Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİ FELSEFESİ EPİSTEMOLOJİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİ FELSEFESİ EPİSTEMOLOJİ."— Sunum transkripti:

1 BİLGİ FELSEFESİ EPİSTEMOLOJİ

2 Bilgi’nin felsefesine ne gerek var?
her okuduğumuza yahut her gördüğümüze,her duyduğumuza,her gösterilene,her fiyakalı görünene inanmalı mıyız?

3 İnanmayacağız elbette
Okuduğumuz ve dinlediğimiz metinleri daha iyi ve doğru anlamak için 5 N 1 K sorularına cevap vermeliyiz. NE …………………… Konuyu verir NEDEN ……………. Amacı verir NASIL …………….. Yöntemi belirler NEREDE ………….. Mekan ve yer kavramları NE ZAMAN ……… Süre – süreç kavramları KİM ………………… İlgili ve sorumlu kişileri belirler

4 NE: Bilgi olacak bir veri bize ulaştığında bunun ne anlama geldiğini algılamamız gerekir. Örneğin bize ülkemiz ve etrafımızdaki devletlerle ilgili gerginlikten bahseden bir haber bu olayın savaş çığırtkanlığı yapıldığını gösterir.

5 NEDEN: Bu soru can alıcı sorudur. Acaba bu haber niçin veriliyor
NEDEN: Bu soru can alıcı sorudur.Acaba bu haber niçin veriliyor? Bütün olaylar,yaşananlar bize bildiriliyor mu ki bu söyleniyor? Yani acaba az önceki savaş tamtamcılığı için kamuoyu mu oluşturulmaya çalışılıyor?

6 NASIL: Bu soru bilginin hangi yollarla bize ulaştığını ve tüm yollar da aynı şekilde mi ulaştığını anlamamıza yarar.Eğer farklı kanallar yahut gazeteler olayı farklı yorumluyorlarsa olay bize anlatıldığı gibi olmayabilir

7 NEREDE: Bu soru bilginin hangi mecralarda şekillendirildiğini anlamamız için sorulur .iki soru bize yardımcı olur. NE ZAMAN: Bahsedilen bilgide geçen olay acaba hangi zaman için kullanılıyor,yakın gelecek için mi uzak gelecek için mi?

8 KİM: Bu soru ile bilginin kalbine hançer sokulur
KİM: Bu soru ile bilginin kalbine hançer sokulur.Acaba bu bilgi kim tarafından ileri sürülmüştür(yazarlar,haberciler vs) bu bilgi en çok kimin değirmenine su taşır? Yani böyle bir bilgiye inanırsak kim faydalanır? Büyük silah tüccarları mı? Terör örgütleri mi? Siyasiler mi? Yoksa düşman ülkenin ülke içindeki ortakları mı?

9 KONUYLA İLGİLİ HAZIRLIK SORULARI - Bilgi nedir. - Bilgi türleri nedir
KONUYLA İLGİLİ HAZIRLIK SORULARI - Bilgi nedir? - Bilgi türleri nedir? - Mutlak bilgi nedir? - Mutlak doğru bilgiye ulaşmak mümkün müdür? - Doğru bilginin ölçütü nedir? - Bilginin kaynakları nedir?

10 - Dogmatik kelimesinin günlük hayatta nasıl anlaşılmaktadır
- Dogmatik kelimesinin günlük hayatta nasıl anlaşılmaktadır? - Kuşku duymanın insan hayatında olumlu ve olumsuz yanları nelerdir? - Bilgi doğuştan mı gelir, sonradan yaşam içinde mi öğrenilir?


"BİLGİ FELSEFESİ EPİSTEMOLOJİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları