Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİNİ BİLMENİN ÖNEMİ

2 0-3 AY GELİŞİM DÖNEMİ MOTOR GELİŞİM:Refleksler
ALGISAL GELİŞİM: Çevredeki uyaranların çokluğu zihinsel gelişim açısından önemlidir. DİL GELİŞİMİ: Ağlama sırasında, ses ve solunum düzenleme becerisi kazanır SOSYAL GELİŞİM: Çevresinde olup bitenlerin farkındadır.

3 3-6 AY GELİŞİM DÖNEMİ MOTOR GELİŞİM :Destekle oturur
ALGISAL GELİŞİM; Anlamlı bir ilgi ve dikkatle yetişkinin odada yaptıklarını izler. DİL GELİŞİMİ; Şarkımsı ya da tek ve iki heceli ifadelerle hoş ve uyumlu sesler çıkarır. SOSYAL GELİŞİM; Gülümseme ve azarlamalara değişik tepkiler gösterir. Farklı uyarımları kolayca ayırt edebilirler.

4 6-9 AY GELİŞİM DÖNEMİ MOTOR GELİŞİM; Emeklemeye çalışır.
ALGISAL GELİŞİM;Saklanmış olan nesneleri aramaya başlar. DİL GELİŞİMİ;Tek heceli sözcükleri sıkça kullanır, ‘Baba’, ‘dede’ gibi heceleri birleştirebilir, SOSYAL GELİŞİM; Yabancılarla tanıdık kişiler arasında belirgin bir biçimde ayrım yapar,

5 9-12 AY GELİŞİM DÖNEMİ MOTOR GELİŞİM; Yatar konumdan
oturur pozisyona geçebilir. BİLİŞSEL GELİŞİM;Günlük konuşmalarda kullanılan çeşitli sözcükleri anladığını belli eder, DİL GELİŞİMİ; Seslerin sayı ve çeşitlerinde gelişme görülür, SOSYAL GELİŞİM; Tanıdıklarına sevgi göstererek yaklaşır,

6 12-18 AY GELİŞİM DÖNEMİ MOTOR GELİŞİM; Dışkılama kontrolü
gelişmektedir. ALGISAL GELİŞİM; Kolay anlaşılır resimli kitapları inceler. DİL GELİŞİMİ; Anladığı sözcük sayısı kullandığı sözcük sayısından daha fazladır. SOSYAL GELİŞİM; Diğer çocuklara ilgi artar. Onlarla birlikte olmak ister; ancak, yan yana sürdürülen paralel oyunlar görülür. BİLİŞSEL GELİŞİM;Bazı nesneleri veya canlıları resimlerinden tanır ve gösterir.

7 2 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ Bu yaş dönemi, gelişimin en büyük kriz dönemlerinden biri olarak kabul edilir. Bu zorlu dönemde çocuk dengesiz olumsuz, kararsız ve isyankârdır. MOTOR GELİŞİM: El becerisi gelişmiştir. ALGISAL GELİŞİM:Organlarını gösterebilir. DİL GELİŞİMİ: İki ya da daha çok sözcükle basit cümleler oluşturabilir. SOSYAL GELİŞİM:Engellendiğinde öfke nöbetleri geçirebilir, BİLİŞSEL GELİŞİM:Mantıksal düşünme gelişmemiştir

8 3 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ Kendine özel ayrı bir benlik ve cinsiyet duygusu
geliştirmeye başlar. MOTOR GELİŞİM; Büyük ve küçük kas aktivitelerinde daha başarılıdır. Örn; Yemek yerken kaşık ve çatalı rahatça kullanabilir, ALGISAL GELİŞİM; Dikkat süreleri çok kısadır. DİL GELİŞİMİ; Üç ve daha fazla kelime içeren cümleler kurabilirler SOSYAL GELİŞİM; Kıskançtır. Özellikle yeni bir bebeğe tahammül edemez.

9 4 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ Çok hareketlenirler ve tehlikelere maruz kalma olasılıkları artar.Kazaların en fazla rastlandığı yaştır MOTOR GELİŞİM: El-göz işbirliği gelişmiştir ALGISAL GELİŞİM: Gerçekte var olanla düş ürününü zaman zaman karıştırarak anlatır DİL GELİŞİMİ: Konuşması dilbilgisi kurallarına uyar ve tümüyle anlaşılabilir bir hale gelmiştir SOSYAL GELİŞİM: Paylaşabilir. İki-üç kişilik grup oyunlarına katılır.

10 5 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ Bu dönemde anne-babanın görevi çocuğun tüm yetenek ve ilgilerinin gelişmesine fırsat vermek ve onun otonomisini tamamıyla destekleyerek yaşına uygun sorumluluklar almasını sağlamaktır. MOTOR GELİŞİM: Vücut hareketleri tam bir denge içindedir. ALGISAL GELİŞİM:Zaman kavramı gelişmeye başlamıştır. Gerçek ve hayal arası ayrımı yapmaya başlar DİL GELİŞİMİ:Düzenli cümleleriyle insanlarla olan kişisel ve sosyal ilişkileri artmıştır. SOSYAL GELİŞİM: Bu yaş korkuların sıkça görüldüğü bir yaştır. Korkusunun nedenini anlamaya çalışmak ve sakinleştirmek gerekmektedir. BİLİŞSEL GELİŞİM: Eylemlerinde, düşüncelerinde, bakış açılarında ben merkezlidir, Her şeyi kendine göre değerlendirir.

11 6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ Bu dönemde çocuk anne-babasının birçok duygu ve düşüncesini paylaşabilecek ve onlarla fikir alışverişinde bulunabilecek olgunluktadır. Hem anne-babasıyla arkadaş olabilir ama bir yandan da disipline ve kontrole ihtiyaç duyar. MOTOR GELİŞİM: El işi çalışmalarını severek yapar. ALGISAL GELİŞİM:Geçmiş, şimdi ve gelecek zaman kavramları, şekillenmeye başlamıştır. DİL GELİŞİMİ:Ortalama 3000 kelime hazinesine sahiptir. SOSYAL GELİŞİM:Sorumluluk alabilir.Arkadaşlık çok önemlidir. Değişik sosyal ortamlara ihtiyaç duyar. BİLİŞSEL GELİŞİM: Canlı ve coşkulu olduğundan yeni şeylerle yeteneklerini denemeye heveslidir.


"0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları