Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin."— Sunum transkripti:

1 KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin bağımsızlığını yeniden kazanmak için giriştiği mücadeleye’de KUVAYIMİLLİYE HAREKETİ denildi. NOT:İşgal kuvvetlerine karşı ilk Kuvayımilliye Hareketi ‘’HATAY DÖRTYOL’DA’’BAŞLADI.

2 KUVAYIMİLLİYENİN FAYDALARI
Halkın kurtuluşa olan inancını ve direniş azmini ve kuvvetini arttırmıştır. Düşman ilerleyişinin hızını keserek Milli Mücadele ‘nin hazırlık devresinin tamamlanması ve düzenli ordunun kurulması için gereken zamanı kazandırdılar. Türk milleti kuvayımilliye birliklerinin haklarını duyurmak için yararlı cemiyetler kurdu. Bu cemiyetler işgal edilen yerlerde kuruldu. Müdafa-i Hukuk,Muhafaza-i Hukuk,Reddi İlhak Gibi adlar almışlardır.

3

4 MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN CEMİYETLER
RUMLARIN KURDUKLARI ERMENİLERİN KURDUKLARI TÜRKLER TARAFINDAN KURULANLAR MAVRİ MİRA HINÇAK KÜRT TEALİ CEMİYETİ PONTUS RUM CEMİYETLERİ TAŞNAK-SÜTYUN CEMİYETLERİ HÜRRİYET VE İTİLAF CEMİYETİ AMAÇ:KENDİ DEVLETLERİNİ KURMAK AMAÇ:DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BÜYÜK BİR ERMENİ DEVLETİ KURMAK İSLAM TEALİ CEMİYETİ İNGİLİZ MUHİPLERİ CEMİYETİ

5 MİLLİ CEMİYETLER(YARARLI )
YARARLI CEMİYETLER (MİLLİ CEMİYETLER) KURULDUKLARI YERLER AMAÇLARI VİLAYET-İ ŞARKİYE MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ İSTANBUL Doğu Anadolu bölgesinin ERMENİLER TARAFINDAN İŞGALİNİ ENGELLEMEK ANADOLU KADINLARI MÜDAFAA-İ VATAN CEMİYETİ SİVAS’TA Kadınların MİLLİ Mücadeleye etkin bir şekilde katılımını sağlamak İZMİR MÜDAFAA-İ HUKUK OSMANİYE CEMİYETİ İZMİR İZMİR ve çevresinin Yunanlılar tarafından işgalini engellemek. TRAKYA PAŞAELİ MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ TRAKYA DA TRAKYANIN Yunanlılar tarafından işgalini engellemek. TRABZON MUHAFAZA-İ HUKUK CEMİYETİ İSTANBUL’DA KARADENİZ de yaşayan RUM VE ERMENİLERİN engellemek . MİLLİ KONGRE CEMİYETİ Türklere yapılan haksızlıkları gazete ve kitaplarla dünyaya duyurmak , KİLİKYALILAR CEMİYETİ Adana ve çevresinin işgalini engellemek MİLLİ CEMİYETLER(YARARLI )

6 Mİllİ cemİyetler ne zaman bİrleştİrİldİ?
Sivas kongresinde alınan bir kararla Milli cemiyetler(yararlı cemiyetler) ‘’ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ ‘’adı altında birleştirildi. Yorum: Mustafa Kemal’in Dağınık haldeki milli kuvvetleri bir araya getirerek birleştirme ve bütünleştirme gücüne sahip bir lider olduğunu gösterir.

7 ATATÜRK’ÜN MİLLİ MÜCADELE YOLCULUĞU
İSTANBUL-1 SAMSUN-2 ERZURUM-4 AMASYA-3 SİVAS-5

8 HAVZA GENELGESİ-25 MAYIS 1919
İzmir’in işgali mitinglerle protesto edilecek. Mondros ateşkes emirlerine uyumayacak ordu terhis edilmeyecek Müdafaai hukuk cemiyetleri kurulacak.

9 AMASYA GENELGESİ 22 HAZİRAN 1919
Vatanın ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. İstanbul hükümeti üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirememektedir.bu durum milletimizi yok olmuş gibi göstermektedir. Milletin bağımsızlığını milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Milletin sesini duyurmak için milli bir heyetin kurulması zorunludur.

10 Sivas’ta milli bir kongre toplanması kararlaştırıldı
Kongreye bütün illerden milletin güveni kazanmış 3 temsilci katılmasına karar verildi. Kongrenin toplanması sır olarak tutulacak . Not:Kurtuluş savaşının amacı yöntemi ve gerekçesi Amasya genelgesinde belirtilmiştir.

11 ERZURUM KONGRESİ-23 TEM,7 AĞSTS 1919
Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz Her türlü yabancı işgaline karşı mille topyekün kendisini savunacak. İstanbul hükümeti vatanı koruyamaz ise temsili heyeti koruyacak. Kuvayımilliyeyi tek kuvvet tanımak milli iradeyi hakim kılmalıdır. Hristiyan azınlıklara ayrıcalıklar imtiyazlar verilmemelidir.

12 Manda ve himaye kabul edilemez.
Millet meclisi derhal toplanmalı. Not:Erzurum kongresi toplanış amacı bakımından bölgesel bir kongredir fakat alınan kararlan tüm yurdu ilgilendirdiği için ‘’ULUSAL’’ bir kongredir.

13 Sivas kongresi(4-11 eylül 1919)
Her yönüyle ulusal bir kongredir. Milli egemenlik her şeyin üzerindedir. Misak-ı millinin esasları ilk defa belirlendi. Temsili heyet başkanı Mustafa Kemal oldu. Manda ve himaye kesin olarak reddedildi. Milli cemiyetler birleştirildi.(ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFAA-İ HUKUK CEMİYETİ )adını aldı. İrade-i milliye gazetesi çıkartıldı .halkı bilgilendirmek için.


"KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları