Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET VE EĞİTİM CENGİZ  & ENES .

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET VE EĞİTİM CENGİZ  & ENES ."— Sunum transkripti:

1 İNTERNET VE EĞİTİM CENGİZ  & ENES 

2 İNTERNET NEDİR? Birçok bilgisayarın TCP/IP protokolü ile birbirlerine bağlayan dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Bilgiye kolay, ucuz , güvenli ulaşmanın ve onu paylaşmanın günümüzdeki en geçerli yoludur. (Bilgi Çağı) TCP/IP Transmation Control Protocol (İletişim Kontrol Protokolü) /İnternet Protokol(anlaşma)

3 İNTERNET VE TARİHÇESİ 1923 yılında ülkemizde Cumhuriyet ilan edilip yeni bir devletin temelleri atılırken, Rus kökenli mühendis Vladamir Zworykin, radyo frekansları ile havadan gönderen “iconoskop” adlı icadını New York’ ta duyuruyordu. Daha sonra 1962 yılında Amerikan Savunma Departmanı ARPANET adını verdiği süper-bilgisayarlar arasında veri transferi sağlayan bir şebekeyi kurmaya başlamıştır.

4 İNTERNET VE TARİHÇESİ 1981 yılında ise her 20 günde bir ARPANET’ e bir bilgisayar daha eklenerek şebekedeki bilgisayar sayısı 213’ e çıkarılıyordu. 1987 yılına gelindiğinde internetteki site sayısı aşmıştı. 1992 yılında ise Jean Armour Polly tarafından internette sörf yapma kavramı ortaya atılmıştı. 1994 yılında ayda 2000 alan adı alınmaya başlanmış ve 1997 yılına gelindiğinde internet kullanıcıları sayısı 16 milyonu geçmişti.

5 olmazsa olmazların başında yerini alacaktır.
İnternet kullanımı hızlı bir şekilde yükselişine devam etmektedir ve gelecekte olmazsa olmazların başında yerini alacaktır. Devletler, internetle ilgili büyük projeler gerçekleştirmekte ve elektronik devlet kavramı ile bütünleşmek için çalışmalar yapmaktadır

6 Aynı zamanda, insanların her geçen gün gittikçe artan "üretilen bilgiyi saklama / paylaşma ve ona kolayca ulaşma" istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknolojidir. Bu teknoloji yardımıyla pek çok alandaki bilgilere insanlar kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmektedir.

7 İNTERNET HİZMETLERİ VE İNTERNETTE KULLANILAN KAVRAMLAR
Bilgisayar kullanıcılarına internet üzerinden çeşitli hizmetler vermektedir. Bu hizmetleri alırken veya internet üzerinde araştırma yaparken devamlı olarak çeşitli kavramlarla ve terimlerle karşılaşmanız kaçınılmazdır. İnternet hizmetlerinden daha verimli bir şekilde yararlanmak ve bazı zamanlar yanlış anlaşılmalara engel olmak için internette kullanılan kavramları ve terimleri bilmeniz sizler için yararlı olacaktır.

8 Örneğin; [195.168.1.36] IP iken [www.meb.gov.tr ] alan adıdır.
Alan adları URL olarak da ifade edilebilir. Verilen örnekten anlaşılacağı üzere alan adının hatırda kalması daha kolaydır. Buradaki alan adı kişiyi, kurumu, bir ifadeyi veya bir reklâmı temsil edebilir. Üst seviye alan adı ise kuruluşların yapısına göre değişiklik gösterir.

9 IP NEDİR? İnternet'e doğrudan bağlı her bilgisayarın bir kimlik numarası vardır. Buna IP adresi (Internet Protokol Adresi) denilir. Nasıl ki insanlar birbirlerini kimlikleriyle tanıyorsa, bilgisayarlar da birbirlerini IP numaralarıyla tanırlar. = 255

10 URL NEDİR? erişim-yöntemi://sunucu-ismi[: port] / konum
URL Web nesnesini bulmak için Web istemcisinin ihtiyacı olan erişim yöntemini (nasıl), konumunu (nerede), ve sunucu ismini (ne) belirtir. URL'nin genelyapısı: erişim-yöntemi://sunucu-ismi[: port] / konum

11 Bir browser gibi istemci uygulamaları kullanılarak
World Wide Web Bir browser gibi istemci uygulamaları kullanılarak bağlanılan ve çeşitli servisler sunan, internet sunucularının oluşturduğu büyük ağ.

12 Yerel Alan Bilgisayar Ağları (LAN)
Birbirlerine kısa mesafe uzaklıklarda olan bilgisayarlar kablolar ve bilgisayar donanımlarıyla birbirlerine bağlanırlar. Buna örnek olarak okullardaki laboratuarlarda birbirlerine bağlı olan bilgisayarlar verilebilir.

13 Metropol - Alan Ağları (MAN)
Metropolitan ağlar yerel alan ağlarından biraz daha büyük ağlardır. Üniversitelerde, büyük iş yerlerinde oluşturulan ağlar bu kategoriye girer. Ülke çapına yayılmış organizasyonların belirli birimleri arasında sağlanan veri iletişimi ile oluşan ağlardır.

14 Geniş Alan Bilgisayar Ağları (WAN)
Birbirlerine uzak mesafelerde bulunan çok sayıda bilgisayar, telefon hatlarına benzer hatlarla birbirlerine bağlı olarak çalışır.

15

16 İnternette veri iletişimi belirli bir düzen içerisinde yapılmaktadır.
Eğer bir bilgiye erişmek istiyorsak o bilginin bulunduğu adresini de bilmemiz gerekir. Bu adres IP adresi veya alan adıdır (domain name). IP’ler sayılarla ifade edilmektedir ve akılda kalması zordur. Bu nedende alan adı sunucuları IP’leri çözümleyerek alan adına dönüştürürler.

17 İnternet Hizmetleri İnternette birçok kurum ve kuruluş, internet kullanıcıları için hizmet vermektedir. Hükümet kuruluşları e-devlet kapsamında vatandaşlarının devlet dairelerindeki işlemlerini daha hızlı gerçekleştirmek için internet sitelerini geliştirmektedir. Bankalar internet üzerinden şubesiz bankacılık yaparak, daha fazla müşteri potansiyeli ve müşteri memnuniyeti için çalışmalar yapmaktadır. Kariyer siteleri aldıkları reklâmlar karşılığında iş ve eleman arayan insanları buluşturmaktadır. Kimi internet sitelerinde yatırımcılar ürünlerini pazarlamakta, kimi genç girişimciler kendilerine mantıklı gelen alanlarda internet üzerinde ticaret yaparak internetin sağlamış olduğu avantajları değerlendirmektedir.

18 İNTERNET ÜST SEVİYE ALAN ADLARI LİSTESİ
TLD Kullanıldığı alan Notlar .aero HAVA TAŞIMACILIĞI .biz İŞLETMELER Bu açık bir tld'dir. İsteyen kişi veya kurum kayıt olabilir. .com TİCARİ KURUMLAR .coop ŞİRKETLER .edu EĞİTİM KURUMLARI AKADEMİK .edu alan adı eğitim ile ilgili kurumlar içindir. Mesela 2 veya 4 yıllık üniversiteler veya kolejler için. .gov DEVLET KURUMLARI Hükümetler ve ilgili kurumları içindir. .info SERBEST .jobs Bu alan adı şirketlerin iş ilanlarında kullanılmak için vardır. Şu anda, "sirket.jobs" alan adına sahip bir kurum 3. kişiler için işçi ilanında bulunamaz. .k12 EĞİTİM KURUMLARI .k12 alan adı sadece lise, dengi ve aşağısındaki resmi eğitim kurumları tarafından kullanılır .mil ASKERİ KURUMLAR Bu alan adı sadece askeriye için kullanılır. .museum MÜZELER .name KİŞİSEL İSİMLER .net İLETİŞİM AĞLARI .org KAR AMACI GÜTMEYEN .pro MESLEK SAHİPLERİ Şu anda, bu alan adı doktorlar, avukatlar, ve sertifikalı muhasebeciler için kullanılmaktadır. Kayıt için sertifika gibi belgeler aranmaktadır.

19 ÜLKE ALAN ADLARI .ac .ae .al .am .an .aq .ar .at .au .az .ba .tr .us
TLD Ülke Notlar .ac Ascension Adası .ae Birleşik Arap Emirlikleri .al Arnavutluk .am Ermenistan .an Hollanda Antilleri .aq Antarktika Antarktik antlaşması ile 60°S enleminin güneyinde kalan her şey. .ar Arjantin .at Avusturya .au Avustralya Ashmore ve Cartier Adası ve Coral Deniz Adaları dahil. .az Azerbaycan .ba Bosna-Hersek .tr Türkiye .us Amerika Birleşik Devletleri .zw Zimbabve

20 BAZI ÖZEL ALAN ADI TÜRLERİ
.shop .inc .law .tech .ltd .mp3 .family .travel .club .med .sport

21 Internet İnsanlara Neler Sağlar?
e-posta ile mesafe sınırı olmaksızın bir veya daha fazla kişiyle iletişime geçebilir. Online sohbet edilebilir, bilgi alışverişinde bulunulabilir. Sesli ve görüntülü konferans düzenlenebilir veya görüntülü iletişim kurulabilir. Sınırsız dosya ve bilgi paylaşımı yapılabilir.

22 World Wide Web metin, ses, resim, video gibi bilgilere sahip sayfalardan bir kurum veya kişi bulunabilir. Bankacılık işlemleri ve alışveriş yapılabilir. Internet'teki reklam sektörünün avantajlarından yararlanılabilir. Kendi bilgileriniz Internet'teki web sayfanızda yayınlanabilir.

23 İNTERNETİN EĞİTİME KATKILARI

24 Yararlı yönleri: Yeni öğrenme biçimlerini gündeme getirir.
Bağımsız ve öz yönelimli öğrenme becerilerini geliştirir. Çok değişik kaynaklardan milyonlarca sayfa bilgi kaynağı sunarak daha zengin bir öğrenme ortamının oluşmasına yardım eder. Böylesine zengin bilgi kaynağı çok yönlü öğrenmelerin deneyime dayalı olarak gerçekleşmesine yardım eder. Örneğin, bilgiyi aramak, bulmak, seçmek, sınıflamak, tümleştirmek, bu bilgilerden yeni bilgiler üretmek ve bunları yaşama aktarmak becerilere internet ile yaparak öğrenilebilir/öğrenilmek zorundadır.

25 Yararlı yönleri: Görsel ve işitsel kaynakların birlikte kullanılabilmesini kolaylaştırır. Öğrenci-öğretmen arasındaki hiyerarşik yapıyı ortadan kaldırır. Klavyenin başına geçen herkes eşittir. Yüzyüze iletişimin bazı olası olumsuzluklarını ortadan kaldırabilir. Sağlıklı bir öğrenme için gerekli özgüven ve özyönelimin oluşmasına katkıda bulunabilir.

26 Yararlı yönleri: Bilginin sürekli artan bir hızla üretilmekte olduğu göstererek insanların var olan bilgiye karşı şüpheci ve eleştirel olmalarına yardım eder. Sınıf arkadaşı, okul arkadaşı, panelist ve konferans katılımcısı gibi deyimler yerine ağdaş (netizen) kavramının kullanılmasını getirir. Eğitim ve öğrenmenin yaşamboyu bir süreç haline gelmesine katkıda bulunur

27 İnternetin bu olumlu yanlarına karşın olumsuz yanları da vardır.

28 ZARARLI YÖNLERİ Eğitimde halen var olan fırsat ve olanak eşitsizliğini arttırması. Sınıf yönetiminin güçlüğü nedeniyle eğitsel amacı olmayan bazı internet materyaline kolayca ulaşılabilir olması. Eğitim amaçlı hazırlanmış sayfaların güvenliği ve güvenilirliği sorunu. Bir takım teknolojik yoklukların internetin eğitim-öğretim amacıyla kullanılabilirliğini olumsuz bir şekilde etkilemesi. İnternetin eğitim amacıyla kullanılabilmesi ciddi bir ön hazırlık yapılmasını ve düzenli bir sürecin planlanmasını gerektirmesi.

29 ZARARLI YÖNLERİ Bu amaçla iyi bir soru ya da sorunun belirlenmesi, ayrıntılı öğretim amaçlarının tanımlanması ve bu amaçlara uygun internet sayfalarının özenle seçilmesi hazırlık olarak yapılmak durumundadır. Daha sonra ise sürece girilmesi, sorunun sunulması, bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi ve örgütlenmesi, soruya yanıtların geliştirilmesi ve açıklanması, tarama sürecinin çözümlemesi ve ortaya çıkan sonucun değerlendirilmesi gerekmektedir . İnternetin eğitim-öğretim amacıyla kullanılabilmesini sağlayacak işgörenlerin yetiştirilmesinin ve işlendiriminin yüksek maliyet gerektirmesi.

30 ZARARLI YÖNLERİ Konusunu iyi bilen birisi tarafından çok iyi planlanmış bir ön hazırlığa dayalı olmayan internete dayalı bir öğrenme etkinliğinin başarısızlığa mahkum olması ve zamanın boşa gitmesi. Yüzyüze iletişimin eğitbilimsel bazı avantajlarının ortadan kalkması. Anadili ingilizce olmayanlara büyük oranda bu dili öğrenme zorunluluğu getirmesi. Aksi takdirde internette eğitim-öğretim amacıyla kullanılabilecek anadilde materyallerin hazırlanabilmesi için büyük yatırımların yapılması gerekliliği.

31 İNTERNETİN DİĞER KULLANIM ALANLARI

32 TARIM VE NÜFUS

33 SİGORTA VE BANKACILIK

34 MALİYE VE ARAMA

35 ALIŞVERİŞ VE İNSAN KAYNAKLARI

36 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ
CENGİZ DÖKMETEPE ENES YOLCU DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"İNTERNET VE EĞİTİM CENGİZ  & ENES ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları