Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

THE TRAINING OF ADULT EDUCATION TRAINERS CONCERNED WITH THE REFUGES

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "THE TRAINING OF ADULT EDUCATION TRAINERS CONCERNED WITH THE REFUGES"— Sunum transkripti:

1 THE TRAINING OF ADULT EDUCATION TRAINERS CONCERNED WITH THE REFUGES
KARTEPE HALK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017

2 PROJEMİZİN TANIMI Program: Erasmus+
Ana Eylem: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Eylem: Öğrenci ve Personel Hareketliliği Eylem Türü: Yetişkin Eğitimi Personelinin Hareketliliği

3 KONSORSİYUM ÜYELERİ Konsorsiyum Üyeleri, Kartepe İlçesinin farklı sosyokültürel ve sosyoekonomik seviyelerdeki tüm vatandaşlarına ulaşabilecek yetişkin eğitimi kurumları arasından seçilmiştir. Kartepe Halk Eğitim Merkezi Kartepe Belediyesi-Meslek ve Sanat Eğitimi Kurs Merkezi (KARMEK) Kocaeli Kültürel Gelişim ve Dayanışma Derneği (KOGED)

4 PROJENİN ÇIKIŞ NOKTASI
2. Dünya Savaşından bu yana ortaya çıkan en ağır insani krizin tetikleyicisi olarak Suriye'deki çatışma ortamı altıncı yılındadır ve görünürde yakın zamanda sona ereceğine ilişkin bir belirti de bulunmamaktadır. Milyonlarca insan evlerini terk edip komşu ülkelere sığınmak zorunda kalmıştır ve bu insanların gelecekleri henüz belirsiz durumdadır. Son elli yılda dünyada ve son 5 yılda özellikle Türkiye'de en önemli olgu göçtür yılında 3 milyona yakın Suriyeli vatandaş "açık kapı" politikası uygulayan ülkemize sığınmıştır.

5 Bugüne kadar mültecilerin, çoğunlukla sivil toplum kuruluşları aracılığıyla can ve mal güvenliklerini sağlamaya yönelik çok kısa vadeli çalışmalar yapılmıştır. Ancak iç savaşın ve şiddetin hala sürüyor olması, daha uzun vadede ülkemizde bulunan mültecilere yardımcı olacak sosyopsikolojik ve sosyokültürel entegrasyonlarını sağlayacak çalışmaların ivedilikle yapılmasını gerektirmektedir. Ve bu konuda yapılandırılacak ilk politika eğitim-öğretim alanında olmalıdır.

6 ANA AMACIMIZ Projemiz ilçemizde bulunan mültecilerin, yetişkin eğitimleri yoluyla entegrasyonlarını sağlayacak, eğitim-öğretim çalışmalarında görev alacak eğitmenlerin mesleki yeterliliklerini ve donanımlarını geliştirmeyi amaçlamaktadır.

7 PROJENİN AMAÇLARI Sığınmacı ve mültecilere mesleki eğitim verecek eğiticilerin doğru sosyolojik ve psikolojik yaklaşım sergilemelerini sağlamak *Sığınmacı ve mültecileri kendilerine tanınan haklar konusunda bilgilendirecek eğiticileri eğitmek *Uygun taleplere göre açılacak kurslar ve programlar için yetişkin eğiticileri hazırlamak *Çarpan etkisi ile kamuoyunda mülteci ve sığınmacılarla ilgili olumlu algı değişikliği oluşturmak *Kamu ve STK ların mülteci sorununa yaklaşımlarında paralellik oluşturmak ve işbirliği yaratmak *Bu konuda çalışan STK ların bilgi ve koordinasyon eksikliğini gidermek *Sığınmacıların uyumu için yaygın eğitim programlarında görev alacak yetişkin eğiticilerin ,Türkiye’ de uzun süre kalacakları düşünülen göçmenler için daha planlı çalışmalar yapmalarını, yapılan çalışmaların sürdürülebilirliği sağlamak

8 *Mültecilerin topluma entegrasyonu ile ilgili eğitim alarak AB üyesi ülkelerin deneyimlerini paylaşmak ve birlikte uyumlu yaşama amacıyla nasıl davranmamız gerektiğini, hangi adımları atmamız gerektiğini öğrenmek *STK ların ortak aklı ile sivil toplumun bu alanda ki rolünü ve işbirliğini geliştirmek *Mülteci krizlerinde uygulanacak yöntemler konusunda eğitim almış kadrosu bulunmayan diğer STK ları da işin içine katarak eğitim vermek *AB Türkiye İlerleme Raporu 2015 de yer aldığı gibi sığınmacı krizinin çözümünde hazırlanacak olan ''Türkiye-AB Ortak Eylem Planına hazırlıklı olmak" *AB ülkelerindeki eğitimler vesilesi ile, bir AB ülkesi ile ortak çalışmaları yürütmek ve onların deneyimlerini paylaşmak gibi olgularla AB vatandaşlığı konseptine hazırlıklı olmak *AB ülkelerinde yeni ortaklarla çalışarak bir network ağı oluşturmak ve yeni projeler için adımlar atmak *Bu proje devamında gelecek yıl mülteciler için müfredat ve tutum geliştirme yönünde çalışmalar yapılacak bir Strategic Partnership (KA2)projesi gerçekleştirmek tir.

9 ADIM ADIM PROJEMİZ Belirlenen ana amaçlara ulaşmak için takip edeceğimiz yolda atmamız gereken adımları planladık:

10 1. ADIM Yapılan planlamaya göre eğitmenlerin önce İngilizceyi aktif olarak kullanabilme becerilerinin arttırılmasına karar verdik. Bunun üzerine projeye dahil olacak eğitmenlerimize ve yanı sıra gönüllülük esasına dayalı olarak Kartepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görev yapan tüm öğretmenlerimize, Halk Eğitim Merkezi tarafından 6 ay toplamda 280 saatlik 2 kur İngilizce kursu verilerek öğretmenlerimizin aktif olarak yabancı dili anlayabilir ve konuşabilir hale getirilmesi planlandı.

11 2. ADIM Eğitmenlerimizin mesleki yeterliliklerini arttırabilmek amacıyla ilgi duydukları konularda seminerler düzenlenmesine karar verdik ve proje sürecinde toplam 6 seminer planladık. Bu seminerler bu konularda önceden hizmet içi eğitim almış öğretmenlerimiz tarafından ve Kocaeli Üniversitesi ile işbirliği yapılarak verilecektir.

12 Seminer Başlıkları: Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Cenevre Sözleşmesi, Mülteci Hakları ve İnsan Hakları Semineri AB Uyum Süreci Semineri Eğitimde ve Yaşamda Fırsat Eşitliği Semineri Göç ve Göçün Yarattığı Travmatik Sorunlar Semineri Sağlıklı İletişim ve Empatik Yaklaşım Semineri Kültürel Hazırlık Seminerleri

13 3. ADIM İhtiyaç analizi sonucunda çıkan diğer konularda bize eğitim ve gözlem imkanı sağlayabilecek kurumları araştırarak çeşitli kurumlarla irtibata geçtik. Yapılan görüşmeler sonucunda İsveç’ in Stockholm Şehrinde Elderberry AB kurumu ile belirlenen başlıklarda eğitim ve farklı iki kurumda bize gözlem imkanı sunmaları konusunda anlaşmaya vardık.

14 İSVEÇ’DE ALINACAK EĞİTİMLER
1. Avrupa ve Dünya ülkelerinin göçmen sorununa bakışı ve yaklaşımı 2. Yetişkin eğitiminde sosyolojik ihtiyaçların belirlenmesi 3. Yetişkin eğitiminde psikolojik yaklaşımlar 4. Meslek edindirme ve beceri kurslarında yetişkinlere uyumlu yaklaşım 5. Mülteci Hakları ve Güvenli Yaşam-Yasal Yaklaşım 6. Mültecilerin hakları ile ilgili İsveç yasalarının örnek uygulamaları 7. Toplumun mültecileri kabullenme surecini en aza indirgenmesi, örnek uygulamalar 8. İş başı gözlem, Çalışma Ziyaretleri

15 4. ADIM «Sığınmacılar ve Mültecilere Yönelik Uyum Stratejisi Oluşturma ve Çözüm Önerileri Çalıştayı» yapılarak, yapılan faaliyetler yerel yönetim ve üniversite işbirliği ile ele alınacak, yurt dışında alınan eğitimler, kazanılan deneyimler bu vesile ile tüm paydaşlara aktarılacak.

16 . . Bu proje sayesinde konsorsiyum üyesi kurumların eğitmenleri alacakları bu eğitimler ile farklı kültürleri tanıyacak, farklı kültürlerden öğrendiklerini ve edindikleri deneyimleri kendi meslektaşları ve öğrenicileriyle paylaşacak, mesleki yeterliliklerini arttıracak, öz-güvenlerini geliştireceklerdir. Bu proje eğitmenlerimizin kariyerlerini geliştirme konusunda onları heveslendirecek, yeni ufuklar açacak ve uluslararası boyutta fikir alışverişi yapabilecek kapasite ve cesaret yetisine sahip olmalarını sağlayacaktır

17 NELER YAPTIK?

18 Yönetim Ekibimizi Oluşturduk ve Tanıtım Toplantılarına Başladık

19 Afiş ve Broşürlerimizi Hazırladık

20 Belediye Başkanımıza Projemizi Tanıttık

21 İngilizce Öğrenmeye Başladık

22 BİZİ TAKİP EDİN www.meetkartepe.com facebook.com/Meet Kartepe
twitter.com/Meet Kartepe

23 TEŞEKKÜRLER… Hazırlayan: Sabahat ÇARIKÇI ULUCUTSOY
Hacı Halim Karslı İlkokulu Okul Müdürü


"THE TRAINING OF ADULT EDUCATION TRAINERS CONCERNED WITH THE REFUGES" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları