Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bireysel Kariyer Planı Oluşturma

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bireysel Kariyer Planı Oluşturma"— Sunum transkripti:

1 Bireysel Kariyer Planı Oluşturma
KARİYER YÖNETİMİ Doç. Dr. Yasemin ÖZDEMİR

2 Öğrenme Hedefleri Çalışanların bireysel kariyer planlarını nasıl oluşturduklarını ve bu planı oluştururken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlamak, Çalışanların kariyer planlarının örgütsel kariyer planları ilişkisini anlamak, Çalışanların bireysel kariyer planlarını kariyer yönetimi araçları ve uygulamaları ile ilişkilendirilmek, Ayrıca ikincil bir amaç olarak kariyerinin keşfetme aşamasında olan öğrencilerin bu konulara ilişkin bir sorgulama yapması hedeflenmektedir.

3 İçindekiler Öğrenme Hedefleri
Kariyer Yönetimi- Bireysel Kariyer Planı Oluşturma Bireysel Kariyer Planlamasının Kavramsal Çerçevesi Kariyer Tercihini Etkileyen Faktörler Kariyer Seçim Teorileri Bireysel Kariyer Planının Örgütsel Boyutla İlişkisi

4 Bireysel Kariyer Planlama
bir İKY fonksiyonu olarak kariyer geliştirmenin çalışan odaklı yönüdür. zaman boyutu ile ele alınmaktadır ve daha önce kariyer devreleri olarak ele aldığımız aşamalardan oluşmaktadır. Bireysel kariyer planlama; bireyin bilinçli olarak uzun dönemli iş yaşamını değerlediği ve kendi bilgi, beceri, ilgi, değer yargısı, güçlü ve zayıf yönlerini değerlemesi ve organizasyon içi-dışı kariyer olanaklarını tanıdığı, kendisine kısa, orta ve uzun dönemli hedefler saptamasını içeren bir süreçtir.

5 Bireysel Kariyer Planlamanın Boyutları
Davranışsal Yapısal

6 Bireysel Kariyer Planlama Süreci
bireyin güçlü ve zayıf yönlerini tespiti, kariyer amaçlarının belirlenmesi, örgüt içi ve dışı olanakların belirlenmesi, kariyer planlarının hazırlanması ve uygulanması, geri bildirim.

7 Bireysel Kariyer Planlamanın Önemi
İşgörenler şimdiki ve gelecekteki işler için ihtiyaç duyulan beceri ve nitelikleri tanıyabileceğinden olası kariyer tercihlerinin yapılabilmesi, Bütün yönlerde (yatay- dikey- çapraz) yeni kariyer yollarının ve planlarının geliştirilebilmesi, İşteki hayal kırıklığı olasılığını azaltması, Kariyer hedeflerine tutarlılık kazandırması, İşyerini, aile yaşamını, endüstriyel değişimi ve toplum üyeliğini kapsayan daha iyi kariyer hedeflerinin geliştirilebilmesi, Kariyerlerinde durgunluk dönemine giren çalışanların yeniden canlandırılması, Çalışanlara kendilerini ve kariyerlerini geliştirme fırsatı sağlanması.

8 Kariyer Tercihini Etkileyen Faktörler
İçsel faktörler Yetenek, ilgi, mesleki değer, psikolojik ihtiyaçlar (bireyin inanç ve tutumları, beklentileri), cinsiyet, kişisel özellikler. Dışsal faktörler Aile ilişkileri, sosyal faktörler (sosyal gelişimi, sosyal geçmiş, anne ve babası ile ilişkiler, ailenin sosyo-ekonomik düzeyi, bireyin içinde yer aldığı sosyal çevre), psikolojik çevre (bireyin doğup büyüdüğü ve kültürünü aldığı sosyal çevrenin örf, adet ve dini inanışları), yasal faktörler, ekonomik faktörler, eğitim kurumlarının etkileri.

9 Kariyer Seçim Teorileri
Özellik-Faktör Kuramı Holland’ın Mesleki Kişilik Kuramı İşe Uyum Kuramı Roe’nin Kişilik Kuramı Sosyal Öğrenme Kuramı Ginzberg ve Arkadaşlarının Gelişim Kuramı Super’in Benlik Kuramı Tiedeman ve O’hara’nın Kariyer Kararı Verme Kuramı Gottfredson’ın Kariyer Seçimi (Daraltma ve Uzlaştırma) Kuramı Schein’ın Kariyer Değerleri Kuramı

10 İyi çalışmalar…


"Bireysel Kariyer Planı Oluşturma" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları