Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İlk dönemler sadece iş amaçlı kullanılan bilgisayarlar daha farklı alanlarda da kullanılmaya başladı. Artık bilgisayar bir iş aracı değil hayatın birer.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İlk dönemler sadece iş amaçlı kullanılan bilgisayarlar daha farklı alanlarda da kullanılmaya başladı. Artık bilgisayar bir iş aracı değil hayatın birer."— Sunum transkripti:

1 İlk dönemler sadece iş amaçlı kullanılan bilgisayarlar daha farklı alanlarda da kullanılmaya başladı. Artık bilgisayar bir iş aracı değil hayatın birer parçası haline geldi. Bu denli hayatımıza giren bilgisayarlar, internetin de gelişimi ile neredeyse aklımıza gelebilecek her şeyi yapılabilir hale geldi. Günümüzde bilgisayarları, işlerimizi takip etmek, evraklarımızı hazırlamak, oyun oynamak, müzik dinlemek, film - televizyon izlemek, haberleşmek, alışveriş yapmak için kullanabiliyoruz.

2 Bilgisayarları fiziksel yapıları açısından dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar olarak iki gruba ayırabiliriz. Her iki grupta da iki temel bölüm vardır: Bunlardan birincisi donanım (hardware), diğeri ise yazılım (software). Donanım olarak adlandırdığımız bölüm, bilgisayarımızın her türlü fiziksel parçasıdır. Dışarıdan bakıldığında kasa, ekran, klavye, fare hoparlör birer donanım birimidir.

3 Bunların içerisinde en önemli parçamız bilgisayarımızın kasasıdır. Kasa dışarıdan bakıldığında tek bir ünite gibi görünse de içerisinde bir çok parça barındırır. Kasa, içerisinde bulunan parçaları dış etkenlere karşı korur ve üzerindeki güç kaynağı ünitesi ile onlara enerji sağlar. Kasanın içerisi açıldığında bir karmaşa gözlenebilir. Unutulmamalıdır ki hiçbir parça kasa içerisinde gereksiz değildir. Bilgisi, deneyimi olmayan kişileri bilgisayarınıza müdehale ettirmeyiniz. Şimdi kasa içerisindeki parçaları kısaca tanıyalım

4 Anakart: Mainboard olarak da adlandırılır. Bir PC’de bulunan tüm donanım birimlerinin, birbirleri ile iletişimini sağlar. Bu iletişim aygıtların anakart üzerindeki slotlara takılması (PCI-Exp, AGP, PCI, ISA veya Amr slotlar) veya bir kablo aracılığı ile bağlanması ile yapılır. İşlemciler kendilerine uygun anakart üzerinde bulunan slota takılırlar. Ram’ ler anakart üzerinde uygun slota takılırlar.

5 İşlemci CPU, ( “ Central Processing Unit”) (Merkezi İşlem Birimi): Bilgisayarın işlem yapan birimidir. Kullanıcıdan gelen komutları yorumlar ve sonuçlar üretir. Bilgisayarda bulunan bütün elektronik aygıtlara ne yapacaklarına dair emirler verir. Bir işlemcinin frekansı (Mega Hertz) ne kadar yüksek ise o oranda hızlı çalışır. İşlemciler çalışırken çok fazla ısı ürettiklerinden üzerlerine bir soğutucu fan yerleştirilir.

6 Harddisk: Sabit Disk veya HDD olarak da adlandırılır. Bilgisayarda bulunan verilerin kalıcı olarak saklandığı yerdir. Bütün bilgilerimiz, oyunlarımız, programlarımız, işletim sistemimiz sabit diskte saklanır. Bu üniteye yapılan kayıtlar enerji kesilmelerinden etkilenmez. Sabit disk genelde bilgisayarım simgesi içerisinde “C” karakteri ile temsil edilir. Çok değişik marka model ve kapasitededirler. Şu an IDE veya SATA ara birim olanlar çok sık kullanılanlardır. Kasa içerisine monte edilir ve kablo ile anakart üzerine bağlantıları yapılır. Hiçbir zaman içleri açılmamalıdır. Sarsıntılardan da korunmaları gerekir. Şu an sık kullanılan sabit diskler 80 - 250 GigaByte’ tır.

7 Ram: Random Access Memory (Rastgele Erişimli Hafızadır.) Harddisklerden çok daha hızlıdırlar. Bilgisayar çalışırken kullanılan verilerin geçici olarak saklandığı alanlardır. Sadece bilgisayar açıkken verileri saklayabilirler. Bilgisayar kapandığı anda üzerinde bulunan veriler silinir. Bir bilgisayardaki Ram ne kadar fazla olursa bilgisayar da o denli performanslı çalışır. Ram’ler kapasitelerine göre fiyatlandırılırlar. Ram’ lerde kullanılan ölçü birimi MegaByte’tır. Şu an ortalama olarak bilgisayarlarda 256 – 1024 MB Ram kullanılmaktadır.

8 Floppy: Disket Sürücü veya Fdd olarak da adlandırılır. Manyetik disklere veri kaydedebilen ve bunların içerisindeki verileri okuyabilen aygıtlara verilen isimlerdir. Bir disketin alabileceği en fazla veri 1,44 MegaByte’tır. Disket sürücü sıklıkla bilgisayarım içerisinde “A” harfi ile temsil edilir.

9 Disketler güvenli veri depolama araçları değildir. Sıcaklık değişimlerinden çok çabuk etkilenirler. Ortamdaki nem onları bozabilir. Koruyucu kılıf içerisindeki manyetik banda kesinlikle temas edilmemelidir. En önemlisi de manyetik ortamlardan uzak tutulmalıdır. Hoparlör mıknatıslarından ve güvenlik amaçlı kullanılan manyetik dedektörlerden geçerken disketlerimiz zarar görebilir. Flash disklerin çıkışıyla kullanımları iyice azalmıştır. Günümüzde Flashdiskler veri transfer hızları ve yüksek kapasiteleri ile tercih edilmektedir.

10 Ekran Kartı (VGA): Ekrana yansıyacak görüntüleri aktaran ve onları işleyen aygıttır. Anakartın üzerinde olabildiği gibi ayrıca PCI, AGP PCI–Expres yapıda olanları da vardır. Standart ofis uygulamalarında pek önem taşımazken üç boyutlu mühendislik işlemlerinde ve oyunlarda önem taşırlar. Performansları üzerlerinde bulunan chip ve Ram’e bağlıdır. Günümüzdeki sistemlerde 64 - 512 MegaByte Ram’i olanlar tercih edilmektedir.

11 CDRom veya DVDRom artık bilgisayarımızda olmazsa olmaz parçalardan bir tanesi oldu. CD veya DVD medyaları bilgisayar ortamında okumaya yarayan ürünlerdir. Bunlarla CD, DVD film veya müzik dinlenebildiği gibi veriler de bilgisayar ortamına aktarılabilir. DVD filmlerin kaliteleri CD filmlere oranla çok daha iyidir. CD ve DVD medyalar üzerine bilgiler optik olarak yazıldığı için disketlerdeki gibi manyetik alanlardan etkilenmezler. Ama fiziksel darbelerden çabuk bozulabilirler. Hiçbir zaman güneş ışığında bekletilmemelidir. CD ve DVD medyaları etiketli veya yazılı kısımları yukarı bakacak şekilde cihazımıza yerleştirmeliyiz. Kirlenmiş olan yüzeyleri yumuşak bir bezle alkol kullanmadan silinebilir.

12 EKRAN: Kasanın dışında ise en dikkat çekici parçamız ekranımızdır. Monitör olarak da adlandırılırlar. Bilgisayar kasasında bulunan ekran kartından gelen bilgileri görmemizi sağlayan bir aygıttır. Çalışma mantığı aynı televizyon gibidir. Çözünürlük ve tazeleme oranları yüksek olanlar tercih edilir. Günümüzde LCD veya TFT olarak adlandırılan ekranlar göz sağlığı açısından tercih edilmektedir.

13 Klavye ve Fare (Mouse): Bilgisayara yapmak istediklerimizi bildirmek ve komutlar vermek için kullandığımız aygıtlardandır. Klavyeler tuş dizilimleri açısından ülkemizde birkaç çeşittir. En sık kullanılan Türkçe karakter içeren Q ve F dizilimine sahip olanlardır. Bu ikisi arasında sadece tuşların dizilimleri farklıdır. Günümüzde PS2 ve Usb yapısında olan klavyeler sık kullanılanlardır. Ayrıca bazı uygulamalarda kablosuz çalışanları da tercih edilmektedir.

14 Fare bilgisayar kullanıcısının en sık kullandığı denetim aracıdır. Günümüzde USB, PS2 veya Com port bağlantılı olarak çalışanları bulunmaktadır. İki, üç ve daha çok tuşlu olanları bulunmaktadır. Artık çalışma kolaylığı ve hassasiyeti sağlamak için altında top kullanılmayan optik olanlar tercih edilmektedir. Usb ve boyutları küçük fareler dizüstü bilgisayarlarda tercih edilmektedir. Üzerindeki scroll sayfa içerisinde yukarı aşağı hareketi kolaylaştırmaktadır.

15 Nokta Vuruşlu (Dot Matrix) Yazıcılar Genel olarak muhasebe departmanları gibi bol veri dökümü, çok nüshalı ve sürekli forma çıktı alan kullanıcı kitlesinin tercihidir. İğne sayısı, kolon genişliği ve baskı hızı başlığı altında temel kıstasları vardır. 80 kolon, 136 kolon modeller, 9 pin ya da 24 pin iğne sayısı ve saniyede basabildiği karakter sayısını ifade eden CPS (Character Per Second) değerleri bu yazıcılar için temel tanımlardır ayrıca baskı almak için de şerit kullanırlar.

16 Mürekkep Püskürtmeli (InkJet - BubbleJet) Yazıcılar Bu teknolojideki yazıcılar kâğıt üzerine baskı yapabilmek için sıvı mürekkep kullanırlar. Nokta vuruşlulardaki gibi şeritleri bulunmaz, bunun yerine uygun yerlerinde püskürtme sağlayacak delikleri olan mürekkep tankları vardır. Kullanıcıya en bol seçenek sunan yazıcı türüdür. Çok nüshalı, kendinden kopyalı kâğıtlara baskı yapamazlar. Üst nüshada baskı görülür ancak nokta vuruşlu yazıcılar gibi herhangi bir darbe uygulamadıkları için alt nüshalarda bir iz oluşturamazlar.

17 Hemen her tür baskı amacı için kullanılabilirlerse de esas olarak uygun maliyetli renkli çıktı sağladıklarından tercih edilirler. Normal kâğıtlar dışında aydınger, asetat ve genelde kendi üretici firmaları tarafından üretilip pazarlanan özel kâğıtlara yüksek kalitede baskı yapabilirler. Bazı modellerinde özellikle fotoğraf ya da yüksek kalitede dijital imaj baskısı yapabilmek için özel kartuşları vardır. Bu yazıcıların hemen hepsinde mürekkep kartuşları tekrar doldurulabilmektedir. Satın alırken dikkat edilmesi gereken, inç² başına basabildiği nokta sayısını ifade eden DPI (dot per inch) değeri ve dakikada basabildiği renkli ve siyah sayfa adedidir.

18 Lazer Yazıcılar Bu yazıcılar kâğıt üzerinde baskı sırasında şekil oluşturabilmek için lazer teknolojisi kullanırlar. Toner, kâğıda bir tür ısıtma tekniği ile birlikte uygulanır. Bu yazıcılarda hız ve metin kalitesi yüksektir. Kâğıdın geçişi sırasında toner içerisindeki karbon kâğıt üzerine yapışır. Sonraki aşamada kâğıt ısıtıcıdan geçer ve karbon kâğıdın üzerine bir daha çıkmayacak şekilde yapışır. Fiyatları diğer yazıcılara oranla daha yüksektir. Baskı maliyetleri mürekkep püskürtmeli olanlara göre daha düşüktür. Genellikle çok baskı alınan yerlerde kullanılır. Renkli olanları da vardır.

19 Tarayıcılar Resim veya dokümanlarımızı bilgisayar ortamına aktarmak için kullanılan cihazlardır. Bu cihazlar ile uygun yazılımları kullanılarak bir metni tarayıp, kelime işlemci programımıza doğrudan aktarabiliriz. Usb arabirim ile bağlananlar paralel bağlantılı olanlara göre daha hızlı çalışmaktadırlar. Bu cihazlarda hız, tarama çözünürlüğü ve renk sayısı önemli kavramlardır. Yüksek çözünürlük ve renk tercih sebebidir. Özel amaçlar için dia tarayabilenlerde bulunmaktadır.

20 Çok Fonksiyonlu Cihazlar Tek cihazda tarayıcı, faks, fotokopi ve yazıcı gibi fonksiyonların tamamını içeren komplike cihazlardır. Böylece her iş için ayrı bir makine almak külfetinden kurtulup, hem para hem de yerden tasarruf edilebilir. Ev ya da küçük işletmeler için ideal bir seçim olabilir. Ancak bu işlevlerin herhangi biri bozulduğunda tamir edilene dek tüm diğer fonksiyonların kaybedileceği unutulmamalıdır. Günümüzde o kadar yaygınlaştı ve gelişti ki bilgisayar gerektirmeksizin faks alıp gönderen, CD’den veya hafıza kartından çıktı alabilen ürünler bulunmaktadır.


"İlk dönemler sadece iş amaçlı kullanılan bilgisayarlar daha farklı alanlarda da kullanılmaya başladı. Artık bilgisayar bir iş aracı değil hayatın birer." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları