Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAŞKALARINI TANIMA VE EMPATİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAŞKALARINI TANIMA VE EMPATİ"— Sunum transkripti:

1 BAŞKALARINI TANIMA VE EMPATİ
Uzm. Psk. Aslı BAŞABAK NP İstanbul Hastanesi

2

3 Empati (Eşduyum) Nedir?
Bir kişinin kendisini bir başkasının yerine koyabilmesi ve bu yolla onun duygu, düşünce, tutumları ve yaşantısını anlayabilmesidir.

4 Empati için 3 kural gerekir?
Empatinin tam olarak gerçekleşmesinin üç kuralı vardır; Bir insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakmak, Karşıdakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamak ve kısmen hissetmek, O kişiyi anladığını ona ifade etmek.

5 Empati Yeteneği Nasıl Gelişir?
Bebekliğin erken dönemlerinde gelişir. 1. aşama: Anne baba tutumlarıyla azalır ya da artar. - Örn:Vurma durumunda arkadaşın şu an nasıl hissediyor diye sorgulayan ebeveynlerin çocuklarında empati daha yüksek. - örn : Ağlama bir empati göstergesidir. 2. aşama: Bebek kendisini diğerlerinden ayrı bir varlık olarak tanımlamaya başladığı anda sıkıntı ifadesi gördüğünde bunu anlar ve sakinleştirmeye çalışır. Anne ve bebeğin eş güdümlü hareketleri – bebeğin çıngırağını salladığında annenin yüzündeki heyecan ifadesi – eş zamanlılık, duygunun paylaşıldığını anlatır.

6 Empati NEDEN Gerekli? Empatiyle karşılaşan kişi yalnızlıktan kurtulur.
Anlaşılıyorum hissi yaşamasını sağlar Kişinin giderek kendisini daha iyi tanımasına yardımcı olur. Sosyal uyum sağlar. Motivasyon sağlar. Öfke kontrolünü sağlar.

7 Nasıl daha empatik olabilirim?
açık uçlu sorular sormak, yavaş hareket etmek ve yorumda bulunmak, hızlı yargılara varmaktan kaçınmak, kendi davranış ve düşüncelerimizi anlamaya çalışmak, geçmişten ders almak, olayları akışına bırakmak ve kendimiz ve karşımızdakilerin davranışları için belli sınırlar oluşturmaktır.

8 Her zaman empatik olabilir miyiz?
Öfke – kaygı gibi yoğun duygulanım yaşadığında Anne – bebek ilişkisindeki ihmal, istismar olduğunda Fiziksel sağlıkla ilgili sıkıntımız, ağrı ya da acımız varsa Umursamazlık Antisosyal Kişilikler??

9 Empati ile İlgili Değişkenler
Cinsiyet Yardımseverlik Aile yapıları Rekabet eğilimi

10 Empati ne değildir? Sempati, Şefkat , Onaylama
Karşıdaki kişiye karşı uysal davranma, Sürekli kabullenici olma değildir.

11 Hadi deneyelim…

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Düşünelim… Ne kadar empatik olduğunuzu düşünüyorsunuz?

21 Neye göre puanladınız? Kimlere karşı daha empatik yaklaşabiliyorsunuz? Empatik olamadığınızı düşündüğünüz kişiler var mı? Sizce niçin onlara empati kurmakta zorlanıyorsunuz?


"BAŞKALARINI TANIMA VE EMPATİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları