Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Madde bağımlılığı http://narkotik.iem.gov.tr/cizgi_oyku.htm http://www.ntvmsnbc.com/news/145826.asp.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Madde bağımlılığı http://narkotik.iem.gov.tr/cizgi_oyku.htm http://www.ntvmsnbc.com/news/145826.asp."— Sunum transkripti:

1 Madde bağımlılığı http://narkotik.iem.gov.tr/cizgi_oyku.htm

2 UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDE NE DEMEKTİR?
Yunanca uyku anlamında ki "narke"den gelen ve İngilizce'ye "narkotik" olarak geçen uyuşturucu sözcüğü, uyuşturma özelliği olan, uyuşturan, duymaz hale getiren demektir. Uyuşturucu madde kavramı genellikle, uyuşturma özelliğine sahip maddeleri ifade eder. Ancak Türkiye'de günlük kullanımda uyarıcılarda, uyuşturucu olarak tanımlanabilmektedir. Ayrıca, keyif veren, kışkırtan, yatıştıran, uyanıklık sağlayan maddeler içinde kullanılmaktadır.

3 Uyuşturucu ve uyarıcı maddeler; merkezi sinir sistemini etkileyerek kullanan kişinin ruhsal ve fiziksel dengesini bozan; bu kişide fiziksel ve ruhsal bağımlılığa yol açan; kişisel ve toplumsal yönden ekonomik ve sosyal çöküntü oluşturan maddelerdir.

4 Madde Kullanmaya Gençler Daha Çok Nasıl Başlıyor?
Gençler en sık olarak merak nedeni ile madde kullanmaya başlamaktadır Arkadaş baskısı ikinci önemli etkendir Sorunlarını çözmek için başka yol kalmadığına inandıkları anda kullanım sıklaşır

5 Madde Kullanan Kişi Nasıl Anlaşılır?
Arkadaş çevresi değişir. - Aile ilişkileri azalır, odasında yalnız kalmayı tercih eder. - Okul başarısı ve okula devamı azalır. - Daha fazla para harcamaya başlar - Bazen neşeli, sakin, bazen öfkeli, saldırgan davranışlar gibi ruhsal değişimler gün içinde gözlenir.

6 Tedavinin ilkeleri Tedavinin başarısı için iki önemli etken sayılabilir: 1. Bunlardan birincisi kişinin tedavi olmayı istemesidir. Eğer kişi tedavi olmayı kendisi istemiyor ise, kimse ona zorla bıraktırmayı başaramaz. 2. Diğeri ise kişinin maddeyi bırakmaya kendini hazır hissetmesidir. Çünkü, kişi maddeyi bıraktığı zaman alışkanlıklarını, yaşadığı ortamı değiştirmek zorunda kalabilecektir

7 ÖNLEME Çocukları ile kuvvetli sevgi ilişkisi olan doğru ve yanlışları öğreten, davranışları için uygulanabilir kurallar koyan, bunların uygulanmasını sağlayan ve çocuklarını gerçekten dinleyen ebeveynler çocuklarının uygun bir aile ortamında yetişmesini sağlamış olurlar.


"Madde bağımlılığı http://narkotik.iem.gov.tr/cizgi_oyku.htm http://www.ntvmsnbc.com/news/145826.asp." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları