Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI

2 1. Bilgisayar Nedir? Bilgisayarlar hesaplamaları ve mantıksal kararlar vermeyi insanlardan milyonlarca kez hızlı yapabilme yeteneğine sahip cihazlardır. Bilgisayarlar bilgisayar programı adı verilen bir dizi komutla verileri işlerler.

3 Bilgisayar Organizasyonu
1.Giriş Ünitesi 2.Çıkış Ünitesi 3.Hafıza Ünitesi 4.Artimetik Mantık Ünitesi (ALU) 5.Merkezi İşlemci Ünitesi (CPU) 6.İkincil Depolama Ünitesi

4 Bilgisayar Donanım(klavye, ekran, fare, CD- ROM, hafıza, sabit diskler ve işlemciler)
Yazılım (bilgisayarın işlemler yapması ve karar vermesi için yazılan emirlerdir) Bilgisayarda kullandığımız programlara yazılım denir. İlk akla gelen, programlama dilleridir. Yazılımı uygulama alanlarına göre 5 gruba ayırabiliriz.

5 1.Mesleki ve Ticari Yazılımlar: Çeşitli mesleklerde çalışan kişilerin işlerini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan yazılımlardır. Muhasebe programları, stok kontrol programları, hasta takip programları,… 2.Bilimsel ve Mühendislik Yazılımlar: Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanılan programlardır. Çeşitli denklemlere yaklaşık çözüm yapma olanağı sağlayan programlar, istatistik analiz paketleri, simülasyon programları,…

6 3.Yapay Zeka Yazılımları: İnsan davranışlarını taklit etmeyi amaçlayan programlardır. Oyun programı, animasyon programları,… 4.Sistem Yazılımları: Bilgisayar kullanımı için gerekli ana fonksiyonları sağlar. Donanıma ve sistemin yürütülmesine yardımcı olur. İşletim sistemleri, derleyiciler, yorumlayıcılar,…

7 İşletim Sistemi Yazılımları: Bilgisayarın ilk açılma anından kapanana kadar kullanıldığı sürece görev yapan ana yazılımdır. Ana ve yan belleğin en verimli biçimde kullanılmasını, Donanım birimleriyle iletişimi, Çeşitli uygulama ve hizmet programlarının çalıştırılmasını sağlar. En yaygın kullanılan işletim sistemi yazılımları, Microsoft Windows, Android, IOS,…

8 Derleyiciler: Yüksek seviyeli dillerle yazılmış olan programları makine diline çevirir. (İngilizce kelimeler, matematiksel gösterimler,…) Yorumlayıcı: Bu programlar, yüksek seviyeli dillerle yazılmış programları derlemeden çalıştırabilir.

9 Kişisel Kullanım 1977 senesinde APPLE COMPUTER, kişisel kullanım kavramını yaygınlaştırdı. 1981 yılında dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi IBM, IBM kişisel bilgisayarı tanıttı. (IBM-PC)

10 Microsoft Word Yazılımı
Microsoft Word, bilgisayarınızda metin belgeleri oluşturmanızı sağlayan ve Microsoft Office paketine dâhil bir yazılımdır. Bu yazılımı kullanarak oluşturduğunuz metin belgelerini tablo ve grafikler ile zenginleştirebilir, resim ve çizim gibi araçlar ile renklendirebilirsiniz.

11 Microsoft Word 2014 sürümüyle oluşturulmuş bir belgenin bölümleri aşağıda gösterilmiştir.
Hızlı erişim çubuğu Sekmeler Şerit Kaydırma Çubuğu Durum Çubuğu

12 1.Dosya: Doküman yönetimi ile ilgili Aç, Kaydet, Farklı Kaydet ve Yazdır gibi işlemler yer alır. 2. Giriş: Bir belge üzerinde çalışırken sıklıkla kullanılan Yazı Tipi ve Paragraf Düzenleme gibi araçlar yer alır. 3. Ekle: Dokümana eklenebilecek Tablo, Resim, Grafik ve Sayfa Numarası gibi nesneler ve özellikler yer alır.

13 4. Sayfa Düzeni: Kenar Boşlukları, Yönlendirme ve Sayfa Kenarlıkları gibi sayfa yapısı ile ilgili özellikler yer alır. 5. Başvurular: Dokümana İçindekiler Tablosu, Dipnot ve Alıntı gibi özellikler eklemek için kullanılır. 6. Postalar: Zarf veya Etiket hazırlamak ve Adres Mektup Birleştirme için kullanılır.

14 7. Gözden Geçir: Yazım Denetimi ve Dil seçimi araçları yer alır. 8
7. Gözden Geçir: Yazım Denetimi ve Dil seçimi araçları yer alır. 8. Görünüm: Çalışma alanını şekillendirmek için kullanılan Belge Görünümleri ve Yakınlaştırma araçları yer alır.

15 Klavye Kısayolları Doküman Aç CTRL + O Kes CTRL + X Kaydet CTRL + S
Kopyala CTRL + C Yazdır CTRL + P Yapıştır CTRL + V Kapat CTRL + W Kalın Yazı CTRL + K Geri Al CTRL + Z İtalik Yazı CTRL + T Yenile CTRL + Y Altı Çizili Yazı CTRL + SHIFT + A Tümünü Seç CTRL + A Yardım F1

16 Yardım Microsoft Word yazılımı ile çalışırken yardıma ihtiyaç duyduğunuzda şeridin sağ üst köşesindeki düğmesini kullanarak veya klavyedeki F1 tuşuna basarak Word Yardımını açabilirsiniz. Açılan Yardım penceresinde yaşadığınız sorun ile ilgili anahtar kelimeleri Ara Çubuğuna yazarak arama yaparak çevrimiçi ve çevrimdışı ilgili kaynaklara erişebilirsiniz.

17 Yeni bir Belge Açmak Bir word belgesi üzerinde çalışırken yeni bir belge açmak için 1.Dosya sekmesine tıklayın. 2.Soldaki menüden Yeni seçeneğine tıklayın. 3.Kullanmak istediğiniz şablonu seçin. Yeni boş bir belge açmak için CTRL+N kısayolu da kullanılabilir.

18 Var olan Belgeyi Açmak Daha önce üzerinde çalıştığınız belgeyi açmak için 1.Dosya sekmesine tıklayın. 2.Soldaki menüden Aç seçeneğine tıklayın. 3.Açılan pencere aracılığıyla belgenizi bulun ve üzerine çift tıklayarak açın. Bunun için CTRL+O kısayolu da kullanılabilir.

19 Birden fazla belge ile çalışma
Aynı anda birden fazla belge ile çalışırken belgeler arası geçiş yapmak için 1.Görünüm sekmesine tıklayın. 2.Pencerelerde geçiş yap düğmesine tıklayın. 3.Geçiş yapmak istediğiniz belgeyi buradan seçiniz.

20 Ayrıca imleci araç çubuğunda bulunan Microsoft Word ikonu üzerinde bekletirseniz açık olan belgelerinizi görebilirisiniz. Bir diğer yöntem ALT+TAB tuşlarına beraber basmaktır. Bu durumda bilgisayarda açık olan tüm belgeler ekranın ortasında görüntülenecektir. İstenilen belge buradan seçilebilir.

21 Birden fazla belgeyi bir arada görmek isterseniz 1
Birden fazla belgeyi bir arada görmek isterseniz 1.Görünüm sekmesinden 2.Tümünü yerleştir ‘e tıklayın. Bu durumda açık olan tüm word belgeleri alt alta görüntülenecektir. Böylelikle belgeler arasında kolaylıkla copy-paste yapılabilir.

22 Açık olan belgeler alt alta dizildikten sonra aktif olan yan yana görüntüle düğmesiyle sayfalar yan yana konumuna ayarlanabilir.

23 Dil Seçimi Yazılımın kurulumu Türkçe yapıldıysa varsayılan yazım dili Türkçedir ve değiştirilmediği sürece tüm belgeye uygulanır. Çalışan belgenin yazım dilini word penceresinin en altında bulunan durum çubuğundan görebilirsiniz. Belgenin dili yazım ve dilbilgisi denetimi açısından önem taşımaktadır.

24 Belge dili ile kullandığınız dil farklı ise yazdığınız metindeki tüm kelimelerin altı kırmızı ile çizilecektir. Yazım dilini değiştirmek için: 1.CTRL+A ile tüm belgeyi seçin. 2.Gözden geçir simgesi 3.Dil bölümünde yer alan Dil düğmesine tıklayın. 4.Yazım Denetimleme Dilini Ayarla seçeneğine tıklayın.

25 Ayrıca dil penceresine durum çubuğunda bulunan
düğmesinden de ulaşılabilir.

26 Yazım Denetleme Seçilen belge diline göre Microsoft Word yazım denetimi yapacaktır. Denetim sırasında yanlış yazılan kelimeler kırmızı ile çizilecektir.

27 Bunu düzeltmek için 1. Kelimenin üzerine gelip sağ tıklanır. 2
Bunu düzeltmek için 1.Kelimenin üzerine gelip sağ tıklanır. 2. Açılan pencerede yazım önerileri görüntülenir. 3.Yazmak istediğiniz kelime bunlardan biri ise kelimeye tıklayarak düzeltebilirsiniz. 4. Yazdığınız kelimenin doğru olduğunu düşünüyorsanız Yoksay seçeneğini tıklayabilirsiniz. Böylece kelime değiştirilmeyecek ve altındaki kırmızı çizgi kaldırılacaktır.

28 5. Aynı kelimeyi belge içinde pek çok kez kullandıysanız ve doğru yazıldığını düşünüyorsanız Tümünü Geç seçeneğini tıklayabilirsiniz. 6. Yazdığınız kelimenin doğru yazıldığından emin iseniz Sözlüğe Ekle seçeneği ile kelimeyi sözlüğe ekleyerek bundan sonra doğru kabul edilmesini sağlayabilirsiniz.

29 Microsoft Word, dilbilgisi denetimi de yapmaktadır ve yanlış kullanımları yeşil çizgi ile işaretlemektedir. Yeşil çizgi ile işaretlenmiş olan bölümler ile ilgili düzenlemeler için: 1.İşaretli bölümü sağ tıklayın. 2. İşaretli bölüm ile ilgili bir öneri var ise açılan menünün en üstünde yer alır.

30 3. Doğru kullanımın bu öneri ise öneriye tıklayarak düzeltmeyi yapabilirsiniz.
4. Önerinin doğru olmadığını düşünüyorsanız Tümceyi Yoksay seçeneği ile değişiklik yapmadan yeşil çizgiyi kaldırabilirsiniz.

31 Otomatik yazım denetimi özelliğini kullanmak istemiyorsanız Dil penceresini açıp “Yazım veya dilbilgisi denetimi yapma” kutucuğunu tıklayarak işaretleyebilirsiniz.

32 Metin İşlemleri Dolaşma Belge içinde dolaşmak için Word penceresinin sağ tarafındaki gezinti çubuğunu kullanabilirsiniz. Kaydırma çubuğunu aşağı ya da yukarı hareket ettirerek sayfalar arasında hızla geçiş yapabilirsiniz.

33 Çubuğun altındaki Önceki Sayfa düğmesine ile bir sayfa yukarıya, Sonraki Sayfa düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz.

34 Ayrıca durum çubuğunda bulunan sayfa bilgisine tıklanarak istenilen sayfaya ulaşılabilir.
Klavye tuşları kullanılarak da belge içinde dolaşılabilir: Bir sayfa aşağı Page Down Bir sayfa yukarı Page Up Bir satır aşağı Bir satır yukarı

35 Bir karakter sağa Bir karakter sola Satır başı Home Satır sonu End Belge başı CTRL+Home Belge sonu CTRL+End

36 Seçme ve Taşıma Hazırladığınız metinde bir paragraf, cümle ya da kelimeyi belgenin farklı bir yerine taşımak için taşımak istediğiniz bölümü imlecinizin sol tuşuna basılı tutarak seçmelisiniz. Bu işlem klavye tuşları ile de yapılabilir: Sola doğru bir karakter seçme SHIFT+ Sağa doğru bir karakter seçme SHIFT+ Alta doğru bir satır seçme SHIFT+

37 Üste doğru bir satır seçme SHIFT+ Sola doğru tüm satırı seçme SHIFT+ End Sağa doğru tüm satırı seçme SHIFT+ Home Sola doğru bir kelime seçme SHIFT+CTRL+ Sağa doğru bir kelime seçme SHIFT+CTRL+ Alta doğru bir paragraf seçme SHIFT+CTRL+ Üste doğru bir paragraf seçme SHIFT+CTRL+ Belge başına kadar tüm metni seçme SHIFT+CTRL+Home Belge sonuna kadar tüm metni seçme SHIFT+CTRL+End

38 Seçilmiş bölümü fare ile istediğiniz yere sürükleyebilirsiniz.

39 Kopyalama Belge içinde veya belgeler arasında istediğiniz bölümleri kopyalayarak çoğaltabilirsiniz. Kopyalama işlemi için bölümü seçin ve 1.CTRL+C 2.Yapıştırmak istediğiniz yere tıklayın. 3.CTRL+V

40 Belge içinde veya belgeler arasında taşıma yapmak için ise yukarıdaki adımları Kopyala yerine Kes özelliği ile uygulayabilirsiniz. Kes işleminin klavye kısayolu ise CTRL+X dir.

41 Yapıştırma Seçenekleri
Kopyaladığınız veya kestiğiniz bir bölümü yapıştırma sırasında biçimlendirebilirsiniz. Kaynak Biçimlendirmesini Koru: Bu seçenek özgün metnin görünümünü korur. Biçimlendirmeyi Birleştir: Bu seçenek, çevreleyen metinle eşleşecek biçimde biçimlendirmeyi değiştirir. Yalnızca Metni Koru: Bu seçenek metindeki özgün biçimlendirmenin tümünü kaldırır.

42 Geri Alma ve Yineleme Yaptığınız işlemleri geri almak için Hızlı Erişim Çubuğunda yer alan Geri Al düğmesini kullanabilirsiniz. Geri Al düğmesinin yanındaki oka tıklayarak birkaç işlemi aynı anda da geri alabilirsiniz. Belgeyi kaydetme gibi Dosya sekmesinden gerçekleştirilen bazı işlemler geri alınamaz. Geri alma işleminin 2 klavye kısayol vardır:

43 1.CTRL+Z tuşları 2. F2 fonksiyon tuşu Geri aldığınız işlemleri yinelemek için ise Hızlı Erişim Çubuğunda yer alan Yinele düğmesini kullanabilirsiniz. Yineleme işleminin 2 klavye kısayol vardır: 1.CTRL+Y tuşları 2. F3 fonksiyon tuşu

44 Bulma ve değiştirme Üzerinde çalıştığınız belge içinde arama yaparak düzeltmek veya bulmak istediğiniz metinlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun için Giriş sekmesinde bulunan Seçenekleri kullanılır. Klavye kısa yolu CTRL+F dir.

45 Simge Ve Denklem Ekleme
Belgenize klavyenizde olmayan birtakım simgeleri (≠, ≤, ±, © gibi) ekleyebilirsiniz. Bunun için Ekle sekmesinde yer alan Simgeler bölümünde yer alan Simge veya Denklem düğmesine tıklamalısınız.

46 Otomatik Düzeltme Yazım hataları Word tarafından otomatik olarak düzeltilmektedir. Ayrıca sık kullanılan bazı simgeler de otomatik olarak düzeltilirler. Örneğin; © simgesi için (c), ™ simgesi için ise (tm) yazmanız yeterli olacaktır. Daha başka simgeler kullanıcı tarafından eklenmek istenirse: 1.Dosya sekmesi 2.Seçenekler  Yazım denetleme 3.Otomatik Düzeltme seçenekleri

47 Belgeyi Kaydetme Çalıştığınız belgeyi .docx uzantısı ile kaydetmek için aşağıdaki yöntemlerden birini kullanabilirsiniz: 1.Hızlı Erişim Çubuğu: Kaydet düğmesine tıklayın. 2. Dosya sekmesi: Kaydet seçeneğine tıklayın. 3. Klavye kısayolu: CTRL+S tuşlarına basın.

48 Belgeyi ilk defa kaydediyorsanız Farklı Kaydet penceresi açılacaktır
Belgeyi ilk defa kaydediyorsanız Farklı Kaydet penceresi açılacaktır. Bu pencere aracılığıyla belgeyi kaydetmek istediğiniz yeri seçmeli ve Dosya adı kutucuğuna belgenize vermek istediğiniz ismi yazmalısınız. Kaydet düğmesine basarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

49 Farklı Kaydet işlemi ile belgeleriniz farklı formatlarda ve isimlerde kaydedebilirsiniz. Farklı Kaydet işlemi için Dosya sekmesindeki Farklı Kaydet seçeneğine tıklamalısınız. Farklı Kaydet penceresi açılacaktır. Dosya adı bölümünden belgenizi yeni bir isimle kaydedebilirsiniz. Kayıt türü bölümünde ise belgenizi .doc, .pdf ve .html gibi uzantılar ile kaydetmeniz mümkündür

50 Biçimleme 1.Metin Biçimleme Hizalama
Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bunun için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini tıklayın. 3. Paragraf bölümünde seçili olan veri üzerinde değişiklik yapabileceğiniz seçenekler bulunmaktadır. 4. Hizalama düğmelerinden istediğiniz seçiniz.

51 Hizalama seçeneklerinin kısayolları aşağıda verilmiştir:
Metni sola hizala CTRL + L Metni sağa hizala CTRL + G Ortalama CTRL + R Yasla CTRL + D

52 Büyük-küçük harf değiştirme
Word’de hazırladığınız dokümanlarınızda büyük-küçük harf değişikliği yapabilirsiniz.

53 Madde işaretli ve numaralandırılmış listeler oluşturma
Yazacağınız metni liste şeklinde yazmak istiyorsanız paragraf sekmesinde bulunan madde işaretlerini veya numaralandırmayı kullanabilirsiniz.

54 Ya da imleci, liste oluşturmak istediğiniz yere getirip sağ tıkladığınızda görüntülenecek olan panosundan da madde veya numaralandırma yapılabilir.

55 Kullandığınız madde veya numaralandırma biçimini, paragraf sekmesinden ulaşabileceğiniz aşağıdaki panolardan değiştirebilirsiniz.

56 Paragraf ve satır biçimleme
Belgenin bir bölümünde satır aralığını değiştirmek için: 1. Satır aralığını değiştirmek istediğiniz bölümü seçin. 2. Giriş sekmesinde Paragraf bölümünde Satır Aralığı seçeneğini tıklayın. 3. Açılan seçeneklerden istediğiniz satır aralığı sayısını seçin.

57 Paragrafın sol veya sağ kenar boşlukları yani girintileri de ayarlanabilir.

58 Biçim kopyalama Yazmış olduğunuz bir metnin stilini başka bir yazı da uygulamak isteyebilirsiniz. Bunun için biçimlendirmesini kopyalamak istediğiniz metnin bir kısmını seçin ve Giriş sekmesinden Biçim Boyacısını seçiniz. İmleç bir boya fırçasına dönüştüğünde biçimini değiştirmek istediğiniz metni seçip tıklayınız.

59 Sayfa Biçimleme Sayfa biçimleme ilgili tüm seçeneklere Sayfa Düzeni sekmesinden ulaşabilirsiniz.

60 Kenar Boşlukları Kenar boşlukları, sayfa kenarlarındaki
boş alanlardır. Kenar boşluklarını, Word'ün Kenar Boşlukları galerisindeki önceden tanımlanmış ayarlardan birini seçerek veya özel kenar boşlukları oluşturarak değiştirebilirsiniz.

61 Özel Kenar Boşlukları

62 Sayfayı Yönlendirme Dokümanınızı dikey ya da yatay olarak kullanmanız mümkündür. 1. Sayfa Düzeni sekmesini tıklayın. 2. Sayfa Yapısı grubunda Yönlendirme seçeneğine tıklayın. 3. Açılan seçeneklerden Dikey veya Yatay seçeneğine tıklayın.

63 Boyut Oluşturduğunuz dokümanların boyutlarını ayarlayabilirsiniz. Listede olmayan bir boyut istediğiniz de Tüm Sayfa Boyutları seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Açılan Sayfa Yapısı penceresinde özel kâğıt boyutlarını girebilirsiniz.

64 Sütunlar Word'de bir sayfayı sütunlara bölmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. 1. Sayfa Düzeni sekmesindeki Sayfa Yapısı grubunda Sütunlar seçeneğini tıklayın. 2. Açılan pencereden istediğiniz sütun sayısını seçebilirsiniz.

65 Filigran Filigranlar, belge metninin arkasında, tüm sayfalarda yer alan metin veya resimlerdir. Resim kullanıyorsanız, belge metniyle karışmaması için rengini açabilir veya kaldırabilirsiniz.

66 Sayfa Rengi Sayfanızın arka plan rengini değiştirebilirsiniz. Dolgu Efektleri seçeneğine tıkladığınızda arka planınıza “Gradyan”, “Doku”, “Desen” ve “Resim” ekleyebilirsiniz.

67 Sayfa Kenarlıkları Sayfanızın daha çekici görülmesi için kenarlık
ekleyebilirsiniz.

68 Sayfa sonu ekleme Sayfanın sonuna geldiğinizde Word otomatik olarak bir sayfa sonu ekler. Sayfanın başka bir yerde kesilmesini isterseniz el ile sayfa sonu ekleyebilirsiniz.

69 Ayrıca her sayfaya eklenen altbilgi ve üstbilgi bölümlerinin belge içindeki bölümlerde farklı olmasını istiyorsanız, bölüm sonu ekleyerek düzenleme yapabilirsiniz. Bu işlemler Kesme olarak adlandırılmaktadır ve Sayfa Düzeni sekmesinde yer almaktadır. Kesmeler düğmesine tıkladığınızda açılan seçenekler arasında en sık kullanılan Sayfa Sonudur. İmlecinizin bulunduğu nokta bu sayfanın sonu olarak işaretlenir ve girişler yeni sayfada yapılır. Bu işlemin kısayolu CTRL ve ENTER tuşlarıdır.

70 Köprü Ekleme Köprüler, belgeniz ile başka dokümanlar ve kaynaklar arasında veya belge içinde farklı bölümler arasında bağlantı kurar. Word, bir web sayfasına otomatik olarak köprü verir. Bunun için web sitesinin adresini yazıp boşluk veya Enter tuşuna basmanız yeterlidir. Köprüler, genellikle mavi renkle ve altı çizili olarak yazılır. Belge içindeki bir köprüyü kullanmak için CTRL tuşuna basılırken köprüye tıklanmalıdır.

71 1. Köprü olarak görüntülemek istediğiniz metni veya resmi seçin. 2
1. Köprü olarak görüntülemek istediğiniz metni veya resmi seçin. 2. Ekle sekmesini tıklayın. 3. Bağlantılar grubunda Köprüyü tıklayın. 4. Açılan Köprü Ekle penceresinden bağlantı eklemek istediğiniz dosyayı, belgeyi veya web sitesini seçmeniz gerekmektedir.

72 Alt bilgi-Üst bilgi veya Sayfa numarası ekleme
Sayfa numarası ekleme: 1. Ekle sekmesi tıklayın. 2. Üstbilgi ve Altbilgi grubundaki Sayfa Numarasını tıklayın. 3. İstediğiniz sayfa numarası konumunu tıklayın.

73 Galeride, seçeneklerde dolaşıp istediğiniz sayfa numarası biçimini tıklayın.
Sayfa numarası seçtiğiniz yere eklenecektir. Bu sırada açılan Üstbilgi ve Altbilgi Araçları sekmesinde yer alan Üstbilgi ve Altbilgiyi Kapat düğmesine tıklayarak belgenize geri dönebilirsiniz.

74 Alt Bilgi-Üst Bilgi Ekleme: Belgenizin en üstüne veya en altına her sayfada tekrarlanan bir grafik ya da metin eklemek isterseniz, üstbilgi veya altbilgi eklemeniz gerekir.

75 1. Ekle sekmesi tıklayın. 2. Üstbilgi ve Altbilgi grubundaki Üstbilgi veya Altbilgi düğmesine tıklayın. 3. Var olan tasarımlardan uygun olanı tıklayarak seçin. 4. Eklemek istediğiniz metin veya grafiği ekleyin. 5. Bu sırada açılan Üstbilgi ve Altbilgi Araçları sekmesinde yer alan Üstbilgi ve Altbilgiyi Kapat düğmesine tıklayarak belgenize geri dönebilirsiniz.

76 Tablo İşlemleri Word dokümanlarınıza farklı yöntemlerle tablo ekleyebilirsiniz. Tablo eklemenin en hızlı yolu istediğiniz tablo boyutunu Tablo kılavuzundan seçmektir.

77 Tablo eklemenin ikinci bir yolu da Tablo ekle komutudur.

78 Tablo çiz komutu kullanarak da tablo çizebilirsiniz. 1
Tablo çiz komutu kullanarak da tablo çizebilirsiniz. 1. Ekle sekmesinden Tablo seçeneğini tıklayın. 2. Açılan sekmeden Tablo Çiz seçeneğini tıklayın. 3. Fare imleci kalem şeklini alacaktır. 4. Kalem şekli tablonuzu çizmeye hazır olduğunuz gösterir. Öncellikle farenin sol tuşuna basılı tutarak bir dikdörtgen çizin. Boyut isteğe bağlıdır. Bu dikdörtgen tablonuzun dış kenarlığını oluşturacaktır.

79 Satır-sütun-hücre ekleme
Oluşturduğunuz tabloya satır, sütun ve hücre ekleyebilirsiniz. Bunun için -Tablo araçları sekmesini kullanabilirsiniz. Ya da -İmleç, ekleme yapmak istediğiniz hücredeyken sağ tıklayıp ‘Ekle’ sekmesinden istediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

80 Satır-sütun-hücre silmek için de benzer olarak Tabloda istediğiniz hücre üzerindeyken sağ tıkladığınızda ‘Hücre Sil’ seçeneğine tıklayabilirsiniz. Ya da tablo araçlarından aşağıda görülen Menüden ‘Sil’ seçeneğine tıklayabilirsiniz.

81 Hücre Birleştirme-Bölme
Birleştirmek istediğiniz hücreleri seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin: a.Tablo araçları sekmesi: 1. Düzen sekmesine tıklayın. 2. Birleştirme bölümündeki Hücreleri Birleştir seçeneğine tıklayın. b. Fare ile sağ tıklayınca açılan menü: 1. Hücreleri Birleştir seçeneğini tıklayın.

82 Tablodaki hücreleri bölmek için de benzer olarak fare ile sağ tıklayınca açılan menü ya da tablo araçları sekmesi kullanılabilir.

83 Hizalama Hücrelere girilen veya girilecek olan verilerin yatay ve dikey olarak hizalamasını yapmak mümkündür.

84 Tabloya kenarlık ekleme
Tablo araçları Tasarım sekmesinden tablonuzun kenarlık stili, kenarlık kalınlığı gibi özelliklerini değiştirebilirsiniz.

85 Çizim araçları Word programında hazırladığınız dokümanlara resim, otomatik şekil, SmartArt ve grafik gibi nesneler ekleyebilir, bunlar üzerinde temel düzenlemeler yapabilirsiniz. Bunun için Ekle sekmesinde bulunan çizim araçlarını kullanabilirsiniz.

86 Yazdırma Word programında hazırlamış olduğunuz dokümanlarınızı yazdırabilirsiniz. Bunun için bilgisayarınızın bir yazıcıya bağlı olduğundan emin olduktan sonra üç farklı yöntemden herhangi birisini kullanarak yazdırma işlemini yapmanız mümkündür.

87 Dosya sekmesi: 1.Hazırladığınız dokümanı yazdırmak için Dosya sekmesine tıklayın. 2. Açılan seçeneklerden Yazdır seçeneğine tıklayın. 3. Yazdırma işlemleriniz için gerekli ayarlamaları yapabileceğiniz bir pencere açılır. İlgili pencere hakkında Yazdırma Seçenekleri başlığından bilgi alabilirsiniz

88 Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Hızlı Yazdır seçeneği hazırlanan dokumanın tamamını, kullanıcıya seçim yapma hakkı tanımadan yazıcıya gönderir. Bu seçenek, oluşturulan dokumanda hiçbir değişiklik yapılmadan, sayfalarının tamamının yazıcıdan çıkarılması istendiğinde başvurulması gereken bir yöntemdir.

89 Baskı Önizle ve Yazdır seçeneği ise yazdırma işlemleriniz için gerekli ayarlamaları yapabileceğiniz pencereyi açar. İlgili pencere hakkında Yazdırma Seçenekleri başlığından bilgi alabilirsiniz.

90 Klavye kısayolu: CTRL ve P tuşlarına basın.


"KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları