Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sınıf Çok Amaçlı-ÇZK Sınıfı- Etkinlik Sınıfı BENİM BİR HAYALİM VARDI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sınıf Çok Amaçlı-ÇZK Sınıfı- Etkinlik Sınıfı BENİM BİR HAYALİM VARDI"— Sunum transkripti:

1 Sınıf Çok Amaçlı-ÇZK Sınıfı- Etkinlik Sınıfı BENİM BİR HAYALİM VARDI

2 Duygusal Zekaları Gelişmeliydi DUYGU ANTRENMANLARI DİKKAT VE KONSATRASYON

3 DUYGU ANTRENMANLARI- DİKKAT VE KONSANTRASYON SAĞLAYICI ETKİNLİKLER
Çocuğun duygularının farkına varmasını sağlayan önemli bir etkinlik. Dört ana duygu etrafında bir etkinlik diğer duyguların harmanlandığı çok renkli bir etkinliktir. Öğrenciler yönergelerle istenilen duyguyu sergilemesinden oluşmaktadır. Derste dikkatleri çekilirken dinleyen, izleyen, konsantrasyon sağlayıcı duygu terimlerine hazır hale geldikleri için söylenile komuta geçmeleri çok kolay oluyor. Dikkat ve konsantrasyon sağlayıcı etkinliklerle birleştirilince mükemmel bir etkileşim oluyor.

4 Hareketlerimi ve Duygularımı Kontrol Edebilirim Oyunu Duygu ve Nefes Antrenmanları

5

6 Veli - Öğrenci Etkinlik Saati Uygulaması
Veli Eğitiminde Yeni Bir Açılım Sizce tiyatro- drama dersinde bu velilerin ne işi olabilir? İletişim becerilerinin aile boyu gelişmesini sağlamak ve çocuğunun hangi aşamada olduğunu yaşayarak görmesini sağlamak ayrıca bu süreçteki eğitimden geçmesini sağlamaktır.

7 TİYATRO- DRAMA DERSİ Tiyatro ve drama ve yaratıcı drama tekniği eğitim ve öğretimde vaz geçilmez bir tekniktir. 1. sınıfta söyleme yaptırtma-gösterip yaptırma tekniği uygulandığı için, 2. sınıfta masal, hikaye drama çalışmalarında derse karakterlerin kıyafetleri gelen öğrenciler masalı tiyatro tekniği ile canlandırırlar. Eğer aynı oyunu birden fazla canlandırılacaksa temaya göre metni değiştirmelisiniz. Kendisi cümleleştirmesine fırsat verilmelidir. Oyun öncesi ve sonrası yorumlamalar yapılmalıdır. Yaratıcı sorularla pekiştirilmelidir.

8 Her öğrenci kendini tanıtabilir ve reklamını yapabilir REKLAM VE SLOGAN OYUNLARI

9 REKLAM VE SLOGAN ETKİNLİKLERİ
Reklam ve slogan etkinlikleri eğitim ve öğretimde yer verilmesi gereken önemli bir etkinliktir. Hayatında olan gördüğü ve izlediği reklamların canlandırılmasıyla başlanmalı, reklam değerlendirmeler yapılarak devam edilir. Slogan kendi ürettiği veya yaptığı bir çalışmayı kısa ve öz bir şekilde sunmasıdır.Etkili ve çarpıcı sözler bulmasının yolu açılmalıdır.Anahtar kelimelerle başlanmalıdır. Süt içmeyi özendirici reklam, kişisel bakım ürünlerini tanıtıcı çarpıcı sloganların söylendiği bir görüntü İleri sınıflarda kendi reklamını ve sloganını kendisi bulup, geliştirip sergiliyor.

10 Her öğrencinin güçlü olduğu bir rol mutlaka vardır UYGULAMALI TİYATRO VE DRAMA DERSİ

11 Tiyatro-Drama Tiyatro ve drama dersi öğrenciler hazır hale geldikten sonra sahnede sergilemelerine fırsat verilmelidir. Hayat problemleri, hayatta karşılaştıkları önemli durumların perdeye aktarılmasıdır.

12 Her öğrenci alışveriş yapabilir, ürününü satabilir Tüm Dersler Ortak Alışveriş Oyunları Artık malzemelerin Değerlendirilmesi

13 ALIŞVERİŞ ETKİNLİKLERİ
3.Sınıfta bu düzeylere gelmelidir. Öğrenciler evlerinde kullandıkları malzemeleri okula getirerek üzerlerine fiyat kupürleri ekleyerek alışveriş oyununda oynarlar. Haftanın sonunda geri dönüşüm kutusuna atarak, yeni geri dönüşüm malzemelerini getirirler. Kendi ürettikleri maketler ve artık malzemelerden yaptıkları eserlerin pazarlanması-Oyun yoluyla alıveriş etkinliğine kaydırılması da çocuğun dünyasında önemli bir yer tutmaktadır.

14 Panayır, Çarşı- Pazar Alışveriş Oyunu/ Etkinliği

15 4.SINIFTA ALIŞVERİŞ ETKİNLİKLERİ
3. Sınıfta yapılandan farkı kendi ürettikleri materyalleri ve üretilmiş maddeleri pazarlıyorlar. Alışveriş listesi hazırlayıp kendi ihtiyaç önceliklerine ve para durumlarına göre alıveriş yapmaları. İhtiyaç listesi ve para hesaplamalarını öğreniyorlar ayrıca üretim teşvik ediliyor. Fiş alımı ve para üstü artması ve tasarruf özendiriliyor. Bilinçli tüketici olma özendiriliyor. Ayrıca öğrendiği dört işlemleri nerede kullanıyor yaşayarak öğrenmesi hedefleniyor. Bir üst alışveriş projesi eski elbiselerin alışveriş oyununda kullanılması olacak Hayalimizdeki proje: Mini bir manav-mini bir market dükkanı açarak bu olayı gerçekleştirmek.

16 Kendi hazırlığını kendisi yapmasına izin ver kendi tekniği ile sunsun Depreme Hazırlık

17 DEPREM VE İLK YARDIM Deprem deyip geçme! Sloganıyla yola çıktık, derem öncesi, anı ve sonrasına alınabilecek önlemler-Tasarımlar örnek çalışmalar ve ekinlikler çocuğa yaparak yaşayarak uygulamalı işlenmelidir. Onun için tiyatro-drama ve yaratıcı dramadan yararlanılmalıdır.Canlandırma, roller verilerek yapılması çocuğun konuya ilgisini çekmektedir. Hayali proje: Deprem olayını canlandırabileceğimiz sınıf ve sarsıntıyı canlandırabileceğimiz bir mekanizma oluşturmak

18 Çevre ve doğanın farkında MI. Doğada İnceleme ve Gözlem Nasıl Yapılır
Çevre ve doğanın farkında MI? Doğada İnceleme ve Gözlem Nasıl Yapılır? Çiçeğin İncelenmesi-Ev Etkinlikleri

19 Çevre ve Doğa Gözlem Etkinlikleri
Ev etkinlikleri çerçevesinde doğa ve çevre gözlemleri yapmalarını özendirici çalışmalar. Yaşadıkları yerin farkındalar mı? Bu etkinlikleri yapabilmenin yollarından biri de ödül olarak seçilen gurup öğrenci ile ders dışı gerçekleştirilebilir. Ödüller sadece ders başarısı olarak alınmamalı, her alandan öğrenciler seçilmeli; çok kitap okuyan, davranışlarıyla örnek, becerilerini sergileyen, yeteneklerinin farkında olan öğrenciler seçilmeli. Bu gurupla yapılması çok önemli açılımlar sağlıyor. Yaptığı gözlemleri not defterine not alabiliyor mu?

20 Her öğrenci mizaha ve mizahın çarpıcı cazibesine aşırı bir ilgisi vardır. Ders işleme tekniğinde mizah kültürümüzden ne kadar yararlanıyorsunuz? Masal- Fıkra Drama ve Tiyatro İşbirliği-Türkçe Güzel yazının önemi

21 MİZAH KÜLTÜRÜMÜZ Eğitim ve öğretimde mizah kültürümüzden yararlanmak, çocuğun dünyasına verilecek en önemli bir hediye olsa gerek. Hacivat Karagöz, Nasredddin Hoca, Keloğlan başta olmak üzere öğrenciler tarafından canlandırılması oynayan, izleyen öğrenci açısından son derece önemli bir olaydır. Çünkü böyle bir etki, katılım gözle görülmektedir. Masallar ve fıkralarda dersler arasında mantıksal ve matematiksel bağlantıları kurmalarına yardımcı olmak.

22 Her öğrencinin kendine özgü taklit ve oyun yeteneği vardır
Her öğrencinin kendine özgü taklit ve oyun yeteneği vardır. Role-Playing-TAKLİT

23 Öğrenmenin Keyifli Yollarından- Role Playing
Öğrenmeni keyifli yollarında olan role playing, canlandırma, kendi ürettiği kostüm veya simgelerle konuyu işlemesi öğrencinin mutlu olabileceği bir etkinliktir. Çocuğun dünyasında oyunun önemi bu etkinlikleri yaparken daha iyi anlaşılmaktadır. Çocuk oyunla daha iyi öğrenmektedir. Çoklu seslendirmeler, verilen rollerin canlandırılması, taklitler bu kapsamda ele alınmalıdır. Bu tarz çocuğun dünyasına çok uygun olup öğrenme sürecini kolaylaştırmaktadır. Ses taklitleri, verilen role göre seslendirmeler son derece önemlidir. Çocuğun hayal dünyasına yolculuk yapmasına neden oluyor.

24 Her öğrenci üretimi sever onu sergilemeye bayılır
Her öğrenci üretimi sever onu sergilemeye bayılır. Beslenme Konulu Yemeklerimizin Sınıfta Sergilenmesi-Sanatsal Bir Yaklaşım-Mevsim sergileme

25 Her öğrenci ürettiğini sergilemek ister Sınıf İçi Panomuz

26 Her öğrencinin ev etkinliğine ihtiyacı vardır Ev Etkinlikleri-Sabah Yürüyüşü

27 Spor ve Sabah Yürüyüşü Etkinliği
Çocuğun sağlıklı gelişiminde önemli rol oynayan bir etkinlik olan sabah yürüyüşü, çocuğun güne dinç başlamasına neden olmaktadır. Yürürken çoklu konuları tartışılası, karşılaşılan sorunlara çözüm yollarının aranmasına çocukla beraber uygulanması, dahiyane fikirlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Yürüyüş bandının ölçümü, adımlama ve diğer antrenmanlarla yürüyüşün tamamlanması- Kültür fizik hareketleri ve nefes açmanın uygulanması son derece sağlıklı bir etkinlik olduğunu çocuk yaparak yaşayarak öğreniyor.

28 3.Sınıf Yıl Sonu Tiyatro Drama Etkinliklerinin Sergilenmesi

29 Her öğrenci böyle güzel anları yaşamak ister SENE SONU ÖZEL TİYATRO GÖSTERİSİ ÖNCESİ ETKİNLİKLER

30 Her öğrenci ödüle bayılır standart ve sıkıcı ödüller dışında Ödül Olarak Sinema Etkinliği -Film Sonu Değerlendirme-Arı Filmi

31 Alışveriş Etkinliği

32 İlk Yardım-Deprem, Doğal Afet Konulu Tiyatro -Drama Tekniği ile Oyunlaştırma

33 ÇOKLU ETKİNLİKLER Tiyatro- drama tekniğine özel canlandırmalar ve kullanılan malzemeler gerçek ve sahici olması öğrencilerin önce tanıtımının(Deprem öncesi-anı-sonrası) yapılması, ardından tiyatroya aktarmaları bu etkinliği en üst düzeyde amacına ulaşmasını sağlar. Kurallara uygun oyun ve oyuncak oynama etkinlikleri zorluk derecesi yüksek öğrencilere yönelik etkinliklere yönlendirmek. Ev etkinliklerinin en önemlilerinden olan sinema etkinliği; iyi film seçimiyle son derece anlamlı hale gelmektedir. Sinema Etkinliği Ev etkinliklerinden en önemlilerinde olan sinema etkinliği çocuk için öğrenme ve gelişmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Yaşına uygun ve eğitici filmleri izlemesi çok önemlidir.

34 Her öğrenci deneme ve yanılmak ister, deney yapmak ister, bilimin yolu ve devamı da budur. Fen Dersi Hareket ve Kuvvet Maket Set Eğitim Tekniği

35 MAKET SET PROJESİ Özellikle çocuğa verilen performans görevleri ve projelerinde yaptıkları çalışmaların yanında ev etkinliklerinde yaptığı çalışmaların derslerin işlenişinde yapan öğrenci tarafından dersin işlenmesi son derece önemli bir konudur. Derslerde kullanılan yardımcı malzemelerle bu etkinlikler birleştirilince son derece önemli bir hale gelmektedir. Fen derslerine özel deney laboratuarının yanında derslerde maket ürettirilerek dersin işlenişine yepyeni bir boyut katmaktadır. Resimde görülen çalışmalar buna bir örnektir. Hayal atölyesi etkinlikleriyle örtüşmektedir. Hayal atölyesi etkinlikleriyle örtüşenler özellikle vurgulanmaktadır. Zaten hayal atölyesinde öğrenci tüm bu bağlantıları kurmaktadır. 6,7,8’lerin yapmış oldukları maket ve projelerden de yararlanılmaktadır.

36 SİHİRLİ OYUNCAKÇI

37 Her öğrenci evde etkinlik yapmak ister yemek yaparken içinde matematik ödevini de yapıyorsa işte bu bambaşka bir ödevdir.Ev Etkinliğinin Sınıf Ortamına taşınması-Pasta,Kek Yapımı KEK MALZEME LİSTESİ 1-Un : 2 Bardak 2-Yağ : 1/2 çay bardağı 3-Tuz : 1/2 yemek kaşığı 4-Yumurta : 2 adet 5- Müco’nun ev etkinliği KEKİN YAPILIŞI Un kaba konur, Üzerine su eklenir …………

38 MUTFAK LABORATUAR PROJESİ
Öğrencinin evinde ailesi ile yapılması istenen çok önemli bir ev etkinliğidir. Matematik dersi için özellikle mutfakta öğrendikleri ile yaşamla arasında önemli bir bağ kurmasına neden olan bir etkinliktir. Yemek sergileme sanatında da aynı şeyler tasarlanmaktadır. Tek farkı yemeğin bir sanat olduğunu, yemeğini süslemesi ve sanatsal bir açılım yakalaması için tasarlanan bir etkinliktir. Yemek yapma ve yemenin keyfine varmalarını sağlamak ana hedef, tüm bunları uygularken bağlantıları kurmaları sağlamaktır. Yemek yapımı için gerekli malzemeler, yemeğin yapılışının yanında bir de yemek üzerinde çeşitli tasarımlar yapmalarını sağlamak. Bunu sergilemelerine fırsat tanımak. Üç boyutlu yemek malzemeleri ve artıklarından üç boyutlu çalışmalar yapmak, yaptıkları çalışmaları sınıfta ve çeşitli sergilerde sergilemek.

39 UYGULAMA 1-Mutfak laboratuar projesi için gerekli malzemeler:
Tartı aleti,ölçüm aleti (terazi ve sıvı ölçüm kapları)-Yapılacak yemek tarifi (önceden yazılı olacak), yemek için gerekli malzemeler ve diğer mutfak gereçleri Bu projede görev alacak öğrencilerin belirlenmesi 2-Yemeğin yapılışı, öğrencilere görevler verilerek yapılışından oluşmaktadır 3- Yapılan yemeğin beraber yenmesi 4- Değerlendirme, yapılan etkinlikle ilgili sorular ve cevapların değerlendirilmesi ile sona erecek YARATICI AKTİVİTLER Çoklu sorular sorulması: Peynirin şekli, ekmeğin kesilmiş çeşitli şekilleri ve salatalık gibi kesildiğinde geometrik şekiller matematiksel bağlantılı sorular sorulması, kesirlerden geometrik şekillere oradan dört işlemlere kadar çeşitli bağlantılar kurması sağlanacak. Yemek programlarını izlerken farlı bakış açıları geliştirmelerinin yolu açılmış olacak. Yaptıklarını not edecekler.

40 MUTFAK LAB. Mutfak Laboratuarı Hazırlık Aşaması:
1-Seçilen öğrenci ve ailesi kendisine verilen yemeğin malzemelerini hazır getirecekler. Bunun yanında kendisine verilen kek yada pastayı istenilen şekilde (geometrik şekillerde) yapıp hazır gelecek. Ayrıca yemek malzemelerinden yaratıcı şekiller de yapmaları istenecek. 2-Mutfağa gelen malzemeler yemek yapımı için hazırlanacak. Hazır gelen kek ve pastalar sergilenecek. Bu kısım öğrencilerle beraber yapılacak. Öğrencilere her işlemde dikkatlerini çekecek yaratıcı sorular, bağlantılar, ilişki kurmaları sağlanacak. (Burada skeçler, diyaloglar ve tanıtımları da içeren bunarın yanında ekmeğin hikayesi, domates biber patlıcan şarkısı, bildikleri tekerlemeler, şiirler ve matematiksel sorular sorulacak) gibi bölümde olacak. Yemek yapılırken kesimlerde, bölümlerde kullanılan ölçüler gösterip sorma etkinliği yapılacak. Oluşan şekillere göre neye benzediği, öğrendikleriyle bağlantısı sorulacak. Yemek yapımında yemeğe katılan yardımcı malzemeler ve görevlerine dikkat çekilecek.Yemeğin pişirilmesi sırasında süre ve sıcaklık ilişkisi sorulacak. Yemek pişerken hazır gelen ürünler üzerinde konuşmalar yapılacak şekiller üzerinde sanatsal özelliği de dahil konuşulacak.

41 Hiç böyle matematik dersi olur mu demeyin, bu matematik dersi her öğrenciye hitap ediyor. Matematik Çevre ve Alan Hesaplamaları

42 Matematik Çevre ve Alan hesaplamalarına Farklı Bir Bakış
Kendi ürettiği kartlarla masa ve diğer alan ve çevrelerin hesaplanması yaptırılır. Alan hesaplamalarında ev malzemelerin kullanımı ve ev etkinliklerine de yardımcı olur. Verilen ölçülerde bir şeklin çizilmesi daha sonra şeklin kesilerek tamamlama yöntemi ile bağlantıları ortaya çıkarılması son derece önemlidir. Tangramdan da yararlanılmalıdır.

43 Her çocuğun hayalleri vardır hem de sınırsızdır, öğretmene kalmış HAYAL ATÖLYESİ 1-Robot grubu

44 Robot Üreten Gurup Robot üretimi ve üretilen üzerinde değişiklikler yapılması, çocuğun hayal dünyasını geliştirmede son derece önemlidir. Derslerde işlenen geleceğin meslekleri ve teknolojik gelişmeler adlı konularla doğrudan bağlantılı olan bu çalışmalar, çocukta hem hayal dünyasını geliştirir hem de üretme ve yeni keşifler yapmasında önemli rol oynar. Merak etmesini sağlar ‘merak bilimin ve yeni üretimlerin başıdır.’ Yaratıcı fikirleri yolunu açmak için ‘beyin fırtınası’ tekniğinden de yararlanılmalıdır.Yeni keşiflerin yolu robot ilgi çektiği için çocuğun dünyasında önemli yer tutmaktadır. Bundan yararlanılmalıdır.

45 Maket Şehir, Site ve Sokak/Köprü Üst geçit Kurma Oyunu

46 HAYAL ATÖLYESİ MAKET ŞEHİR
Çoğun hayal dünyasını geliştirici çalışmalardan biri de hayal atölyesi çalışmaları yer almaktadır. Çocuğun kendi oyuncakları, ürettikleri ile yapılan çalışmalardır. Beyin fırtınasını uygulamalı öğretmek Temalar çerçevesinde A- Maket şehir oluşturma B- Trafik alanları oluşturma C- Sanal alan çalışmaları- Hayali tasarımlar oluşturma D-Sorun ve problemlere çözüm üretmek-İhtiyaçlardan doğan yeni ürünler üretme

47 İşte üretim merkezli eğitim Beceri masaları BİLGİ KARTLARI HAZIRLAYAN GRUP

48 ÜRETİCİ GRUP Bilgi kartları ve diğer ölçme gerektiren hazırlıkları yapan etkinlikleri yapan grup. Çevre ve alan ölçümü yapan gurup, küçülterek kağıt üzerine aktarılmasını sağlıyor. 1/10 küçültme oranı, ayrıca bu hesaplamalarla ilgili kart üzerine çizimin ölçütlerle kesilmesi. Yaratıcı soruların (Şeklin içinde kaç üçgen, kare, dikdörtgen vardır? GB. Sorular) Şekiller oluşturulur belirlenen noktalardan kesilir ayırıp- birleştirme yöntemiyle oyunlaştırılması son derece önemlidir.

49 Beceri Masaları- Çoklu etkinlikler Bebeklerimle Çoklu Oyunlar Oynuyorum Kendi Bilgi Kartımı Hazırlıyorum Oyunu

50 Çocukla Çocuk-Bebek Oynayalım
Çocuğun dünyasında bebekleriyle ve hayvan figürleriyle oynamak önemli bir yer tutmaktadır. Çocuklar bu oyunlarını oynarken verilen yönergeler doğrultusunda: a- Bebekleriyle önce normal oyunlarını oynamaları b- Bebekleriyle konuşmalar ve canlandırmalar yapmaları c- Bebeklerinin kıyafetlerini değiştirmeleri d- Yeni rollerle yeni oyunlaştırmalarına bu kez hayvan figürlerini de katarak oynamalarına izin verilirse bu etkinlikler amacına ulaşmış olur. E-İlerleyen süreçlerde yetenekli öğrencilere elbise ölçüm, kesim ve dikimlerini yaptırabilmelerinin yolu açılacak.

51 Pazıl Oyunu, Bulmaca Oyunu, Oyuncaklarıyla oynanan Oyun, Harita Oyunu Matematik oyunları

52 PAZIL GRUBU Pazıl-Lego grubu oluşturmaktaki amacımız, dikkat ve konsantrasyon süresi kısa öğrencilerin bu sürelerinin gelişmesine yardımcı olmak hedeflenmiştir. Ayrıca bireysel gelişim hedeflenmiştir. Bireysel becerilerinin önünün açılması için önemli bir gelişim modelidir. Çocuğun problemini oyun yoluyla çalışma ve bunu çocukla paylaşmak çocuğa önemli bir mesafe aldırır. Çeşitli tamamlamalı ve tak çıkarlı oyunlar keşfetmelerinin yolu açılacak. Oyuncakların üretimlerini geliştirmelerine yardımcı olacak (labirent oluşumu –Domino taşlarını dizmeleri gibi) olacak şekilde tasarımlar katılacak

53 Her şey eğitimde materyaldir aslında çocuk farkında ama … KARE TAŞLARIN ÜZERİNDE ALAN VE ÇEVRE HESAPLAMALARI YAPAN GRUP Kurallara uygun oyun ve oyuncak oynama etkinlikleri, zorluk derecesi yüksek öğrencilere yönelik etkinlikler

54 Müzik Enstrümanlarıyla Saymalar ve ŞOV DERS Oyunları Müziksel Ritmik Şov Oyunları

55 2G Müzikli Şov Ders Etkinliği do-re-mi-fa-sol-la-si

56 ŞOV DERS ETKİNLİKLERİ Şov dersin çıkış noktası birinci sınıfları okuturken etkinlik saati, oyun saati uygulamaları ile başladı. Çocuğun dünyasını eğitim ortamına taşınmasıyla başladı. Bu amaçla tasarlana çok amaçlı sınıf, etkinlik sınıfı ve çoklu zeka sınıfı diye adlandırılan proje çerçevesinde farlı bir eğitim ve öğretim anlayışının tarafımdan benimsenmesiyle başladı. Şov dersin uygulama tekniği: Tiyatro-drama tekniğine mizah katılmasıyla devam eden etkiliklere ritim ve hareket katılarak bunu aynı anda öğrencilerle beraber yapılmasından oluşmaktadır. Nefes alma antrenmanları, duygu antrenmanları da eklenerek daha da zevkli ve renkli hale getirilebilir. İngilizce eğitiminde birebir bir yöntem!... Bu dersin faydaları (kazanımları): Bu ders tamamen çocuğun dünyasına uygun olduğundan katılım 100/100 , her öğrenci büyük bir iştiyakla ve keyifle katılıyor. Her öğrencinin ilgisini çektiğinde verilmek istenen mesaj ve etkinlik yüzde yüz sonuç alınıyor. Bu teknikle tüm derslere uyarlanabiliyor. Dezavantajları 50 kişilik sınıflarda kontrol zorluğu çekilebilir. Öğretmene bağlı birlikte hareket edebilme özelliği kazandırmışsa aynı başarı sağlanabilir.

57 Kolayca ritimle söyleyebileceği bir etkinlik olup, tüm öğrencileri kapsar.
Do-Külahta dondurma/Re-Masmavi bir dere Mi-Denizde bir gemi/Fa-Gemide bir tayfa Sol-Papatyalı bir yol/La-Köpükten bir damla Si-Ayşe’nin kedisiii İşte notaların hepsiii Bu etkinlikte beraber bu şarkı ritimle söylenir, Ayşe’nin kedisiii deme yarışı-Şarkı hareketleri yapılarak söylenmesi önemlidir. Çoklu etkinlikler-Hepiniz birer enstrüman çalan birisiniz, pantomimle çalalım. Fark etme etkinlikleri şarkımızda geçen kelimelerle ilgili; taşıtın adı? Çalışan, sürücüsü gibi

58 Her çocuk oyunu sever, bayılır, ama dersler yetişmeli, konular yetişmeli illa sınıfta dersler tamamlanmalı LİDERİ TAKİP OYUNU Sporda matematik ve oyunlar

59

60 Beceri Faaliyetleri FARK YARATAN ETKİNLİKLER

61 Her çocuk aslında bir kamera gibidir, fark ettirilirse GÖZLEM VE PROJE ÇANTASI TANITIMI

62 GÖZLEM VE PROJE ÇANTASI
Öğrencilerin Fen ve teknoloji Sosyal bilgilerle paralel işledikleri konuları hayatlarında uygulamalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Gözlem ve proje çantasında: A-Büyüteç B-bilgi kartları C-Makas Ç-Ölçü aletleri D-Renkli kartonlar E-Renkli kalemler F-Boş kaplar G-İpler, bağlamaya yarayan lastikler H-Cep poşetleri I-Gözlem defteri İ-Proje defteri J-Harita, gezilecek Yerlerin özelliklerini Gösteren haritalar, Krokiler K-Pusula L- Yapıştırıcılar M- Küçük keser, çekiç N-Küçük kürek

63 Her çocuk çevresine ve doğaya bayılır ama fark ettirilmek koşuluyla

64 EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE MATERYAL
Hayal edebiliği, dokunabildiği, hissedebildiği, her şey materyaldir. Çocuğun dünyasında olan her şey eğitim ve öğretimde materyaldir. Çocuğa ürettirilebilen her şey materyaldir. Canlandırılabilen, sergilenebilen, dikkat çeken her şey materyaldir. En önemli materyal çocuğun kendi oyuncağıdır.

65 Her çocuk bir şeyle uğraşmak ister önü açılırsa ÜÇ BOYUTLU TASARIM ÇALIŞMASI ARTIK MALZEMELERİ DEĞERLENDİRME

66 FARK YARATAN ÜÇ BOYUTLU TASARIMLAR YAPIP SERGİLEYEBİLİYORUM

67 Hele hele oyuncağını kendi üretiyorsa o oyuncakla oynama- tanıtma keyfini izlemelisiniz KENDİ OYUNCAĞIMI KENDİM ÜRETİYORUM, OYNUYORUM

68 Her öğrenci kendi becerisine göre yönlendirilirse sonuçları ne olur
Her öğrenci kendi becerisine göre yönlendirilirse sonuçları ne olur? TANITIM KATALOGLARINDAN ÜRÜN BEĞENME ACABA KAÇ KİLOYUM?

69 Her çocuk oynayarak daha kolay öğrenir Sek-sek oyunu oynayarak matematik öğreniyorum! Zihinden Toplama-Çıkarma

70 KULAKTAN KULAĞA OYUNU

71 SOSYAL ÖRGÜTLER-KIZILAY ZİYARETİ

72 KIZILAY ZİYARETİNİN SONUÇLARI; KAN BAĞIŞI KAMPANYASINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

73 KIZILAY GEZİSİ Kızılay gezisi öğrencilerin tamamen kendilerini yaparak yaşayarak öğrenme ve tecrübe edinme olanağının sağlandığı süper bir etkinliktir. Filmini ve sorularını öğrenciler sorması geziye önemli bir boyut katmıştır. Öğrencilerin özellikler yetkililere sordukları sorularla önemli kazanımlar elde etmişlerdir. Filmi izleyerek karar verebilirsiniz. KENT MÜZESİ GEZİSİ Geçmişimizi izleme, inceleme ve sorgulama ana tema olarak belirlendi. Şu an ve gelecekler bağlantılar kuruldu. Bu etkinlikte n önemli olay öğrenci burada geçmişine olan saygı içerisinde yaşanmış olayları analiz edebilmesi ve bu olayları sentezlemesidir. Tarihi karakterlerden Hacivat ile Karagöz ile bir demet oyunlaştırma roller yapmaları çocuğun dünyasında önemli bir olay maketinin yanında onun taklidini yapması, gezimize önemli bir katkı sağlamıştır. Sonuçlar: Sosyal bilinç gelişimi ve kan vermenin önemi kavranışı duygularını ifadelerinden anlaşılıyor. Mesleklerle ilgili eski yeni farkını daha gezi esnasında ortaya koyuyorlar.

74 Çok gezen mi bilir çok okuyan mı? KENT MÜZESİ ZİYARETİ

75 KENT MÜZESİ GEZİSİ Geçmişimizi izleme, inceleme ve sorgulama ana tema olarak belirlendi. Şu an ve gelecekler bağlantılar kuruldu. Bu etkinlikte n önemli olay öğrenci burada geçmişine olan saygı içerisinde yaşanmış olayları analiz edebilmesi ve bu olayları sentezlemesidir. Tarihi karakterlerden Hacivat ile Karagöz ile bir demet oyunlaştırma roller yapmaları çocuğun dünyasında önemli bir olay maketinin yanında onun taklidini yapması, gezimize önemli bir katkı sağlamıştır.

76 KENT MÜZESİ ZİYARETİ-KAYBOLAN, UNUTULAN MESLEKLER

77

78 ESKİ MESLEKLER Unutulan meslekler konusu ile ilgili kent müzesinde bulunan eski meslekleri tanıtıcı sergiler öğrencilere o döneme ait ipuçları vermektedir. Öğrencilerle gezi esnasında mesleklerle ilgili çoklu sorular soruldu, değişen ve gelişen meslekler nelerdir? Devrimi tamamlamış olanlar hangisidir? Sorularıyla yaratıcı etkinliklerle gezi tam amacına ulaşmış oldu. Eskiden bu meslekler popüler miydi? Şu an popüler meslekler nelerdir?

79

80 Her çocuk yaşadığı ortamdaki problemlere ve çözümlerine büyüklerinden daha duyarlıdır, tabi keşfedilirse HAYAT PROBLEMELRİ-2

81 HAYAT PROBLEMLERİ TELEVİZYON KUMANDASI PAYLAŞIMI
Tiyatro-drama tekniğinden yaralanarak doğaçlama ile bezenmiş bir oyun, eğitici öğretici özelliğinden dolayı sınıf ortamında sergilenmesi kalıcı etkilere sahip bir oyunlaştırmadır. Malzemeler:Televizyon, kumanda, not defterleri, okuma kitapları kostümler anne, baba kıyafeti, saat ve çeşitli oyuncaklar, gazete televizyon programlarını gösteren bölüm ve dekorasyon malzemelerinden oluşmaktadır. Üç bölümden oluşan bir oyun olup: 1. Bölümde kumanda kavgası ve paylaşamama bölümü, doğaçlama olarak oynatılıyor. 2. Bölümde tiyatro ve drama tekniğinden yararlanılıyor, doğaçlama ile zenginleştiriliyor,verilen taktik gereği bir planlama yaptırılıyor (zamanın kullanımı) herkes izleyeceği film-çizgi film ve dizileri ve saatlerini verilen not kağıtlarına yazıyorlar. Bu bölümde bu sefer benlik ön plana çıkıyor, yine tartışmalar bu sefer düzeyli fakat yine sonuç alamıyorlar. Verilen süre bu oyuna devam ediliyor. Anne ve babanın devreye girmesi ile olayı sonlandırıyorlar.

82 KUMANDA BENİM! 3. Bölümde ise bu sefer anne ile baba olaya el koyuyorlar (problem çözme tekniği) tarafları tek tek dinleyerek notlarını alıp çocukları dışarı çıkarıyor. Aralarında istişare ederek nihai çözümlere üreterek bir sonuca varıyorlar. Çocukları tekrar çağırarak kararlarını açıklıyor. Bu bölümün en önemli özelliği uzlaşma, bir birlerine saygı ve fedakarlık etme çünkü çakışan saatlerde biri diğeri adına fedakarlıkta bulunacak. Ayrıca kitap okuma saati de belirlendiğinden bu saatte kesinlikle kitap okunacak. Oyunun sonunda oyunculara ve seyircilere sorular sorulacak, sorulara cevaplar alınacak, oyunumuz böylece sona erecek. (değerlendirme yapılacak)

83 PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
1-Problemin gerçekten size ait olup olmadığına karar verin. Problem kimin belirle. 2-Problemi tam olarak tanımlayın. Problemi tanıt. 3-Problemi çözmek için yardıma ihtiyacınız olup olmadığına karar verin Yardıma ihtiyacını değerlendir. 4-Problemin tüm çözüm yollarını belirleyin. Çözüm yolları bul. 5-Her çözümün muhtemel sonuçlarını düşünün. En doğru çözümü seç. 6-Bir kara verin Karar ver. 7- Uygulayın Uygulama sonucunu değerlendir.

84 EYVAH PROBLEMİM VAR! 1- Sorunu tanımla.
2-Sorunun nedenlerini değerlendir. 3-Çözüm yollarını düşün. 4-En etkili çözümü seç. 5-Çözümü uygula. 6-Yeniden durumu değerlendir. Şimdi ben ne yapacağım? Dur ve ‘’sakin olmalıyım’’,diye düşün. Problemin ne olduğuna karar ver. Problemi çözebilecek değişik yolları düşün. Birini seç. Yap. Kendi kendine problemi çözüp çözmediğini sor.

85 ÜRETİM VE SERGİLEME Çevre ve doğa konulu el çantası yapılması ve sergilenmesi Kese kağıdı tekniğinden yararlanma (3. sınıfta üretilmişti)

86 Kendi ürettiği keki, kendisi derste anlatıyor ve arkadaşlarına dağıtıyorsa, o çocuğun bu yaşadıklarını unutması mümkün mü? KESİRLERİ KEK YİYEREK ÖĞRENİYORUM

87 KESİRLERİ ÖĞRENİYORUM
Kesirleri kek yapımı etkinliği ile öğreniyorum etkinliği çerçevesinde. Ev etkinliği olarak kek yapımı verildi. 1-Kekin yapılışı, evde yaptıkları ev etkinliklerini sınıfa taşımaları ve kekin yapılışını anlatımı (sunum) 2-Kekin kesirle bağlantısının kurulması, kesir ifadelerine göre kesilişi, kesilen kek bölmelerinin kesir ifadelerinin sorgulanması-Çap alma uygulamalı yapılıyor. 3-Her gün bir kek getirildiğinden bu etkinlik kesir bölümleri değiştiriliyor. ¼ grubu- 1/8- 1/6 gibi bu işlemleri toplaması ayrılan parçaları çıkarılması şeklinde konuya giriş yapılıyor 4-Kekler yenirken de alıştırmaları çözülüyor. Bu da ayrı bir keyif kattığından matematik son derece zevkli hale geliyor. En zor öğrencinin derse katıldığını göreceksiniz.

88 ZORLUK DÜZEYİ YÜKSEK ÖĞRENCİLERE UYGULANAN HAYAT PROBLEMLERİ
Bu öğrencilerle gruplar halinde hayal atölyesinde özel program uygulamaları yapıldı (Cuma-özel etkinlikler günüydü) Hayatlarındaki tüm olaylardan alıntılar probleme dönüştürüldü. Burada Pazar alışverişi uygulamaları yapıldı.

89 Her çocuk çiçek büyütmeyi sever, böyle bir ev etkinliği verilirse CANLILAR ÜNİTESİ-ÇİÇEK SERGİSİ

90 Matematik aynı zamanda bir uygulama bilimidir, projelendirilirse, derse uyarlanırsa UÇURTMALARDA MATEMATİK Uçurtmanı şekli- Kek sekiz eşit parçaya ayrılıyor. Bağlantı nedir?

91 UÇURTMA HAZIRLIĞI

92 ÖĞRETMEN BENİM

93

94 BİR MÜZİK ETKİNLİĞİMİZ

95


"Sınıf Çok Amaçlı-ÇZK Sınıfı- Etkinlik Sınıfı BENİM BİR HAYALİM VARDI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları