Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UÇURTMA’NIN TARİHÇESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UÇURTMA’NIN TARİHÇESİ"— Sunum transkripti:

1 UÇURTMA’NIN TARİHÇESİ

2 UÇURTMA NE ZAMAN VE NASIL ORTAYA ÇIKMIŞ ?
İlk uçurtmanın nerede ve nasıl yapıldığı kesin olarak bilinmiyorsa da, 2000 yıl önce ilk kez Çin'de uçuruldukları sanılıyor.

3 Bir efsaneye göre rüzgarlı bir havada bir Çinli şapkasının uçmasını önlemek için ona bir ip bağlar ve böylece de ilk uçurtmayı yapmış olur

4 UÇURTMA NE ŞEKİLLERDE KULLANILMIŞ?
Uçurtmanın Japonya'ya budist rahipler vasıtasıyla 7. yy'da ulaştığı söylenir. Rahipler uçurtmaları kötü ruhların yönlerini değiştirmek için ve o sene hasatın bereketini arttırmak için kullanırlardı.

5 Yine bir hikayeye göre, 300 yıl önce, Nagoya Kalesi'nin çatısındaki altın bir heykeli çalmak isteyen bir hırsızın çatıya çıkmak için kendisini bir uçurtmaya bağladığına inanılır. 

6 Genç bir adamın görüşmesine izin verilmeyen sevgilisine mesaj ulaştırmak için uçurtmayı beceriyle kullandığını görürüz.

7 Avrupa'ya 13. yy sonlarına doğru Marco Polo tarafından taşınmıştır
Avrupa'ya 13.yy sonlarına doğru Marco Polo tarafından taşınmıştır. Ayrıca 16. ve 17.yy larda Japonya ve Malezya'dan Avrupa'ya dönen gemicilerin de yanlarında uçurtma getirdiklerini bilinir.

8 18. ve 19. yylarda ise uçurtma bilimsel araştırmalarda kullanılan aletlerin arasında yer almaya başlamıştır. Benjamin Franklin, Alexander Wilson uçurtmaları rüzgar ve hava akımları üzerindeki bilgilerini arttırmakta kullanmışlardır.

9 Sir George Caley, Samuel Langley, Lawrence Hargrave, Alexander Graham Bell ve Wright Kardesler uçurtmalarla deneyler yapmış ve bu deneyler uçakların yapılmasında çok faydalı olmuştur.

10 George Pocock adlı bir öğretmen 1822de bir at arabasını, uçurtma yardımıyla saatte hızını 20 mile ulaştırarak çekmeyi başarmıştı.

11 I. Dünya Savaşı sırasında, İngiliz Fransız, İtalyan ve Rus orduları düşmanların yerlerini belirlemek ve işaretleşmek için uçurtmalardan yararlanmışlardır.

12 Denizde kaybolan pilotlar bir Gibson Girl-box uçurtması uçurmuşlar ve böylece yerleri tespit edilmiştir. 

13 Uçaklardan yararlanılan yerler arttıkça, uçurtmalar daha az kullanılır olmuş ve daha çok eğlence maksatlı uçurulmaya başlanmışlardır.

14 Francis Rogallonun -kanatlı uçurtması ve Domina Jalbert'in Parafoil uçurtması gibi önemli buluşlar, modern Delta Kanatların ve spor yapmakta kullanılan paraşütlerin gelişimine faydalı olmuşlardır.

15 1972de Peter Powell iki kumandalı stunter adlı bir oyuncağın tanıtımını yapmış ve insanlar uçurtmayı sadece eğlence için değil aynı zamanda da bir spor aracı olarak kullanmaya başlamıştır.

16 Daha buyuk ve daha güçlü uçurtmalar yapılmış ve 1980′lerde Yeni Zellandalı Peter Lynn bu uçurtmaların çekebileceği, ismine buggy denen üç tekerlekli bir araç yapmıştır. 

17 1990′larda tekerlekler üstünde, Su kayağı yaparken ya da buz üstünde kayarken uçurtma uçurmak çok populer hale gelmiştir. 

18 1999da bir grup insan, Kuzey Kutbunda kızaklarını çekmek için uçurtma kuvvetinden yararlanmıştır.

19 TÜRKİYEDE UÇURTMA VE UÇURTMACILIK
Dünyanın pek çok ülkesinde kulüpler, dernekler, federasyonlar düzeyinde sahip çıkılan, hatta müzeleri bulunan Uçurtma ülkemizde yeterince ele alınmamış.

20 1984 yılına kadar küçük ve cılız bazı organizasyonlarla zaman zaman gündeme taşınmaya çalışılsa da modern yaşamın ve çarpık kentleşmenin kurbanı olmaya yüz tutmuştu.

21 Türkiye'de uçurtma etkinlikleri,Mehmet Naci Aköz'ün 1984 yılında düzenlediği Türkiye'nin ilk para ve kupa armağanlı uçurtma yarışması ile apayrı bir boyut kazanmış ve Türk uçurtmacılığında yepyeni bir çığır açılmıştır

22 Ülkemizde uçurtmaya olan ilgide belli bir artış olmuş ve M. N
Ülkemizde uçurtmaya olan ilgide belli bir artış olmuş ve M.N.Aköz'ün başkanlığında 1986'da Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Birliği kurulmuştur.

23 1997 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda Türkiye'de ilk defa ' 'Uluslararası İstanbul Uçurtma Festivali '' gerçekleştirilmiştir.

24 Hollanda, Malezya, Danimarka,ve Avusturya'dan çok sayıda profesyonel uçurtmacı ve uluslararası uçurtma hakemi Türkiye'ye gelmiş ve etkinliklerin haberleri Avrupa basınında yer alarak Türk uçurtmacılığı ilk kez dünya sahnesine çıkmıştır.

25 İlerleyen yıllarda yerel yönetimlerin ve okulların dikkatleri bu alana çekilmiş, Mehmet Naci Aköz ve Eyüp Kardeş Uçurtmacılar Derneği işbirliğiyle çok sayıda yarışma, şenlik ve Uçurtma Festivali organize edilmiştir.

26 Rabia Ural .şeyma .kılıçal


"UÇURTMA’NIN TARİHÇESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları