Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR"— Sunum transkripti:

1 TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR

2 1930 – İstanbul Üniversitesi’ni ziyareti sırasında Hukuk Fakültesi’nde
Prof. Ali Kemal Bey’in Deniz Ticareti Hukuku dersinde

3 Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması
30 Kasım 1930’da halkın dini duygularını sömüren tekke,zaviye, ve türbeler TBMM ‘de alınan kararla kapatıldı.

4 KILIK KIYAFETTE DEĞİŞİKLİK
1932 – İstanbul’da bir ziyaret sonrası Âfet İnan’la binadan ayrılırken

5 Çok uluslu bir devlet olan Osmanlı Devleti’nde herkes kendi dini ve mili giysisini giyiyordu.

6 ***Bu durum Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal devlet anlayışına uymuyordu, ayrıca çağdaş bir görünüm sergilemiyordu. Bu durumu ortadan kaldırmak isteyen Mustafa Kemal, Kastamonu ve İnebolu gezilerinde şapkayla dolaştı.

7 25 KASIM 1925’DE ŞAPKA KANUNU MECLİSTE KABUL EDİLDİ.

8 Mustafa Kemal ,medreseleri kapatmış ve bu konu hakkında ;”Türk Milleti evlatlarına vereceği eğitimi okul ve medrese diye iki ayrı kuruluşa veremezdi” demiştir. Buna göre Mustafa Kemal’in medreseleri kapatma nedenini aşağıdakilerden hangisi daha çok açıklar? A-ülke insanlarının farklı kültürlerde eğitilmesini önlemek B-toplumda herkesin okur yazar olmasını sağlamak C-Türk Milleti’nin kültürel değerlerini zenginleştirmek. D-Eğitimin ülke kalkınmasındaki rolüne dikkat çekmek

9 “Fikrimiz, zihniyetimiz, tepeden tırnağa kadar medeni olacaktır
“Fikrimiz, zihniyetimiz, tepeden tırnağa kadar medeni olacaktır.Medeni ve milletlerarası kıyafet milletimiz için layık bir kıyafettir.Onu giyeceğiz. ” 1934 yılında da ibadet yerleri dışında dini kıyafetle gezilmesi yasaklandı.(Yalnız Diyanet İşleri Başkanı ve diğer dinlerin en yetkili kişileri hariç)

10 ***Kıyafette değişiklik aynı zamanda giyim konusundaki karmaşaya son vererek ulusal birlik ve beraberliği de güçlendirmiştir.

11 TAKVİM SAAT VE ÖLÇÜLERDE DEĞİŞİKLİK
***Hedef Batı Uygarlığı olduğu için Batı Uygarlığı ile uyum sağlama amacıyla takvim saat ve ölçüler değiştirildi. 1-Hicri ve Rumi Takvim yerine MİLADİ TAKVİM GETİRİLDİ.(1925) 2-Güneşin doğuş ve batış saatine göre düzenlenen eski gün sistemi değiştirilerek gün 24 saate bölündü günlük hayat düzene konuldu.

12 3-Yörelere göre değişen ağılık ölçüleri Ülkede karışıklık yaratıyordu.
Okka, arşın, enzade,kile vb. yerine metre,kilo,litre getirildi.(1931) 4-Avrupalı Devletlerle ticareti kolaylaştırmak için hafta tatili Pazar gününe alındı.

13 SOYADI KANUNU Osmanlı Devleti zamanında insanları birbirinden ayırmak için kişilerin adlarının yanına doğum yerleri, lakapları, baba adları vs. konuyordu. Kişi tanınmalarını kolaylaştırmak ve devlet işlerinde karışıklıkları önlemek amacıyla Soyadı Kanunu kabul edildi.(1934)

14 Soyadları Türkçe olacak, rütbe yabancı ırk, millet adları kullanılmayacaktı.
I:Soyadı Kanunu II. Medeni Kanun III.Şapka Kanunu IV.Harf Devrimi Kronolojik sıralama yapınız.(1999)

15 TÜRK KADININA SİYASİ HAKLAR TANINMASI
“Dünyada hiçbir milletin kadını ben Anadolu Kadını’ndan daha fazla çalıştım,milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar gayret gösterdim “diyemez

16 İlk Türk Devletlerinde kadının ve erkek eşit haklara sahipti.
(tek eşle evlilik,edinilen malların ortak paylaşımı, çocuğun üzerinde eşit haklara sahip olma vs.) Hanın eşi hatun, kurultaya eşi ile birlikte katılırdı.Kadınlar devlet işlerinde görev alırlardı.

17 TÜRK KADININA; 1926 Medeni Kanunun çıkarılmasıyla Türk Kadınına modern topluma yakışır haklar verildi. 1930’da belediye seçimlerinde seçmen olma hakkı 1933 ‘de muhtar seçme ve köy ihtiyar heyetine seçilme hakkı 1934’de milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

18 AYNI GELİŞME Fransa’da 1944 Japonya'da 1950 İsviçre’de 1971
İtalya’da 1948 yılında yaşandı.

19 Hangisi Medeni Kanun ile Türk Kadınına tanınan haklar arasında yer almaz?
A-Tek eşlilik şartı Boşanma halinde kadına tanınan haklar C-Mirasta kadın erkek eşitliği D-Kadına seçme seçilme hakkı tanınması


"TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları