Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARTIŞMA TÜRLERİ: AÇIK OTURUM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARTIŞMA TÜRLERİ: AÇIK OTURUM"— Sunum transkripti:

1 TARTIŞMA TÜRLERİ: AÇIK OTURUM
HATİCE TUNCER TARTIŞMA TÜRLERİ: AÇIK OTURUM

2 TARTIŞMA Bir grubu (veya çoğunluğu) ilgilendiren, daha önceden belirlenen bir konu hakkında farklı düşünceleri olan kişilerin konuyla ilgili görüşlerini açıklamak konuyu (veya sorunu) çözmek, muhatabın zayıf yönlerini aramak amacıyla bir araya gelerek yaptıkları karşılıklı konuşmaya tartışma denir.

3

4 Tartışma konusu; üzerinde konuşmaya ve araştırma yapmaya değer nitelikte olmalı, kanıtlanmış konular üzerinde ısrar edilmemeli, normal bir ses tonuyla konuşulmalı, saygılı olunmalı, dedikodu etmekten, bağırıp çağırmaktan, konu dışına çıkmaktan ve konuşanın sözünü kesmekten kaçınılmalıdır.

5 Tartışmadan beklenen; gerçeği aramak, gerçeğin aydınlattığı hareket yolunu seçmektir. Söz cambazlıklarının, körü körüne direnmelerin, içten pazarlıklı propagandaların, duygusal çıkmazların gerçekleri kararttığı bir yerde tartışmadan beklenen faydalar derlenemez.

6 Panel Sempozyum Münazara Açık Oturum Tartışma Türleri

7 AÇIK OTURUM Geniş halk kitlelerini ilgilendiren bir konunun, bir başkan yönetiminde dinleyiciler önünde konuyla ilgili farklı düşüncelere sahip uzmanları tarafından tartışıldığı konuşmalara açık oturum denir. Açık oturum, büyük bir salonda dinleyiciler önünde yapılabileceği gibi stüdyoya davet edilen dinleyiciler önünde veya dinleyici grubu olmadan da radyoda ya da televizyonda yapılabilir.

8 Konuşmacı sayısının 3 veya 5 kişi olarak tespit edildiği açık oturumlarda başkan önce konuyu açıklar, sonra konuşmacıları tanıtır ve kendi belirlediği sıraya göre söz verir. Konuşmacılar sırayla 2-3 tur konuşurlar. Başkanın konu hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

9 Başkan, sırasıyla ve dönüşümlü olarak konuşmacılara sorular yöneltir, gerektiğinde kısa bir değerlendirme yapar. Tartışma boyunca tarafsız olmak, konuşmacılara verilen süreyi dengeli bir şekilde ayarlamak, tartışma kurallarının dışına çıkılmasını engellemek

10

11

12 Konuyla İlgili Sorular
1. Bilim ve sanatla ilgili belli bir konuda yazar, bilim adamı, sanatçı veya bir düşünürün, özel toplantılarda dinleyicilerine karşı düşüncelerini, bilgilerini açıklamak, öğretmek amacıyla yaptığı konuşmalara —- denir. Bilimsel bir düşünceyi, akademik bir konuyu, orijinal bir görüşü anlatmak, bir tezi savunmak bu türün en belirgin amacıdır. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) mülakat B) münazara C) konferans D) panel E) forum

13 Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
2.) — bir başkanın yönetiminde, küçük bir tartışmacı grubunun izleyiciler önünde belli bir konuya ilişkin görüş ve düşüncelerini belirttikleri grup tartışmasıdır. Bir başkan tarafından yönetilir ve konuşmacı sayısı beş altı arasında değişir. Sonunda başkan konuşmaları toparlayarak görüşleri özetler. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A) Sempozyum B) Münazara C) Konferans D) Panel E) Sunum

14 ÖZET Konuyu özetleyecek olursak tartışma türleri 4’e ayrılır
Ben açık oturum türünü ele aldım Tartışma konusu; üzerinde konuşmaya ve araştırma yapmaya değer nitelikte olmalı Kanıtlanmış konular üzerinde ısrar edilmemeli, normal bir ses tonuyla konuşulmalı, Saygılı olunmalı, Dedikodu etmekten, bağırıp çağırmaktan, Konu dışına çıkmaktan ve konuşanın sözünü kesmekten kaçınılmalıdır.

15 KAYNAKLAR: 9-sinif-dl-ve-anlatim/756-ma.html ozellikleri-tartisma-nasil-yapilir-nedir+tartismanin- ozellikleri-tartisma-nasil-yapilir-hakkinda-bilgi test-1/


"TARTIŞMA TÜRLERİ: AÇIK OTURUM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları