Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OLUMLU OLUMSUZ TUTUMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OLUMLU OLUMSUZ TUTUMLAR"— Sunum transkripti:

1 OLUMLU OLUMSUZ TUTUMLAR
ANNE BABA TUTUMLARI OLUMLU OLUMSUZ TUTUMLAR

2 OLUMSUZ ANNE BABA TUTUMLARI
Anne babaların kaçınmaları gereken tutumları açıklayalım.

3 BASKICI –OTORİTER ANNE BABA TUTUMU
Katı baskıcı, ve hoşgörüsüz tutum sergileyen Anne Babalar çocuğunu, kendi ideallerinde yaşattığı kalıplara uygun küçük bir yetişkin yapma çabası içindedirler. Anne babanın gözleri sürekli bu çocukların üzerindedir. Davranışında oturuşunda, kalkışında, konuşmasında, gülmesinde, yemesinde, içmesinde kısaca çocuğun yaptığı her türlü harekette bir kusur bir yanlış arayıp dururlar. Sürekli kusur aradıkları için de çocuk devamlı tetiktedir. Streslidir."Acaba yine mi hata yaptım? Yoksa yaptığım yanlış mı? Annem babam bunu duyarsa ne der ?" kaygısını çocuk devamlı yaşar. Devamlı tedirgin olduğu içinde (çocuk bu durumdayken), anne baba hata bulmakta hiç de zorlanmazlar. Çocuğa sürekli kızıp, azarlarlar.Onu hor görürler.Çeşitli olumsuz özelliklerle çocuğu nitelendirirler. Hatta daha da ileri giderek "Çocuğumu eğitiyorum, terbiye ediyorum ." Mantığıyla çocuğa bu tür ailelerde şiddet uygulanır. Çocuğu anlama çabasını hiç göstermezler Baskıcı, otoriter, katı, sıkı ailenin verdiği eğitim de ceza her zaman ön plandadır. Ayrıca çocuğun işlediği suçla ceza orantılı değildir. Çocuktan yaşının üstünde bir olgunluk beklenir. Çocuğa özgürlük kesinlikle verilmez Bu çocukların da büyüdüklerinde baskıcı ve otoriter olma eğilimleri vardır. Ya da aşırı derecede pasif bir birey olarak da yetişebilirler.

4 TUTARSIZ ANNE BABALAR Annenin veya babanın söyledikleri veya yaptıkları sürekli çelişiyorsa veya anne ile babanın kararları ve çocuğu yönlendirmeleri arasında sürekli bir tutarsızlık varsa bu anne baba tutumuna tutarsız anne baba tutumu denir. Bu çocuklar karar vermekte zorlanan veya anne baba tutarsızlığından dolayı her istediğini yapan bireyler olarak yetişebilirler.

5 REDDEDİCİ ANNE BABA TUTUMLARI
Çocuğunu herhangi bir nedenle reddeden anne babalar çocuklarıyla onarılmaz bir iletişim içine girerler.Çocuk reddedildiğini fark ederse aileden uzaklaşır.En tehlikeli anne baba tutumlarından biridir.

6 AŞIRI KORUYUCU ANNE BABALAR
Çocukları kaç yaşında olursa olsun tek başına bir şey yapmasına izin vermeyen bu anne babalar çocuklarına iyilik yaptıklarını zanneden ama en büyük kötülüğü farkında olmadan kendileri yapan kişilerdir.Çocuk hayatı boyunca edilgen bağımlı bir birey olacak bu da hem iş hem de özel hayatında mutsuz ve başarısız olmasına neden olacaktır.

7 AŞIRI HOŞGÖRÜLÜ ANNE BABALAR
Çocuklarıyla anne baba çocuk iletişimi içinde değil bir arkadaş ilişkisi yaşamaya çalışan ,her istediğini yapan bu anne babaların unuttuğu şey şudur:Anne baba anne babadır;arkadaş değil.Dolayısıyla çocuk anne baba otoritesinin boşluğundan yararlanarak her istediğini elde ederken yanlış davranışlara da yönelebilir.Sağlıklı bir anne baba tutumu değildir.

8 İLGİSİZ ANNE BABALAR Çocuklarıyla ilgilenmeyen,işine ,televizyona…vb. kendisini kaptırmış, çocuğunun ihtiyaçlarıyla ilgilenmeyen bu anne babaların çocukları anne baba ilgisizliğinin yarattığı boşluğu yanlış şeylerle doldurma eğiliminde olabilirler.

9 OLUMLU ANNE BABA TUTUMU
DEMOKRATİK ANNE BABA TUTUMU

10 DEMOKRATİK ANNE BABA TUTUMU
Anne baba çocuğunun ihtiyaçlarını karşılar. Sevgi dolu ve güler yüzlüdür. Çocuğunu başkalarıyla karşılaştırmazlar. Çocuklarının hatalarını başkalarının yanında söylemezler. Hatalarını kendisine gösterir;düzeltmesi için yardımcı olurlar. Zaman zaman bazı sınırlar koyarlar.

11 DEMOKRATİK ANNE BABALAR
Çocukları için iyi birer anne baba olmaya çalışırlar. Başarısız olduğu durumları kendisine açıklar fakat başarılı olduğu konularda da takdir ederler. Cezada şiddete başvurmazlar.

12 ANNE BABALARDAN BEKLEDİĞİMİZ TUTUM
DEMOKRATİK ANNE BABA TUTUMUDUR.

13 İBNİ SİNA ANADOLU LİSESİ
REHBERLİK SERVİSİ


"OLUMLU OLUMSUZ TUTUMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları