Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kurulum & Yapılandırma

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kurulum & Yapılandırma"— Sunum transkripti:

1 Kurulum & Yapılandırma
Windows XP Kurulum & Yapılandırma Fon müziği

2 Windows İşletim Sistemlerini İncelemek
Bu eğitim kapsamında Windows işletim sistemlerinin incelenmesinde çıkış noktası Windows XP olacaktır Daha eski sistemlerin hem kullanım alanı yoktur, hem de kurulum ve yapılandırma süreçleri son derece geri kalmıştır Sonraki bölümlerde ele alınacak Windows sürümleri ise, büyük farklılıklarına rağmen benzer kurulum ve yapılandırma süreçlerine sahiptirler Bu sebeple bu derste verilen bazı detaylar, sonraki derslerde tekrarlanmayacak, bunun yerine daha çok değişen kısımlar ele alınacaktır Bu eğitim kapsamında Windows işletim sistemlerinin incelenmesinde çıkış noktası Windows XP olacaktır. Daha eski sistemlerin hem kullanım alanı yoktur, hem de kurulum ve yapılandırma süreçleri son derece geri kalmıştır. Sonraki bölümlerde ele alınacak Windows sürümleri ise, büyük farklılıklarına rağmen benzer kurulum ve yapılandırma süreçlerine sahiptirler. Bu sebeple bu derste verilen bazı detaylar, sonraki derslerde tekrarlanmayacak, bunun yerine daha çok değişen kısımlar ele alınacaktır.

3 Windows XP Sürümleri Professional Home Edition
Kurumsal ve ileri düzey kullanıcılar için, tam işlevsel XP sürümü Home Edition Ev ve küçük ofis ihtiyaçları için; pek çok işlevi devre bırakılmış sürüm Media Center Edition 2005 Özel multimedya PC sürümü Tablet PC Edition 2005 Tablet PC işlevlerine yönelik Professional sürüm Professional x64 Edition 64 Bit işlemci desteği sunan Professional sürüm Starter Edition Yeni satın alınan bilgisayarlar için basit işlevler sürümü Windows XP çoğu kullanıcı tarafından 2 sürüm olarak bilinir. Professional ve Home Edition. Microsoft’un web sitesinde göre 4 sürüm, piyasada fiili olarak da 5 sürümü vardır. En yaygın kullanılan sürüm olan Professional, kurumsal ve ileri düzey kullanıcılar için, tam işlevsel XP sürümüdür. Home Edition ise ev ve küçük ofis ihtiyaçlarını hedeflen, pek çok işlevi devre bırakılmış XP sürümüdür. Media Center Edition, özel multimedya PC sürümüdür. Bu sürüm aslında bir Home Edition türevidir. En önemli özelliği, uzaktan kumanda ile yönetmeye dayalı, son derece basit multimedya işlevleridir. Tablet PC Edition, Pro sürümün, Tablet PC işlevlerine yönelik geliştirmelerle desteklenmiş halidir. Professional x64 Edition, tarihsel olarak daha sonra çıkan 64 bit işlemci desteği sunan XP sürümüdür. X64’de tam işlevsel XP sürümüdür. Yani Home Edition sürümün 64 bit versiyonu yoktur. Starter Edition ise ticari olarak satılan bir sürüm değildir. Sadece yeni satın alınan bilgisayarlar için planlanmış basit işlevler sunar.

4 Sistem Gereksinimleri
Microsoft önerileri, çalışılabilecek minimum donanımı gösterir Etkin kullanım için gerekli konfigürasyon genelde çok daha yüksektir Etkin bir Windows XP kullanımı için; 800 MHz ve üzeri CPU 256 MB veya üzeri RAM 80 GB sabit disk 1024 x 768 çözünürlük ve DirectX 9 desteği CD veya DVD sürücü Sınırlı alt sürümler için, daha düşük değerler yeterli olabilir Her işletim sisteminin çalışması için önerilen minimum konfigürasyonları vardır. Microsoft’un donanım önerileri, o işletim sisteminin çalışılabileceği minimum yapıyı gösterir. Ancak işletim sisteminin çalışmasından kasıt, etkin bir kullanım değildir. Sorunsuz, etkin bir Windows XP kullanımı için, en az 800 MHz ve üzeri bir işlemci… 256 MB veya üzeri bellek… En az 80 GB’lık bir sabit disk… 1024x768 modunda çalışabileceğiniz bir ekran kartı ve monitör ile, DirectX 9 desteği… 1 adet CD veya DVD sürücü gerektiğini söyleyebiliriz. Bu değerler Windows XP Pro sürümü içindir. Daha sınırlı özelliklere sahip alt sürümler için, daha düşük değerler yeterli olabilir. Bu eğitim kapsamındaki bundan sonraki tüm ekranlar, Professional sürüm içindir.

5 Önyükleme Ortamını Seçme
Windows kurulumu genellikle optik sürücü üzerinden yapılır Bunun için öncelikle sistemi optik sürücüden başlatmalısınız BIOS’dan birincil Boot aygıtını değiştirebilirsiniz Hızlı aygıt seçme desteği olan anakartlarda F8 ile seçim yapabilirsiniz Eğer alternatif bir önyükleme birimi var ise kurulum sürecinin başlaması için bir tuşa basmanız gerekecektir Eğer yeni bir sisteme kurulum yapıyorsanız bu müdahale istenmez Windows kurulumu genellikle optik sürücü üzerinden yapılır. Bunun için öncelikle sistemi optik sürücüden başlatmalısınız. Optik sürücüden başlatma her anakart için farklı olabilir. Eski denilebilecek kartlarda BIOS’a girmeli ve birincil boot aygıtını değiştirmelisiniz. Daha yeni anakartlarda ise hızlı başlatma aygıt seçme desteği vardır. Genellikle F8 tuşuna bastığınızda boot edilebilir aygıtlar listelenir. Windows kurulum CD’sinin takılı olduğu optik sürücüyü seçmeniz yeterlidir. Eğer alternatif bir önyükleme birimi var ise kurulum sürecinin başlaması için bir tuşa basmanız gerekecektir. Bunun sebebi muhtemel bir kurulu Windows varken, optik sürücü birincil boot aygıtı kalmış olabilir. Her defasından kurulum yazılımın başlaması yerine, başlaması için bir onay tuşu getirilmiştir. Eğer yeni bir sisteme kurulum yapıyorsanız bu müdahaleye gerek kalmadan Windows kurulumu donanımlarınızı inceleyerek süreci başlatacaktır.

6 Windows Ortamından Kurulumu Başlatma
Windows öncesi bir sürüm açık iken, içerisinden XP kurulumuna başlayabilirsiniz Özellikle eski kurulumu upgrade etmek istiyorsanız, bu şekilde başlamanız gerekecektir Kurulum bir süre Windows üzerinden devam edecek, daha sonra yeniden başlatılarak klasik kurulum yazılımına geçecektir Ancak eski bir sistemi upgrade etmek, o sisteme ait pek çok sorunu ve atık durumdaki veriyi beraberinde taşıyacaktır Bu sebeple CD üzerinden temiz kurulum yapmak daha iyidir Kurulumu CD üzerinden başlatmanız zorunlu değildir. Windows öncesi bir sürüm açık iken, o Windows içerisinden de XP kurulumuna başlayabilirsiniz. Özellikle eski bir Windows kurulumunu upgrade etmek istiyorsanız, bu şekilde başlamanız gerekecektir. Kurulum bir süre Windows üzerinden devam edecek, daha sonra yeniden başlatılarak klasik kurulum yazılımına geçecektir. Ancak eski bir sistemi upgrade etmek, o sisteme ait pek çok sorunu ve atık durumdaki veriyi beraberinde taşıyacaktır. Bu sebeple CD üzerinden temiz kurulum yapmanız genelde daha sağlıklı bir yaklaşımdır.

7 Tanınmayan Disk Sürücülerine Kurulum
Windows XP kurulumu, bazı SATA diskleri, SCSI zincirlerini veya RAID kontrol kartlarına bağlı diskleri tanımayabilir Bu durumda kurulum başlarken sürücü yüklenmesi gerekir Yükleme başlangıcında F6 tuşu ile “üçüncü parti bir SCSI ya da RAID sürücüsü” yüklemesi adımına geçilmelidir Gerekli sürücüleri bir disket sürücü veya taşınabilir bellek aracılığı ile Windows kurulumuna göstermeniz yeterlidir Windows XP kurulum süreci, sözleşme onayı ekranlarının ardından kurulum yapılabilecek disk sürücülerini tarar. Ancak XP kurulumu bazı SATA diskleri, SCSI zincirlerini veya RAID kontrol kartlarına bağlı diskleri tanımayabilir. Bu durumda kurulum süreci başlarken hemen devreye girilmesi ve sürücü yüklenmesi gerekir. Yükleme başlangıcında F6 tuşu ile “üçüncü parti bir SCSI ya da RAID sürücüsü” yüklemesi adımına geçilmelidir. Daha sonra gerekli sürücüleri bir disket sürücü veya taşınabilir bellek aracılığı ile Windows kurulumuna göstermeniz yeterli olacaktır.

8 Disk İşlemleri Windows kurulumu, kullanılabilir durumda olan diskleri listeler ve kurulum yapılacak disk bölümünü seçmenizi ister Gerekirse bu ekrandan mevcut diskler üzerinde bölüm oluşturma, silme ve biçimlendirme gibi işlemleri yapabilirsiniz Detaylı bilgi için “Windows’da depolama yönetimi” bölümüne bakın Eğer birden fazla sürücünüz var ise, hangi sürücünün hangi bölümünde işlem yaptığınıza dikkat edin Yanlışlıkla verilerinizi yedeklediğiniz diski veya bölümü silme riskini göz ardı etmeyin Windows kurulumu bir sonraki adımda kullanılabilir durumda olan diskleri listeler ve kurulum yapılacak disk bölümünü seçmenizi ister. Gerekirse bu ekrandan mevcut diskler üzerinde bölüm oluşturma, silme ve biçimlendirme gibi işlemleri yapabilirsiniz. Windows kurulumu ile disk işlemleri hakkında daha geniş bilgi için “Windows’da Depolama Yönetimi” bölümümüze bakabilirsiniz. Bu aşamada eğer birden fazla sürücünüz var ise, hangi sürücünün, hangi bölümünde işlem yaptığınıza dikkat edin. Yanlışlıkla verilerinizi yedeklediğiniz diski veya bölümü silme riskini sakın göz ardı etmeyin. Aksi takdirde çok üzülebilirsiniz.

9 Kurulu Windows Sürümleri
Eğer hedef bölümünüzde bir Windows işletim sistemi var ise, kurulum size farklı alternatifler önerebilir Eğer mevcut kurulumu tamamen silmek istiyorsanız, ilgili bölümü önce silin, sonra yeniden oluşturun ve biçimlendirin Bu durumda eski sistem dizini ve beraberinde içerisinde bulunan veriler tamamen silinmiş olacaktır Eğer biçimlendirme yapmazsanız, kurulum, eski Windows dizinini farklı bir isimle yedekleyecektir Kurulum ekranında seçtiğiniz hedef bölümünüzde bir Windows işletim sistemi var ise, kurulum size farklı alternatifler önerebilir. Eğer amacınız mevcut kurulumu tamamen silmek ve yeni temiz bir Windows kurmak ise, disk işlemlerinden ilgili bölümü önce silin, sonra yeniden oluşturun ve biçimlendirin. Bu durumda eski sistem dizini ve beraberinde içerisinde bulunan veriler tamamen silinmiş olacaktır. Eğer biçimlendirme yapmazsanız, kurulum, eski Windows dizinini farklı bir isimle yedekleyecektir.

10 Çoklu İşletim Sistemi Kurmak
Bir bilgisayarda birden fazla işletim sistemi bulundurabilirsiniz Bunun için en ideal yöntem, farklı kurulumları, farklı disk bölümlerine yapmaktır Kurulum sırasında işletim sistemi olmayan başka bir disk bölümü seçmeniz yeterli olacaktır Bu durumda en önemli husus, başlangıç seçeneklerine, son kurulan sistemin hakim olacağıdır Bu sebeple XP kurulumunun ardından başka bir bölüme 98 kurarsanız, XP’nin başlatma kayıtları silinecektir. Ancak önce 98, sonra XP kurulumu yaparsanız, açılışta iki sistem de listelenecektir Bir bilgisayarda birden fazla işletim sistemi bulundurabilirsiniz. Bunun için en ideal yöntem, farklı kurulumları, farklı disk bölümlerine yapmaktır. Kurulum sırasında işletim sistemi olmayan başka bir disk bölümü seçmeniz yeterli olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, başlangıç seçeneklerine, son kurulan sistemin hakim olacağıdır. Dolayısıyla bir XP kurulumunun ardından başka bir bölüme 98 kurarsanız, XP’nin başlatma kayıtları silinecektir. Ancak önce 98, sonra XP kurulumu yaparsanız, açılışta her iki işletim sistemi de listelenecektir.

11 Grafiksel Kurulum Ekranına Geçiş
Disk işlemlerinin tamamlanmasının ardından Windows kurulumu hedef diske kurulum dosyalarını kopyalayacaktır Kopyalama işleminin ardından bilgisayar yeniden başlatılır ve asıl kurulum programı olan grafiksel arayüz gelir Disk işlemlerini tamamlanmasının ardından Windows kurulumu hedef diske kurulum dosyalarını kopyalayacaktır. Bu bilgisayarınızın kapasitesine göre 10 dakikayı bulabilen bir işlem olacaktır. Kopyalama işleminin ardından bilgisayar yeniden başlatılır. Artık karşımızda grafiksel arayüze sahip asıl kurulum programı vardır.

12 Bölge ve Dil Seçenekleri
Yüklemeye hazırlama aşamasında sizden bölge, dil ve tarih saat ayarlarını girmeniz istenecektir İhtiyacınız olmayacak ise Türkçe Q dışındaki klavyeleri kaldırın Tarih ve saatin doğru olduğundan mutlaka emin olun Kurulum programı ara ara sizden belirli bilgileri girmenizi isteyecektir. İlk olarak bölge ve dil seçeneklerini belirtmeniz istenir. Eğer Türkçe bir Windows XP kurulum CD’sine sahip iseniz zaten ayarlar Türkiye’ye göre olacaktır. Sadece varsayılan olarak Türkçe Q klavyenin yanında İngilizce Q klavye de tanımlı gelir. İlk bakışta sorun olmayacak gibi düşünülse de, şifre belirleme ekranlarında bazı sorunlara sebep olabilir. Yaygın olmamakla birlikte kurulum sırasında İngilizce klavye ile Türkçe karakterler içeren bir şifre girip, daha sonra oturum açma ekranında doğru şifreyi girememe sorunu yaşayabilirsiniz. En iyisi sadece kullanacağınız klavyeleri tanımlamaktır. Birkaç adım ileride bilgisayarın tarih ve saatini de doğrulamanız istenecektir. Yanlış tarih ve saat girmek, özellikle Windows aktivasyon ve update aşamasında hata mesajları almanıza sebep olabilir. Saat dilimi olarak Türkiye’nin kullandığı GMT+2’nin seçili, yaz ve kış saati ayarlarını dikkate alma ayarının işaretli olması gereklidir.

13 Kullanıcı Bilgileri ve Ürün Anahtarı
Yerel bilgilerin ardından kurulum sizden lisans kayıt ismi ve ürün anahtarını isteyecektir; anahtar genelde CD üzerindedir Kurulum gizli bir “Administrator” kullanıcısı oluşturur Bu hesabı mutlaka şifreleyin Kurulum süreci yerel bilgilerin dışında sizden lisans işlemleri için bir kayıt ismi ve ürün anahtarını isteyecektir. Ürün anahtarı genelde CD ve CD kutusunun üzerindedir. Eğer hazır sistem bir PC almış iseniz de, büyük ihtimalle kasanızın üzerinde yapıştırılmış bir etiket vardır. Kurulum gizli bir “Administrator” kullanıcısı oluşturur. Bu kullanıcı güvenli mod dışında kullanıcılara gösterilmez ve direkt bu hesapla sistemin çalıştırılması tavsiye edilmez. Bilgisayarınızın güvenliği için bu hesabı mutlaka şifreleyin.

14 Ağ Seçenekleri Kurulum eğer bir ağ adaptörü algılamış ise son olarak size özel bir ağ ayarı isteyip istemediğinizi sorar Devamında bilgisayarınızın bir dizin sunucusuna mı, yoksa klasik bir çalışma ağına mı bağlayacağınızı belirtmelisiniz Kurulum eğer bir ağ adaptörü algılamış ise son olarak size özel bir ağ ayarı isteyip istemediğinizi sorar. Normal ayarlar işaretli olarak geçerseniz ekstra bir bilgi girmeniz gerekmez. Özel ayarları işaretlerseniz, daha önceki derslerimizden hatırlayacağınız ağ protokollerini yapılandırma ekranına ulaşırısınız. Eğer sabit bir IP kullanacaksanız TCP/IP parametrelerini şimdiden girin. Devamında bilgisayarınızın bir dizin sunucusuna mı, yoksa klasik bir çalışma ağına mı bağlayacağınızı belirtmelisiniz

15 Kurulum Sürecini Tamamlama
Sizden gerekli bilgileri alan kurulum süreci tamamlandığında bilgisayarınız yeniden başlatılır Başlangıç ayar ekranlarından otomatik güncelleştirmeleri açın ve 1 tane kullanıcı adı belirtin Bu kullanıcı da yöneticidir; ancak Administrator hesabı değildir Sizden gerekli bilgileri alan kurulum süreci tamamlandığında bilgisayarınız yeniden başlatılır. Kurulum sürecinin tamamlanması yine bilgisayarınızın kapasitesine bağlı olarak 10 ile 30 dakika arasında sürebilir. Kurulum süreci bitip bilgisayar ilk başlatıldığında sizden otomatik güncellemeleri açmanız gibi bazı ayarları yapmanız istenecektir. Bu ayar ekranlarından bilgisayarı fiilen kullanacak kişileri tanımlamanız istenir. Bu ekranda 1 tane kullanıcı hesabı tanımlamanız yeterli olacaktır. Buradan tanımlayacağınız bu ilk hesap yönetici haklarına sahip bir hesap olacaktır. Ancak bu hesap, kurulum ekranlarından şifresini belirlediğiniz Administrator hesabı değildir. Administrator hesabı, kullanıcılar tarafından kullanılması planlamayan, arka planda gizli durumda ve bilgisayar üzerindeki en yetkili sistem hesabıdır. Administrator hesabı silinemez. Sadece ismi değiştirilebilir. Bilgisayarınızı bu hesapla kullanmanız tavsiye edilmez.

16 Klasik Başlangıç İşlemleri
Başlangıç ayarları, bilgisayarın internete bağlanabilirliğini denetler ve bağlantı ayarları için ekranlar sunar Ayrıca Windows ürününüzü Microsoft’a kaydetmenizi ister Bu ayarları isteğe bağlı olarak atlayabilir; daha sonra gerçekleştirebilirsiniz “Hoş Geldiniz” yazısını gördüğünüzde Windows kurulum yazılımının işinin bittiğini anlayabilirsiniz Windows’un ilk başlangıcında yapmanızı istediği ayarlar, sadece kullanıcı hesabı ve otomatik güncelleştirmelerle sınırlı değildir. Bilgisayarın internete bağlanabilirliğini denetleyen, bağlantı ayarları yapmanızı sağlayan, Windows ürününüzü Microsoft’a kaydetmenize imkan veren başka ekranlar da göreceksiniz. Bu ayarları isteğe bağlı olarak atlayabilir; daha sonra gerçekleştirebilirsiniz. Başkaca bir kritik ayarlama yoktur. “Hoş Geldiniz” yazısını gördüğünüzde, Windows kurulum yazılımının işini bitirdiğini anlayabilirsiniz.

17 İlk Ekran Ayarları Masaüstüne ilk ulaştığınız alışıldık pek çok erişimin olmadığını görürsünüz; sadece geri dönüşüm kutusu vardır Hızlı ilerleyebilmek için “Bilgisayarım” simgesini masaüstüne görünür yapın ve “Hızlı Başlat” ikonlarını açın Masaüstüne ilk ulaştığınız alışıldık pek çok erişimin olmadığını görürsünüz; sadece sağ alt köşede geri dönüşüm kutusu vardır. Hızlı ilerleyebilmek için başlat menüsünden “Bilgisayarım” simgesini masaüstüne görünür yapın. Başlat menüsü özelliklerine gidin ve “Hızlı Başlat” ikonlarını açın.

18 Aygıt Sürücülerini Kurmak
Kurulumun ardından, ürün aktivasyonundan önce yapılması gereken ilk işlem aygıt sürücülerinin kurulmasıdır Bilgisayarım > Özellikler > Donanım > Aygıt Yöneticisi Sadece tanımsız durumda olan aygıtları tanımak ile yetinmeyin Üretici sitelerinden güncel sürücülerin olup olmadığını kontrol edin Windows tanımış olsa bile, anakart sürücü CD’sindeki chipset sürücülerini yükleyin Tanımsız veya uyarı mesajı veren bir aygıt kalmadığına emin olun Kurulumun ardından, ürün aktivasyonundan önce yapılması gereken ilk işlem aygıt sürücülerinin kurulmasıdır. Bilgisayarınıza bağlı aygıtların durumların durumunu görmek için aygıt yöneticisine gidin. Aygıt yöneticisi kullanımına dair daha geniş bilgi için “Genişleme Kartları ve Yuvaları” bölümünü inceleyebilirsiniz. Aygıt yöneticisinde bazı aygıtların tanımsız olarak “Diğer aygıtlar” altında listelendiğini görebilirsiniz. Bu, Windows’un söz konusu aygıtlarla ilgili sürücülere sahip olmadığı anlamına gelir. Ancak bu aşamada sadece tanımsız durumda olan aygıtları tanımak ile yetinmeyin. Olası her aygıtınız için üretici web sitesine gidin ve varsa güncel sürücüleri indirin. Sadece ek aygıtlarınız değil, ana kartınızda sürücülere ihtiyaç duyar. Bu sürücüler anakart üzerindeki yongaseti içindir. Windows tanımış olsa bile, anakart sürücü CD’sindeki veya üretici web sitesindeki chipset sürücülerini yükleyin. Aygıt yöneticisinde tanımsız veya uyarı mesajı veren bir aygıt kalmadığına emin olduktan sonra diğer adımlara geçebilirsiniz.

19 İmzasız Sürücüler Microsoft üçüncü parti aygıt sürücülerinin XP ile uyumlu olduğuna dair onay sürecinden geçmelerini ister Onaysız sürücülerin yüklenmesine izin verir; ancak her seferinde bir onay penceresi çıkartır İmzasız sürücü uyarısını kapatabilirsiniz Microsoft, üçüncü parti aygıt sürücülerinin XP ile uyumlu olduğuna dair onay sürecinden geçmelerini ister. Onaysız sürücülerin yüklenmesine izin verir; ancak her seferinde bir onay penceresi çıkartır. İmzasız sürücüler kullanmanın bir miktar riski bulunsa da, genellikle herhangi bir sorun yaşamazsınız. İsterseniz sistem özellikleri ekranındaki donanım sekmesinden imzasız sürücü uyarısını kapatabilirsiniz.

20 Ürün Aktivasyonu Bilgisayarınızda tüm donanımları ve sürücüleri doğru şekilde kurmadan aktivasyon işlemine geçmeyin Mümkünse internet bağlantınızı kurduktan sonra yapın Telefonla aktivasyon işlemi, biraz daha zahmetlidir Geçersiz bir kurulum anahtarı kullanmış iseniz, aktivasyon sırasında kodu yenileyebilirsiniz Eğer 5’den fazla kritik donanım değişikliği yaparsanız, Windows’u tekrar aktive etmeniz gerekebilir Bilgisayarınızda tüm donanımları ve sürücüleri doğru şekilde kurmadan aktivasyon işlemine geçmeyin. Aktivasyon işlemini mümkünse internet bağlantınızı kurduktan sonra yapın. Internet bağlantısı zorunlu değildir, ancak telefonla aktivasyon işlemi, online aktivasyona göre biraz daha zahmetlidir. Telefonla aktivasyon işleminde bir operatör ile görüşmeden sadece gerekli kodları tuşlayarak aktivasyon yapabilirsiniz. Windows kurulumu sırasında geçersiz bir kurulum anahtarı kullanmış iseniz, aktivasyon sırasında kodu yenileyebilirsiniz. Aksi takdirde aktivasyon işlemi başarısız olabilir. Eğer 5’den fazla kritik donanım değişikliği yaparsanız, Windows’u tekrar aktive etmeniz gerekebilir. Bunun dışında Windows XP’nin aktivasyon gerektirmeyen bazı özel üretici sürümleri de vardır. Eğer karışınıza aktivasyon ile ilgili bir ekran veya uyarı çıkmıyorsa, bu özel Windows sürümlerinden birisini kullanıyorsunuz demektir.

21 Windows Güncellemeleri
Windows’u güncel tutmak son derece önemlidir Windows, otomatik güncelleştirmeleri açmanızı önerir Bu sayede sistem sistem otomatik olarak güncellemeleri kurar İlk kurulum sonrasında Windows Update sitesine gidin ve yeni bir güncelleştirme olup olmadığını kontrol edin Sadece istediğini güncellemeleri seçmeniz ve yükle komutunu vermeniz yeterli olacaktır Microsoft Update uygulaması ise hem Windows, hem de bilgisayarınızda kurulu olan diğer tüm Microsoft ürünleri için güncelleştirmeleri sunar Windows’u güncel tutmak son derece önemlidir. Bir çok kişi, Microsoft’un özel bilgilerine ulaşacağı endişesi ile bu işlemi yapmaktan kaçınır. Yapmamanız gereken bir şekilde, lisansız bir Windows sürümü bile kullanıyorsanız, mutlaka güncelleme yapın. Güncel olmayan bir Windows’un sizi maruz bırakacağı tehditler, Microsoft’un kaçak yazılım kullandığınızı tespit etmesinden daha riski olabilir. Çoğu zaman bu durumda Windows’un çeşitli ekranlarında uyarılar alırısınız ve bazı ek güncelleştirmeleri edinemezsiniz. Örneğin lisans sorunu tespit edilen bir bilgisayarda Internet Explorer 7 veya 8 kurulumuna devam edemezsiniz. Windows, güvenlik açısından otomatik güncelleştirmeleri açmanızı önerir. Bu sayede sistem sistem otomatik olarak güncellemeleri kurabilir. Sistemin ilk kurulumda sonrasında Windows Update sitesine gidin ve yeni bir güncelleştirme olup olmadığını kontrol edin. Sadece istediğini güncellemeleri seçmeniz ve yükle komutunu vermeniz yeterli olacaktır. Microsoft Update uygulaması ise hem Windows, hem de bilgisayarınızda kurulu olan diğer tüm Microsoft ürünleri için güncelleştirmeleri sunar. Güncellendi

22 Servis Paketleri İşletim sistemleri çıktıktan sonra yoğun bir şekilde güncellemeler yayınlanır Bu güncellemeler, zaman içerisinde Microsoft tarafından “Service Pack” adı verilen paketler halinde yayınlanır Bu paketleri yükleyerek sistemi topluca güncelleyebilirsiniz Servis paketleri aynı zamanda yeni işlevler de sunabilir Windows XP’yi en az SP2 entegreli bir CD ile kurun veya yükseltin Güncel servis paketi sürümü 3’dür Servis paketleri, olası bir sorun durumunda “Program Ekle/Kaldır” uygulamasından kaldırılabilir İşletim sistemleri çıktıktan sonra yoğun bir şekilde güncellemeler yayınlanır. Bu güncellemeler, zaman içerisinde Microsoft tarafından “Service Pack” adı verilen paketler halinde yayınlanır. Bu sayede sadece bu paketleri yükleyerek sisteminizi topluca güncelleyebilirsiniz. Servis paketleri aynı zamanda Windows Update ile sunulmayan yeni işlevler de kazandırabilir. Windows XP’yi en az Service Pack 2 entegreli bir CD ile kurun veya kurulum ardından bu seviyeye yükseltin. Windows XP için güncel servis paketi sürümü 3’dür. Servis paketleri, olası bir sorun durumunda “Program Ekle/Kaldır” uygulamasından kaldırılabilir özelliktedir.

23 Güncellemeler Ne Zaman Kurulmalıdır?
Windows güncellemeleri her zaman için aygıt sürücüleri kurulur kurulmaz yapılmalıdır Bazı aygıt sürücüleri bile, zorunlu güncelleştirmeler isteyebilir Diğer tüm yazılımlar, güncel Windows üzerine kurulmalıdır Ayrıca, yazılım kurulumları tamamlandığında güncelleştirme ihtiyacı olup olmadığı tekrar kontrol edilmelidir Bir çok bileşen ve yazılım, yeni güncellemeler gerektirebilir Windows güncellemeleri her zaman için aygıt sürücüleri kurulur kurulmaz yapılmalıdır. Bazı aygıt sürücüleri bile, zorunlu güncelleştirmeler isteyebilir. Diğer tüm yazılımlar, güncel Windows yapılandırması üzerine kurulmalıdır. Ayrıca, yazılım kurulumları tamamlandığında güncelleştirme ihtiyacı olup olmadığı tekrar kontrol edilmelidir. Bir çok bileşen ve yazılım, başlangıçta listelenmeyen yeni güncellemeler gerektirebilir.

24 Windows Bileşenleri Seçmek
Windows kurulum CD’si ile son işiniz, isteğe bağlı bileşenleri kurmak veya tersi şekilde kaldırmaktır Bu seçeneklere kurulum CD’sinin ana menüsünden veya Denetim Masası > Program Ekle/Kaldır üzerinden ulaşabilirsiniz Windows kurulum CD’si ile son işiniz, isteğe bağlı bileşenleri kurmak veya tersi şekilde kaldırmaktır. Bu seçeneklere iki farklı şekilde erişebilirsiniz. Kurulum CD’sine çift tıkladığınızda açılan ana menüde “isteğe bağlı Windows bileşenlerini yapılandır” menüsüne tıklayabilirsiniz. Ayrıca denetim masasında “Program Ekle/Kaldır” ekranında “Windows Bileşenleri Ekle/Kaldır” seçeneği vardır.

25 Programları Kurmak ve Kaldırmak
İşletim sisteminiz artık programlarınızı kurmanız için hazırdır Programların çoğu, kendi özel kurulum paketleri ile gelirler Ana kurulum programına çift tıklamanız ve kurulum adımlarını gerçekleştirmeniz yeterlidir Bazı yazılımlar ise kurulumsuz olup, direkt çalışabilirler Programları kaldırmak için 2 yol vardır; Program kurulumu ile birlikte gelen kaldırma kısayolları Denetim Masası’ndaki “Program Ekle/Kaldır” uygulaması İdeal yöntem, programın kendi kaldırma kısayollarını kullanmaktır Tüm bu adımların arkasından işletim sisteminiz artık programlarınızı kurmanız için hazırdır. Programların çoğu, kendi özel kurulum paketleri ile gelirler. Kurulum klasöründe ana kurulum programına çift tıklamanız ve kurulum adımlarını gerçekleştirmeniz yeterlidir. Ana kurulum programı; Setup.exe, Install.msi veya bu uzantılara sahip programın adından oluşan isme sahip, çalıştırılabilir bir dosyadır. Bazı yazılımlar ise kurulumsuz olup, direkt çalışabilirler. Kurulumsuz programların kazara silinmesini engellemek için onları da diğer programlar gibi C:\Program Files altına kopyalayarak kısayollarını başlat menüsüne koyabilirsiniz. Eğer kullanıcınız çok fazla detaya hakim değil ise, bu daha güvenli bir yoldur. Programları kaldırmak için ise iki farkı yol vardır. Birincisi program kurulumu ile birlikte gelen kaldırma kısayollarını kullanmak, ikincisi ise denetim masasındaki “Program Ekle/Kaldır” uygulamasını kullanmaktır. İdeal yöntem, programın kendi kaldırma kısayollarını kullanmaktır. Çünkü program ekle/kaldır uygulaması bazı durumlarda bağlantılı yazılım ve servisleri kaldırmada yetersiz kalabilir.

26 Toolkits: Olmazsa Olmaz Programlar
Windows, bilgisayar kullanımınız açısından sınırlı işlevler sunar Windows XP ile kurulması önerilebilecek çok fazla sayıda yazılım ve bu yazılımların da çok sayıda alternatifi vardır Bir çok bilgisayar dergisi ve internet sitesi, bazı temel yazılımları sunar Bunlardan bir çoğu ücretsiz, bir kısmı da deneme süresi olan yazılımlardır portal.cizgi.com.tr/software adresinden bir çok temel yazılımın güncel sürümlerine bağlantılar bulabilirsiniz Windows, bilgisayar kullanımınız açısından kritik öneme sahip, ancak sınırlı işlevler sunar. Windows XP ile kurulması önerilebilecek çok fazla sayıda yazılım ve bu yazılımların da çok sayıda alternatifi vardır. Bu programları kurmadan sistem kurulumunu tamamlamış sayılmazsınız. Bu yazılımları kurmanın tek kötü tarafı, az seviyede bilgiye sahip kullanıcının her şeyi elinin altında hazır bulmasıdır. Çoğu kullanıcı bu yazılımları işletim sisteminin bir parçası gibi algılar ve lisans yükümlülüklerinin farkında olmaz. İyi tarafı ise anlamsız ayrıntılar için teknik destek vermekten kurtulmanızdır. Bir çok bilgisayar dergisi ve internet sitesi, bazı temel yazılımları sunar. Bunlardan bir çoğu ücretsiz, bir kısmı da deneme süresi olan yazılımlardır. portal.cizgi.com.tr/software adresinden de bir çok temel yazılımın güncel sürümlerine bağlantılar bulabilirsiniz.

27 Kullanım Alanı / Açıklama
Önerilen Yazılımlar Yazılım Kullanım Alanı / Açıklama Lisans Adobe Reader PDF uzantılı dokümanları açmanızı sağlar Ücretsiz K-Lite Codec Pack Pek çok ses ve video dosyasını yürütmeniz için gerekli codec paketi Winmap Başta mp3 olmak üzere, pek çok ses dosyasını yürütebilen yazılım QuickTime Player Apple firmasının başta mov formatını destekleyen video yürütme yazılımı Firefox Internet Explorer alternatifi web tarayıcı yazılımı MS Office Word, Excel, PowerPoint gibi yazılımları içerek yazılım paketi Ücretli WinRAR zip ve rar gibi formatları destekleyen sıkıştırma yazılımı Kısmi Ücretli Nero Burning ROM CD ve DVD yazma işlemlerinde kullanılan en popüler yazılım Moonstar Yerli bir yazılım firması tarafından geliştirilen basit sözlük programı Adobe Flash Player Web tarayıcılar ile entegre çalışan zengin içerik kütüphanesi DirectX 3D grafik kartı işlevleri için kurulması zorunlu olan sistem kütüphanesi .Net Framework 1.1, 2.0, 3.0 ve 3.5 sürümleri bulunan yazılım çalıştırma kütüphanesi Free Down Manager Internet dosya indirme yöneticisi Live Messenger Microsoft’un anlık mesajlaşma yazılımı Google Talk Google’un anlık mesajlaşma yazılımı Bu tabloda bazı temel yazılım önerileri görmektesiniz. Buradaki öneriler, adı üzerinde sadece “öneri” den ibarettir. Ticari amaçlı bir tavsiye kesinlikle değildir. Her yazılımın ücretli veya ücretsiz onlarca alternatifini bulabilir, beğendiğiniz herhangi birisini kullanabilirsiniz. Burada listelenen yazılımlar sadece alanlarının en popüler olanlarıdır. Asıl anlatmak istediğimiz ise; örneğin PDF dosyaları için bir okuyucu, video dosyaları için bir codec, sıkıştırılmış dosyalar için bir sıkıştırma, farklı tür dokümanlarınızı düzenlemek için ise bir ofis paketi yazılımı kurmanız gerektiğidir. Hangi firmanın yazılımını tercih edeceğinizi tamamen size bağlıdır.

28 Varsayılan Programlar ve Çakışmalar
Bilgisayarda aynı amaca yönelik birden fazla program olabilir Sisteme genel bir komut verildiğinde, eşdeğer programlardan hangisini devreye gireceği belirlenmelidir Ayrıca aynı işleve sahip bazı programlar ise aynı anda kurulu veya aktif dahi olmamalıdır Özellikle sistemde birden fazla aynı tür güvenlik yazılımı bulunması tavsiye edilmez Doğal olarak bilgisayarda aynı amaca yönelik birden fazla program olabilir. Bu programlar çoğunlukla aralarında bir çakışma olmadan sorunsuz biçimde çalışabilir. Örneğim Windows’un içinde Internet Explorer web tarayıcısı kurulu gelir. İsterseniz Firefox veya Safari gibi başka web tarayıcı yazılımlar da kurabilirsiniz. Bunlar birbirinden bağımsız olarak sorunsuz şekilde çalışırlar. Ancak sisteme genel bir komut verildiğinde, eşdeğer programlardan hangisini devreye gireceği belirlenmelidir. Örneğin herhangi yazılımın destek kısmından bir internet URL’sine tıkladığınızı düşünelim. Bu durumda web tarayıcı yazılımlardan hangisinin devreye gireceği, tanımlanmış olmalıdır. Bu şekilde tanımlanan yazılım, o kategorideki “varsayılan” yazılım olarak adlandırılır. Ayrıca aynı işleve sahip bazı programlar ise aynı anda kurulu veya aktif dahi olmamalıdır. Özellikle sistemde birden fazla aynı tür güvenlik yazılımı bulunması tavsiye edilmez. Aynı anda iki tane antivirüs programı kullanmak, hem ciddi performans sorununa, hem de yetki karmaşasına sebep olabilir.

29 Güvenlik Merkezi ve Uyarılar
Windows 3 konuda güvenlik önlemi alınmasını istemektedir Güvenlik duvarı / firewall yazılımı çalıştırılması Otomatik güncelleştirmelerin açık olması Virüsten koruma / antivirüs yazılımı çalıştırılması Windows’un yerleşik güvenlik duvarı yazılımı açık olarak gelir Ancak mutlaka bir antivirüs programı kurmanız gerekir Eğer kullanıcı isterse güvenlik merkezi uyarılarını devre dışı bırakabilir; ancak tavsiye edilmez Windows’da güvenlik durumunu denetleyen bir araç vardır. Bu araç 3 konuda güvenlik önlemi alınmasını ister ve bunların aktif olup olmadığını takip etmeye çalışır. Bir güvenlik duvarı yani firewall yazılımının çalıştırılması, otomatik güncelleştirmelerin açık olması ve virüsten koruma yani antivirüs yazılımı çalıştırılması gereklidir. Windows’un yerleşik güvenlik duvarı yazılımı, varsayılan olarak kurulu ve açık durumda gelir. Ancak yerleşik bir antivirüs yazılım bulunmaz. Bu sebeple mutlaka bir antivirüs programı kurmanız gerekir. Eğer lisans ücreti sorun ise, ücretsiz olarak kısmi koruma sağlayan bir çok anti virüs yazılım vardır. En azından bunlardan birisini kullanmalısınız. Eğer kullanıcı isterse güvenlik merkezi uyarılarını devre dışı bırakabilir; ancak tavsiye edilmez. Bu durumda siz farkına varmadan bir güvenlik yazılımı devre dışı kalır ise, haberinizi olmadan güvende olduğunuzu düşünebilirsiniz.

30 Sistem Dizinlerini Tanımak
Windows XP bilgisayarınızda 3 ana dizin oluşturur C:\Windows = Windows sistem dosyaları C:\Program Files = Uygulama yazılımlarının dosyaları C:\Documents and Settings = Kişisel veri ve ayar dosyaları Genel olarak her yazılım kurulumu, “Program Files” içerisine bir alt dizin açar ve kendisi ile ilgili dosyaları buraya kopyalar Windows dizininde ise çok sayıda sistem dosyası ve dizin vardır Bir çok program ortak sistem dosyalarını Windows altında tutar Windows kurulum işlemlerini tamamladıktan sonra, bazı önemli noktalara değinerek Windows XP’yi tanımaya devam ediyoruz. Windows XP bilgisayarınızda 3 ana dizin oluşturur. Bunlar; Windows sistem dosyalarının bulunduğu C:\Windows dizini… Uygulama yazılımlarına ait dosyaların bulunduğu C:\Program Files dizini… Ve son olarak kişisel verilerinizin ve ayarlarınızın depolanması amacıyla oluşturulmuş C:\Documents and Settings dizinidir. Genel olarak her yazılım kurulumu, “Program Files” içerisine bir alt dizin açar ve kendisi ile ilgili dosyaları buraya kopyalar. Windows dizininde ise çok sayıda sistem dosyası ve dizin vardır. Bir çok program ortak sistem dosyalarını Windows altında tutar. Bu her üç dizine de çok gerekli olmadıkça dokunmayınız. Buradan herhangi bir klasörü veya dosyayı silmeniz, istemediğiniz sonuçların oluşmasına yol açabilir.

31 Sistem Ayarlarının Saklanması
Windows ve diğer yazılımlar, ayarlarını 3 farklı noktada tutarlar Kendilerine ait kurulum dizinlerinde özel dosyalarda Kullanıcının kişisel veri ve ayar saklama dizininde Ortak kayıt defteri uygulamasında (registry) Registry, Windows dizininde bulunan özel bir veritabanıdır Özel bir editör ile düzenlenir Kayıt defteri editörüne erişmek için; Başlat Menüsü > Çalıştır > regedit Windows ile ilgili hemen hemen tüm ayarlar burada yer alır Windows ve diğer yazılımlar, ayarlarını 3 farklı noktada tutabilirler. Kendilerine ait kurulum dizinlerinde özel dosyalarda, kullanıcının kişisel veri ve ayar saklama dizininde ve ortak kayıt defteri uygulamasında veri saklayabilirler. Ortak kayıt defteri uygulaması yani registry, Windows dizininde bulunan özel bir veritabanıdır. “Kayıt Defteri Düzenleyicisi” adındaki özel bir editör ile düzenlenir. Bu editörü açmak içinde başlat menüsünde “çalıştır” ekranına Regedit komutu yazın. Özellikle Windows ile ilgili hemen hemen tüm ayarlar burada yer alır. Bu sayede kullanıcılar ve üçüncü parti yazılımlar Windows’un birçok ayarını okuyabilir ve belirli limitler dahilinde değiştirebilir.

32 Registry Yapısı Registry üzerinde yapılabilecek işlemler sınırlıdır
Özel durumlarda müdahale etmek için yapısının bilinmesi faydalıdır 5 ana ayar gurubu bulunur; CLASSES_ROOT: Dosya türleri ve nesne sınıfları tanımları ve ayarlar CURRENT_USER: Oturum açmış olan kullanıcıya özel ayarlar LOCAL_MACHINE: Tüm yazılım ve donanımların ayarları USERS: Sistemdeki tüm kullanıcıları etkileyen ayarlar CURRENT_CONFIG: Çoklu donanım profillerinde aktif profil ayarları Kayıt defterinde bilinçsiz şekilde değişiklikler yapmak sisteminize zarar verebilir Registry üzerinde yapılabilecek işlemler sınırlıdır. Normalde buradaki tüm işlemler yazılımlar tarafından arka planda gerçekleştirilir. Sadece özel durumlarda müdahale etmek için yapısının bilinmesi faydalıdır. Kayıt defterinin 5 ana ayar gurubu bulunur. CLASSES_ROOT, dosya türleri ve nesne sınıflarını tanımlar. Sisteminiz, burada tanımlanan dosya türlerinin uzantılarını otomatik olarak gizlemeye ayarlıdır. CURRENT_USER ağacı, o anda oturum açmış olan kullanıcıya özel ayarları saklar. USERS içerisinde ise sistemdeki tüm kullanıcıları etkileyen ayarlar saklanır. LOCAL_MACHINE, tüm yazılım ve donanımların ayarlarını kapsar. CURRENT_CONFIG, buna bağlı olarak o anda aktif olan donanım profili ile ilgili olan ayarları barındırır. Eğer birden fazla donanım profili kullanılıyor ise önem taşıyabilir. Kayıt defterinde bilinçsiz şekilde değişiklikler yapmak sisteminize zarar verebilir. Bu sebeple neyi düzenlediğinize emin olmadan işlem yapmayın.

33 Sistem Başlatma Performansı
Windows’a kurulan bir çok program, kendisini Windows açılışında çalışacak şekilde yapılandırmak isteyecektir Bu, bir çok programın gereksiz yere çalışmasına sebep olabilir Programlar açılışta çalışmak için 3 yol kullanabilir Başlat menüsü, “Başlangıç” klasöründe kısayol oluşturabilirler Registry içinde belirli bir anahtar üzerinde kayıt oluşturarak Arka planda bir windows servisi çalıştırabilirler Başlangıç klasörü ile çalışan programları, içindeki kısayolları silerek veya ekleyerek yönetebilirsiniz Windows’a kurulan bir çok program, kendisini Windows açılışına çalışacak şekilde yapılandırmak isteyecektir. Bu açılışa yerleşme eğilimi, bir çok programın gereksiz yere sistem açılışında çalışmasına ve performans sorunlarına sebep olabilir. Programlar açılışta çalışmak için 3 yol kullanabilir. Birincisi başlat menüsü içinde bulun “Başlangıç” klasöründe kısayol oluşturulması, ikincisi registry içinde belirli bir anahtar üzerinde kayıt oluşturulmasıdır. Şimdi sırasıyla başlat menüsü ve registry üzerinden başlatma performansını nasıl ayarlayacağız; ona bakacağız. Üçüncü yöntem olan arka planda çalışan Windows servislerine ise, ilerleyen slaytlarda değineceğiz. Başlangıç klasörü ile çalışan programları, içindeki kısayolları silerek veya ekleyerek yönetebilirsiniz. Bu sayede istediğiniz programların açılışta çalışmasını da basit şekilde sağlayabilirsiniz. Güncellendi

34 Registry Üzerinden Başlatma Performansı
Başlatma ayarları için aşağıdaki 2 anahtarı kontrol edin HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run Buradaki kayıtları silerek veya ekleyerek yönetebilirsiniz Sildiğiniz kaydın hangi uygulamaya ait olduğundan emin olunuz Registry üzerinden başlatma performansını ayarlamak için Regedit komutu ile kayıt defteri düzenleyicisini açın. Başlangıçta gelmek üzere programların kendilerini kaydedebilecekleri 2 tane anahtar konumu vardır. Buradaki kayıtları silerek veya ekleyerek bu yazılımları yönetebilirsiniz. Sadece sildiğiniz kaydın hangi uygulamaya ait olduğundan emin olunuz. Önemli bir yazılımı devre dışı bıraktığınızda başlatma parametrelerini tam olarak hatırlayamayabilirsiniz.

35 MSconfig: Sistem Yapılandırma Aracı
Sistem başlangıcı yapılandırmanın daha basit yolu sistem yapılandırma aracını kullanmaktır Registry ve başlangıç klasörünün yanında, aygıt sürücüleri ve sistem çekirdek yüklemeleri de buradan yönetilebilir Ancak buradan kısıtlama yaparsanız, her açılışta bir uyarı alınır Sistem başlangıcı yapılandırmanın daha basit yolu sistem yapılandırma aracını kullanmaktır. Bu araca msconfig komutu ile ulaşabilirsiniz. Bu yazılımdan, registry ve başlangıç klasörünün yanı sıra, aygıt sürücüleri ve sistem çekirdek yüklemelerini de yönetebilirsiniz. Bu yazılımı kullanmanın en can sıkıcı tarafı, buradan kısıtlama yapmanız durumunda, her açılışta bir uyarı ekranı ile karşılaşmanızdır. Avantajı ise yapılan değişikliklerin geri alınmak üzere yedeklenmesidir.

36 Geçici Dizinler ve Dosyalar
Bilgisayarınızı kullandıkça sisteminizde geçici olarak bir çok dosya depolanmaya başlar Geçici dosyalar, bazı özel dizinlerde tutulur C:\Windows\Temp C:\Documents and Settings\Yönetici\Local Settings\Temp …\Yönetici\Local Settings\Temporary Internet Files Genellikle bu dizinlere gidip içerikleri elle silmeniz gerekmez Geçici dosyalar çeşitli uygulamalar aracılığı ile silinirler Bilgisayarınızı kullandıkça sisteminizde geçici olarak bir çok dosya depolanmaya başlar. Geçici dosyalar, bazı özel dizinlerde tutulur. Genellikle bu dizinlere gidip içerikleri elle silmeniz gerekmez. BU dosyalar çeşitli uygulamalar aracılığı ile silinebilirler. Çoğu otomatik olarak silinmek üzere ayarlıdır. Önemli olan ihtiyaç duyduğunuz anda neyin nerede olduğunu bilmenizdir. Sorun çözmenin en etkili yolu, nasıl çalıştığını bilmenizdir.

37 Kişisel Veri Konumları
Kişisel verileriniz genelde “Documents and Settings” içindedir Her kullanıcının özel bir klasörü vardır Masaüstü, belgelerim, sık kullanılanlar gibi özel dosyalar buradadır Başka konumlara da kişisel verilerinizi koyabilirsiniz, ancak Windows onları kişisel verileriniz gibi düşünmez Burada yazılımların otomatik sakladığı veriler, genelde gizli klasör halinde olan “Application Data” içerisinde saklanır Bir bilgisayarda kişisel verileriniz genelde “Documents and Settings” klasörünün içindedir. Burada her kullanıcının özel bir klasörü vardır. Masaüstü, belgelerim, sık kullanılanlar gibi aşina olduğunuz özel dosyalar burada yer alırlar. Bu klasörler, amaçlarına yönelik olarak Windows tarafında tanımlıdır. Başka konumlara da kişisel verilerinizi koyabilirsiniz, ancak Windows onları kişisel verileriniz gibi düşünmez. Yazılımların otomatik olarak sakladığı veriler ise, genelde gizli klasör halinde olan “Application Data” içerisinde saklanır.

38 Dosya ve Ayar Aktarımı & Yedekleme
Dosya ve ayar aktarımı için Windows bir sihirbaz sunar Bu sayede registry ve klasörler arasından boğuşmadan kişisel ayarlarınızı ve verilerinizi başka bir bilgisayara aktarabilirsiniz Ayrıca yedekleme aracı ile bu bilgilerinizi yedekleyebilir veya daha önce alınmış bir yedek üzerinden geri yükleyebilirsiniz Windows kurulumunun en zahmetli tarafı kişisel verileri ve ayarların yeniden yapılandırılmasıdır. Windows XP bunun için size bir sihirbaz sunar. Bu sayede registry veya klasörler arasından boğuşmadan, kişisel ayarlarını ve verilerinizi başka bir bilgisayara aktarabilirsiniz. Ayrıca yedekleme aracı ile bu bilgilerinizi yedekleyebilir veya daha önce alınmış bir yedek üzerinden geri yükleyebilirsiniz.

39 Sistem Geri Yükleme Uygulaması
Bu uygulama, kişisel verilerinize dokunmadan, sistem yedeğini almanızı veya geri yükleme yapmanızı sağlar Belirli zaman aralıklarında ve kritik yazılım yüklemelerinden önce sistem otomatik olarak geri yükleme noktası oluşturur İstediğiniz zaman elle geri yükleme noktası oluşturabilirsiniz Geri yükleme işlemi her durumda başarılı sonuç vermeyebilir Geri yükleme yapılırken bilgisayarınızı kullanamazsınız Bir önceki slaytta bahsettiğimiz yedekleme çözümleri, kişisel verileriniz ile ilgilidir. Sistem geri yükleme uygulaması ise, kişisel verilerinize dokunmadan, sistem yedeğini almanızı veya geri yükleme yapmanızı sağlar. Sistem geri yükleme noktaları, belirli zaman aralıklarında ve kritik yazılım yüklemelerinden önce sistem tarafından otomatik olarak alınır. Ancak istediğiniz zaman elle de geri yükleme noktası oluşturabilirsiniz. Geri yükleme işlemi her durumda başarılı sonuç vermeyebilir. Onun için komple yedekleme rahatlığına kavuşmayın ve diğer yedekleme tedbirlerini elden bırakmayın. Sistem geri yüklemesi yapılırken, bilgisayarınızı kullanamazsınız.

40 Sistem Geri Yükleme Ayarları
Sistem Özellikleri ekranında yer alan “Sistem Geri Yükleme” sekmesinden, izleme yapılacak diskleri belirleyebilirsiniz Eğer sisteminizde birden fazla sabit sürücü tanımlı ise, sadece sistem sürücüsü için izleme yaptırmanız yeterlidir Geri yükleme izlemesinin kullanabileceği disk alanı için bir oran vardır Bu limit aşıldığı anda, en eski noktadan başlayarak geri yükleme noktaları silinecektir Sistem geri yükleme ayarlarına sistem özellikler ekranında yer alan “Sistem Geri Yükleme” sekmesinden ulaşabilirsiniz. Buradan izleme yapılacak diskleri belirleyebilirsiniz. Eğer sisteminizde birden fazla sabit sürücü tanımlı ise, sadece sistem sürücüsü için izleme yaptırmanız yeterlidir. Geri yükleme izlemesinin kullanabileceği disk alanı için bir oran vardır. Bu limit aşılığı anda, en eski noktadan başlayarak geri yükleme noktaları silinecektir. Sistem geri yüklemenin size yapabileceği diğer bir sürpriz de budur. Aşırı dolu bir sabit diskte güvendiğiniz bir sistem geri yükleme noktasına ihtiyaç duyduğunuzda, yerinde olmadığını görebilirsiniz.

41 Diğer Performans Ayarları
Düşük konfigürasyonlu bir bilgisayar kullanıyor iseniz, XP’nin bazı özelliklerini kapatarak performans artışı sağlayabilirsiniz Windows bazı sorunlar karşısında görsel efektleri otomatik olarak kapatabilir Gelişmiş sekmesinden sanal bellek; yani PageFile boyutunu da yönetebilirsiniz Düşük konfigürasyonlu bir bilgisayar kullanıyor iseniz, Windows XP’nin bazı özelliklerini kapatarak performans artışı sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda Windows donanım tespitleri veya yaşanan bazı sorunlar karşısında görsel efektleri otomatik olarak kapatabilir. Performans seçeneklerinden yapabileceğiniz bir diğer ayar da sanal bellek yani PageFile dosyasının boyutunu ayarlamaktır.

42 Başlat Menüsü Seçenekleri
Windows XP’de iki tip başlat menüsü vardır Klasik menü, daha eski Windows’lardaki görünümdedir Yeni menüde ise tüm programlar ikinci planda gösterilirken, daha hızlı erişmek istediğiniz kısayolları yapılandırabilirsiniz Windows XP’de iki tip başlat menüsü vardır. Klasik menü, daha eski Windows sürümlerinden görülmeye aşılan menü türüdür. Yeni tip menü ise, eski menüde merkezde olan “Tüm Programlar” listesini ikinci plana iter. Bunun yerine daha hızlı erişmek istediğiniz kısayolları yapılandırmanıza imkan verir. XP sonrasındaki Windows sürümlerinde de bu eğilim takip edilmektedir. Alışanlıkları değiştirmek zordur; ancak yeni tip Windows menüsünü kullanmaya alışmak size bir süre sonra ciddi bir erişim hızı kazandıracaktır.

43 Pencere Görünümü ve Renkler
XP’nin en güçlü yanlarından birisi de, daha önceki sürümlerinden çok daha güçlü görsel öğeleridir Windows temalarının dışında genel renk düzeni ile aynı temanın farklı görünümleri de kullanılabilir Düşük konfigürasyonlu PC’ler için klasik Windows temaları da kullanılabilir durumdadır Pencereler ile ilgili bazı görsel efektleri bu ekranlardan da sınırlayabilirsiniz XP’nin en güçlü yanlarından birisi de, daha önceki sürümlerinden çok daha güçlü görsel öğelere sahip olmasıdır. Windows temalarının dışında genel renk düzeni ile aynı temanın farklı görünümleri de kullanılabilmektedir. Windows bugüne kadar en çok görsel paket alternatifi sunan Windows sürümü olmuştur. Kullanıcılar, daha önce olmadığı şekilde esnetebildikleri bu yapıyı yaygın şekilde benimsemiştir. Bu güçlü görsel temaların yanında daha düşük konfigürasyonlu PC’ler için klasik Windows temaları da kullanılabilir durumdadır. Pencereler ile ilgili bazı görsel efektleri, bu ekranlardan da sınırlayabilirsiniz.

44 Klasör Görünümleri XP klasör görünümlerinde daha kaliteli simgeler gösterebilir Gruplama seçeneği ile, içerik sıralama kriterine göre gruplandırılarak da gösterilebilmektedir Klasör içeriklerini film karesi veya döşeme alternatifi ile de görebilirsiniz Otomatik hizalama tercih etmeseniz bile, klasör içeriğini görünmeyen bir kılavuza hizalayabilirsiniz , Windows XP, klasör görünümlerinde daha önceki sürümlerine göre, daha kaliteli simgeler gösterebilmektedir. Gruplama seçeneği ile, dosya ve klasörler içerik sıralama kriterine göre gruplandırılarak gösterilebilmektedir. Özellikle çok sayıda alt dizin ve dosyaya sahip klasörlerde aranılan bir dosyanın bulunmasında çok efektif olabilmektedir. Windows XP klasörlerinde, otomatik hizalama seçeneği aktif olmasa bile, simgeler görünmeyen bir kılavuza hizalanabilir.

45 Klasör Görünümü Ayarlama
XP’de her klasörün görünüm simgesini değiştirebilirsiniz Resim içeriğine sahip klasörlerden klasör simgesinde gösterilecek resimleri seçme imkanınız da bulunmaktadır Her klasörün bir içerik türü tanımı bulunmaktadır Resim, belge, vs. Her bir tür için bir görünüm oluşturup, bu görünümü varsayılan olarak ayarlayabilirsiniz Windows XP’de her klasörün görünüm simgesini değiştirebilirsiniz. Simge değişikliklerinin yanında, resim içeriğine sahip klasörlerde klasör simgesinde gösterilecek resimleri seçme imkanınız da bulunmaktadır. Her klasörün bir içerik türü tanımı bulunmaktadır. Bir klasör; belge klasörü, müzikler klasörü veya fotoğraflar klasörü olarak tanımlanabilir. Her bir tür için farklı bir görünüm oluşturup, bu görünümü varsayılan olarak ayarlayabilirsiniz. Varsayılan klasör ayarını yapmak için herhangi bir Windows penceresinde araçlar > klasör seçenekleri > görünüm ekranına gelin ve “Bütün Klasörlere Uygula” butonuna tıklayın.

46 Yardımcı Yapılandırma: PowerToys TweakUI
Windows XP için Microsoft’un PowerToys eklentileri vardır Microsoft sitelerinden ücretsiz olarak indirilebilirler TweakUI, Windows’u güvenli ve hızlı şekilde özelleştirmenizi sağlayan, önemli bir araçtır Bu tür yapılandırma araçlarının yaptığı işlem aslında registry üzerinde ilgili ayarları değiştirmektir Windows XP için Microsoft’un PowerToys eklentileri vardır. Bu eklentiler Microsoft sitelerinden ücretsiz olarak indirilebilen ve Windows’a oldukça güzel yetenekler katan yazılımlardır. TweakUI, bu araçlardan birisi olup, Windows’u güvenli ve hızlı şekilde özelleştirmenizi sağlar. Oldukça önemli değişikler yapmanızı mümkün kılan bu yazılımı, Windows XP bir sisteme mutlaka kurun. Bu tür yapılandırma araçlarının yaptığı işlem, aslında registry üzerinde ilgili ayarları değiştirmektir.

47 Yönetim Konsolu Bilgisayarım simgesi üzerinde sağ tuşla “Yönet” menüsüne geldiğinizde, bilgisayar yönetim konsoluna ulaşırsınız Yönetim konsolu bir ağaç yapısı ile, bilgisayarınız ile ilgili ileri düzey tüm ayarlamaları yapabileceğiniz işlevleri sunar Olay Görüntüleyici Paylaşımlar Kullanıcılar ve Gruplar Performans Günlükleri Depolama Yönetimi Hizmetler / Uygulamalar Bu konsol görünümü daha bir çok ayarlama ekranında kullanılır Bilgisayarım simgesi üzerinde sağ tuşla “Yönet” menüsüne geldiğinizde, bilgisayar yönetim konsoluna ulaşırsınız. Yönetim konsolu bir ağaç yapısı ile, bilgisayarınız ile ilgili ileri düzey tüm ayarlamaları yapabileceğiniz işlevleri sunar. Olay görüntüleyici, paylaşım yönetimi, kullanıcı ve grup yönetimi, performans günlükleri, depolama yönetimi, hizmetler ve uygulamalar en önemli yapılandırma bileşenleridir. İlerleyen slaytlarda yeri geldikçe bilgisayar yönetimi ekranındaki işlevlerin bazılarına daha detaylı değineceğiz. Bu noktada sadece bu konsol görünümünün bir çok ayarlama ekranı tarafından ortaklaşa kullanıldığını hatırlayınız.

48 Kullanıcı Yönetimi Windows XP’de başlangıçta 3 hesap kurulu gelir
Administrator hesabı, kendi yönetici hesabınız ve ziyaretçi hesabı Ziyaretçi hesabı varsayılan olarak pasif, Administrator hesabı ise gizli durumdadır Sistemde en az 1 yönetici hesabı bulunması zorunludur İsterseniz daha başka yönetici veya sınırlı hesap açabilirsiniz Çoklu kullanıcı yöntemi zorunlu olmadıkça tavsiye edilmez Denetim masasından tüm kullanıcı hesaplarını yönetebilirsiniz Windows XP’de başlangıçta 3 hesap kurulu gelir. Administrator hesabı, kendi yönetici hesabınız ve ziyaretçi hesabı. Ziyaretçi hesabı varsayılan olarak pasif, Administrator hesabı ise gizli durumdadır. Sistemde en 1 yönetici hesabı bulunması zorunludur ve bu hesabı kurulum süreci bittiğinde ilk karşılama ekranlarında ayarlarsınız. Nadir olmakla beraber bir şekilde kurulum sonrası ilk ayarlama ekranında sisteminizi yeniden başlarsa, ayarlar ekranı bir kez daha gelmeyebilir. Bu durumda sisteminizde başka bir yönetici hesabı olmayacak, sistem de size mecburen Administrator hesabını kullanıma sunacaktır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, denetim masasından yeni bir kullanıcı tanımlayın ve o hesabı kullanın. Bu yönetim aracı ile isterseniz daha başka yönetici veya sınırlı kullanıcı hesabı da açabilirsiniz. Ancak çoklu kullanıcı kullanılması zorunlu olmadıkça tavsiye edilmez. Denetim masasından tüm kullanıcı hesaplarını yönetebilirsiniz; isimlerini, görünüm resimlerini ve şifrelerini değiştirebilirsiniz.

49 Oturum Seçenekleri XP 2 tür oturum açma ekranına izin verir
Karşılama ekranı daha görsel bir arayüz ile oturum açabilecek kullanıcıları listelerken, alternatifi ise klasik oturum ekranıdır Hızlı kullanıcı değiştirme özelliği ise, bir kullanıcı oturumunu kapatmadan, diğer kullanıcı oturuma geçişe imkan tanır Windows XP 2 tür oturum açma ekranına izin verir. Bunlardan varsayılan olan karşılama ekranı olup, burada daha görsel bir arayüz ile oturum açabilecek kullanıcılar listelenir. Bunun alternatifi ise önceki Windows sürümlerinin klasik oturum ekranıdır. Kullanıcı adınızı elle yapmanız gerekecektir. Karşılama ekranında Control + Alt + Delete tuş bileşimine bastığınızda, hızlı şekilde klasik oturum açma ekranına geçmenize izin verilir. Administrator gibi, listelenmeyen bir hesap ile oturum açmayı deneyecekseniz buna ihtiyacınız olacaktır. Windows oturum açma / kapama seçeneklerinde ayarlayabileceğiniz bir diğer özellik de “Hızlı Kullanıcı Değiştirme” dir. Bu sayede bir kullanıcı oturumunu kapatmadan, diğer kullanıcı oturuma geçiş yapılabilmektedir.

50 Kullanıcı Grupları ve İleri Düzey İşlemleri
Yönetim konsolundan ileri düzey kullanıcı işlemleri yapılabilir Her kullanıcı, aslında bir kullanıcı grubunun üyesidir Kullanıcı yetkileri, üye oldukları grubun yetkilerine bağlıdır Denetim masası kullanıcı yönetiminde sınırlı bir hesap oluşturduğunuzda, o hesap sadece Users grubuna üye olur Yönetici hesapları ise Administrators grubuna üyedir Denetim masasında yapabileceğiniz kullanıcı işlemleri basit değişiklikler ile sınırlıdır. Yönetim konsolundan ise ileri düzey kullanıcı işlemleri yapılabilir. Windows’da her kullanıcı, aslında bir kullanıcı grubunun üyesidir. Kullanıcı yetkileri ise, üye oldukları grubun yetkilerine bağlıdır. Denetim masasındaki kullanıcı yönetiminden sınırlı bir hesap oluşturduğunuzda, o hesap sadece Users grubuna üye olur. Yönetici hesapları ise Administrators grubuna üyedir.

51 Parola Sıfırlama İşlemleri
XP, bir parola sıfırlama disketi oluşturulmasına izin verir Bu disket sadece oturum açmış kullanıcı için oluşturulabilir Parola sıfırlama işlemi, kayıtlı tüm şifreleme bilgilerini sıfırlar Yönetim konsolundan yapılan parola sıfırlama da aynı etkiyi doğurur Windows XP, bir parola sıfırlama disketi oluşturulmasına izin verir. Bu disket sadece oturum açmış kullanıcı için oluşturulabilir. Parola sıfırlama işleminin yapılması, kayıtlı tüm şifreleme bilgilerini sıfırlar. Hatırlanması için ayarladığınız tüm oturum açma bilgileri ve ağ parolalarının tekrar girilmesi gerekir. Yönetim konsolundan yapabileceğiniz parola sıfırlama işlemi de aynı etkiyi doğurur. Parola sıfırlama işlemi uzak bağlantılardan gerçekleştirilemez. Bu işlemi sadece fiziksel olarak konsol oturum açma ekranında yapabilirsiniz.

52 Yerel Güvenlik İlkeleri
Yerel güvenlik ilkeleri, bilgisayara erişim sağlayan kişilerin bağlı olacağı güvenlik ayarlarını ifade eder Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar altından yönetilebilir 4 Yerel güvenlik ilkeleri, bilgisayara erişim sağlayan kişilerin bağlı olacağı güvenlik ayarlarını ifade eder. Denetim masasında bulunan “Yönetimsel Araçlar” klasörü içinden erişilen bir konsol ile yönetilebilir. Özel bir durum gerektirmedikçe burada ayarlama yapmanız gerekmez. Daha önce bahsettiğimiz TweakUI yazılımının bazı işlevleri, yerel güvenlik ilkeleri kapsamına girer.

53 Kaynak İzleme ve Görev Yöneticisi
Görev yöneticisi, o anda çalışmakta olan programlar ve servisler ile sistem kaynakları hakkında bilgiler sunar Aynı zamanda çalışan programlar ve servisler kapatılabilir Daha çok performans sorunları yaşandığında Ctrl+Alt+Del tuş bileşimi ile ulaşılan bir kurtarıcıdır Sistemde yaşanan bir sorunun kaynağı hakkında en hızlı bilgiyi bu ekrandan alabilirsiniz Görev yöneticisi, o anda çalışmakta olan programlar ve servisler ile sistem kaynakları hakkında bilgiler sunar. Aynı zamanda çalışan programlar ve servisleri kapatma imkanı da sunar. En sık kullanılan Windows araçlarından birisi olduğu söylenebilir. Daha çok performans sorunları yaşandığında Control + Alt + Delete tuş bileşimi ile ulaşılan bir kurtarıcıdır. Sistemde yaşanan bir sorunun kaynağı hakkında en hızlı bilgiyi bu ekrandan alabilirsiniz.

54 Performans Konsolu Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar altında yer alır İleri düzey performans izlemesi ve kayıt hizmetleri sunar Farklı kaynaklar için ilave sayaçlar da eklenebilir Bu konsol ile uzaktaki bir sistemin performans izlemesi de yapılabilir Performans konsolu da, denetim masasındaki “Yönetimsel Araçlar” klasöründe yer alır. İleri düzey performans izlemesi ve kayıt hizmetleri sunar. Bu izleme ekranlarına farklı kaynaklar için ilave sayaçlar ve izleyiciler eklenebilir. Bu konsol ile uzaktaki bir sistemin performans izlemesi de yapılabilir.

55 Servisler / Hizmetler İşletim sistemi ile ilgili her işlev bir servis / hizmet olarak çalışır Antivirüs veya SQL Server gibi bir çok yazılım da, servis olarak arka planda çalışırlar Otomatik başlatılan kritik işlemlerin durdurulması, sistem hatalarına sebep olabilir İhtiyaç duyulmayan bazı servisler kapatılarak, performans artışı sağlanabilir İşletim sistemi ile ilgili her işlev bir servis / hizmet olarak çalışır. Antivirüs veya SQL Server gibi bir çok yazılım da, servis olarak arka planda çalışırlar. Otomatik başlatılan kritik işlemlerin durdurulmasının, sistem hatalarına sebep olabileceğini unutmayın. Buradan dikkatli bir şekilde ihtiyaç duyulmayan bazı servisler kapatılarak, performans artışı sağlayabilirsiniz. Ancak herhangi bir performans sorununuz yok ise, bu yola başvurmayın.

56 Olay Görüntüleyici Bilgisayarda gerçekleşen her türlü sorun ve bazı önemli diğer gelişmeler, sürekli olarak kayıt altına alınır Eğer sistemde anlayamadığınız bir sorun varsa mutlaka olay kayıtlarını inceleyin Windows dışında uygulama yazılımları da olay kayıtları oluşturabilirler Bilgisayarda gerçekleşen her türlü sorun ve bazı önemli diğer gelişmeler, sürekli olarak kayıt altına alınır. Eğer sistemde anlayamadığınız bir sorun varsa mutlaka olay kayıtlarını inceleyin. Windows dışında uygulama yazılımları da olay kayıtları oluşturabilirler.

57 Microsoft Hata Raporlama
Microsoft, XP’de oluşan hataları kendisine bildirilmesini ister Bu karşılıklı faydaya dayanan mantıklı bir süreçtir Hata bildirimini zorunlu olmadıkça devre dışı bırakmayın Hata bildirimi etkin ise, bir sorun oluştuğunda tekrar sizden onay istenir Microsoft, XP’de oluşan hataları kendisine bildirilmesini ister. Bu geri bildirim mekanizması karşılıklı faydaya dayanan mantıklı bir süreçtir ve bir çok yazılımsal süreçte uygulanır. Hata bildirimini zorunlu olmadıkça devre dışı bırakmayın. Zaten hata bildirimi etkin ise, bir sorun oluştuğunda tekrar sizden onay istenir; raporlama direkt olarak arka planda sizden habersizce gönderilmez.

58 Windows’un Çökmesi Aşılabilir Windows hatalarının dışında, Windows’un çökmesi olarak nitelenen kritik sistem hataları oluşabilir Ön yükleme aygıtı veya dizinlerinin bulunamaması Bozuk ön yükleme dosyası veya dizin uyarıları Yükleme ekranının aşılamaması Windows’un beklenmedik şekilde kapanması ve mavi ekran hataları Sistem hatalarında aşağıdaki adımları izlemelisiniz Windows’u güvenli modda açmayı denemek Soruna sebep olan donanım ve işlemleri geri almaya çalışmak Windows’u onarmaya çalışmak Bir çok Windows hatası aşılabilir, geçici sorunlar yaşatır. Ancak bazı durumlarda, Windows’un çökmesi olarak nitelenen kritik sistem hataları oluşabilir. Ön yükleme aygıtı veya dizinlerinin bulunamaması… Bozuk ön yükleme dosyası veya dizin uyarılarının alınması… Yükleme ekranının takılması ve bir türlü aşılamaması… Windows’un beklenmedik şekilde kapanması ve mavi ekran hataları sık karşılaşılan çökme durumlarıdır. Bu durumlarda öncelikle Windows’u güvenli modda açmayı denemelisiniz. Daha sonraki denemeniz soruna sebep olan donanımları kaldırmak veya işlemleri geri almaya çalışmak olmalıdır. Son çareniz ise kurulum CD’si üzerinden Windows’u onarmaya çalışmaktır. Eğer her durumda sistem açılmıyorsa başka sistemler yardımı ile verileri yedeklemeleri ve Windows’u yeniden kurmalısınız.

59 Güvenli Mod Güvenli mod, sadece zorunlu servisleri, standart aygıt sürücüleri ile çalıştıran özel bir Windows çalışma modudur Genelde sistem çökmesi veya çökme eğilimi oluşması durumlarında kullanılır Sınırlı işlevsellik ve görünüm sunar Güvenli mod özellikle sistem geri yüklemeyi başlatmak için idealdir Güvenli mod, sadece zorunlu servisleri, standart aygıt sürücüleri ile çalıştıran özel bir Windows çalışma modudur. Genelde sistem çökmesi veya çökme eğilimi oluşması durumlarında kullanılır. Sınırlı işlevsellik ve görünüm sunar. Güvenli mod özellikle sistem geri yüklemeyi başlatmak için idealdir.

60 İleri Başlangıç Seçenekleri
Windows yükleme ekranı gelmeden veya ekranda güvenli mod önerisi varken F8’e bastığınızda ileri seçenekler ekranı çıkar Güvenli mod, normalde ağ desteği sunmazken, bu ekrandan ağ veya komut desteği ile güvenli mod açılımları yapılabilir En son iyi yapılandırma komutu, özellikle yeni yüklenen bir aygıt sürücüsü sonrası yaşanan sorunların giderilmesinde etkilidir Eğer yanlış bir çözünürlük ayarı sorunu yaşıyorsanız VGA modunu kullanın Windows yükleme ekranı gelmeden veya ekranda güvenli mod önerisi varken F8’e bastığınızda karşınıza ileri başlatma seçenekleri ekranı çıkar. Güvenli mod, normalde ağ desteği sunmazken, bu ekrandan ağ veya komut desteği ile güvenli mod açılımları yapılabilirsiniz. Bu ekran yer alan en son iyi yapılandırma komutu ise, özellikle yeni yüklenen bir aygıt sürücüsü sonrası yaşanan sorunların giderilmesinde etkilidir. Yedeklenmiş en son donanım profilini geri yüklemenizi sağlar. Ancak bu durumda soruna sebep olan aygıt fiziksel olarak devre dışı olmalı veya sökülmelidir. Yanlış ayarlanmış bir ekran çözünürlüğü sorunu yaşıyorsanız da, VGA modundan başlatma seçeneğini kullanabilirsiniz.

61 Başlangıç ve Kurtarma Seçenekleri
Eğer birden fazla işletim sistemi var ise, bunlarla ilgili yapılandırmaları, sistem özellikleri ekranından yapabilirsiniz Ayrıca düzenle butonu ile bu seçenekler elle de düzenlenebilir Sistem hatası oluştuğunda Windows’un nasıl davranacağı da bu ekrandan belirlenir Eğer bilgisayarınızda birden fazla işletim sistemi var ise, bunlarla ilgili yapılandırmaları, sistem özellikleri ekranından yapabilirsiniz. Ayrıca düzenle butonu ile bu seçenekler elle, bir not defteri uygulaması aracılığı ile de düzenleyebilirsiniz. Kritik sistem hataları oluştuğunda Windows’un nasıl davranacağı da, bu ekrandan belirlenir.

62 Kurtarma Konsolunu Kullanma
Kurtarma konsolu, metin tabanlı özel bir komut ekranıdır Windows kurulum CD’si üzerinden çalıştırılır Kurulum dosyalarının yüklenmesinin ardından R tuşu ile girilir İşlem için Windows yönetici parolasının girilmesi zorunludur Klasik komut isteminden daha yeteneklidir ve komutları farklıdır Kurtarma konsolu, metin tabanlı özel bir komut ekranıdır. Windows kurulum CD’si üzerinden çalıştırılır. Bunun için kurulum dosyalarının yüklenmesinin ardından R tuşuna basmanız gerekmektedir. Konsol üzerinden işlem yapabilmek için Windows yönetici parolasının girilmesi zorunludur. Bu konsol, klasik komut isteminden daha yeteneklidir ve komutları farklıdır. Help komutunu verdiğinizde, konsol un desteklediği komutlar ve işlevleri size listelenecektir.

63 Seslendirme Metinleri
Bölüm Sonu Göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz… Niyazi Saral Genel Koordinatör Eğitim İçerikleri Erman Üret Seslendirme Eğitim Videoları Hüseyin Yiğit Görsel Tasarım Seslendirme Metinleri Video Montaj Gülnaz Kocatepe Fatma Yılmaz Yiğit Ses Montaj Betül Bayrakdar Slayt Senkronizasyon Kontrol Fon müziği


"Kurulum & Yapılandırma" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları