Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uydu Konumlandırma Sistemleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uydu Konumlandırma Sistemleri"— Sunum transkripti:

1 Uydu Konumlandırma Sistemleri
GLONASS / GALİLEO Uydu Konumlandırma Sistemleri

2 GLONASS ile Başlıyoruz

3 Rusya tarafından geliştirilmiş ikinci kuşak bir küresel uydu konumlandırma sistemidir. Dünyanın GPS'den sonra ikinci işler hale gelmiş uydu konumlandırma sistemidir.

4

5 1979 da 4 uydu ile başlamıştır Cosmos adı verilen ilk Glonass uydusu 1982 de uzaya fırlatılmıştır. Sistem GPS e benzer Niteliktedir 8 adet yer istasyonu sistemi kontrol etmek için Rusya’da konumlandırılmıştır .

6

7 Glonass ‘dan önce 1967 de ruslar tarafından kullanılan T-siklon adı verilen ilk konumlandırma sistemi kullanılmaya başlamış fakat küresel değil bölgesel olduğu için pek kullanışlı olmamıştır . T-siklon geliştirilmiş Ve yeni adı Glonass T-sikada olmuştur .

8 T-sikada Uydunun Görüntüsü

9 T-Sikada balistik füzelerin yer yön ve konumunu ayarlamakta kullanılmış ve Rusya bu sayede askeri alanda gelişim kaydetmiştir.

10

11 Rusya bu sistemi hem askeri hemde Sosyal yaşamda kullanmak için geliştirmişlerdir.
Navigasyonlarda , gelişmiş araçlarda ,Uçaklarda ve jetlerde kullanılmış fakat 90 lı yıllarda Sovyetler birliğinin çöküşü ile gelişimi durdurulmuştur .

12

13 GLONASS uydularının, 2011'de başlayan ve 10 yıllık yaşam süresi olan GLONASS-K sürümü ile, tasarımları bir takım yükseltmeler içermektedir. Sistem, ABD'nin GPS sistemi ve Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen Galileo konumlandırma sistemi'nin bir dengidir.

14 2001 yılında Rusya bu Sistemi rtekrar geliştirme kararı almıştır ve 2007 yılında Rusya halkının kullanımına açılmış ve bu sayede Rus yerel halkı GPS sistemini neredeyse hiç kullanmamaya başlamıştır.

15

16 2008 yılında Glonass Tüm dünyada kullanılmaya başlamıştır ancak Kullanımı GPS kadar etkin değildir.

17

18 Glonass sistemi 3 yol ile çalışır .
1 UYDU AĞI Dünyanın etrafında bir ağ örecek şekilde eşit mesafelerde yerleştirilmiş uydulardan oluşur.

19

20 2 Yer istasyonları Glonas merkezleri vardır. Bu merkezler Rusya, Brezilya, Küba Ve ANTARTİKA’ da bulunmaktadır

21 Yer istasyonları uyduların doğru noktalarda olmasını sağlıyor.
Bu merkezlerden uydular anlık olarak kontrol edilmektedir. Ayrıca Yakın zamanda Çin’de de Bir merkez Açılması bekleniyor. Çin ile yapılan Rus ortaklığı sayesinde Glonass ‘ın gelişeceği öne sürülüyor .

22

23 3 Kullanıcı Alıcı/Vericileri
Bunlar yer bilgisini uyduya gönderiyor uydularda kullanıcılara anlık olarak geri bildirim yaparak navigasyon hizmeti ulaşıyor.

24

25 GPS /GLONASS Karşılaştırılması
GPS 32 uydu 6 uçak ile hizmettedir Glonass 24 uydu 3 uçak ile hizmettedir Rakamlardanda anlaşılacağı gibi GPS daha gelişmiş ve Kullanım olarakda daha uygundur.

26

27 Glonass da GPS de aynı yöntem ile çalışır Uçaklar Dünyanın Yörüngesinde sürekli olarak uçuş yaparak uydular ile bağlantıyı sağlar bu sayede iletişim kolaylaşır. . .

28

29 Glonass iyice gelişerek 2011 yılı civarında 2
Glonass iyice gelişerek 2011 yılı civarında 2.8 metrelik hata payı ile çalışmaya başlamıştır. Bu hata payı GPS e göre Biraz daha kötü ancak Gayet kullanışlıdır.

30 Glonass Günümüzde Sonyy HTC ve Apple ürünlerinde genellikle bulunmaktadır .
Bu ürünlerde GPS ile konum bulunamıyorsa Glonass deneniyor ve bu sayede 32 yerine 56 uydu birden çalışıyor bu sayede iletişim kurma ihtimali Yükseliyor bu daha kullanışlı oluyor .

31

32 Telefonlarda ve tabletlerde Glonass sistemini kullanmak isteyenler NIKA GLONASS adlı uygulamayı kurup kolaylıkla kullanabilir.

33

34

35 GALİLEO Avrupa birliği tarafından GPS ve GLONASS a alternatif olarak üretilmiş bir konumlandırma sistemidir. An itibari ile kullanılmakta olan GPS ve GLONASS savaş veya harp durumlarında uyduların yerini değiştirebiliyor veya kullanım dışı bırakabiliyor.

36 Avrupa uzay ajansının kontrolünde olan GALİLEO sisteminde ise böyle bir şey olmayacaktır.

37

38 GALİLEO Toplam 30 adet uydu ile dünya yörüngesine yerleştirilmesi düşünülen bu sistemin ilk uydusu 2005 yılında gönderildi. 30 uydunun 27 si operasyonel 3 ü etkin yedek olarak 2019 yılında tamamen kullanıma girmesi düşünülüyor.

39 BEİDOU Beidou Uydu Konumlandırma Sistemi Çinli uydu navigasyon sistemidir yılından bu yana faaliyet gösteren bir konumlandırma sistemidir. 35 uydusu bulunmaktadır Çin ve Çinin Komşusu olan ülkeler kullanmaktadır. Hata payı 0.5 metre olarak kullanımdadır. Şuan Çalışma ve gelişme sürecinde olan bu sistemin 2220 yılı itibari ile Tüm dünyada yaygın olması bekleniyor.

40 Çin ve Pakistan ile yakın zamanda yapılan anlaşma ile Çin den sonra ilk yer istasyonunun Pakistan da olmasına karar verildi.

41 Hint Bölgesel Uydu Konumlandırma Sistemi
Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO) tarafından geliştirilen bir özerk bölge uydu konumlandırma sistemidir. Hindistan hükümetinin tam kontrolü altında olacaktır. Askeri ve Sivil Hindistan halkı için kullanılacak ve küresel değil bölgesel olacaktır. 2015 yılında işlevsel hale gelmiştir.

42 HAZIRLAYAN Cemil Güvenç


"Uydu Konumlandırma Sistemleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları