Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKNİK RESİM 2. HAFTA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKNİK RESİM 2. HAFTA."— Sunum transkripti:

1 TEKNİK RESİM 2. HAFTA

2 Şablon Kullanarak (Use A Template) Çizime Başlamak:
Çizim içinde kullanılacak çizgi tipi, katmanlar, yazı karakterleri ve limitler(çizim alanı) gibi bazı özelliklerin bir şablon çizimdeki gibi olması isteniyorsa AutoCAD programını başlattığımızda karşımıza gelen “Startup” (veya Create New Drawing) ileti kutusundan Use a Template seçeneğini kullanmamız gerekir. Açılan Select a Template (şablon seç) penceresinde AutoCAD de bulunan tüm şablonlar listelenir.

3 Alıştırma Tutorial-mmfg.dwt şablonunu kullanalım.
Bu şablon çizimde, aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi A3 kağıdının sadece çerçevesi ve Anteti hazırlanmış durumdadır.

4 Alıştırma OK’e tıklayıp AutoCAD ekranına dönelim.
Ekranın sağ alt köşesindeki Model/ Layout sekmesinde ISO A1 Layout butonuna tıkladığınızda çiziminizi yapacağınız alanın kağıt ortamını göreceksiniz ve ekranınız alttaki resimde gördüğünüz gibi olacaktır. Model Butonuna tıkladığınızda tekrar siyah AutoCAD ekranına dönüp çiziminizi yapabilirsiniz.

5 OSNAP (Nesne kenetleme) Ayarları:
Object Snap çizim yaparken kullanılan, özel noktalara kenetlenme özelliğidir. Bu özel noktalar; bir doğrunun uç noktaları (endpoint) orta noktası (midpoint), bir noktadan bir doğruya dik inmek için kullanılan (perpendicular), çemberin merkezine (center) veya kadran (quadrant) noktalarına kenetlenme, noktaya(node) kenetlenme , iki doğrunun kesişme noktasına (intersection) kenetlenme gibi çizim yaparken işimizi kolaylaştıran ve net bir şekilde çizim yapmamızı sağlayan ayarlardır. Bunun için Durum çubuğundaki OSNAP butonunu (tıklayarak) aktif hale getirdiğimizde otomatik olarak çalışır.

6 OSNAP (Nesne kenetleme) Ayarları:
Tools Menüsünden Drafting Settings’e tıklayınız. (ya da daha önce gördüğümüz “Çizim Yardımcıları”ndan “OSNAP” düğmesine sağ tuş ile tıkladığınızda açılan menüden Settings’e tıklayarak da aynı ileti kutusuna ulaşabilirsiniz.) Object Snap sekmesini seçiniz. Açılan ileti kutusundan sırasıyla Endpoint, Midpoint, Center, Quadrant, İntersection, ve Perpendicular’ işaretleyin. OK dediğinizde bu noktalar çizim yaparken BİR KOMUTA girdiğiniz zaman otomatik olarak çalışır. Object Snap On kutucuğunu işaretleyerek F3 tuşunu bu işlemi kısayoldan yapmanız için ayarlayabilirsiniz.

7 Alıştırma OSNAP ayarlarınızı yapın.
Line komutuna girin, bir çizgi çizin ve komuttan çıkın. Tekrar Line komutuna girin ve imlecinizi bir önce çizdiğiniz çizginin ucuna sonra ortasına yaklaştırın ve endpoint, midpoint gibi ifadeleri görün. Uç noktadan kenetlenip çizgiye devam edin. !!! Eğer bir komutta değilseniz imlecinizi çizgilere yaklaştırdığınızda object snap / nesneye kenetlenme noktaları gözükmeyecektir.

8 GÖRECELİ KARTEZYEN KOORDİNATLARI KULLANARAK ÇİZİM YAPMAK

9 Uygulama 1 Önce Standart Araç çubuğundan veya File menüsünden New ‘a tıklayarak yeni bir dosya açınız ve ekrana gelen ileti kutusundan “Use a Template” seçiniz. Açılan şablon listesinden “Tutorial-mmfg.dwt” şablon dosyasına tıklayın ve yukarıda izah edildiği gibi Model/ Layout sekmesinden kontrol ediniz. Sonra aşağıdaki çizimi yapıp ölçülendirelim.

10 Uygulama 1 1-Çizim ayarlarınızı yaptıktan sonra GRİD’e tıklayarak komut satırında Grid On yazısını görün. Ekranda Grid ızgarasını yani çizim alanınızı görün. Şimdi Grid Off yapabilirsiniz. 2- OSNAP düğmesine tıklayarak On yapınız. (komut satırında osnap on yazısını görün.) 3- Draw Menüsü veya Draw araç çubuğundan Line komutuna tıklayınız. 4- İmlecinizi ekranda A noktası olarak kabul edeceğiniz herhangi bir yere tıklayınız. 5- Durum Çubuğundan ORTHO’ya tıklayarak ON yapınız.(komut satırında ortho on yazısını görün) İmlecinizi sağa sola hareket ettirin, İmlecin sadece yatay ve düşey hareket ettiğini göreceksiniz. 6- İmleci B noktası yönünde sağa doğru hareket ettirin ve komut satırına 30 yazıp Enter’a basın. AB doğrusunu çizdiniz. (Eğer yanlışlıkla komuttan çıkarsanız tekrar line komutunu alınız ve B noktasına tıklayınız...) 7- C noktasına gidebilmek için komut yazıp Enter’a basın. 8- D noktasına gidebilmek için imleci sağa çekip 30 yazın ve enter yapın. 9- E noktasına gidebilmek için imleci yukarı doğru çekip komut satırına 15 yazın ve Enter.

11 Uygulama 1 10- F noktasına gidebilmek için imleci sağa çekip 20 yazın ve Enter yapın 11- G noktasına gidebilmek için imleci aşağı çekip 40 yazın ve Enter yapın 12- H noktasına gidebilmek için komut yazıp Enter yapın. 13- İ noktasına gidebilmek için ,imleci sola çekip 40 yazın ve Enter yapın 14-J noktasına isterseniz direkt olarak gidip (end point) işaretini gördüğünüzde tıklayabilirsiniz. yazıp enterlayabilirsiniz. Çiziminiz aşağıdaki gibi olacaktır!!! !!! Çizim üzerindeki yazıları daha sonraki haftalarda Text komutunu öğrenince, çizgiyi kalınlaştırıp renklendirmeyi de Layer konusunu işleyince yapabileceksiniz.

12 Uygulama 1 C, H ve J noktalarına giderken, neden koordinatları yazabilmek için başına @ işareti koyduk? AÇIKLAMA: B noktasından C noktasına giderken , B noktasını orijin yani (x=0, y=0) kabul edebilmek için @ işareti kullandık. (göreceli ya da izafi kartezyen koordinatlar) B noktasından C noktasına giderken Komut satırına @20,-15 yazdık. işareti koyarak B noktasının koordinatlarını 0,0 kabul edebildik (gerçekte farklıdır.) 20, C noktasının B’ye göre x yönündeki uzaklığıdır ve x ekseninin yönünde olduğu için + değer taşır. 15 ise C noktasının B’ye göre y yönünde uzaklığıdır ve y eksenine göre ters yöne gittiğinden – değer taşır. Yandaki şekilde x ve y eksenlerinin kesiştiği 0,0 noktasına göre x ve y nin alması gereken değerler gösterilmiştir.

13 Alıştırma Bu açıklamadan sonra uygulamanızı bir de J noktasından başlayarak A noktasına doğru tersten çizmeyi deneyin.

14 ÇİZİME ÖLÇÜ VERME

15 Uygulama 2 1. uygulamada yaptığımız çizimi ölçülendirelim:
Dimension araç çubuğu ekranda değilse ekrana getiriniz. OSNAP’ın aktif yani ON olmasına dikkat ediniz.

16 Uygulama 2 Dimension araç çubuğundan Linear Dimension butonuna tıklayın. İmleci A noktasına yaklaştırın ve sarı renkte endpoint işaretini görünce tıklayın. İmleci B noktasına yaklaştırın ve endpoint işaretini görünce tekrar tıklayın. İmlecinizi biraz yukarıya doğru hareket ettirip ölçüyü koymak istediğiniz yere gelince yine tıklayın. A ve B arası ölçülendirilmiş olur. Başka işlem yapmadan Continous Dimension butonuna tıklayınız. İmleciniz otomatik olarak B noktasına bağlanır, B noktasına tıklamayınız! Sırasıyla C, E ve F noktalarına tıklayınız. Enter yapıp komutu bitiriniz. Tek bir ölçü vermek istediğinizde Linear dimension komutunu kullanabilirsiniz !!! Uygulamada görüldüğü gibi sürekli ölçü (continue Dim.) vermek istediğinizde ilk ölçüyü Linear dim. ile vermeniz gerekir. Continue dimension tek başına çalışmaz.

17 Uygulama 2 J, İ, H, G noktaları arasını aynı şekilde soldan sağa doğru giderek ölçülendiriniz. İ, J, A noktaları arasını aşağıdan yukarı doğru giderek ölçülendiriniz. !!! Eğer verdiğiniz ölçülerde ölçü rakamları çok küçük ya da çok büyük ise lütfen gelecek haftayı bekleyiniz. Ölçü ayarlarını 3. haftanın sonundaki uygulamadan sonra yapacağız.


"TEKNİK RESİM 2. HAFTA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları