflet ve dalaletten muhafaza eyleye...’’(İhya, Mektubat-ı Rabbani )

13 Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuşlardır: «Beş gece vardır ki onlarda yapılan dua kabul edilir: Cuma gecesi, kurban ve ramazan bayramı geceleri (arefe gününü bayrama bağlayan geceler), recebin ilk (cuma) gecesi (Regaib kandili), şabanın ortasında bulunan gece (Berat kandili). " Beyhakî, Şuabü'l-İmân,3711)

14 HER AY RECEP ŞABAN VE RAMAZAN GİBİ GEÇİRMELİYİZ Adamın biri kendisine ve ailesine yardımcı olsun diye yeni bir câriye (hizmetçi kadın) satın almıştı. Ramazan ayı yaklaştığında cariye, adamın evinde bir hazırlık gördü. Onlara ne yaptıklarını sordu. Onlarda ramazan ayına hazırlık yaptıklarını söylediler; bunun üzerine cariye, ‘’Siz sadece ramazan ayında mı oruç tutuyorsunuz? Ben öyle insanların yanından geldim ki onların her ayı ramazan gibi ibadet ve oruçla geçiyordu. Lütfen beni onlara geri verin’’ diye rica etti.( M.kaya Mübarek gün ve geceler)

15 Receb Ayı ve Regaib Gecesi ile İlgili Hadis-i Şerifler: Allahü teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder. [Gunye] Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb’in hepsini tutmuş gibi sevap verilir. [Miftah-ül-cenne] Ramazan ayı dışında Allah rızası için bir gün oruç tutan, iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır.) [Ebu Yala] Şu beş gecede yapılan duâ geri çevrilmez. Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.) [İbn-i Asâkir]

16 RECEP AYININ DEĞERİ «Receb-i Şerîf’in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur.” buyuruyorlar.» (Camiu-s sağir)

17 İbn-i Abbas -radiyallahu anh- Hazretleri: “Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Recep ayında bazen o kadar çok oruç tutardı ki, biz O’nu hiç iftar etmeyecek zannederdik. Bazen de o kadar çok iftar ederdi ki, biz O’nu hiç oruç tutmayacak zannederdik.” buyurmuştur. (Müslim)

18 Receb büyük bir aydır. Allah bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gün oruç tutana, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allah istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, “Geçmiş günahların affoldu” der. Receb ayında Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruçlu geçirdi. Yanındakilere de oruç tutmalarını emretti. [Taberânî]

19 HZ HÜSEYİN RA ANLATIYOR İBRETLİK BİR HADİSE VE MÜBAREK AYLARIN DEĞERİNİN NE KADAR FAZLA OLDUĞUNU BİZE HATIRLATIYOR: “Kâbe’yi tavaf ederken, yanık sesle Allahü teâlâya dua eden bir kimsenin sesini işittik. Babam bunu çağırmamı emretti. Güzel yüzlü, temiz bir kimseydi. Ancak sağ tarafı felç olmuş, kurumuş, hareketsiz idi. Ona, “Sen kimsin, durumun ne böyle?” dedim. O kimse dedi ki: “Adım Menazil… Ben çalgı çalmak, şarkı söylemekle şöhret salmış, Arabistan’ın ünlülerinden bir gençtim. Hep nefsin arzuları peşinde koştum. Receb ve Şaban aylarında bile, bu günahlara devam ederdim. Salih babam, beni bu günahlardan kurtarmaya çalıştı. Bana, “Allahü Teâlânın azabı şiddetlidir, bir anda kahredebilir. Kötü arkadaşlardan vazgeç, bu kötü işleri bırak! Melekler ve bu aylar senden şikâyet ediyorlar” dedi. Nasihate hiç tahammülüm yoktu. Babamın üzerine yürüyüp, döverek susturdum.

20 Üzüntülü ve kırık kalble, “Bu aylarda oruç tutup, geceleri ibadet ediyorum. Beytullah’a gidip şerrinden korunmak için, Allahü teâlâdan yardım dileyeceğim” dedi. Bir hafta oruç tutup, Kâbe’ye giderek, “Ey Rabbim, mazlumların âhını yerde bırakmazsın. Bu ayda, bu mübarek yerlerde yapılan duaları red etmezsin. Hakkımı oğlumdan al, onu felç et!” diye dua etti. Henüz duası bitmeden sağ tarafım felç oldu. Beni gören, “Baba bedduasına uğramış kişi” derdi.” Hz. Hüseyin, “Baban bu hâline ne dedi?” buyurdu. O genç, “Babamdan özür diledim. Onun da babalık şefkati galip gelerek beni bağışladı. Beddua ettiği yerde, bu sefer şifa bulmam için hayır dua etmek üzere deve ile gelirken, devenin ürkmesi ile babam düşüp öldü. Şimdi çaresizim.” diyor. Hz. Ali bu felçli gence dua ediyor, Receb’de yaptığı bu dua bereketiyle de Hak teâlâ ona şifa ihsan ediyor.

21 ÜÇ AYLARI VE MÜBAREK RECEP AYINI NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ? 1)ÖZELLİKLE BÖYLE ZAMANLARDA KULLUĞUMUZU GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ VE HATALARIMIZI BULUP ONLARDAN TEMİZLENMEYE ÇALIŞMALIYIZ.KULLUĞUN NASIL OLMASI GEREKTİĞİNİN HESABINI İYİ YAPMALIYIZ. ACABA AHİRET YURDUNUN HESABINA HAZIRMIYIZIN MUHASEBESİNİ YAPMALIYIZ. مُوتُو قَبْلَ اَنْتَ مُوتُوا Ölmeden önce ölünüz!”

22 2)ÜÇ AYLARI GÜNAHLARIMIZIN AFFI İÇİN FIRSAT BİLMELİYİZ VE BOL BOL TEVBE VE İSTİĞFARDA BULUNMALIYIZ. قُلْ يَا عِبَادِىَ الَّذينَ اَسْرَفُوا عَلٰى اَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللّٰهِ اِنَّ اللّٰهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَميعًا اِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحيمُ «De ki: "Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.» (Zümer suresi 53)

23 HZ MUHAMMED SAV EFENDİMİZ GÜNDE 100 KEZ İSTİĞFARDA BULUNUYOR, YA BİZ GÜNDE KAÇ KEZ İSTİĞFARDA BULUNUYORUZ? يَا أَيُّهَا النَّاسُ تُوبُوا إِلَى اللَّهِ فَإِنِّي أَتُوبُ فِي الْيَوْمِ إِلَيْهِ مِائَةَ مَرَّةٍ “Ey insanlar, Allah’a tevbe edin. Zira ben günde yüz kere O’na tevbe ediyorum.” (Müslim, Zikr, 42)

24 3)VARSA KAZA NAMAZLARINI KILMAK VE NAFİLE NAMAZLAR KILMAK VEYA TEHECCÜD NAMAZI KILMAK.BEŞ VAKİT NAMAZI CEMAATLE KILMAYA AZAMİ GAYRET GÖSTERMEK. Ukbe b. Abdulgafur şöyle derdi: «Yatsı namazını cemaatle kılmak, hac yapmak; sabah namazını cemaatle kılmak, umre yapmak gibidir.»

25 مَنْ صَلّى صَلاةَ الْعَشَاءِ في جَمَاعَةٍ فَكأنَّمَا قَامَ نِصْفَ اللَّيْلِ، وَمَنْ صَلّى الصُّبْحَ في جَمَاعَةٍ فَكَأنَّمَا قَامَ اللَّيْلَ كُلَّهُ «Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa sanki gecenin yarısını ihya etmiş gibidir. Kim de sabahı da cemaatle kılmışsa gecenin tamamını ihya etmiş gibidir." [Müslim, Mesacid 260, (5656)

26 4)ÇOKÇA KURAN OKUMALIYIZ VE KURANIN MANALARI HAKKINDA TEFEKKÜR ETMELİYİZ VE KURAN BİZE NİÇİN İNDİĞİNİ HATIRLAMALIYIZ VE ÖLÜ GÖNÜLLERİMİZİ KURANLA DİRİLTMELİYİZ.KURAN OKUYANLARI DİNLEMEYE GAYERT GÖSTERMELİYİZ. اقْرَؤُا القُرْآنَ فإِنَّهُ يَأْتي يَوْم القيامةِ شَفِيعاً لأصْحابِهِ “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir” (Riyazü’s- Salihin,993)

27 5)SILA-İ RAHİM YAPMALIYIZ. AKRABALARIMIZLA, KOMŞULARIMIZLA VE DOSTLARIMIZLA YAKINLIĞIMIZI ARTIRMANIN GAYRETİNDE OLMALIYIZ.ONLARI SOHBET MECLİSLERİNE DAVET ETMELİ VE HAYIR HASENAT YAPMALARI İÇİN TEŞVİK ETMELİYİZ وَاِذْ اَخَذْنَا ميثَاقَ بَنى اِسْرَایٔلَ لَا تَعْبُدُونَ اِلَّا اللّٰهَ وَبِالْوَالِدَيْنِ اِحْسَانًا وَذِى الْقُرْبٰى وَالْيَتَامٰى وَالْمَسَاكينِ وَقُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنًا وَاَقيمُوا الصَّلٰوةَ وَاٰتُوا الزَّكٰوةَ ثُمَّ تَوَلَّيْتُمْ اِلَّا قَليلًا مِنْكُمْ وَاَنْتُمْ مُعْرِضُونَ «Hani, biz İsrailoğulları'ndan, "Allah'tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, anne babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz, herkese güzel sözler söyleyeceksiniz, namazı kılacaksınız, zekâtı vereceksiniz" diye söz almıştık. Sonra pek azınız hariç, yüz çevirerek sözünüzden döndünüz.»(Bakara suresi 83)

28 6) ÇEVREMİZDEKİ FAKİR, YETİM VE YOKSULLARA YARDIM ETMELİYİZ VE ETRAFIMIZIDA HAYRA TEŞVİK ETMELİYİZ. YAPACAĞIMIZ HAYIRLAR BİZE KAT BE KAT SEVAP KAZANDIRACAK VE ALLAH’IN RIZASINA YAKLAŞTIRACAKTIR. وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلٰى حُبِّهِ مِسْكينًا وَيَتيمًا وَاَسيرًا «Onlar, seve seve yiyeceği yoksula, yetime ve esire yedirirler.» (İnsan suresi 8)

29 7)MÜBARAK AYLARDA VE MÜBAREK GECELERDE DAHA COK ZİKİR YAPILMALI VE ZİKRİ YAŞAM HALİNE GETİRMELİYİZ. اَلَّذينَ اٰمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللّٰهِ اَلَا بِذِكْرِ اللّٰهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ «İnanmış olanlar, kalbleri Allah’ı anmakla huzura kavuşmuştur. Dikkat edin, kalbler ancak Allah’ı anmakla huzura kavuşur» (Rad Suresi,28)

30 اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذينَ اِذَا ذُكِرَ اللّٰهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَاِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ اٰيَاتُهُ زَادَتْهُمْ ايمَانًا وَعَلٰى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ «Mü'minler ancak o kimselerdir ki; Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir. O'nun âyetleri kendilerine okunduğu zaman (bu) onların imanlarını artırır. Onlar sadece Rablerine tevekkül ederler.»(Enfal,Suresi,2 )

31 8)MÜBAREK GÜN VE GECELERDE ÇOKÇA DUA EDİLMELİDİR «DUA İBADETİN İLİĞİDİR»(Hadisi şerif) خمْسُ لَيَالٍ لا تَرِدُ فِيهِنَّ الدَّعْوَةُ : أَوَّلُ لَيْلَةٍ مِنْ رَجَبَ، وَلَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ، وَلَيْلَةِ اْلجُمْعَةِ، وَلَيْلَةِ الْفِطْرِ، وَلَيْلَةِ النَّحْرِ "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk (Cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı gecesi Kurban Bayramı geceleridir. (Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman)

32 9)ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTMALIYIZ RECEP AYINDA ORUÇ TUTMALYIZ. ÇÜNKÜ PEYGAMBERİMİZ SAV RAMAZANDAN SONRA EN ÇOK ORUCU RECEP AYINDA TUTMUŞTUR. RECEP AYINDA ALLAH’IN RAHMETİ BOL BOL YAĞAR ÜMMETİ MUHAMMEDİN ÜZERİNE.

33 10) ETRAFIMIZDA Kİ KÜSKÜNLERİ BARIŞTIRMALIYIZ İslam Dini Müslümanların birbirleri arasında üç günden fazla küs kalmayı meşru görmemiş, hatta bu husus haram kılınmıştır. Hepimiz insanız, hepimizin hataları olmaktadır. Yüce Rabbimiz merhamet sahibidir ve merhamet edenleri sevmektedir. Bu sebeple, nefsanî arzularımızın esiri olmadan eşimize, çocuklarımıza, akrabalarımıza, komşularımıza ve beraber yaşadığımız insanlara karşı bir gönül kırıklığımız varsa bu mübarek geceler ve zamanlar en önemli ve kalplerin yumuşadığı anlardır. إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ “Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.”

34 11. HAYIR VE HASENATIMIZI ÇOĞALTMA YARIŞINA GİRMALİYİZ 12. ÇOCUKLARA HEDİYELER VERELİM VE ONLARI CAMİYE GETİRİP MANEVİ HAZZI ONLARA YAŞATALIM. UNUTMAYALIM Kİ AĞAÇ YAŞ İKEN EĞİLİR 13. NAFİLE ORUÇLAR TUTALIM, ÇÜNKÜ ORUÇ NEFSİ TERBİYE EDER 14. PEYGAMBERİMİZİN HAYATINI VE HADİSLERİNİ OKUYALIM İLİM İNSANI OLGUNLAŞTIRIR VE HATA YAPMA ORANINI DÜŞÜRÜR 15. YETİMLERE FAKİRLERE VE KİMSESİZLERE SOFRALARIMIZDA YER AÇALIM, İHTİYAÇ SAHİPLERİNİN SOFRADA BULUNMASI ALLAH’I HOŞ NUT EDER 16. KABİR ZİYARETLERİNDE BULUNUP ÖLÜMDEN İBRET ALMALIYIZ BİR GÜN ÖLECEĞİMİZİN FARKINDA OLMAMIZA VESİLE OLARAK AHİRET YURDU İÇİN AZIK HAZIRLARIZ

35 ÜÇ AYLARDA VE RECEP AYINDA ÇOKÇA DUA ETMELİYİZ Mübarek gün ve gecelerde çokça dua etmeliyiz. Dünyamıza baktığımızda her yerde kan ve göz yaş dökülüyor. Masum çocuklar öldürülüyor ve kadınlar dul çocuklar yetim ve öksüz kalıyoruz. Müslüman, din kardeşlerinin derdiyle dertlenmeli ve onlar için çokça dua etmelidir. Kan ve göz yaşına bir nebze de olsun dua etmelİyiz ki Allah kan ve göz yaşını ya kaldırır yada hafifletir. Gecelerde ümmeti Muhammed’e duaya var mısın ey Müslüman kardeşlerim. Mübarek Regaip kandilinde ve mübarek üç aylarda duaya var mısın? Onlara değen ateş sana da değmemesi için kıyamda durur gibi ümmeti muhammedin yanında duaya var mısın ey mümin kardeşim!!!!

36 Mübarek gün ve gecelerde mana aleminde akalım Allah’ın cemaline, kaybet benliğini hiçlikte, Allah canını ve malını cennet mukabilinde satın alınmış mücahit edesıyla dön Rabbine dön Rabbin Resülüne Dön namaza ve dur duaya melekler amin desin mazlumlara, mağdurlara ve mustazaflara yaptığın duaya, kaybol duada ümmetin derdinde Allah’ın ayı recep ayında. Çünkü sen yer yüzünde halifesin sana dünya değil ebediyyetler yakışır yiğit mümin kardeşim. Dünya müslümanları senin samimi yapacağın duayla belki zulümden kurtulacak, zafere ulaşacaktır

37 ÜÇ AYLAR YENİDEN DİRİLİŞİMİN BAŞLANGICI OLMALIDIR MÜBAREK ÜÇ AYLARDA, MÜBAREK GÜN VE GECELERDE KENDİMİZE ŞU SORULARI SORMALIYIZ DİRİLİŞİMİZİ BULMALIYIZ! Allah ile aram nasıl? Onun istediği bir kul olabildim mi? Allah’a karşı kulluk vazifemi yapabiliyor muyum? Beni Allah’tan uzaklaştıran kötü alışkanlıklarım var mı? Peygamberin sünnetini, ahlakını yaşayabiliyor muyum? Her an ölüm gelecek olsa buna ne kadar hazırlıklıyım? Ruhumuzu İslâm’ın güzellikleriyle ne derece süsleyebildik? Bir Müslüman olarak İslâm’ı ne derece özümseyebildik? İslâm ahlâkını ne kadar hayata geçirebildik? Ailemiz ve çocuklarımız için üzerimize düşen görevleri yapabildik mi? Bugüne kadar İslam’ın yaşanmasına katkıda bulunacak hizmetim var mı? Kaç kişinin daha iyi Müslüman olması için, daha iyi ibadet edebilmesi için gayret gösterdim? Kaç yetimin başını okşadım, karnını doyurdum, üstünü giydirdim? İnsanlığa hizmet edecek, malımdan, ilmimden, neslimden örnek bir evlat yetiştire bildin mi?

38 MÜBAREK ÜÇ AYLARDA VE MÜBAREK GÜN VE GECELERDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER ÖZETLE ŞUNLARDIR: 1)Kendimiz hesaba çekmeliyiz. Hayatımızın ahirete taalluk eden hesabını iyi yapmalıyız. 2)Kulluk bilincimizi oluşturmalıyız. 3)Kendimize mümin bilinci oluşturmalıyız. 4)Çokça zikir etmeliyiz. Zikir insana kalp sağlamlığı ve mutlu bir bakışa vesile olur. 5)Her daim Kuran okumalı veya Kuran dinlemeliyiz ve bu aylarda daha da artırarak devam etmeliyiz yekin ölüm bize gelinceye kadar.

39 6)Kaza namazlarımızı kılmaya gayret göstermeli, teheccüt ve nafile ibadetlere azami gayret sarf etmeliyiz. 7)Zikir ehli olmamız gerekir ve daima zikir üzere hayat sürmenin gayratinde olmalıyız. 8)Anaya babaya ve yakınlarımıza iyilikle muamele etmeli ve Allah’ın emri olan sıla-i rahimi gözetmeliyiz. 9)Fakirlere, yoksullara, yetimlere ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmeli ve bunların derdi ile her zaman dertlenmeliyiz. 10)Kabirlerimizi ziyaret etmeli ve bir gün bizde öleceğimizin farkında olmalı ve kabir ziyaretlerinden ibret almalıyız.

40 11)Bu aylarda çokça oruç tutmalı ve bu vesile ile nefsimizi terbiye etmeliyiz. 12)Çocuklara hediyeler vermeli ve çocuklarımıza mübarek gün ve gecelerin ehemmiyetini öğretmeliyiz. Çocuklarımızı bu aylarda namaza ve camiye alıştırmalıyız. 13)Küslerin barışmasına vesile olmaya gayret göstermeli ve üç günden fazla kardeşler arasında küslüğün helal olmadığının farkında olmasını sağlamak 14)Hasta ziyaretlerinde bulunulmalı, hastayı ziyaret etmek cennette bulunmak gibidir.

41 15)İlim ve sohbet meclislerinde bulunmaya gayret göstermek. 16)Hz Muhammed SAV efendimize çokça salat selam getirmeliyiz. 17)Ağlayarak ve sızlanarak için için tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Efendimiz SAV günde 100 defa istiğfarda bulunurdu ya sen günde kaç kez tövbe ve istiğfardasın? 18)Cennete hazır hale gelmek için her türlü gayreti sarf etmeliyiz.

42 UNUTMAYALIM Kİ! ALLAH YAPTIKLARIMIZDAN HABERDARDIR يَا اَيُّهَا الَّذينَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللّٰهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللّٰهَ اِنَّ اللّٰهَ خَبيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ «Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.» (Haşir suresi 18)

43 MANEVİ HAZ VE LEZZETİN ZİRVE YAPACAĞI MÜBAREK AYLAR VE GECELERDE ELDE EDİLMESİ GEREKEN SONUÇ RAHMANIN KULLARI NASIL OLMALI FURKAN SURESİ 63/65. AYETLERİNDE Kİ TARİFİ  Mütevazi ve alçak gönüllüdürler.  Kendilerine bilgisiz ve cahil kişiler takıldığı zaman, onlara güzel ve yumuşak söz söylerler.  Sadece Rab’lerine secde ederek namaz kılar ve niyazda bulunurlar.  Rabbimiz “bizden cehennem azabını uzaklaştır” diye dua ederler.  Harcamalarında (ve her türlü davranışlarında) dengelidirler ve orta yolu tutarlar  Allah’a hiçbir surette eş ve ortak koşmazlar.

44  Cana asla kıymazlar.  Zina etmezler.  Tövbe ederler  Yalan yere şahitlik etmezler.  Boş ve faydasız söz sarf edenlere rastladıklarında oradan ağırbaşlı olarak geçer ve giderler ve asla onlarla beraber olmazlar.  Allah’ın emir ve yasakları kendilerine hatırlatıldığı zaman onları duymazlık ve görmezlikten gelmezler.  Allah’tan, kendileri ve içinde yaşadıkları toplum için göz nuru olabilecek eş ve çocuklar isterler.  Allah’ın emirlerine uyup, yasaklarından sakınanların ilki olmak isterler.  Sabırlıdırlar

45 DUAMIZ ALLAHIM RECEP VE ŞABANI BİZE MÜBAREK KIL VE BİZİ RAMAZANA ULAŞTIR. ALLAHIM SEN AFFEDİCİSİN, SEN AFFETMEYİ SEVERSİN VE BİZİ AFEYLE ALLAHIM MÜBAREK GÜN VE GECELERİ HAKKIYLA İDRAK EDEN KULLARIN OLMAYI BİZE NASİP EYLE ALLAHİM SENİN AŞKINLA İBADET YAPABİLMEYİ VE SANA AŞIK OLABİLMEYİ BİZLERE İHSAN EYLE ALLAHIM BİZİM GİBİ ACİZLERİ ŞEYTANLA, NEFSİMİZLE VE ŞEYTANLAŞMIŞ İNSANLARLA BAŞBAŞA BIRAKMA ALLAHIM SEN MERHAMETLİLERİN EN MERHAMETLİSİSİN BİZE DAİMA MERHAMET EYLE.AMİN (Not:Bu sunum vaaz Diyanet Kuran meali ve diğer dokümanlardan faydalanarak hazırlanmıştır.)


"ÜÇ AYLAR VE ALLAH’IN AYI MÜBAREK RECEP AYI Emin YAVUZYİĞİT UZMAN İMAM HATİP." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları