Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET."— Sunum transkripti:

1 İNTERNET

2 Konular İnternet Nedir? İnternet ile neler yapılabilir?
İnternet Servis Sağlayıcı(ISS) WWW(World Wide WEB) Nedir? İnternet Adreslerindeki Kısaltmalar Alan Adı nedir? E-posta nedir? Hacker, Firewaall ve Trojan nedir? İnternet Explorer

3 İnternet nedir? İnternet dünya üzerindeki milyonlarca bilgisayarın birbirine bağlı olduğu bilgisayar ağlarıdır. Zaten internet sözcüğü İngilizce’de “uluslar arası ağ” anlamına gelen “İNTERnational NETwork” kelimelerinin birleştirilmesinden oluşmuştur.

4 İnternet ile neler yapılabilir?
İstediğiniz bilgilere 24 saat ulaşabileceğiniz dev bir kütüphane, 24 saat sipariş verebileceğiniz dev bir alışveriş merkezi, 24 saat konuşabileceğiniz milyonlarca insan, Sıkıldığınızda gidebileceğiniz dev bir gezi alanı, Her türlü yazışmanızı yapabileceğiniz ve postalayabileceğiniz dev bir postane, Yüzlerce oyun, müzik, film ve video içeren bir eğlence merkezi, Çağımızın vazgeçilmez aracı…

5 İnternet servis sağlayıcı(ıss)
Bilgisayar kullanıcılarını internet’e bağlayan şirket veya kurumlara verilen addır. Bir ISS ile anlaşma yapıldığında bu firma kullanıcıya bir yazılım disketi veya CD ile birlikte kullanıcı adı ve şifresi, internet’e bağlanmak için çevrilecek bir telefon numarası ve internet’e bağlanıldığında kullanılacak bir e- posta adresi verir.

6 Bazı Servis sağlayıcılar
Superonline Türk Nokta Net Ttnet E-kolay

7 WWW(World Wide Web) nedir?
İnternetteki bir çok bilgi www formatındaki bilgilerden oluşur. Örneğin; diyelim ki elinizde resim yazı, resim, grafik hatta müzik,video, animasyon gibi bilgiler var. Bunları uygun bir şekilde bir araya getirip, başkalarıyla paylaşmak istiyorsunuz.

8 WWW(World Wide Web) nedir?
Bu malzemeleri dosyalayıp, çoğaltıp, adresini bilmediğimiz kişilere ulaştırmanız mümkün değil. Bu bilgileri bir yere koysak, isteyen gelip kendisi izlese nasıl olur? İşte WEB mantığı budur.

9 WWW(World Wide Web) nedir?
İnternette sayfası bulunan hemen tüm kuruluş, şirket, kişi, organizasyon vb. sayfaları Web formatındadır. Bu sayfalar genellikle www ile başlar. Bu sayfalarda dolaşma işlemine sörf denir. Web sayfalarına bağlanmak için kullanılan programlara tarayıcı denir. Başlıca kullanılan tarayıcılar İnternet Explorer, netscape, Opera, Mozilla Firefox, Google Chrome dur.

10 İnternet adreslerindeki kısaltmalar
Gov : Hükümet Kuruluşları Edu: Eğitim kuruluşları Org: Ticari olmayan, kar amacı gütmeyen kuruluşlar Com: Ticari kuruluşlar Mil: askeri kuruluşlar Net: Ağ(network) servis sunucuları Ac: akademik kuruluşlar

11 Alan adı nedir? Alan adı, internet’e bilgi sunan bir bilgisayarın veya hizmetin adıdır. Örneğin; Bunlar kayıtlı birer isimdir ve şirketler genelde kendi şirketlerinin isminde alan adı alırlar. Alan adının sonunda tr, hk, au gi,bi ülke kodları vardır ancak zorunluluk değildir. Eğer sonunda ülke kodu yoksa bu alan ABD’deki bir bilgisayarda yer alıyor demektir.

12 E-posta nedir? Elektronik posta, mektuplaşma, haberleşme gibi işlemlerin internetteki adıdır. İnternetteki ev adresinizdir. Bilgisayarda iletişimin temel taşlarından biridir. E-posta adresi mesajın gideceği kişiyi/yeri anlatan tanımdır.

13 E-posta nedir? Tanım @ işareti ile ayrılmış iki kısımdan oluşur.
İlk kısım kişinin kendi sistemindeki kullanıcı numarasını, ikinci kısım ise bulunduğu sistemin adresini belirtir. Örneğin; -posta işaretinden önceki kısım kişinin kendi kullanıcı işaretinden sonraki kısım ise hangi sistemi kullandığını gösterir.

14 E-posta nedir? Başlıca e-posta programları
İnternet Explorer Outlook Express Netscape Netscape Messenger Microsoft Office Microsoft Outlook

15 Hacker, firewall ve trojan nedir?
İçinde gizli bilgisayar virüsü veya truva atı(trojan) dediğimiz, sisteminizi daha kolay ele geçirmelerini sağlayacak kodlar içeren dosyalar gönderen ve bunlarla sisteminizdeki verilere zarar veren kişilere hacker denir. İnternetten indirdiğiniz dosyaları ve e-posta mesajlarını daha gelirken kontrol eden ve izinsiz kişilerin geçişini engelleyen basit kişisel yazılımlara ise firewall denir.

16 İnternet explorer İnternet explorer windows ile birlikte gelen ve internette dolaşmak için kullanılan programdır. Programı başlatmak için: Başlat/İnternet Explorer seçeneğini; Masaüstünde yer alan simgesini; Görev çubuğunda yer alan hızlı başlat araç çubuklarından İnternet Explorer simgesini tıklayın.


"İNTERNET." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları