Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİKROSKOBİK CANLILAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİKROSKOBİK CANLILAR."— Sunum transkripti:

1 MİKROSKOBİK CANLILAR

2 MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler.
Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mikroskobik canlılar hava,su ve toprak gibi doğal ortamlarda,insan ve hayvan vücutlarında,besinlerde yani uygun sıcaklık ve besin olan her ortamda yaşarlar. Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları vardır. Dışarıda bırakılan yiyeceklerde çoğalan mikroskobik canlılar, besinlerin bozulmasına neden olur. Çöplerin kokmasına neden olan mikroskobik canlılardır.

3 YARARLI MİKROSKOBİK CANLILAR
Bu tür mikroskobik canlılar, Üzüm suyundan sirke yapılması, Sütten peynir elde edilmesi, Sütün yoğurda dönüşmesi, Bitki ve hayvan atıklarının çürüyerek toprağa karışması olaylarında rol oynar.

4 ZARARLI MİKROSKOBİK CANLILAR
Mikroskobik canlılar çoğunlukla bulaşıcı hastalıklara neden olurlar. Verem tifo,kolera,kızamık,kabakulak kuduz,su çiçeği gibi hastalıklara neden olurlar. Meyve ve sebzelerin çürümesine, sütün bozulmasına neden olurlar.

5 Biz de soğuk algınlığı virüsüyüz! Biz lassa ateşi virüsüyüz!
Biz soğuk algınlığına neden oluruz! Biz kuduz virüsüyüz! Biz kızamıkçık virüsüyüz! Evet! Biz sarılık virüsüyüz! Biz kabakulak ve kızamık virüsüyüz! Biz soğuk algınlığı virüsüyüz! Biz suçiçeği virüsüyüz! Biz grip virüsüyüz! Biz karnınızı ağrıtırız! Biz siğillere yol açarız!

6 Kaba kulak Su çiçeği siğil

7 BESİNLERİ SAKLAMA Kurutma: Meyve sebzelerin içerdiği su buharlaştırılır. Susuz ortamlarda mikroskobik canlılar yaşayamadığı için bu yiyecekler uzun süre saklanır.

8 Konserve: Yiyecekler yüksek sıcaklıklarda konserve
haline getirilir.Bu yolla yiyecekler teneke ve cam kavanozlarda aylarca saklanabilir. Tuzlama: Yiyecekler bol tuz dökülerek tuzlanır ve yiyeceklerin bozulması önlenir.

9 Dondurma: Mikroskobik canlılar ,çok soğuk ortamlarda
yaşayamazlar.Sebze ve meyveler bu nedenle dondurucularda saklanabilir. Pastörize etme: Süt çok yüksek sıcaklıklarda ısıtılarak içindeki mikroskobik canlılar öldürülür.Bu yolla paketlenen sütler uzun süre dayanır ve daha sağlıklı olur.

10 Hazırlayan: Yahya Ocak Sınıf Öğretmeni A.Fazıl Ağanoğlu İlköğretim Okulu


"MİKROSKOBİK CANLILAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları