Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ - TARİH ÖĞRETMENİ: Hüseyin Bora ÇELİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ - TARİH ÖĞRETMENİ: Hüseyin Bora ÇELİK"— Sunum transkripti:

1 ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ
TARİH ÖĞRETMENİ: Hüseyin bora çelik

2 ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ ( 2. DÖNEM KURULAN BEYLİKLER)

3 - Anadolu' ya gelen Türkmen boyları "uç" denilen sınırlara yerleştirilmişti. Bu Türkmenler hem sınırların güvenliğini sağlıyor hem de Bizans topraklarına akınlar yapıyorlardı. - Türkiye Selçuklu Devleti' nin zayıflaması üzerine uçlardaki Türkmenler serbest bir şekilde hareket ederek bağımsız beylikler haline geldiler. - Kösedağ Savaşı'ndan sonra Türkiye Selçuklu Devleti'nden umudu kesen Türkmenlerin kurduğu beyliklerdir. (II. Beylikler Dönemi) Anadolu Türk Beylikleri; -Moğol baskısına rağmen Anadolu'da Türk varlığının devamını sağlamışlardır. - Tümünde resmi dil Türkçedir. - Beyliklerin ortak amacı Anadolu'da Türk birliğini sağlayıp, Türkiye Selçuklu Devleti'nin yerini almaktır.

4 - Karamanoğulları ; Konya' yı alan Karamanoğulları kendilerini Türkiye Selçuklu Devleti' nin mirasçısı olarak görmüşlerdir. - Bu durum, I. Murad ve I. Bayezid döneminde, Osmanlılarla mücadelelerin başlamasına neden oldu. I. Bayezid bu beyliğe son verdi. Beylik, Ankara Savaşı' ndan sonra tekrar kuruldu. Fatih devrinde zayıflayan Karamanoğulları, II. Bayezid devrinde son buldu.

5 - Germiyanoğulları ; Kütahya civarında kurulmuştur
- Germiyanoğulları ; Kütahya civarında kurulmuştur. Bizans ile mücadeleye girişmişlerdir. I. Murad döneminde beylik topraklarının bir bölümü Osmanlılara çeyiz olarak verilmiştir. Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı ülkesine katılan bu beylik Ankara Savaşı' ndan sonra tekrar kuruldu. II. Murad zamanında vasiyet yoluyla Osmanlı Devleti' ne katılmıştır.

6 -Aydınoğulları ; Selçuk, Tire ve İzmir' de kuruldu
-Aydınoğulları ; Selçuk, Tire ve İzmir' de kuruldu. Donanması çok güçlüydü. Aydın Beyi olan Umur Bey, Bizans İmparatoru Kantakuzen taht mücadelesi sırasında yardım etmiştir. Yıldırım Bayezid zamanında Osmanlı' ya katılmıştır Ankara Savaşı'ndan sonra tekrar kurulmuştur. Cüneyd Bey, II. Murad ile yaptığı mücadeleyi kaybetmiş ve beylik Osmanlı ülkesine katılmıştır.

7 - Karesioğulları ; Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde kurulmuştur
- Karesioğulları ; Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde kurulmuştur. Denizcilikle uğraşmışlardır. Orhan Bey zamanında Osmanlı topraklarına katılmışlardır. Osmanlı Devleti böylece ilk donanmaya sahip olmuş ve Balkanlar' a geçmiştir. Osmanlı Devleti' ne katılan ilk beyliktir.

8 - Saruhanoğulları ; Manisa ve civarında kurulmuştur
- Saruhanoğulları ; Manisa ve civarında kurulmuştur. Menemen ve Foça' nın alınması ile denizcilikle uğraşmaya başladılar. I. Bayezid döneminde Osmanlı’ya bağlanmış fakat Ankara Savaşı'ndan sonra tekrar kurulmuştur. Çelebi Mehmet tarafından yıkılmışlardır.

9 -Candaroğulları (İsfendiyaroğulları) ; Kastamonu ve Sinop çevresinde kurulmuştur.
Kastamonu ve Sinop kolu olarak ikiye ayrılmıştır. Fatih Devri’nde Osmanlı’ya katılmıştır.

10 -Menteşeoğulları : Muğla’da kurulan ve Yıldırım Bayezid tarafından ortadan kaldırılan Menteşoğulları, Ankara Savaşı' ndan sonra tekrar kuruldu. II. Murad zamanında tamamen ortadan kaldırılmıştır. (Menteşeoğulları’nın son hükümdarı İlyas Bey’dir) İlyas Bey Külliyesi – Didim (Menteşeoğulları)

11 - Dulkadiroğulları ; Elbistan ve Maraş çevresine hakim oldular
- Dulkadiroğulları ; Elbistan ve Maraş çevresine hakim oldular. Ermenilerle mücadele ettiler. Memlüklerle ittifak yaptılar. Yavuz Sultan Selim 1515' te Turnadağ Savaşı ile yıkmıştır. 1515 – Turnadağ Savaşı (Osmanlı & Dulkadiroğulları)

12 -Ramazanoğulları ; Çukurova ve çevresinde kurulmuştur
-Ramazanoğulları ; Çukurova ve çevresinde kurulmuştur. 1608' de Osmanlı Devleti' ne bağlanmıştır. Osmanlı’ya katılan son Türk beyliğidir. Ramazanoğlu Medresesi (Restore Edilmiş Hali – Adana) Ramazanoğlu Türbesi - Adana Ramazanoğlu Konağı - Adana

13 Osman Bey, babası Ertuğrul Gazi’ nin ölümünden ,
- Osmanoğulları : Osmanlı Devleti’ ni kuran Osman Bey, Oğuzların Kayı boyundandır. Kayı boyu önce Maveraünnehir’ de yaşıyordu. Moğol istilasından kaçan bu boy, Anadolu’ ya gelmiş ve Alaeddin Keykubad döneminde Bizans sınırında bulunan Söğüt- Domaniç bölgesine yerleştirilmişlerdir. Osman Bey, babası Ertuğrul Gazi’ nin ölümünden , sonra Kayı boyunun başına geçmiştir. Kayı Boyu Amblem ve Bayrağı

14 Ertuğrul Gazi veya Ertuğrul Bey, 13
Ertuğrul Gazi veya Ertuğrul Bey, 13. yüzyılın ortalarında Oğuzların Kayı boyunun lideri ve Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babası. Osman Bey, Osman Gazi, I. Osman El Gazi ya da Ataman Bey mahlasıyla Fahrüddin veya Osmancık Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahıdır.

15 Diğer Türk Beylikleri :
İnançoğulları – Denizli,Tekeoğulları – Antalya, Hamidoğulları - Isparta – Eğirdir, Eşrefoğulları – Beyşehir, Sahipataoğulları – Afyon, Pervaneoğulları – Sinop, Tacettinoğulları - Samsun Eretna Devleti (Kadı Burhanettin) – Sivas , Alaiye Beyliği - Alanya

16 Konu Tekrarı Yapın Mutlaka
TARİH ÖĞRETMENİ: hüseyin bora çelik


"ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ - TARİH ÖĞRETMENİ: Hüseyin Bora ÇELİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları