Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE ve BABAYA ÖNERİLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE ve BABAYA ÖNERİLER"— Sunum transkripti:

1 ANNE ve BABAYA ÖNERİLER
ÇOCUK EĞİTİMİNDE ANNE ve BABAYA ÖNERİLER KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ BÖLÜMÜ

2 SENİ SEVİYORUM ANNE Doğruyu yanlıştan ayırt etmeyi öğrettiğin ve Düşlerimi gerçekleştirmem için beni yüreklendirdiğin için Önüme çıkan engelleri aşmamı söylediğin için Ve çatık kaşlarımı gülümsemeye çevirdiğin için Beni sevdiğini söylediğin için Ve sevginin nasıl çok özel bir şey olduğunu öğrettiğin için Üzüntülü olduğum zaman gözyaşlarımı sildiğin için Ve öfkelendiğim zaman beni sakinleştirdiğin için Yaptığın iyiliklerle başkalarına yardım ettiğin için Ve bana da başkalarına yardım etmeyi öğrettiğin için Moralim bozuk olduğu zaman bana sarıldığın için Ve kulağıma seni seviyorum diye fısıldadığın için Teşekkür ederim Teşekkür ederim ailem sana tüm yaptıkların için Sizler olmasanız kim bilir nerede olurdum. İnsanoğlu, sevildiğini sandığı için aşık olur.

3 Çocuklarımız bizden ne istiyor?
Biz onlara ne veriyoruz?

4 Sevgi

5 YAŞAMDA EN BÜYÜK MUTLULUK SEVİLDİĞİNİ BİLMEKTEN GELİR. Victor HUGO

6 Çocuklarınıza daha sık dokunun ve onları öpün
Dokunma, bir insana en kısa yoldan, “sen benim için önemlisin, seni yalnız bırakmayacağım”, mesajını verir. Bir babanın çocuğunun başını şefkatle okşaması, saatlerce açıklama ve anlatımlardan daha etkilidir.

7 AİLENİZ İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ
EN İYİ ŞEY NEDİR ?

8 EŞLERİN BİRBİRİNİ SEVMESİDİR

9 "NASIL BİR ANA-BABAYA SAHİP OLDUĞUMUZ O KADAR DA ÖNEMLİ DEĞİL,
ÇÜNKÜ BU SEÇİM ELİMİZDE DEĞİL. AMA NASIL BİR ANA-BABA OLACAĞIMIZ ÇOK ÖNEMLİ, ÇÜNKÜ BU BİZİM ELİMİZDE..."

10 NASIL BİR ÇOCUK İSTİYORSUNUZ?

11 İNSANLAR BİLDİKLERİNE GÖRE DEĞİL, GÖRDÜKLERİNE GÖRE HAREKET EDERLER
ÇOCUKLAR AYNADIR BİZİ YANSITIR

12 “ ÇOCUK OYNARKEN OLGUNLAŞIR VE GELİŞİR.”

13 “ÇOCUĞU SEVMEK ONA ZAMAN AYIRMAKTIR”

14 “ANNE-BABALARI İLE ÇOK AZ VAKİT GEÇİRİYOR OLMALARI”
BEŞİNCİ SINIF ÖĞRENCİSİ ARASINDA YAPILAN ARAŞTIRMA; Çocukları en çok üzen şey: “ANNE-BABALARI İLE ÇOK AZ VAKİT GEÇİRİYOR OLMALARI”

15 ÇOCUK FARKEDİLMEK İÇİN NE YAPAR ?
Yemek yemeyi reddeder, İnatçı olur, Bir şeyler kırıp döker, Kardeşine vurur, Ders çalışmaz, Okula gitmek istemez, Okulda problem çıkarır, Kendine ve çevresine zarar verir.

16 Düzenli bir aile yaşamı çocuğun okul başarısı üzerinde etki yapan önemli bir etmendir.
Okul başarısı ile ailenin geliri arasında %19 Okul başarısı ile yaşama koşulları arasında %53 Okul başarısı ile uyumlu aile yaşamı arasında %63 oranında bağıntı vardır. Çocuklarımızın gereksinmelerini ortalama bir düzeyde olsun sağlayamamış, iyi bir yaşama ortamı verememiş ve özellikle uyumlu, sıcak sevecen bir aileye sahip kılamamışsak , onları başarısızlıkları nedeniyle suçlamamalıyız. Çünkü gerçek suçlu bizden başkası değildir.

17 Kardeş Kıskançlığı

18 Kardeş kıskançlığı çok normaldir.
Kardeşler arası sorunlara müdahil olmayın. Çocuklarınıza eşit davranın. Kardeşler arasında hediyeleşmeyi teşvik edin. Diğer kardeşin bakımı ile ilgili sorumluluklar verin. Birbirleriyle kıyaslamayın. Çocuklardan birini diğerinin yanında coşkulu bir şekilde sevmeyin.

19 Çocuğunuzun mutlaka arkadaşı olmalı
Arkadaş ilişkileri çocuğun evde karşılanamayan bir ihtiyaçtır. Bir çocuğun hiç arkadaşı yoksa ve kendini özellikle yalnız ve sosyal açıdan yetersiz hissediyorsa bir sorun var demektir. Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkileri kurmasına teşvik ediniz, Çocuğunuzun arkadaşlarının ailesi ile iletişim halinde olun, ev ziyaretleri yapınız,

20 Çocuklarımızın başkalarıyla doyurucu ilişkiler kurmanın önemini zamanla anlamaktadırlar. Bu konuda yardıma ihtiyaçları var. Anket uygulanan on beş bin çocuğun: 1)%54’ü insanların kendilerinin daha çok sevmesini, 2)%50’si yeni arkadaşlar edinmek istediklerini, 3)%52 ‘si çevreleri tarafından beğenilen biri olmak istediklerini belirtmişlerdir.

21 Anne baba olarak bize düşen görevler
Çocuğumuzun arkadaşlarına ve arkadaş seçimine saygı duymalıyız. Kendi arkadaşlarımıza davranışlarımız çocuklara örnek teşkil eder, onlara iyi bir model olmalıyız. Çocuğumuzun arkadaş ilişkilerini eleştirirken ölçülü olmalıyız. Bu konuda ana ölçü, arkadaşların birbirleri üzerinde yararlı ve düzeltici etkileri bulunmasıdır. (çekingen çocukların , kendine güvenen, dışa dönük arkadaşlarla arkadaşlık edebilir).

22 Giyim ve harçlık Çocuklarınıza 7 yaşından itibaren düzenli olarak harçlık vermeye çalışın. Parasını nasıl harcayacağına müdahale etmeyin. Arkadaşlarından az veya çok para vermeyin.

23 Harçlık konusunda yapılan en büyük yanlış
Çocuğa belirlenen zaman ve miktar dışında fazladan para vermek ya da hiç vermemektir.

24 Harçlık verirken; 1-Kardeşler arsındaki denge ve istikrar korunmalı.
2-Çocuğa her istediğinde harçlık verilmemeli. 3-Harçlığın iyi kullanılması konusunda çocuğa yardım edilmeli. 4-Cep harçlığı bir ceza olarak kesinlikle kesilmemeli. 5-Bütün çocuklara aynı miktarda vermeyin, yaşa bir artış uygulayın. 6-Cep harçlıklarını okuldaki başarıları veya evdeki yardımları bağdaştırmayın.

25 Çocukta şiddet ve saldırganlık

26 Çocuklarımızda var olan saldırganlığın sebepleri
Anne-babanın çocuğu aşırı disipline etme gayreti, Aile içi şiddete maruz kalma, Aile içi çatışmalar, Anne-babaların şiddet konusunda model oluşturması. Çocukta var olan saldırgan davranışların aile tarafından desteklenmesi, Engellemeler, Televizyondaki şiddet içerikli filmler.

27 Neler yapılabilir? Bu davranışın kökenini araştırmalısınız.
Çocuğunuza sürekli fiziksel cezalar vermeyin. Çocuklarımıza olumlu birer model olmalıyız. Olumsuz davranışlarının üzerinde durup çok fazla eleştirmeyin.olumlu davranışlarını yakalayıp ödüllendirin. Çocuğun oynamasına izin verin. Gerekirse çocuğunuza adı konmamış bir “saldırganlık köşesi” oluşturunuz. Alternatifler sunun (Karate, saz kursu ) Atari ve bilgisayar oyunları seçerken şiddete dayalı oyunları tercih etmemelisiniz. Şiddet içerikli film ve programları izlemelerini önlemelisiniz.

28 Televizyonun ve şiddeti çocuk üzerindeki etkisini fark edin
Şiddet içerikli görsel yayınlar konusunda duyarlılık gösterelim. Hangi programı seyredeceğine birlikte karar verin.

29 KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Hazırlayan Mustafa TOPÇU Psikolojik Danışman


"ANNE ve BABAYA ÖNERİLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları