Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST SORULARI NASIL ÇÖZÜLÜR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST SORULARI NASIL ÇÖZÜLÜR"— Sunum transkripti:

1 TEST SORULARI NASIL ÇÖZÜLÜR

2 ne olacağını sor, sonra ne yapmak gerekiyorsa onu yap.” Epictetus
“İlk önce kendine ne olacağını sor, sonra ne yapmak gerekiyorsa onu yap.” Epictetus

3 Test Çözmeye Başlamadan Önce Edinilmesi Gerekenler Alışkanlıklar

4 Önce Kendinize İnanın “İnsan bir şey ciddi olarak istemeye görsün; hiçbir şey erişilemeyecek kadar yüksekte değildir.” H.C. Anderson Başarıyı elde etmek için, başarıya inanmak gerekir

5 Sınav Korkusu “Korku her zaman , korkulan şeyden fazla zarar verir.” Marie Curie Peki ya başarılı olamazsam? Ya dikkatimi toplayamazsam? Ya sorular zorsa? Ya zamanlamamayı iyi ayarlayamazsam? Sorularından sıyrılın ve sınava hazırlık sürecine dikkatiniz verin.

6 İdealiniz netleştirin
“İstemek yetmez, amacımıza ulaşmak için şiddetle arzulamanız gerekir.” Ovidius Hangi okula, kaç puanla veya kaç net ile girileceğini belirlemek öğrencinin çalışmaları için pusula niteliğindedir.

7 Ders, en iyi derste öğrenilir
“Okulda gördüğüm dersi, derste halleder, iyi dinler, not alırdım... Akşam eve gelince kısa bir tekrar ve ödevlerimi yapar sonra programımdaki testleri çözmeye başlardım.” Samet Oymak

8 Ders, en iyi derste öğrenilir
Öğrenci bilgiyi okuldaki dersleri dinleyerek kazanır, diğer kurumlarda bilgiyi farklı açılardan yorumlamayı öğrenir ve test tekniğini geliştirir.

9 Bol kitap okuyun Okuma zevkini kazanamayanın öğrenimi yarıda kalmıştır.” P. Peacut Kitap okumak ayrıntılı düşünme gücünü,iletişim kurma yeteneğinizi ve kelime dağarcığınızı geliştirecek ve size yeni ve farklı bakış açıları kazandıracak, evrensel değerler hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.

10 Kitap Okuyun Kitap okuyan öğrencilerin, testlerde okuma hızlarının ve soruyu yorumlama güçlerinin daha fazla olduğu gözlenmiştir.

11 Zaman Çizelgesi Zaman çizelgeleri öğrencinin sınava hazırlık sürecini planlar. Zaman çizelgeleri öğrencinin hedeflerine ulaşmada somut bir yol haritası oluşturmaktadır. Zaman çizelgesi ile öğrenci psikolojik olarak kendini ders çalışmaya hazırlar. ÖRNEĞİN:Günlük ders programları, Haftalık ders programları

12 Test Nedir? Bilgi Yorum Hız Dikkat Motivasyon

13 Bilgisel Yeterlilik Bilgi öğrenme ile kazanılır.
Tekrar ile pekiştirilir. Soru çözme tekniğinin temelini oluşturur. Bilgisel yeterlilik oluşmadan testlerde başarılı olunamaz.

14 Test Çözmeye Başlama Konulara hakim olduğunuzda test çözmeye başlayabilirsiniz! Test çözmenin hedefi bilgi edinmek değil, çalıştığınız derslere ne kadar hakim olduğunuzu konuların tarafınızdan ne derece öğrenildiğinin oranını ölçebilmektedir.

15 Bilgi olmadan başarı olmaz
Ünlü yazar söyleşimiz sırasında,.... Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa cümlenin öğeleri sırayla özne, zarf tümleci, dolaylı tümleç nesne ve yüklemden oluşur? A) son yapıtının ayrı bir değer taşıdığını söyledi. B)yitirdiğimiz sanatçılardan söz ederken çok duygulandı. C)bana bugünlerde nasıl geldiğini anlattı. D) sanatçıların örnek alınması gereken kişiler olduğunu ayrıntılı bir biçimde açıkladı. E)romanının karakterlerini tanıttı. ÇÖZÜM: Bu soruda cevabını verebilmek için özne, zarf tümleci, dolaylı tümleç nesne ve yüklem hakkında bilgimiz olması gerekir. Cevap:C

16 Yorum Gücü Yorum, öğrenilen ve tekrarla pekiştirilen bilgiyle ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Soru çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar.

17 Yorumda İki Temel Unsur
1. SENTEZ:Bize verilen parça halindeki verileri bir araya getirebilmek

18 Akdeniz ve Ege bölgelerinde pamuk yetiştirilen yerlerde zeytinde yetiştirilebilmektedir.
Doğu Anadolu’da pamuk tarımı yapılan Malatya, Elazığ ve Iğdır ovalarında, zeytin tarımının yapılmaması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir? A)Yaz sıcaklığının yetersizliğiyle B)Toprak yapısının farklılığıyla C)Yaz yağışlarının yetersizliğiyle D)Tarım alanlarının yetersizliğiyle E)Kış sıcaklığının düşüklüğüyle ÇÖZÜM:Metinde zeytin ve pamuğun yetişmesi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Soruda ise zeytin ve pamuğun aynı yerde yetişmemesinin nedeni sorulmuştur. CEVAP:E

19 2.ANALİZ:Bize verilen bir bütünü parçalayıp bizden istenen parçayı bulmak.

20 Aşağıdakilerden hangisi çevre kirliliğinin göstergelerinden biri değildir?
A)Toprakta tarım ilaçlarının birikmesi B)Havadaki CO2 oranının artması C)Havadaki nem oranının artması D)Sularda petrol atıklarının görülmesi E)Yağışlardaki asit oranının artması ÇÖZÜM:Burada öğrenci çevre kirliliğin nedenleri bilecek seçeneklerden hangisinin çevre kirliliği yaratmadığını seçecek. CEVAP:C

21 Hız Hız kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin kısıtlı zaman içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkin bir biçimde kullanmanıza yardım eder.

22 Hız konusunu göz ardı etmeyin!
Ders çalışırken;Evde konu ve test çözerken süre belirlenmelidir. Çünkü öğrenci çalışmalarında süre belirlediğinde zamanı etkili kullanmayı öğrenir. Örn. Matematik Ödevini 40 dakikada bitereceğim!

23 Dikkat Beyninizin istediği zaman istenmeyen şeylere kapılarını kapatacağını, hatırlayıp olumlu durumlara/şeylere dikkatinizi yoğunlaştırın.

24 Bütün dikkatiniz toplayın
Soru:Derste dikkati dağılan öğrenciler ne yapmalı? Cevap:“Dersi dinlemek için öğrenciler kendilerini zorlamamalı. Çünkü kendiniz zorladıkça dersi dinlemeniz daha zor olur. Derste biraz ilgilenirseniz otomatik olarak dersi de dinlemeyi başlarsınız.” Ahmet Önder Güven (2002 ÖSS üçüncüsü)

25 Bir dikkat testi. Soruyu en kısa sürede cevaplayın!
Bir sonraki slayttaki soruyu en kısa sürede çözeye çalışın. A,b,c, pozitif tamsayılar ve a tek basamaklı pozitif bir tam sayı olduğuna göre ve, a.b=12 b.c=60 a.c=80 olduğuna göre, a kaçtır? A)4 B) C)18 D) E)12 ÇÖZÜM: a’nın tek basamaklı pozitif tam bir sayı olduğu söyleniyor ve şıklarda tek basamaklı pozitif tam sayı sadece A seçeneğinde var, öteki seçeneklerdeki tüm sayılar iki basamaklıdır. Cevap:A

26 Moraliniz iyi olsun “İnsanlar neder?” niye düşünmekten vazgeçin
Kendinizden daha iyi durumda olanları değil, daha kötü durumda olanları düşünün! Elde edemediklerinize yerine elinizdekilere sevinin Her türlü olumsuz düşünceyi olumluya dönüştürün!

27 TEŞEKKÜR Hazırlayan:Neşe SAKARYA Eskişehir Muzaffer Çil Anadolu Lisesi


"TEST SORULARI NASIL ÇÖZÜLÜR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları