Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YENİÇAĞA İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YENİÇAĞA İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 YENİÇAĞA İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ
Telefon : Faks :

2 MÜFTÜLÜK HİZMET BİNASININ TANITIMI
BİNA YERLEŞİM PLANI Müftülüğümüz Kaymakamlık ve diğer birimlerinde bulunduğu Belediye’ye ait binada hizmet vermektedir. Bu binanın ikinci katında Müftülüğümüze ait bir makam odası, bir memur odası,bir vaiz odası birde arşiv odası bulunmaktadır. Müftülüğümüz de bu binada kira karşılığı hizmet vermektedir. Merkez Görevlileri: 1-Müftü 2-Vaiz 3-Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni (1) 4-Hizmetli (1) CAMİ VE PERSONEL DURUMU A- İLÇE MERKEZİ Cami Sayısı İmam-Hatip Kadrosu Bulunan Cami Sayısı İmam-Hatip Kadrosu Bulunmayan Cami Sayısı Müezzin-Kayyum Kadrosu Bulunan Cami sayısı Müezzin-Kayyum kadrosu Bulunmayan Cami Sayısı Hiç Kadrosu Bulunmayan Cami Yok Yeni Yapılmakta Olan Cami Yok

3 B-KÖYLER 1-Cami Sayısı : 29 2-Kadrolu Cami Sayısı: 29 3-Kadrosuz Cami Sayısı: Yok 4-İbadete Açık Cami Sayısı: 29 5-İbadete Kapalı Cami Sayısı: Yok 6-Görevlisi Olan Cami Sayısı: 28 7-Münhal Cami Sayısı: 1 TOPLAM CAMİ VE GÖREVLİ SAYISI: 1-Toplam Cami Sayısı: 36 2-Toplam İmam-Hatip Sayısı: 33 3-Toplam Müezzin Sayısı: 3

4 PERSONELİN ÖĞRENİM DURUMU
Dini Yüksek Öğretim(İl.Fak. İsl.İl.Fak.YİE) 2 6 Yıllık Yüksek Öğretim - 5 Yıllık Yüksek Öğrenim 4 Yıllık Yüksek Öğrenim ( İşletme ve Kamu Yönetimi) 3 3 Yıllık Yüksek Öğrenim 2 Yıllık Yüksek Öğrenim ( İlahiyat Ön Lisans) 10 2 Yıllık Yüksek Öğrenim ( Sosyal Bilimler ) 5 4 Yıllık Yüksek Öğrenime Devam Eden ( İlahiyat Lisans ) 1 2 Yıllık Dini Yüksek Öğrenime Devam Eden ( İlahiyat Önlisans) 9 İmam-Hatip Lisesi Lise ve Dengi Okul Ortaokul ve Dengi Okul İlkokul T O P L A M 42

5 CAMİ PERSONEL GENEL DURUMU
Nüfusu 5796 İlçe Müftüsü 1 Vaiz Şef - Veri Haz.ve Kont.İşlt. Daktilografi Memur Şoför Hizmetli K.Kursu Öğreticisi Söz.K.Kursu Öğreticisi 2 Geçici K.Kursu Öğreticisi İmam-Hatip 34 Müezzin-Kayyım 3 Sözleşmeli İmam-Hatip Vekil İmam-Hatip TOPLAM 44 Toplam Cami Sayısı 36 İbadete Açık Cami İbadete Kapalı Cami - Merkez Camii Sayısı 7 Belde-Kasaba Cami Sayısı Köy Cami Sayısı 29 Münhal Kadro Sayısı 1 Kadrosuz Cami Sayısı

6 MÜFTÜLÜK FETVA HİZMETLERİ
Vatandaşlardan gelen fetva sorularına Müftülüğümüzde yetkili kişiler tarafından (İlçe Müftüsü ve Vaiz) cevap verilerek bilgilenmeleri sağlanmaktadır. Bununla beraber bayanları ilgilendiren fetvalarda ise sorular, İl’de bulunan bayan Din Hizmetleri Uzmanına yönlendirilmektedir. yıllarında Müftülüğümüze telefonla veya bizzat yüz yüze görüşmek kaydıyla toplam 38 soru sorulmuş ve cevaplandırılmıştır. 6

7 MÜFTÜLÜĞÜN MUSHAFLARLA İLGİLİ ÇALIŞMALARI
Camilerimiz ve Kur’an Kurslarımızdaki bütün mühürsüz Kur’an-ı Kerimler kaldırılmış, ve Diyanet İşleri Başkanlığı veya Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yayınlanan,ya da Mushafları İnceleme Kurulu mührü taşıyan K.Kerimlerin kullanılması sağlanmıştır. Ayrıca vaazlarda da cemaate Mühürsüz K.Kerim’leri almamaları konusunda telkinler yapılmıştır.

8 DİN HİZMETLERİ B-KUR’AN KURSU HİZMETLERİ 1- Uzun Süreli Kur’an Kursları İlçemizde ve 2007 yıllarında faal Kur’an Kursu bulunmamaktadır. İlçe Merkezinde öğretim yılında Kız Kur’an Kursu faaliyete geçirilmiş ve halen devam etmektedir. 2-Yaz Kur’an Kursları: İlçe merkezinde yaz Kur’an kursları 2008 yılına kadar erkek öğrenciler için merkezde bulunan Erkek Kur’an Kursunda,Kız öğrenciler için de Mehmet ÇELİK İlköğretim Okulunda açılmış ve bu kurslara her yıl 400 civarında öğrenci katılmıştır yılında ise kız öğrenciler için Kız Kur’an Kursunda yaz kursları açılmıştır. Köylerde ise tüm camilerde yaz Kur’an Kursları açılmıştır. Her yıl açılan yaz Kur’an Kursları en az ikişer sefer denetlenmiştir.

9 2008-2009 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNDE KUR’AN KURSLARI ÖĞRENCİ SAYISI
YÜZÜNE HAFIZLIK GENEL TOPLAM BAYAN BAY TOPLAM 56 -

10 2007-2008 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİNDE MERKEZDEKİ KUR’AN KURSLARI ÖĞRETİCİ SAYISI
KADROLU SÖZLEŞMELİ GEÇİCİ TOPLAM - 2

11 MÜFTÜLÜK PERSONEL İLİŞKİLERİ
1-Personel ilişkilerimiz, Başkanlık mevzuatı çerçevesinde karşılıklı sevgi ve saygı içerisinde disiplinli bir şekilde yürütülmektedir. 2-Her ayın 15’de İmam-Hatip ve Müezzin- Kayyımlarla, toplantılar yapılmaktadır. Bu toplantılarda hizmetlerin koordineli, disiplinli ve verimli olarak yapılması, hizmette birlik ve beraberliğin sağlanması, din görevlisi ve cemaat ilişkilerinin uyumlu olması, yıkıcı ve bölücü faaliyetler karşısında dikkatli olunması hususları ile gündemde bulunan diğer konular hakkında personel bilgilendirilmektedir. 3-Müftülüğümüzde görevli bulunan, her kademedeki personelin yakınlarının vefatları durumunda, cenaze merasimine Müftülüğümüzden bir heyet katılmakta ve taziyede bulunmaktadır. 4-Personelin veya yakınlarının düğün merasimlerine de müftülüğümüzden bir heyet iştirak ederek daire personelimizce alınan hediye takdim edilmektedir.

12 HALKLA İLİŞKİLER 1-İlçemizde bulunan şehit aileleri ziyaret edilerek taziyelerde bulunulmakta ve dini vecibeler yerine getirilmektedir. 2-Ramazan aylarında, Kutlu Doğum Haftaları ile Camiler ve Din Görevlileri Haftalarında kurumumuzun tanıtılması ve birlik beraberliğin tesisi için İlçemizde bulunan bürokratlar ve toplantılara katılan halka yemek verilmektedir. 3-Vaaz ve İrşat Hizmetleri çerçevesinde her hafta Pazartesi akşamları 2 köyde, Perşembe ve Cuma günleri Merkez Yeni Camiinde Merkezi sistemle vaaz yapılmaktadır. 4-Müftülüğümüzce her yıl özellikle köylerin muhtarları ve İlçe merkezindeki mahalle muhtarları ile kaynaşma ve istişare toplantıları yapılmaktadır.

13 DİĞER KURUMLARLA İLİŞKİLER
1-Kutlu Doğum Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası gibi önemli haftalarda Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak öğrenciler arasında şiir ve kompozisyon yarışmaları yapılmaktadır. Dereceye girenlere hafta etkinlikleri içerisinde Müftülük ve TDV. Yeniçağa şubesi tarafından ödül ve hediyeler verilmektedir. Bu haftalar vesilesiyle başta Kaymakam ve Belediye Başkanı olmak üzere daire amirleri düzenlenen konferanslara davet edilmekte, ayrıca çeşitli ikramlarda bulunulmaktadır. 2-Çeşitli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile işbirliği yapılarak ihtiyaç sahibi, yoksul veya hasta kimselere maddi manevi destek verilmektedir. 3-Müftülüğümüz başta resmi kurumlar olmak üzere diğer sivil toplum örgütleri ile de iyi bir diyalog içersindedir.

14 İHTİYAÇLAR 1-Personeli 50 nin altında olan Müftülüklerde bir adet memur bulunmaktadır.Memurun izne ayrılması, hastalığı veya hac görevlendirilmelerinde memur açısından büyük sıkıntı çekilmektedir.Bu nedenle tek memuru olan Müftülüklere 2 inci memur atanması. 2-İlçemize müstakil bir Müftülük sitesi yapılabilmesi için gerekli desteğin sağlanması. 3-Müftülük hizmetlerinin daha verimli köylere ulaştırılabilmesi için, Müftülüğümüze bir adet şoför kadrosunun verilmesi. 4-Camilerde kullanılan elektrik faturalarının ödenebilmesi için yeterli ödeneğin zamanında gönderilmesi. 5-Bütün İlçelerimize nüfusuna göre bir oran dahilinde irşat hizmetlerinin daha verimli ve etkin olması için vaiz ve vaizler atanmalı. 6-Emekliliği gelen personelin en az bir defa hacca, mümkün olmadığı takdirde görevli olarak umreye gönderilmesi.

15 İHTİYAÇLAR 10-İrşat hizmetlerinin daha etkili ve verimli olabilmesi için münhal bulunan veya yurt dışına giden vaizlerin yerine vaiz atamasının yapılması. 11-Taşra teşkilatında çalışan personelin özlük haklarının iyileştirilmesi yönünde çaba gösterilmesi. 12-Lojman olmayan görevlilere Başkanlığımızca yapılacak bir program çerçevesinde kampanyalar düzenleyerek maddi desteğin sağlanması.

16 FAALİYETLER Bayanlara Yönelik Faaliyetler : Vaaz ve İrşat :
A-CAMİ İÇİ FAALİYETLER Bayanlara Yönelik Faaliyetler : Vaaz ve İrşat : İlçemizde görev yapan 2 adet bayan Kur’an kursu öğreticisi, program dahilinde, İlçe merkezinde bulunan camilerde program yaparak bayanlarla sohbet düzenlemekte, ayrıca ayda 2 köy olmak üzere köy ziyareti ve sohbet toplantıları yapmaktadırlar.

17 FAALİYETLER B-CAMİ DIŞI FAALİYETLER
1-Engelli Vatandaşlarımıza Yönelik Faaliyetler: 1-Merkez camilerimizde özürlü vatandaşlarımızın camiye giriş-çıkışlarında ve tuvaletleri rahatça kullanabilmeleri için çalışmalar yapılmış ve diğer tedbirler alınmıştır. 2-Dünya Sakatlar ve Dünya Özürlüler haftasında camilerimizde vaazlar edilmiş anılan hafta içindeki Cuma günlerinde ise bütün camilerimizde hutbeler okunmuştur.

18 FAALİYETLER B-CAMİ DIŞI FAALİYETLER 4-Kutlu Doğum Haftası Etkinlikleri: Her yıl “Kutlu Doğum Haftası” münasebetiyle, İlçemizde konferans düzenlenmektedir. Konferansa İl Müftülüğü ile koordineli bir şekilde konuşmacılar davet edilmekte, görevlilerimizin de gayretli çalışmaları neticesinde, katılım yüksek olmaktadır. Hafta nedeniyle konferansa katılanlara, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı yayınlarından çeşitli kitaplar, gül, poster hediye edilmekte ve Kutlu Doğum aşı ikram edilmektedir.

19 FAALİYETLER B-CAMİ DIŞI FAALİYETLER b-Hafta Etkinlikleri: “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” etkinlikleri çerçevesinde, hafta nedeniyle tüm camilerimizde hutbe okunmakta ve vaazlarda konu işlenmektedir. Hafta nedeniyle daire amirleri, köy ve mahalle muhtarları, emekli din görevlileri ve tüm Müftülük personeline yemek ikramında bulunulmaktadır. Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinliklerine katılanlara, Diyanet ve Diyanet Vakfı yayını olan çeşitli kitaplar hediye olarak verilmektedir.

20 FAALİYETLER b-Hafta Etkinlikleri
B-CAMİ DIŞI FAALİYETLER b-Hafta Etkinlikleri Yıl içerisinde personel arasında yapılan “Hafızlık, Kur’anı Kerimi Güzel Okuma, Ezanı Güzel Okuma, Hutbe ve Şiir Yazma “ yarışmalarında dereceye girenler ödüllendirilmekte, yıl içerisinde emekli olan personele ve Kutlu Doğum Haftası Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen faaliyetlere katkıda bulunan personele, teşekkür belgeleri verilmektedir. Hafta etkinlikleri çerçevesinde personelimiz yakınlarından vefat edenler için mevlit okutulmaktadır. Hafta nedeniyle kurum amirleri,sivil toplum kuruluşlarının başkanları, muhtarlar ve esnaf kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile tüm çalışan ve emekli olan personelimize yemek ikram edilmektedir. Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinliklerimize katılanlara, Diyanet ve Diyanet Vakfı yayını olan çeşitli kitaplar hediye olarak verilmektedir.

21 FAALİYETLER 7- Önemli Gün ve Gece Kutlamaları: B-CAMİ DIŞI FAALİYETLER
Kandil gecelerinde özel vaaz ve mevlit programları düzenlenmektedir. Önemli gün ve gecelerde erkek ve kadınlara yönelik olarak İlçemiz Merkez Yeni Camii’nde özel programlar tertip edilmektedir. Ayrıca Vakıflar Haftası, Şehit ve Gaziler Haftası, Türk Polis Teşkilatının Kuruluş Yıldönümü ve Gaziler günü münasebetiyle, Terör Mağduru Şehitler ve Tüm Şehitler için İlçemiz Merkez Yeni Camii’nde Mevlid-i Şerif okutulmaktadır. Şehit ve Gaziler Haftasında; şehit ve gazi yakınları ziyaret edilerek taziyede bulunulmaktadır.

22 FAALİYETLER B-CAMİ DIŞI FAALİYETLER Ayrıca; cami dışı faaliyeti olarak merkez ve köy camilerimizden bahçe ve çevresi uygun olanlarına ağaçlandırma ve çevre düzenlemesi yapılmaktadır.


"YENİÇAĞA İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları