Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?"— Sunum transkripti:

1 BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?

2 çiçek yaprak gövde kök

3 Bitkiyi toprakta tutan kısma KÖK denir.
Bitkini toprağa tutunmasını ve beslenmesini sağlayan organdır. İki bölümden oluşmaktadır. Birincisi toprağa dik olarak giren ana köktür. İkincisi ise ana kökün yanlarından çıkan ve daha ince olan yan köklerdir.

4 Su ve besinlerin köklerden bitkinin diğer bölümlerine taşınması gövdenin görevidir.
Bazı bitkilerin gövdeleri ince ve yumuşaktır. Kısa ömürlüdür. Örneğin; bahçe ve kır çiçekleri ile sebzelerin gövdeleri gibi. Bazı bitkilerin gövdeleri kalın ve uzun ömürlüdür. Örneğin; elma, kiraz vb.

5 Bitkinin gövde ve dalları üzerinde genellikle yeşil renkli ve yassı organlardır.
Yaprak, bitkinin besin ve solunum yapmasını sağlar. Besin depo eder. Çevremizde gördüğümüz değişik bitkilerin yaprakları renk, şekil ve büyüklükleri bakımından birbirinden farklı olabilir.

6 Bitkiler yaprakları ile solumun yapar.
Havadaki karbondioksit ve topraktan alınan su; güneş ışığı ve yapraktaki klorofil yardımıyla besine dönüşür. Oksijen açığa çıkar.

7 Bitkinin renkli ve güzel görünen kısmıdır.
Genellikle bir sapla dala birleşir. Bitkide üremeyi sağlayan organdır. Çiçekli bitkilerde üreme tozlaşma şeklinde olur.

8 Tozlaşma, erkek organdaki çiçek tozlarının (polen) çeşitli yollarla dişi organın üzerine taşınmasıyla gerçekleşir. Bitkiler toprağa köklerle bağlı oldukları için serbestçe hareket edemez. Bu nedenle tozlaşma arı, kuş, kelebek gibi canlıların ve ya rüzgarın, suyun yardımıyla olur.

9 DEĞERLENDİRME SORULARI
Aşağıdaki tümceleri kutudaki sözcükleri kullanarak tamamlayın. Kök, solunum, yaprak, tozlaşma solunum Bitkiler yaprakları ile yapar. Çiçekli bitkilerde üreme şeklinde olur. Bitkiyi toprakta tutan kısma denir. ,bitkinin besin yapmasını ve solunum yapmasını sağlar. tozlaşma kök Yaprak

10 B. Aşağıdaki sorulara verilen yanıtlardan bir tanesi doğrudur
B. Aşağıdaki sorulara verilen yanıtlardan bir tanesi doğrudur. Doğru seçeneği işaretleyiniz. Çiçekli bitkilerde üremeyi sağlayan organ hangisidir? Çiçek b) Kök c) Yaprak d) Gövde 2)Bitkinin besin yapmasını sağlayan organ hangisidir? Gövde b) Yaprak c) Kök d) Çiçek 3) Aşağıdakilerden hangisi çiçeğin kısımlarından biri değildir? Dişi organ b) Taç yaprak c) Spor kesesi d) Erkek organ 4) Fotosentezin karşılığı aşağıdakilerden hangisidir? Bitkinin boşaltım yapmasıdır Çiçekli bitkinin sınıflandırılmasıdır Bitkinin çoğalmasıdır. Bitkinin besin yapmasıdır.


"BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları