Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EZAN VE SALÂ HİZMETLERİNDE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EZAN VE SALÂ HİZMETLERİNDE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ"— Sunum transkripti:

1 EZAN VE SALÂ HİZMETLERİNDE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

2 1- Görevlilerimizden Kaynaklanan Bazı Problemler
2- Fiziki Ve Teknik Problemler 3- Mevzuattan Kaynaklanan Problemler 4- Merkezi Ezan Sisteminden Kaynaklanan Problemler 5- Vatandaşlardan Gelen Talepler

3 I- GÖREVLİLERİMİZDEN KAYNAKLANAN BAZI PROBLEMLER:

4 1- Ehil olmayanların ezan ve salâ okumaları.
I- GÖREVLİLERİMİZDEN KAYNAKLANAN BAZI PROBLEMLER: 1- Ehil olmayanların ezan ve salâ okumaları. Ezan ve salâ hizmet içi eğitim kurslarının daha etkin bir şekilde düzenlenmesi. 2- Mikrofon ve cihaz kullanma tekniklerinin bilinmemesi. Belirli aralıklarla mikrofon ve cihaz kullanma teknikleri kurslarının düzenlenmesi.

5 3- Hizmet içi eğitim kursu verenlerin eğitim konusunda yeterli olmaması.
Ezan ve salâ hizmet içi eğitim kurslarını veren hocaların Başkanlığımız tarafından sertifika verilen ehil kişilerden seçilmesi. 4-Görevlinin salâ cümlelerini standartların dışına çıkarak değiştirmesi. (çok uzun ya da çok kısa okunması, Aleeeyk vs.) Mevzuata uyularak belli standardın sağlanması.

6 5- Cuma günü iç ezanın çok uzun okunması.
Hortum Resimleri                                                                                                                                                                                              5- Cuma günü iç ezanın çok uzun okunması. 6- Ramazan ayında imsak vakti okunan ezanın bazı yerlerde çok uzun okunması. 7- Başka ülke ezanlarına özenti sonucu bazı ezanların, kulağa hoş gelmeyecek hal alması.  Rasgele Resim                                                                                                HortumBu resim ile ilgili çekincelerinizi el-aziz.net(at)hotmail.com adresinine yazınız.                                   Zambak Sayfada bulunan resim: Hortum Resimleri , Hortum Resimleri               Copyright Resim

7 8- Birbirine yakın birkaç camide okunan ezan ve salânın karışıklığı sebep olması ve aynı vaktin ezanının iki defa okunması.

8 II- FİZİKİ ve TEKNİK PROBLEMLER

9 1-Cihaz, mikrofon, hoparlör ve kabloların kalitesiz olması ve uygun yerlere yerleştirilmemesi.
Günde beş defa kullandığımız bu sistemlerin kontrol edilip takibinin yapılması hayati öneme sahiptir. Bu sebeple ses sistemleri ile ilgili il müftülüklerimize bağlı teknik eleman bulundurulması gerekmektedir.

10 2- Caminin konumlandırılmasının mahalli şartlara göre yapılmaması.
Sözgelimi; çok katlı yapıların arasında kalmış olan küçük camilerin minarelerinden duyulan ezan ve salâ seslerinin yüksek katlarda oturan kişileri rahatsız ederken daha uzak yerleşim bölgelerinden hiz duyulmaması.

11 3-Hoparlörlerin uygun noktalara yerleştirilmemesinden kaynaklanan sorunlar.
(Kocatepe camiinde hoparlörler minarede değil de cami kapılarının üzerlerinde konumlandırılmıştır) Dağınık yerleşim bölgelerinde cami dışında bir alana da hoparlör yerleştirilerek, camide okunan ezanın uzak bölgelere aktarılması sağlanabilir. Bu konuda belediyeler ile işbirliği yapılabilir.

12 III- MEVZUATTAN KAYNAKLANAN PROBLEMLER

13 Nakil imtihanlarında ses ve sedanın 5 puan olarak değerlendirilmesi.
En azından müezzin kayyımlar için bu puanın artırılması.

14 IV- MERKEZİ EZAN SİSTEMİNDEN KAYNAKLANAN PROBLEMLER

15 1- Merkezi sistemden yayın alan camilerle merkezi sistemin ses perdesi arasında uyum olmaması.
Standart hale getirilmesi. 2- Cami görevlilerinin merkezi sistemin oluşturduğu rahatlık nedeniyle camiye geç gelmeleri. Bu husus cami cemaati tarafından eleştiri konusu olmaktadır.

16 3- Merkezi Sistem Ana Cihazının açılmasıyla birlikte biraz beklemeden ezana başlanılması durumunda ilk iki tekbirin duyulmaması. 4- Yerleşim yerlerinden kaynaklanan sinyal zayıflaması nedeniyle ses kalitesinin düşük olması. Teknik bakımların düzenli yapılması.

17 6- Her ilçenin kendine ait bir merkezi ezan sisteminin olmaması.
5- Park ve yol üzerindeki görevlisi olmayan küçük mescitlerde ezan okunmaması. Bu mescitlerin merkezi ezan sistemine bağlanması. 6- Her ilçenin kendine ait bir merkezi ezan sisteminin olmaması.

18 VATANDAŞLARDAN GELEN TALEPLER

19 1- Bazı vatandaşlarımız ezan sesini düşük bulurken, bazıları da yüksek olmasından şikâyet etmektedir. Bir hoparlörden sesi yükseltmek veya düşürmek yerine ses aktarama cihazı ile daha uygun bir ses seviyesiyle daha geniş bölgelere ezanın duyurulması sağlanabilir. Bu konuda belediyelerle işbirliği yapılabilir.

20 2-Bazı işitme engelli vatandaşlarımızın ezanın okunduğu an haberdar olmak istemeleri.
Talebin yoğun olduğu veya işitme engelli okullarının bulunduğu mahallelerdeki camilerin minarelerinde ezan okunurken bir sinyalizasyon sisteminin uygulanması.

21 3- Cenaze salâlarının çok erken saatlerde okunması.
Başka şehre gönderilecek cenazelerde erken saatlerde salâ talep edilmesinden kaynaklandığı ifade edilmektedir. 4- Cenaze salâlarından ücret beklentisi içinde olunması veya bu durumun hissettirilmesi.

22 Teşekkürler… Mustafa TEKİN Ankara İl Müftü Yardımcısı


"EZAN VE SALÂ HİZMETLERİNDE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları