Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ (TEOG)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ (TEOG)"— Sunum transkripti:

1 2015-2016 TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ (TEOG)
KEÇİÖREN ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

2 (TEOG Ortak yazılı sınav) (TEOG Ortak yazılı sınav)
TEOG Sınav Tarihleri 1. TEOG (TEOG Ortak yazılı sınav) 25-26 KASIM 2015 Mazeret Sınavı 12-13 Aralık 2015 2. TEOG (TEOG Ortak yazılı sınav) 27-28 NİSAN 2016 Mazeret Sınavı 14-15 Mayıs 2016

3 TEOG Sınav sistemi nedir?
Bu sisteme göre altı temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 8'inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan yazılı sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilir.  Eğer dersin iki yazılısı olacaksa (Din Kültürü,İnkilap Tarihi ) , birinci yazılı ortak yazılı sınav olarak yapılır. Eğer dersin üç yazılısı olacaksa ( Türkçe,Matematik,Fen ve Teknoloji,İngilizce ), ikinci yazılı ortak yazılı sınav olarak yapılır. Yani Türkiye genelindeki tüm 8.sınıflar ikinci yazılı için aynı gün, aynı saatte, aynı sorularla yazılı olurlar.

4 8.SINIFLARIN PARASIZ YATILILIK VE BURSLULUK HAKKI
8. Sınıfta Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından faydalanmayı arzu eden öğrenciler ek olarak Parasız yatılılık ve bursluluk sınavına (PYSB) tabii tutulmayacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puanı ile bu hakkı kazanıp kazanmadığı belli olacaktır. 4

5 Birinci Dönem Sınav Günleri
SINAV GÜNÜ SAATİ DERS SINAV SÜRESİ 25 KASIM ÇARŞAMBA 09.00 TÜRKÇE 40 DAKİKA 10.10 MATEMATİK 11.20 DİN KÜLTÜRÜ 26 KASIM PERŞEMBE FEN VE TEKNOLOJİ İNKILAP TARİHİ YABANCI DİL

6 İkinci Dönem Sınav Günleri
SINAV GÜNÜ SAATİ DERS SINAV SÜRESİ 27 NİSAN ÇARŞAMBA 09.00 TÜRKÇE 40 DAKİKA 10.10 MATEMATİK 11.20 DİN KÜLTÜRÜ 28 NİSAN PERŞEMBE FEN VE TEKNOLOJİ İNKILAP TARİHİ YABANCI DİL 6

7 Sınav şekil ve içeriği Her öğrenci kendi okulunda sınava girecek.
A,B,C,D şeklinde 4 farklı kitapçık türü olacak. 20 Soru sorulacak, 40 dakika cevaplama süresi verilecek. Her soru 4 seçenekli olacak. Yanlış yaptığınız sorular doğruları etkilemeyecek. Yani 3 yanlış 1 doğrunuza etki etmeyecek. İkinci yazılıya geçmeden önce 30 dakika ara/mola verilecek. Sınav şekil ve içeriği TÜRKÇE 30 DK MOLA MATEMATİK 30 DK MOLA DİN KÜLTÜRÜ 7

8 ORTAK SINAVLAR UYGULAMA TAKVİMİ Mazeret Sınavı Tarihleri
Sınıf Dönem Sınav Tarihleri Mazeret Sınavı Tarihleri Sınav Sonuçlarının İlanı 8. sınıf I. Dönem 25-26 Kasım 2015 12-13 Aralık 2015 Ocak 2016 8.sınıf II. Dönem 27-28 Nisan 2016 14-15 Mayıs 2016 Haziran 2016

9 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak sınavlar, tüm ülke genelinde olağanüstü haller dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında; KKTC ve Bakanlığımıza bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, ve 11.20’de başlayacak ve aynı anda yapılacaktır.

10 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencileri ayrıca PYBS’ye girmeyecek, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan değerleri ile değerlendirilecektir. Öğrenciler, ortak sınavlar e- kılavuzuna ve internet adreslerinden ulaşabileceklerdir.

11 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak Sınavlar Kapsamındaki Dersler

12 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak sınavlarda, okullarımızda yabancı dil olarak okutulan İngilizce, Almanca, İtalyanca ve Fransızca derslerinden soru sorulacaktır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Talim ve Terbiye Kurulunun belirlediği temel dersler arasında bulunmakla beraber, Anayasada da zorunlu ders olarak yer almaktadır. Bu dersi almayan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinden ortak sınavlarda muaf olacaktır. Bu öğrencilerin yerleştirmeye esas olacak puanı üzerinde 5 temel dersin etkisi olacaktır.

13 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacaktır.

14 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde sınav yapılacak okullarda ders işlenmeyecektir.

15 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak Sınavların Konu Kapsamı Ortak sınavlar, öğrencilerin okullarında hâlihazırda girmiş oldukları yazılılardan bir tanesinin daha denetimli bir şekilde yapılmasıdır. Öğrenciler, birinci dönem girecekleri ortak sınavda sınav tarihine kadar işlemiş oldukları konulardan, ikinci dönem girecekleri ortak sınavda ise eğitim öğretim yılı başından itibaren işlemiş oldukları konulardan sorumlu olacaklardır.

16 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Ortak sınavlarda sorulacak sorular belirlenirken, ders kitapları içeriklerinin değil, öğretim programları içeriklerini göz önünde bulundurulacaktır. Öğretim programlarının yaklaşımıyla örtüşmeyen, öğrencinin bilgisinin ölçülmesine ağırlık veren tek yönlü ölçüm yapan, ilgili sınıf düzeyinin kazanımlarıyla ilişkisiz madde kökleriyle oluşturulan, geçerliliği güvenirliği düşük sorular sorulmayacaktır. Öğrencilerimizin üzerinden konu anlatımlarına çalışabilir, buradan test çözebilirler.

17 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapacak. Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir haftasonunda mazeret sınavı yapılacak. Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılacak.

18 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Önceki uygulamada olduğu gibi bu uygulamada da hastanede ve evde eğitim gören öğrencilerin sınavı hastanede ve evde yapılacak. Kaynaştırma öğrencileri de bu sınava girecek.

19 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Orta ve ağır düzeyde zihinsel engelli öğrenciler, sınav uygulaması hakkında düzenlenmiş sınav kılavuzunda belirtildiği üzere ortak sınavlara dahil edilmeyecek. Başta Suriye’den gelen öğrenciler olmak üzere misafir durumdaki öğrenciler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiş ise sınava girecekler, ancak geçici vatandaşlık verilmiş olan misafir öğrenciler sınava alınmayacak.

20 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Sınava geç kalan öğrenciler ilk 15 dakika içinde sınav salonuna kabul edilecek, ancak bu durumdaki öğrencilere ek süre verilmeyecek. Sınav başlama saatinden sonra ilk yirmi dakika salondan çıkamayacak. İlk yirmi dakikadan sonra son beş dakikaya kadar sınav salonundan çıkabilecekler ancak son beş dakika sınav salonundan çıkılmayacak.

21 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Öğrenci, cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini kurşun kalemle yapacaktır. Öğrenci, cevap kâğıdındaki imza bölümüne imzasını silinmeyen bir kalemle atacaktır. Sınav esnasında rahatsızlanan ve sınava devam edemeyen öğrenciler sağlık sorunlarını belgelendirdikleri takdirde mazeret sınavına girebilecektir.

22 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Öğrenciler, sınav salonlarına yanlarında kullanımı saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat haricinde, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulunmaksızın sınava alınacaktır. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle tutanakla geçersiz sayılacaktır.

23 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Öğrenciler, sınıf öğrenci yoklama listesinde belirtilen sınıf ve sıra numarasında oturacaktır. Gerektiğinde öğrencinin yerini değiştirme yetkisi sınıflarda bulunan öğretmenlere ait olacaktır. Yerleştirme işlemlerinden sonra sınavda görevli öğretmenler sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak, sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını öğrencilerin önünde açarak cevap kâğıtlarını ve soru kitapçıklarını dağıtacaktır.

24 ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ UYGULAMASI
Öğrenci, cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol edecek, hata varsa sınav görevlilerine söyleyecek, sınav görevlileri bu durumu tutanak altına alacaktır. Öğrencinin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya kullanılamayacak durumdaysa yeni bir cevap kâğıdına öğrenci, kimlik bilgilerini sınavda görevli öğretmenin açıklamalarına göre yazacak ve kodlayacaktır.

25 Sınava girdik, peki puanlar nasıl hesaplanacak?
1. TEOG ve 2. TEOG sınavlarından aldığın notun ortalaması %70 ve okul başarı puanının ortalaması % 30 etki ediyor. Bu ortalamalar alındıktan sonra öğrencinin yerleştirme puanı ortaya çıkıyor. Örneğin; Sınava girdik, peki puanlar nasıl hesaplanacak? Max 300 PUAN 6.SINIF BAŞARI PUANI Max 100 7.SINIF BAŞARI PUANI Max 100 8.SINIF BAŞARI PUANI Max 100 Max 700 PUAN 1. TEOG SINAV PUANI 2. TEOG SINAV PUANI 2 700 üzerinden hesaplanan TEOG ortak sınav puanın üzerine ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanları eklenip 2’ye bölünerek TEOG Yerleştirme puanı elde edilir. 25

26 Sınava girdik, peki puanlar nasıl hesaplanacak?
Her sorunun puanı aynı, katsayıları farklı olacak. Türkçe, matematik, fen ve teknoloji için katsayı 4, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için katsayı 2 kullanılacak. Bu nedenle Türkçe, matematik ile fen ve teknoloji sınavlarında doğru sayısının diğer derslerden fazla olması daha yüksek bir yerleştirme puanı getirecek. Sınava girdik, peki puanlar nasıl hesaplanacak? TÜRKÇE MATEMATİK FEN BİLGİSİ SOSYAL BİLGİLER YABANCI DİL DİN KÜLTÜRÜ 90 360 4 4 95 380 4 100 400 Toplam = (1.680 / 18 / 100 )X 700 2 85 170 180 2 90 1.DÖNEM TEOG PUANI = 653,33 190 2 95 FORMÜL (Toplam Puan / 18 / 100 ) X 700 26

27 Sınava girdik, peki puanlar nasıl hesaplanacak?
6.SINIF BAŞARI PUANI 80 7.SINIF BAŞARI PUANI 75 8.SINIF BAŞARI PUANI 95 651,50 PUAN 1. DÖNEM TEOG 653,00 2. DÖNEM TEOG 650,00 2 250 PUAN 651,50 PUAN 2 450,75 27

28 Ortaöğretime Yerleştirmede Esas Alınacak Puanın Hesaplanması

29 Ortaöğretime Geçiş Nasıl Gerçekleşecek?
Yerleştirmeye esas puan (YEP), öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak. Öğrencilerin yaptıkları okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek. Yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Tercih ve Yerleştirme İşlemleri Tercih İşlemleri 8'inci sınıfı başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler taban puan uygulaması olmadan yerleştirme işlemleri için tercihte bulunabilecektir. Tercihler öğrenci/veli tarafından, internet adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin 8'inci sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecektir. Tercih başvurusu 1 (bir) kez yapılacaktır. Başvuru işleminden sonra değişiklik yapılamayacaktır. 29

30 Hangi Okullar için Tercih Yapılabilecek?
Anadolu Liselerine, Anadolu İmam Hatip Liselerine, Çok Programlı Anadolu Liselerine, Fen Liselerine, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezlerine ve YEP'e göre öğrenci alan özel okullara yerleştirme işlemleri yapılacaktır. 30

31 Resmi ve Özel Fen Liseleri Sosyal Bilimler Liseleri Anadolu Liseleri
8.SINIFTAN MEZUN OLDUKTAN SONRA GİDİLEBİLECEKLERİ ORTAÖĞRETİM KURUMLARI Resmi ve Özel Fen Liseleri Sosyal Bilimler Liseleri Anadolu Liseleri Anadolu İmam Hatip Liseleri Çok Programlı Anadolu Liseleri Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Özel Okullar Temel Liseler Açık Lise Mesleki Eğitim Merkezleri 31

32 KEÇİÖREN ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
Fatih BAYRAKTAR Figan YILMAZ 32


"TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ (TEOG)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları