Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDEYİ TANIYALIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDEYİ TANIYALIM."— Sunum transkripti:

1 MADDEYİ TANIYALIM

2 Madde Nedir? Boşlukta yer kaplayan, var olan her şeye madde denir.
Örneğin kaşık bir maddedir.

3 MADDEYİ TANIYALIM A)Çevremizde sayısız madde vardır B)Maddenin halleri
C)Maddenin ölcülebilir özellikleri D)Maddenin değişimi

4 MADDEYİ TANIYALIM Maddeleri Nasıl Niteleriz?
Çevremizde gördüğümüz, kullandığımız nesnelerin tümü maddedir. Taş, su, hava, ağaç gibi. Maddeleri duyu organlarımızla algılarız. Renklerini görürüz, seslerini duyarız, kokularını, tatlarını alırız. Maddeleri algılarken niteleme yaparız. Maddeleri nitelerken acı - tatlı, yumuşak - sert gibi zıt anlamlı özellik çiftlerini kullanırız.

5 Maddelerin bazı özellikleri duyu organlarımızla belirleriz.
Görerek Dokunarak Tadarak Koklayarak Bilmediğimiz maddeleri koklamak tatmak doğru değildir. Çünkü bu maddeler sağlığımıza zararlı olabilir.

6 Yumuşak – Sert Çizilmeye dayanıklı maddeler sert maddelerdir. Örneğin, tebeşiri tırnağımızla çok kolay çizebiliriz. ancak taşı çizemeyiz. Tebeşire kolayca şekil verebiliriz ama taşa veremeyiz.Taş, tebeşirden daha serttir. Tebeşir taşa göre yumuşak, pamuğa göre serttir.

7 Saydamlık- Opaklık Işığı tamamen geçiren maddelere saydam madde,ışığın bir kısmını geçiren maddelere yarı saydam madde ,ışığı hiç geçirmeyen maddelere opak madde denir . Çanak opak maddedir . Cam saydam maddedir.

8 Parlak - Mat Altın parlak, kumaş ise mattır. Çelik kaşık parlak, tahta kaşık mattır. Ayna gibi ışığı tam olarak yansıtan maddeleri parlak, tam olarak yansıtmayan maddeleri mat olarak nitelendiririz. Taş mattır. Cam parlaktır.

9 Esnek - Berk Saçlarımızı toplamak için kullandığımız saç lastikleri esnektir. Kırılmadan kolayca bükülebilen maddelere esnek maddeler deriz. Tahta çubuk gibi bükülemeyen maddelere ise berk deriz. Berk maddeler lastik, sünger gibi esnemez. Esnek madde

10 Elimizi yüzeyinde kolayca kaydırabildiğimiz maddeleri pürüzsüz olarak nitelendiririz. Kayganlık özelliği az olan maddeleri ise pürüzlü olarak nitelendiririz. Masanın yüzeyi pürüzsüz, halınınki ise pürüzlüdür. Pürüzlü - Pürüzsüz Halı pürüzlüdür Masa pürüzsüzdür

11 Suda Batma - Suda Yüzme Yapraklar suda yüzerken taş suyun içinde batar. Maddelerin suda yüzmesi ya da batması maddenin cinsine bağlıdır. Tahtadan yapılan kocaman bir sal suda yüzerken küçük bir çay kaşığı batar. Suda Islananlar -Suda Islanmayanlar Havlu, peçete, pamuklu bez gibi maddeler suyu çeker. Çelik, plastik gibi maddeler suyu çekmez.

12 Mıknatıs Tarafından Çekilme ve Çekilmeme
Demir, çelik ve nikelden yapılan maddeler mıknatıs tarafından çekilir, cam, tahta gibi maddeler mıknatıs tarafından çekilmez. Renk – Koku Maddeler farklı renklerde olabildiği gibi aynı renkte de olabilirler. Un, tuz, şeker farklı maddeler olmalarına rağmen beyaz renktedir. Hava, su gibi maddelerin de renksiz olduklarını söyleriz.

13 Bir Maddeyi Birçok Şekilde Niteleyebilir miyiz?
Maddeleri nitelerken ve sınıflandırırken anlaşmazlıklar yaşayabiliriz. Örneğin, cam hem saydam hem de kırılgandır. Suda batar, serttir, parlak ve pürüzsüzdür. Bu nedenle maddeleri nitelerken ve sınıflandırırken kesin sınırlar çizemeyiz. Anlaşmazlıklarda ortaya çıkan farklı düşünceleri tartışarak, akla ve bilime uygun olarak değerlendirmeliyiz.

14 Maddeler Kullanım Alanlarına Göre Nasıl Adlandırılır?
Madde, Cisim, Malzeme, Alet, Eşya Maddeler kullanıldığı yere göre farklı isimler alır ancak bazı durumlarda birinin yerine öteki kullanılır. Örneğin, cetvel bir eşyadır ama kullanım alanından dolayı alet olarak da isimlendirilir. Aynı şekilde şapkayı hem eşya hem de cisim olarak isimlendiririz. Bazen maddeleri isimlendirirken belirsizlikler olur. Böyle durumlarda akılcılık ve bilimsellik ilkelerine uygun hareket etmeliyiz.

15 Madde: Çevremizde gördüğümüz hemen her şey maddedir
Madde: Çevremizde gördüğümüz hemen her şey maddedir. Hava, su, toprak, taş, kalem, silgi gibi boşlukta yer tutan ve kütlesi olan varlıkları madde olarak isimlendiririz. Cisim, malzeme, alet ve eşya olarak adlandırdığımız her şey maddedir.Odun maddedir. Cisim: Maddenin şekil almış haline cisim denir.Demir ve bakır maddedir,bu maddelerden yapılan demir kapı ve bakır tencere cisimdir.Sadece katı maddeler cisim olabilir ;çünkü sıvı ve gaz maddelere şekil verilemez.Sandalye cisimdir.

16 Eşya: Bir işimizde kullandığımız; evde, okulda bulunan, çantamızda taşıdığımız nesnelerdir. Giyecek, masa, sandalye, dolap gibi cisimler birer eşyadır. Eşyalar eskir ama uzun süre dayanır. Birkaç kullanımdan sonra atılmaz. Alet: Maddelere şekil vermek, onlar üzerinde bir iş yapmak için kullandığımız cisimlerdir. Örneğin, çekiç, makas tornavida, toplu iğne gibi cisimler alettir. Aşçı, marangoz, terzi, ayakkabıcı, çiftçi gibi meslek grupları işlerini yaparken birçok alet kullanırlar.

17 Malzeme: Bir maddenin ya da cismin oluşmasında kullanılan birçok maddeden biri malzemedir. Örneğin, ekmek yaparken kullanılan su, un, maya, tuz birer malzemedir. Malzeme olan maddeler eşyalar gibi uzun süre dayanmaz. Kısa sürede biter ve yenisi alınır. Kâğıt havlu malzemedir. Bitince yenisini alırız. Kumaş havlu ise eşyadır. Uzun süre kullanırız.


"MADDEYİ TANIYALIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları