Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ASFA AHMET MİTHAT LİSESİ Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ASFA AHMET MİTHAT LİSESİ Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi"— Sunum transkripti:

1 ASFA AHMET MİTHAT LİSESİ Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2001-2002
NASIL NAMAZ KILARIZ ? ASFA AHMET MİTHAT LİSESİ Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

2 NASIL NAMAZ KILARIZ? 1- Kıbleye karşı dönülür. Ayaklar birbirinden dört parmak kadar açık tutulur. Ellerin baş parmakları kulak yumuşaklarına değdirilir, avuç içleri kıble istikâmetine açılır. “Niyet ettim. Allah rızası için sabah namazının farzını kılmaya, döndüm kıbleye” dedikten sonra “Allahü ekber” diyerek göbek altında sağ el sol elin üzerine bağlanır.

3 Kadınlar, tekbir alırken ellerini omuz hizasına kadar kaldırırlar.
NASIL NAMAZ KILARIZ? Kadınlar, tekbir alırken ellerini omuz hizasına kadar kaldırırlar.

4 NASIL NAMAZ KILARIZ? 2- Gözler, secde edilecek yerden ayırmadan Sübhâneke okunur. E’ûzü Besmeleden sonra Fâtiha okunur. Fâtihadan sonra Besmele çekmeden bir zamm-ı sûre okunur.

5 NASIL NAMAZ KILARIZ? Kıraat sırasında kadınlar ellerini göbek altına değil, göğüsleri üzerine bağlarlar.

6 NASIL NAMAZ KILARIZ? 3- Zamm-ı sûreden sonra (Allahü ekber) diyerek rükûa eğilinir. Ellerle diz kapakları kaplanır, bel düz tutulur ve gözler ayaklarından ayırmayarak, üç defa (Sübhâne Rabbiye’l-azîm) denir.

7 Kadınlar, rükûda erkekler gibi tam düz durmazlar.
NASIL NAMAZ KILARIZ? Kadınlar, rükûda erkekler gibi tam düz durmazlar.

8 NASIL NAMAZ KILARIZ? 4- (Semi’allahü limen hamideh) diyerek doğrulunur. Doğrulurken, pantolonu çekmemeli ve gözlerini secde yerinden ayırmamalıdır. Tam dik durunca (Rabbenâ lekel hamd) denir.

9 Kadınlar da aynı şekilde yaparlar.
NASIL NAMAZ KILARIZ? Kadınlar da aynı şekilde yaparlar.

10 NASIL NAMAZ KILARIZ? 5- Ayakta biraz durup, (Allahü ekber) diyerek secdeye gidilir. Secde sırasında erkeklerin dirsekleri yerden hafif kalkık olur. Secdede üç defa (Sübhâne Rabbiyel-a’lâ) denir.

11 Secde sırasında kadınlar dirsekleri yere dayarlar.
NASIL NAMAZ KILARIZ? Secde sırasında kadınlar dirsekleri yere dayarlar.

12 NASIL NAMAZ KILARIZ? 6- Sonra, (Allahü ekber) diyerek sol ayak yere yayılır, sağ ayağın parmakları kıble istikâmetinde bükülür, uylukların üzerinde oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar kendi hâline bırakılır.

13 NASIL NAMAZ KILARIZ? Kadınlar, otururken her iki ayaklarını da sağ tarafa yayarak uylukları üzerine otururlar.

14 NASIL NAMAZ KILARIZ? 7- Sonra (Allahü ekber) diyerek, tekrar secdeye varılır. Secdede, üç kez (Sübhâne Rabbiyel alâ) okunduktan sonra (Allahü ekber) diyerek ayağa kalkılır.. İkinci rekât de, aynı birinci rekâtta olduğu gibi kılınarak tamamlanır.

15 NASIL NAMAZ KILARIZ? 8- İkinci rekatın sonunda, ikinci secdeden sonra (Allahü ekber) deyince ayağa kalkmayıp uyluklar üzerine oturulur, (Ettehıyyatü), (Allahümme salli), (Allahümme bârik) ve (Rabbenâ âtina) duâları okunur.

16 Kadınlarda aynı şekilde yaparlar.
NASIL NAMAZ KILARIZ? Kadınlarda aynı şekilde yaparlar.

17 NASIL NAMAZ KILARIZ? 9- Sonra önce sağa, sonra sola (Esselâmü aleyküm ve rahmetullah) diye selâm verilir. Bu şekilde namaz tamamlanmış olur. Selâmdan hemen sonra (Allahümme entesselâm ve minkesselâm tebârekte yâ zel-celâli ve’l-ikrâm) denir.

18 Kadınlar da aynı şekilde selâm verirler.
NASIL NAMAZ KILARIZ? Kadınlar da aynı şekilde selâm verirler.

19 NASIL NAMAZ KILARIZ? 10- Namazdan sonra, 3 kere istiğfar okumak sünnettir. Sonra, (Âyetel-kürsî) okunur. 33’er defa subhanallah, elhamdülillah ve Allahü ekber ve bir kez la ilahe illallahü vahdehü la şerikeleh... denir. Daha sonra duâ edilir.

20 Kadınlar da istiğfar, tesbih ve duaları benzer şekilde yaparlar.
NASIL NAMAZ KILARIZ? Kadınlar da istiğfar, tesbih ve duaları benzer şekilde yaparlar.

21 NASIL NAMAZ KILARIZ? Dört rekâtlı sünnetlerin ve farzların ikinci rekâtından sonra tehıyyat okunup kalkılır. Sünnetlerin 3. ve 4. rekâtlarında Fâtihadan sonra, zamm-ı sûre okunur. Farzların 3. ve 4. rekâtlarında yalnız Fâtiha okunur, zamm-ı sûre okunmaz. Akşamın farzı da böyledir. Yâni üçüncü rekâtında zamm-ı sûre okunmaz. Vitrin üç rekâtında da, Fâtihadan sonra zamm-ı sûre okunur. Sonra eller kulaklara kaldırılarak tekbir getirilip (Kunut) duâları okunur. İkindinin ve yatsının ilk sünnetleri de diğer 4 rekâtlı sünnetler gibidir. Ancak ikinci rekâttan sonraki oturmada tehiyyattan sonra Allahümme salli ve bârikler de okunur.

22 FATİHA SURESİ

23 KEVSER SURESİ

24 İHLAS SURESİ


"ASFA AHMET MİTHAT LİSESİ Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları