AH İ RETE İ MAN www.sunumvaaz.com. وَمَن يَكْفُرْ بِاللّهِ وَمَلاَئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلاً بَعِيدًا ا.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VELİBABA YENİ CAMİİ PENDİK/istanbul SİNAN ERAVCI
Advertisements

KUR'AN-I KERİM NASIL BİR KİTAPTIR?
MELEKLERE İMAN A) MELEKLERİN TARİFİ
İLMİHAL Bir müslümanın dinini en güzel şekilde yaşaması için öğrenmesi.
HAZIRLAYAN: Kenan SEZER.
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
Ders: Temel Dini Bilgiler Konu: Peygamberlik
Et ve Balık Kurumu Cami-i
AHİRET İNANCI.
KUR’AN-I KERİMİN İÇERİĞİ
Kuranı Kerim ilk defa bu gecede nazil olmaya başlamıştır.
ADALET.
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
Dünya hayatı doğumla başlar ölümle sona erer.
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
ÖĞRENME ALANI İNANÇ 7.SINIF 1.ÜNİTE MELEK VE AHİRET İNANCI
PEYGAMBERLERE İMAN.
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
مَنْ تَعَلَّمَ عِلماً مِمَّا يُبْتَغَى بِهِ وَجْهُ الله عَزَّ وَجَلَّ لا يَتَعَلَّمُهُ إلا ليُصِيبَ بِهِ عَرَضاً مِنَ الدُّنْيَا لَمْ يَجِدْ عَرْفَ الجَنَّةِ
مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلَا يُؤْذِ جَارَهُ وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلْيُكْرِمْ ضَيْفَهُ وَمَنْ
KUTLU DOĞUM HAFTASI Nisan 2015
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
Dedim: Çok yalnızım. Dedin:. فَإِنِّي قَرِيبٌ Ben ki sana çok yakınım
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Sorumluluk Bilinci.
1. ALLAH’A İNANIYORUM.
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
İslam’da Bilginin Kaynakları
2. İnanca Bağlılığı.
Ba‘s (Yeniden Dirilme) ve Âhiret Halleri
Kur'an'da Bilgi Edinme Yolları
Peygamberlerin İnsanlardan Seçilmesinin Nedenleri
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
SÛRELER : CÛZ : 29 Mülk Sûresi (1 – 30)
1 1.ÜNİTE KUR’AN’A GÖRE HZ. MUHAMMED’(sav)İN KONUMU SAYFA:
ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ
Kaderle İlişkilendirilen Bazı Kavramlar
كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ
YEDİ AŞAMADA AHİRET-1 Recep ŞAHAN Kurucaşile Müftüsü
Nitelikli Kur’an Tilâveti
Tek Tanrıcılık (Monoteizm)
Peygamberimiz ara sıra etrafında bu- lunanlara bir konuyu öğretmek için soru sorardı. Nitekim Muaz bin Cebe- l’i, Yemen’e, vali olarak gönderirken bu yöntemi.
8.Sınıf /1.ünite KAZA ve KADER Hazırlayan:Serpil AKTAŞ.
Recep ŞAHAN 1 YEDİ AŞAMADA AHİRET /Kurucaşile.
Recep ŞAHAN / Kurucaşile EBEDİ HAYATA İMAN 1.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
DERSİN ADI:Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
ECEL VE ÖLÜM BEHÇET GÜNDÜZ İZMİR
EĞİTİMLE İLGİLİ HADİSLER
Kitaplara İman “…Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse şüphesiz derin bir sapıklığa düşmüştür.” (Nisa suresi,
VAAZ HAZIRLAMA VE SUNMA İLE İLGİLİ TEMEL İLKE VE YÖNTEMLER
Hz. İbrahim Prof. Dr. Şadi Eren.
REGAİP KANDİLİ HAZIRLAYAN:
Bugün neler öğreneceğiz?
SALİH AMEL 1.
MELEKLERE İMAN.
DÜNYA – AHİRET DENGESİ "Dünya, âhiretin tarlasıdır."
DADAŞKENT MERKEZ CAMİİ
AHİRET GÜNÜNE (HAŞRE) İMAN
Bugün neler öğreneceğiz?
İMÂNLA İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER عن عبدالله بن عمرو رَضِيَ اللّهُ عَنْهما عن النبي صلى الله عليه وسلم قال : الْمُسْلِمُ مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
SALİH AMEL 1.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
Konu: Kader ve Kaza Nedir ?
Sunum transkripti:

AH İ RETE İ MAN

وَمَن يَكْفُرْ بِاللّهِ وَمَلاَئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلاً بَعِيدًا ا اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ. وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلىَ سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍوَآلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ صَلُّوا عَلَي رَسُولِناَ مُحَمَّد. صَلُّوا عَلَي طَبِيبِ قُلُوبِناَ مُحَمَّد. صَلُّوا علَي شَفِيعِ ذُنُوبِنَا مُحَمَّد ﴿ مَا مِنْ أَحَدٍ يَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللَّهِ صِدْقًا مِنْ قَلْبِهِ إِلَّا حَرَّمَهُ اللَّهُ عَلَى النَّارِ ﴾

Dünyada insanlara verilen hayat süresi ne kadar uzun olursa olsun, insan ömrü sınırlıdır.  Ölüm denen gerçek her gün yaklaşıyor. Her geçen gün, yaşlı olsun, genç olsun bütün insanların ömür takviminden bir yaprak daha düşürüyor ve herkes kaçınılmaz biçimde hayatının sonuna do ğ ru yol alıyor. Her canlının hayatı son bulacak.

İ nsanı omuzlarında taşıyan dünya ve dünyanın içinde yer aldı ğ ı sistem ve bütün kainatın da tıpkı canlılar gibi belli bir ömrü var.  Bir gün gelecek kainatın da ömrü tükenecek ve her şey yerle bir olacak ve düzen bozulacaktır. Bu yer yüzünün ve bütün kainatın “ömrünün” sonu olacaktır. Kainatın, bu müthiş olayı yaşayaca ğ ı güne “kıyamet günü” diyoruz.

Ahiret Günü  İ slam itikad iman esaslarından biri de “Ahiret Günü”ne inanmaktır.  İ nançlarımız ve amellerimize göre, mutluluk dolu, ya da belirli bir süresi veya bütünü azaplarla çevrili ebedî bir hayat yaşamak için, ölümden sonra tekrar dirilece ğ imize iman etmektir.

Ahiret hayatı  Kıyametin ardından, bozulan düzen yeniden kurulacak, ölen herkes tekrar diriltilecek, ikinci ve sonsuz bir hayat başlayacaktır.  Yüce Allah'ın kudreti ile gerçekleşecek olan bu ikinci hayata da "Ahiret hayatı" diyoruz.

Kabir Hayatı  İ nsanın ölüp kabre konması ile kıyametin kopup insanların tekrar diriltilmesi arasında geçen zaman kabir hayatı, bu ara zamana da “berzah alemi” denmektedir.

“ed-dâru’l-âhira”  “Ahiret” kelimesi; sözlük anlamı ile “evvel” kelimesinin zıddını ifade eder. İ slami bir terim olarak, “öbür dünya”, “ölümden sonraki hayat” anlamında kullanılır.  Buna göre dünya, canlıların yaşadı ğ ı ilk alem, ahiret ise son alemdir.  Ahiret hayatının yaşanaca ğ ı ortam Kur'ân'da “ed- dâru’l-âhira” (Ankebut, 29/ 64) “ikinci yurt”, “ahiret yurdu” şeklinde de kullanılmaktadır.

Ayeti kerime bize, ahirete imanın İ slam inanç temellerinden biri oldu ğ unu bildirmektedir.. يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا آمِنُوا بِاللّهِ وَرَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِي نَزَّلَ عَلَى رَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِيَ أَنزَلَ مِن قَبْلُ "Ey iman edenler! Allah'a, Peygamber'ine, peygamberine indirdi ğ i kitaba ve daha önce indirdi ğ i kitaba iman edin"(Nisa,4/136). İ manın Esasları

Aynı âyetin devamında bu esasları inkâr etmenin küfür oldu ğ u bildirilmektedir. وَمَن يَكْفُرْ بِاللّهِ وَمَلاَئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلاً بَعِيدًا ا "Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, Peygamberlerini ve ahiret gününü inkar ederse derin bir sapıklı ğ a düşmüş olur." Nisa, 136 Ahirete İ man

KIYAMET GÜNÜ  Kıyametin mutlaka kopaca ğ ını Kuran, ان الساعة آتية “Kıyamet mutlaka gelecektir.” (Tâ-Hâ, 20/15) diye haber vermektedir.  Kainattaki akıllara durgunluk veren düzen ve sistem o gün son bulacak, bambaşka ve dehşetli bir hal yaşanacaktır.  يَوْمَ نَطْوِي السَّمَاء كَطَيِّ السِّجِلِّ لِلْكُتُبِ كَمَا بَدَأْنَا أَوَّلَ خَلْقٍ نُّعِيدُهُ وَعْدًا  عَلَيْنَا إِنَّا كُنَّا فَاعِلِينَ  “Yazılı ka ğ ıt tomarlarının dürülmesi gibi gö ğ ü dürece ğ imiz günü düşün. Başlangıçta ilk yaratmayı nasıl yaptıysak, -üzerimize bir vaad olarak- onu yine yapaca ğ ız.” (Enbiya, 21/104)

Kıyametin Kopması....  Şu ayetlerde de kıyametin kopuş anından sahneler sunmaktadır:  إِذَا السَّمَاء انفَطَرَتْ وَإِذَا الْكَوَاكِبُ انتَثَرَتْ وَإِذَا الْبِحَارُ فُجِّرَتْ وَإِذَا الْقُبُورُ بُعْثِرَتْ عَلِمَتْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ وَأَخَّرَتْ  “Gök yarıldı ğ ı zaman, yıldızlar saçıldı ğ ı zaman, denizler kaynayıp fışkırdı ğ ı zaman, kabirlerin içindekiler dışarı çıkarıldı ğ ı zaman herke yaptı ğ ı ve yapmadı ğ ı şeyleri bilecek.” ( İ nfitâr, 82/1-5)

KIYAMET  القارعة ما الاقارعة وما ادراك ماا لقارعة يوم يكون الناس كالفراش المبثوث وتكون الجتال كالعهن المنفوش  “Yürekleri hoplatan büyük felaket! Nedir o yürekleri hoplatan büyük felaket? Yürekleri hoplatan büyük felaketin ne oldu ğ unu sen ne bileceksin? O gün insanlar, her biri bir tarafa uçuşan küçük kelebekler gibi olacaktır. Da ğ lar da atılmış renkli yünler gibi olacaktır.”  (Kâri'a, 101/ 1-5).

Kıyametin kopması ile Yüce Allah’tan başka her şey yok olacaktır. Şu ayetlerde bu geçek ortay konmaktadır: كل من عليها فان ويبقى وجه ربك ذو الجلال والاكرام “Yeryüzündeki her şey yok olacaktır. Ancak azamet ve ikram sahibi Rabb’inin zatı bâkî kalacaktır” (Rahmân, 55/ bk Kasas, 28/ 88).

Kıyamet gününde hiç kimsenin hiç kimseye faydası olmayacaktır.  O gün emir ve yetki sadece Allah’a aittir.  يَوْمَ لَا تَمْلِكُ نَفْسٌ لِّنَفْسٍ شَيْئًا وَالْأَمْرُ يَوْمَئِذٍ لِلَّهِ “  O gün kimse kimseye hiçbir fayda sa ğ layamayacaktır. O gün buyruk, yalnız Allah’ındır” ( İ nfitâr,82/19).

KIYAMET İ N KOPMA ZAMANI  Her şeyi merak eden insan, kendi akıbetini do ğ rudan ilgilendiren kıyametin ne zaman kopaca ğ ını da elbette merak edecektir.  İ nsanın, hakkında bilgi sahibi olabilece ğ i alan ve bu alan hakkında elde edebilece ğ i bilgi sınırlıdır.

KIYAMET İ N KOPMA ZAMANI  يَسْأَلُونَكَ عَنِ السَّاعَةِ أَيَّانَ مُرْسَاهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِندَ رَبِّي  لاَ يُجَلِّيهَا لِوَقْتِهَا إِلاَّ هُوَ

KIYAMET İ N KOPMA ZAMANI  Vahiy mele ğ i Cebrail insan suretinde Hz. Peygember’in yanına gelerek İ slam dinin esasları ile ilgili bazı sorular sormuş ve cevaplarını almıştı. Bu sorular arasında,  متى الساعة؟ “Kıyamet ne zaman kopacaktır?” sorusu da vardı. Hz. Peygamber’in verdi ğ i cevap şöyle olmuştur:  “ ماالمسؤل عنهاباعلم من السائل  “Bu konuda kendisine soru sorulan kimse, soruyu sorandan daha çok bilgiye sahip de ğ lidir.”  Buhârî, İ man, 37; I, 18.

AH İ RETE İ MAN